Ghiduri complete: de la concept la receptia finala

Aflati totul despre acte, autorizatii, avize si proceduri

Legislatia in constructii este complicata, mai ales cand experienta celor din jur o transforma intr-un cosmar. Auzim mereu despre batai de cap in obtinerea actelor si autorizatiilor necesare construirii unei locuinte ori intreprinderii unei activitati de alta natura in domeniul constructiilor. Insa lucrurile nu trebuie sa fie mereu asa. Pentru ca stim ca informatiile nu sunt mereu complete si ca este nevoie de informatii clare, in ghidurile ce urmeaza ne-am propus sa redam in mod complet si concis pasii esentiali in obtinerea actelor si autorizatiilor, fie acestea pentru constructii noi, extinderi sau demolari. Veti afla tot ce trebuie sa faceti inainte de a incepe efectiv constructia, demolarea ori renovarea, dar si cum trebuie sa finalizati lucrurile. Sunteti gata? Va invitam la o lectura pe cinste.

Zona rezidentiala
achizitie teren casa

Ghid orientativ despre achizitia terenului pentru casa

Orice decizie este un inceput incarcat de entuziasm si temeri, indiferent de natura acesteia. Cand vine vorba despre achizitionarea unui teren pentru construirea unei case, totul devine atat de solicitant, incat temerile ajung sa fie de multe ori coplesitoare. 

Va ganditi la riscuri, daca luati o decizie buna, daca sunteti in masura sa analizati intreg procesul, multitudinea de factori de risc ajungand sa acapareze entuziasmul. Insa nu trebuie sa lasati bucuria unei noi constructii sa fie furata de temeri, mai ales atunci cand exista solutii pentru a le combate. Noi va propunem un ghid simplu si la obiect despre aspecte importante pe care trebuie sa le luati in calcul in ceea ce priveste achizitia unui teren pentru casa. 

De la prezentarea tipurilor de terenuri si a caracteristicilor sale, la ce acte sunt necesare, informatii despre dimensiuni, suprafete, dar si utilitati, orientare si altele similare, toate explicate in mod concis. Alegerea terenului este un aspect caruia trebuie sa ii acordati atentie, acesta fiind inceputul unei calatorii de durata.

ghid construire casa noua

Ghid construire casa noua

Aveti in plan construirea unei case, dar cuvantul ,,autorizatii” va inspaimanta? Va ganditi, desigur, la timp, stres, informatii incomplete, ajungand chiar sa va sperie nu doar gandul in sine, ci si drumurile pe care trebuie sa le faceti, poate unele inutile, fara sa stiti sigur daca sunt necesare sau nu.

Cu totii am trecut, intr-un anumit moment, prin asta. Tocmai de aceea, pentru ca construirea unei case nu trebuie sa fie un proces anevoios, incarcat de acte si alegaturi de la un birou la altul, ne-am gandit sa va usuram munca.

Cum, va intrebati? Ei bine, prin alcatuirea unui ghid in care am inclus pasii esentiali pe care trebuie sa ii urmati in procesul de construire a unei case. Totul incepe cu un simplu extras de carte funciara, urmat de studiu topografic, certificat de urbanism, mai trecem peste cativa pasi, drumuri, acte, si ajungem la final, la intabulare. Despre pasii peste care am sarit in mod miraculos, dar si detalii specifice despre fiecare in parte, gasiti in ghidul urmator, ce este o lectura esentiala, menita sa ofere intelegere asupra unui proces pe cat de amplu, pe atat de necesar.

ghid extindere casa

Ghid extindere casa

Doar ce ati cumparat o casa veche sau vreti sa investiti in casa existenta? In mod cert, vrem ca lucrurile vechi sa capete un aspect nou, care sa corespunda nevoilor si dorintelor actuale. Indiferent ca e vorba de o casa veche recent achizitionata sau de una aflata deja in posesie, dar care nu mai corespunde nevoilor actuale, fiind prea mica, un lucru e cert: e nevoie de un proces complex de extindere a casei.

Proces complex suna, intr-adevar, de speriat. Mai ales daca suntem la primul proiect de acest tip si, mai mult de atat, la prima interactiune cu necesitatea obtinerii actelor esentiale in proiectele din domeniul constructiilor. Nu va speriati, un proces, oricat de complex ar fi, cu informatii explicate in mod clar, bazate pe legislatia actualizata si pe experienta profesionala in domeniu devine, mai degraba, unul simplu. 

