Ghiduri complete: de la concept la receptia finala.

Aflati totul despre acte, autorizatii, avize si proceduri.

Legislatia in constructii este complicata, mai ales cand experienta celor din jur o transforma intr-un cosmar. Auzim mereu despre batai de cap in obtinerea actelor si autorizatiilor necesare construirii unei locuinte ori intreprinderii unei activitati de alta natura in domeniul constructiilor. Insa lucrurile nu trebuie sa fie mereu asa. Pentru ca stim ca informatiile nu sunt mereu complete si ca este nevoie de informatii clare, in ghidurile ce urmeaza ne-am propus sa redam in mod complet si concis pasii esentiali in obtinerea actelor si autorizatiilor, fie acestea pentru constructii noi, extinderi sau demolari. Veti afla tot ce trebuie sa faceti inainte de a incepe efectiv constructia, demolarea ori renovarea, dar si cum trebuie sa finalizati lucrurile. Sunteti gata? Va invitam la o lectura pe cinste.

Zona rezidentiala
ghid construire casa noua

Ghid construire casa noua

Aveti in plan construirea unei case, dar cuvantul ,,autorizatii” va inspaimanta? Va ganditi, desigur, la timp, stres, informatii incomplete, ajungand chiar sa va sperie nu doar gandul in sine, ci si drumurile pe care trebuie sa le faceti, poate unele inutile, fara sa stiti sigur daca sunt necesare sau nu.

Cu totii am trecut, intr-un anumit moment, prin asta. Tocmai de aceea, pentru ca construirea unei case nu trebuie sa fie un proces anevoios, incarcat de acte si alegaturi de la un birou la altul, ne-am gandit sa va usuram munca.

Cum, va intrebati? Ei bine, prin alcatuirea unui ghid in care am inclus pasii esentiali pe care trebuie sa ii urmati in procesul de construire a unei case. Totul incepe cu un simplu extras de carte funciara, urmat de studiu topografic, certificat de urbanism, mai trecem peste cativa pasi, drumuri, acte, si ajungem la final, la intabulare. Despre pasii peste care am sarit in mod miraculos, dar si detalii specifice despre fiecare in parte, gasiti in ghidul urmator, ce este o lectura esentiala, menita sa ofere intelegere asupra unui proces pe cat de amplu, pe atat de necesar.

ghid extindere casa

Ghid extindere casa

Doar ce ati cumparat o casa veche sau vreti sa investiti in casa existenta? In mod cert, vrem ca lucrurile vechi sa capete un aspect nou, care sa corespunda nevoilor si dorintelor actuale. Indiferent ca e vorba de o casa veche recent achizitionata sau de una aflata deja in posesie, dar care nu mai corespunde nevoilor actuale, fiind prea mica, un lucru e cert: e nevoie de un proces complex de extindere a casei.

Proces complex suna, intr-adevar, de speriat. Mai ales daca suntem la primul proiect de acest tip si, mai mult de atat, la prima interactiune cu necesitatea obtinerii actelor esentiale in proiectele din domeniul constructiilor. Nu va speriati, un proces, oricat de complex ar fi, cu informatii explicate in mod clar, bazate pe legislatia actualizata si pe experienta profesionala in domeniu devine, mai degraba, unul simplu. 

In prezentul ghid veti afla detalii esentiale despre pasii pe care trebuie sa ii urmati in acest demers, considerat unul destul de laborios, mai ales in absenta informatiilor corespunzatoare. 

ghid demolare constructie

Ghid demolare constructie

Nu stiti ce sa faceti cu casa veche? Va tot ganditi daca sa o renovati, extindeti, vinde… sau? Luati in considerare chiar demolarea, dar gandul vi se pare mult mai dificil decat restul variantelor? In cele din urma, punand in balanta avantajele si dezavantajele, ajungeti la concluzia ca demolarea este de preferat. Dar..

Cum procedati mai departe? In primul rand, vreti sa intelegeti procesul, respectiv care sunt actele de care aveti nevoie. Cautati in mediul online, dar informatiile nu sunt atotcuprinzatoare. Intrebati in stanga si dreapta, auziti de tot felul de acte care trebuie obtinute. Birocratia devine deja un cuvant ce va sperie. Ce faceti cand nu stiti care sunt toti pasii de urmat? 

