Imobilul dvs. este in impas?! Se intampla relativ frecvent ca in viata unei cladiri sa intervina oportunitatea de a-i schimba functiunea initiala. Este ca si cum dvs. va schimbati jobul fiindca ati descoperit un potential intelectual, financiar, creativ etc. superior intr-o alta directie. Aceste schimbari ale destinatiei de la inceput sau a celei dobandite la un moment dat in trecut sunt destul de diverse, in primul rand putand fi vorba de o constructie independenta sau de un apartament sau chiar de un intreg nivel al unei cladiri.
Situatii mai frecvent intalnite pot fi transformarea unui apartament in birouri sau comert, transformarea unei anexe parter in servicii, trecerea unui spatiu de la comert la servicii si invers, adaptarea unei locuinte la (agro)turism etc. Statistic vorbind, am putea afirma ca aceste tranzitii functionale se petrec cu deosebire in zone centrale, rurale sau urbane, si cu precadere la nivelul parterului.
Ce este de facut atunci cand descoperiti un potential nepus in valoare al spatiului pe care il detineti? In primul rand, este nevoie sa studiati empiric si intutiv daca noua functiune se incadreaza in reglementarile urbanistice, mentinand igiena functionala a zonei. In mod peremptoriu, nu veti putea amenaja un spatiu pentru prelucrarea materialului lemnos la parterul unei locuinte colective. Apoi, puteti studia regulamentele de urbanism care se aplica in zona. Daca functiunea este permisa, puteti trece, pas cu pas, la intocmirea documentatiei necesare. In cazul in care nu puteti ajunge la o concluzie indubitabila, veti parcurge toti pasii necesari pana la obtinerea unui certificat de urbanism, care va va oferi un raspuns negru pe alb.
Atentie! Pentru schimbarea de destinatie a unui spatiu este necesar acordul notarial al vecinilor. Inainte de a demara procesul de autorizare a schimbarii functionale, este recomandat sa aveti un acord initial verbal, urmand ca acesta sa fie dat in forma autentica cu referire la proiect, in fata unui notar! In situatia unui refuz nejustificat, tine de dvs. sa remediati situatia cu sprijinul instantelor de judecata!
Vezi punctul 2.5.6 din Anexa 1 la L50/1991
Procesul de autorizare a schimbarii de destinatie poate fi laborios si poate volumul consistent al unei asemenea documentatii va descurajeaza. Dar este momentul sa puneti grijile deoparte, folosind GHIDUL creat de echipa noastra si bazat pe legislatia actualizata in domeniu, pe experienta profesionala si pe empatie!
Sunteti pregatit? Va dorim o lectura pe cinste!