In prezentul ghid veti afla detalii esentiale despre pasii pe care trebuie sa ii urmati in acest demers, considerat unul destul de laborios, mai ales in absenta informatiilor corespunzatoare. 

ghid demolare constructie

Ghid demolare constructie

Nu stiti ce sa faceti cu casa veche? Va tot ganditi daca sa o renovati, extindeti, vinde… sau? Luati in considerare chiar demolarea, dar gandul vi se pare mult mai dificil decat restul variantelor? In cele din urma, punand in balanta avantajele si dezavantajele, ajungeti la concluzia ca demolarea este de preferat. Dar..

Cum procedati mai departe? In primul rand, vreti sa intelegeti procesul, respectiv care sunt actele de care aveti nevoie. Cautati in mediul online, dar informatiile nu sunt atotcuprinzatoare. Intrebati in stanga si dreapta, auziti de tot felul de acte care trebuie obtinute. Birocratia devine deja un cuvant ce va sperie. Ce faceti cand nu stiti care sunt toti pasii de urmat? 

Consultati ghidul pe care vi l-am pregatit, in care sunt inclusi pasii necesari in procesul de demolare, realizat pe baza legislatiei actualizate si a experientei profesionale in domeniu. Un lucru sa nu omiteti, insa, o demolare are neaparat nevoie de o autorizatie de demolare. Despre cum o obtineti, cititi in cele ce urmeaza.

ghid restaurare reabilitare

Ghid restaurare si reabilitare

Vine o vreme cand trebuie facute anumite reparatii si reabilitari la o casa. Indiferent de modul de intretinere, aceste reparatii devin obligatorii la un moment dat. Stiti ce trebuie facut in aceste situatii? Ce acte si ce proceduri legale sunt necesare pentru a putea incepe efectiv operatiunea in sine?

Sunt cazuri in care avem nevoie de autorizatii si anumite acte in aceste tipuri de renovari si reabilitari, mai ales atunci cand se intervine la structura sau se schimba complet o fatada. De asemenea, sunt numeroase cazuri de case mostenite sau cumparate, fiind declarate monumente istorice, si renovarea sau reabilitarea devine atat de dificila si laborioasa incat este aproape imposibil sa o ducem la capat fara ajutorul unui profesionist.

Va invitam, astfel, sa parcurgeti ghidul nostru pentru a va informa corect si complet despre tot procesul de reabilitari, renovari si restaurari.

interventii casa existenta cu ac

Ghid de interventii la o casa existenta. Cand este si cand nu este necesara autorizatia de construire

Vorba ca la o casa e mereu ceva de facut nu putea sa fie mai adevarata. In mod cert, casa este un spatiu care mereu va trebui sa tina pasul cu schimbarile personale, chit ca vorbim de preferinte sau necesitati, si cu timpul si amprenta ce acesta si-o lasa asupra lucrurilor, in general. 

Insa din punct de vedere legal sunt aspecte care trebuie sa ne puna un semn de intrebare atunci cand intervenim asupra unei case existente? In general, da, nevoia unei autorizatii de constructie fiind un aspect important. Intrebarea care ramane, insa, este cand și pentru ce avem nevoie de AC?

Daca vrem o recompartimentare a casei, in mod cert este nevoie de o autorizatie de construire, insa daca vrem sa schimbam pardoseala și sa vopsim in interior, se mai aplica nevoia AC? Desigur ca nu. 

Exista unele categorii de lucrari pentru care AC nu este obligatorie, insa pentru ca de multe ori se poate depasi linia legalitatii, in mod inconstient, este necesar sa stiti cazurile in care se/nu se aplica. Astfel, in cele ce urmeaza gasiti explicate pe baza legislatiei actuale situatiile in care AC este necesara. Totul pentru a construi in siguranta!

ghid intrare in legalitate a constructiei

Ghid de intrare in legalitate cu constructia

Constatati intr-o zi ca casa in care locuiti nu are actele la zi sau ca au fost efectuate extinderi fara a urma calea legala.
Fie a fost construita fara autorizatie de constructie, fie autorizatia obtinuta nu a fost respectata. Sunt situatii reale, pe care trebuie sa le rezolvam cumva. Cum? Fara panica, in primul rand. 