Consultati ghidul pe care vi l-am pregatit, in care sunt inclusi pasii necesari in procesul de demolare, realizat pe baza legislatiei actualizate si a experientei profesionale in domeniu. Un lucru sa nu omiteti, insa, o demolare are neaparat nevoie de o autorizatie de demolare. Despre cum o obtineti, cititi in cele ce urmeaza.

ghid restaurare reabilitare

Ghid restaurare si reabilitare

Vine o vreme cand trebuie facute anumite reparatii si reabilitari la o casa. Indiferent de modul de intretinere, aceste reparatii devin obligatorii la un moment dat. Aveti idee ce trebuie facut in aceste situatii? Ce acte si ce proceduri legale sunt necesare pentru a putea incepe efectiv operatiunea in sine?

Sunt cazuri in care avem nevoie de autorizatii si anumite acte in aceste tipuri de renovari si reabilitari, mai ales atunci cand se intervine la structura sau se schimba complet o fatada. De asemenea, sunt numeroase cazuri de case mostenite sau cumparate, fiind declarate monumente istorice, si renovarea sau reabilitarea devine atat de dificila si laborioasa incat este aproape imposibil sa o ducem la capat fara ajutorul unui profesionist.

Va invitam, astfel, sa parcurgeti ghidul nostru pentru a va informa corect si complet despre tot procesul de reabilitari, renovari si restaurari.

interventii casa existenta cu ac

Ghid de interventii la o casa existenta. Cand este si cand nu este necesara Autorizatia de Construire.

Vorba ca la o casa e mereu ceva de facut nu putea sa fie mai adevarata. In mod cert, casa este un spatiu care mereu va trebui sa tina pasul cu schimbarile personale, chit ca vorbim de preferinte sau necesitati, si cu timpul si amprenta ce acesta si-o lasa asupra lucrurilor, in general. 

Insa din punct de vedere legal sunt aspecte care trebuie sa ne puna un semn de intrebare atunci cand intervenim asupra unei case existente? In general, da, nevoia unei autorizatii de constructie fiind un aspect important. Intrebarea care ramane, insa, este cand și pentru ce avem nevoie de AC?

Daca vrem o recompartimentare a casei, in mod cert este nevoie de o autorizatie de construire, insa daca vrem sa schimbam pardoseala și sa vopsim in interior, se mai aplica nevoia AC? Desigur ca nu. 

Exista unele categorii de lucrari pentru care AC nu este obligatorie, insa pentru ca de multe ori se poate depasi linia legalitatii, in mod inconstient, este necesar sa stiti cazurile in care se/nu se aplica. Astfel, in cele ce urmeaza gasiti explicate pe baza legislatiei actuale situatiile in care AC este necesara. Totul pentru a construi in siguranta!

ghid intrare in legalitate a constructiei

Ghid de intrare in legalitate cu constructia

Constatati intr-o zi ca casa in care locuiti nu are actele la zi sau ca au fost efectuate extinderi fara a urma calea legala.
Fie a fost construita fara autorizatie de constructie, fie autorizatia obtinuta nu a fost respectata. Sunt situatii reale, pe care trebuie sa le rezolvam cumva. Cum? Fara panica, in primul rand. 

Toate au o rezolvare, desi in cazul acesta, in care casa nu are actele la zi, aducerea acesteia in legalitate ajunge sa coste mult mai mult decat ar fi fost in mod initial. Insa, lucrul imbucurator este ca se poate. 

Asadar, verificam cand a fost construita locuinta, pentru ca modalitatea de intrare in legalitate difera in functie de anul constructiei, apoi, pas cu pas, incepem sa adunam actele necesare. Despre toate acestea si multe altele, cititi in ghidul ce urmeaza, care explica in mod clar modul in care o casa poate intra in legalitate.

open

Obtine mai multi clienti, inscrie-te ca profesionist. Iti oferim bonus de bun venit. Vezi detalii aici.

inapoi sus