Toate au o rezolvare, desi in cazul acesta, in care casa nu are actele la zi, aducerea acesteia in legalitate ajunge sa coste mult mai mult decat ar fi fost in mod initial. Insa, lucrul imbucurator este ca se poate. 

Asadar, verificam cand a fost construita locuinta, pentru ca modalitatea de intrare in legalitate difera in functie de anul constructiei, apoi, pas cu pas, incepem sa adunam actele necesare. Despre toate acestea si multe altele, cititi in ghidul ce urmeaza, care explica in mod clar modul in care o casa poate intra in legalitate.

schimbare destinatie imobil

Ghid de schimbare de destinatie a imobilului

Viata unei cladiri nu este un lucru stabil si de neschimbat, din contra. In mod frecvent, se intampla ca o cladire sa isi schimbe functiunea, dintr-o cladire rezidentiala, de exemplu, intr-una de birouri.

Intelegem, asadar, ca orice cladire are un trecut glorios in spate si un viitor promitator prin prisma schimbarilor si imbunatatirilor aduse. Dar intelegem, oare, cum se intampla toate aceste schimbari din punct de vedere legal?

La prima vedere, cand trecem pe langa o cladire pe care o stiam rezidentiala si o vedem transformata intr-una cu o cu totul alta functiune decat cea initiala, ne zicem ca e ceva firesc si trecem mai departe, neintelegand cum, din punct de vedere legislativ, cladirea a intrat in noua sa legalitate.

Lucrurile se schimba, insa, atunci cand noi insine suntem in pozitia de a demara o astfel de schimbare. Pentru ca, in cele din urma, legalitatea inseamna documentatie, este imperios necesar sa ne documentam inainte de a initia orice schimbare a rolului unei cladiri. Astfel, sfatul nostru este sa incepeti prin a parcurge urmatorul articol, in care gasiti detaliat, pas cu pas, toate informatiile necesare procesului de schimbare de destinatie a cladirii.

proiect casa dorit
Ghid despre inceperea proiectului de casa dorit. In timp util si la tarif corect.

Doriti sa construiti o casa, dar nu stiti cu ce sa incepeti. Cautati in online informatii, dar acestea sunt incomplete si nu va ofera raspunsurile pe care le solicitati. Dati, in plus, peste comentarii care vorbesc despre intarzieri, costuri mari si altele similare.

Deja sunteti descumpaniti si va intrebati cum sa faceti. Nu va panicati, inceperea unui proiect nu este atat de dificila precum se vehiculeaza. Sunt o serie de criterii la care trebuie sa fiti atenti, insa cu ajutorul arhitectului potrivit, le veti solutiona in timp util.

Aflati informatii despre timpul de realizare a proiectului de casa, despre costuri, despre alegerea arhitectului potrivit dar si despre achizitionarea unui proiect online care in 90% din cazuri nu este adaptat regulilor si cerintelor dvs. 

Noi v-am pregatit un ghid care sa permita o mai buna intelegere a pasilor pe care urmeaza sa ii parcurgeti impreuna cu arhitectul, dar si raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente intrebari referitoare la acest demers.

dialog arhitect
Ghid despre dialogul cu arhitectul pentru proiectarea unei case.

Conceptul unui proiect de arhitectura este rezultatul bunei comunicari dintre arhitect si beneficiar. Pentru ca arhitectul sa poata intelege dorintele beneficiarului, trebuie sa dea dovada de capacitate de intelegere si comunicare eficienta pe tot parcursul celor trei faze ale proiectului: de la faza de concept, la faza de proiect tehnic si faza de realizare a propunerii. 

Pentru ca arhitectul sa raspunda cat mai clar dorintelor beneficiarului, acesta din urma trebuie sa fie deschis, disponibil si lasat sa fie cunoscut de catre arhitect. 

Mai multe despre dialogul eficient si constructiv dintre arhitect si beneficiar aflati in ghidul ce urmeaza.

proiectarea de arhitectura a unei case
Ghid despre proiectarea de arhitectura a unei case. Reguli generale si repere.

Care sunt regulile generale si reperele pe care trebuie sa le avem in vedere cand proiectam o casa? Chiar daca orice proiect e unic, exista o serie de aspecte care sunt fixe, un set de reguli, care devin punctul de pornire al unui proiect.

Notiunile despre reglementarile urbanistice, dimensionarea incaperilor, importanta punctelor cardinale, intimitatea spatiilor, delimitarea zonelor de zi si de noapte, reperele de estetica si alte invariatii, toate sunt aspecte care trebuie cunoscute inainte de a asterne pe foaia orice dorinta.

Cunoscandu-le, proiectul se poate contura intr-un mod echilibrat, astfel incat viitoarea locuinta sa intruneasca toate calitatile dorite si sa va ofere confort si un camin primitor. Va invitam sa parcurgeti urmatorul ghid care va va ajuta in proiectul dumneavoastra.

casa mea de vis
Ghid casa mea de vis. De la schita la locuire. Care este rolul arhitectului?

Ati achizitionat un teren, v-ati imaginat deja cum ati vrea sa arate viitoarea casa, dar nu stiti ce trebuie sa faceti pentru a transforma visul in realitate. Este normal, fiind un proces destul de ampluu, care necesita o buna informare si colaborare cu specialisti din domeniu. 

Pentru a nu va lasa acaparati de intrebari stresante, la care nu puteti gasi singuri raspunsuri, este util sa luati legatura cu un arhitect, care sa va fie alaturi de la primele schite pana in momentul in care veti locui in casa mult visata. Pentru a va usura o parte din munca de cautare, echipa noastra a pregatit un ghid informativ despre principalele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere in calatoria aventuroasa a construirii casei de vis, discutand despre pasii de inceput, tema de proiectare si oferta financiara, anteproiectul de arhitectura, alte atributii ale arhitectului, colaborarea si coordonarea in echipa de proiectare, dar si despre provocarile santierului.

supraveghere santier ca inginer

Ghid despre supravegherea santierului ca inginer. Cum ne asiguram ca proiectul este executat corect? Experienta din santier.

Atunci cand ne gandim la o constructie, primul cuvant care ne trece prin minte este siguranta. Orice spatiu, inainte de a fi locuibil, trebuie sa fie sigur si trainic. Pentru ca o locuinta sa fie sigura, trebuie respectat, in primul rand, proiectul realizat de catre inginerul structurist. Doar prin respectarea indicatiilor din proiect o locuinta ajunge sa intruneasca toate caracteristiciile necesare pentru a fi considerata sigura. 

Despre rolul si modul in care un inginer supravegheaza santierul, aflati detalii in urmatorul articol, in care sunt incluse informatii despre realizarea fundatiei, a placii pe sol, a stalpisorilor, centurilor si grinzilor, a scarii si planseului, dar si a sarpantei, printre altele. Prin parcurgerea tuturor acestor informatii, veti intelege mult mai bine modul in care trebuie sa se construiasca corect si sigur.

reabilitate consolidare constructii
Ghid despre reabilitare si consolidare constructii. Cum sa transformi o casa veche intr-un camin confortabil.

Cand o locuinta nu mai indeplineste conditiile de siguranta si confort, sunt necesare o serie de interventii de reabilitare si consolidare. 

Reabilitarea si consolidarea unei locuinte sunt procese diferite, cele doua cuvinte nefiind sinonime. Reabilitarea constructiilor implica totalitatea masurilor si interventiilor prin care elementele de rezistenta sunt mentinute sau aduse la parametrii initiali. 

Consolidarea, pe de alta parte, implica toate acele masuri si interventii prin care elementele de rezistenta sunt imbunatatite si aduse la o conditie superiora celei initiale. Despre toate acestea si multe altele, cititi in detaliu in ghidul ce urmeaza.

structuri rezistanta constructii

Ghid despre structura de rezistenta a constructiilor.

Cand vine vorba de construirea unei locuinte, primele cuvinte care primeaza sunt siguranta locuirii si protectia locatarilor.

De-a lungul timpului, modul de viata al omului a cunoscut o sumedenie de schimbari, lucru reflectat si in modul in care am ajuns sa ne construim casele, atat din punct de vedere al utilitatii, cat si al confortului.

O casa, ca orice alt lucru, are un schelet, o baza care echilibreaza si permite buna desfasurare a lucrarilor, respectiv structura de rezistenta. Omul are scheletul uman, casele au structura de rezistenta. In mod cert, constructiilor pot fi clasificate in functie de diverse aspecte, la fel si structurile de rezistenta, care implica ample descrieri structurale pentru o buna intelegere a modului in care trebuie executate.

Mai multe detalii de specialitate despre alcatuirea generela si clasificarea constructiilor, descrierea sistemelor structurale, dar si procesul de executie, aflati in ghidul ce urmeaza.