Este cel mai frumos! Acum veti lua legatura cu echipa de proiectare si casa va prinde contur. Pentru inceput, veti discuta cu un arhitect. Este recomandat sa abordati doi sau trei arhitecti, pana veti decide cu care veti colabora. Sau poate sunteti norocosi si va simtiti „acasa” de la prima discutie! Drept criterii puteti folosi: felul in care rezonati cu arhitectul, cum si cat simtiti ca va intelege, bugetul, recomandari, portofoliul, etc.
Dupa ce ati ales, arhitectul va fi prietenul si indrumatorul vostru! Nu trebuie sub nicio forma sa cautati o casa care va place pentru a o reproduce (fals si ilegal in acelasi timp!) sau sa credeti ca trebuie sa mergeti la arhitect cu un plan gata! Va veti pregati ca pentru o discutie sincera cu voi insiva! Daca nu stiti cum sa va pregatiti, nu va faceti griji!
Arhitectul va va intreba si indruma pas cu pas. Veti discuta despre ce functiuni va avea casa, despre stilul propriu de viata, despre familie, despre visuri, despre stilul arhitectural, despre structura de rezistenta a casei, despre incalzirea spatiilor, etc. Va fi un fel de brainstorming, unde este necesar sa va expuneti toate dorintele pe care le aveti de la casa! Apoi, arhitectul va intocmi tema de proiectare. Daca o veti aproba, se va continua procesul de proiectare. Daca nu, aceasta va fi retusata pana va atinge forma dorita.
Din acest punct, incepe proiectare propriu-zisa. Veti avea nevoie de un proiect tehnic, pentru a construi. Acesta contine proiectul de arhitectura, proiectul de structura de rezistenta, proiectele pentru instalatii sanitare, termice si electrice. Nu va lasati inselati de tarife sau durate de timp mai atragatoare daca veti primi doar proiectul in faza DTAC. Este ilegal si este ca si cum ati construi legat la ochi de la nivelul fundatiei in sus!
Proiect de arhitectura
Proiectul de arhitectura va contine piese scrise si desenate. Partea scrisa consta in memoriul care descrie proiectul oferind informatii specifice, precum amplasamentul, schema functionala, suprafete, materiale, etc., si antemasuratoare (lista cantitatilor de materiale care se vor utiliza). Partea desenata va include planul de amplasament, planul de situatie, planurile tuturor nivelurilor, sectiuni caracteristice, fatade, tablou de tamplarie. Legislatia nu prevede obligativitatea simularilor 3D, deci, fiti siguri ca, daca va doriti, veti contracta si acest serviciu!
Pentru obtinerea autorizatiei de construire veti avea nevoie de o documentatie pentru autorizarea lucrarilor care vor fi executate, mai pe scurt, DTOE. Acest proiect mai micut poate fi realizat de arhitect si consta intr-un memoriu in care sunt descrise lucrarile provizorii necesare, respectiv un plan general care prezinta santierul, adica unde vor fi amplasate toate cele necesare.
In afara de proiectul de arhitectura, veti avea nevoie de proiectul de structura de rezistenta si de proiectele pentru instalatii termice, sanitare si electrice.
Proiect structura rezistenta
Proiectul structurii de rezistenta contine, de asemenea, un memoriu cu date specifice si piese desenate. Structura de rezistenta va fi aleasa in functie de mai multe criterii. In primul rand, se va tine cont de adaptarea acesteia la volumul arhitectural. In cazul unei case de o complexitate medie, se poate opta pentru zidarie mixta, lemn, metal sau structuri mixte.
Cea mai des utilizata structura la nivel de arhitectura rezidentiala este cea mixta: zidarie portanta, plus stalpisori din beton armat. In acest caz, proiectul va contine ca si parte scrisa pe langa memoriu si extrase de armatura. Piesele desenate vor fi reprezentate de planuri de sapatura si fundatii, planuri de cofraj si armare pentru plansee, centuri, grinzi si samburi, detalii, planul sarpantei sau al invelitorii terasa, dupa caz. Se pot adauga alte piese in functie de necesitatea impusa de solutia arhitecturala.
Proiect instalatii
Proiectele de instalatii contin memoriile tehnice specifice, listele de cantitati, planurile tuturor nivelurilor cu indicarea traseelor, coloanelor si a echiparilor specifice dupa caz: obiecte sanitare, tablouri, prize, corpuri de incalzire, tubulatura de ventilatie, etc.; scheme functionale si de montaj pentru fiecare tip de instalatie si planurile de coordonare ale retelelor edilitare. In aceasta etapa veti comunica inginerilor de specialitate dorintele si posibilitatile privind sistemul de incalzire, daca veti folosi o plita electrica sau gaz, veti avea in vedere iluminarea, canalizarea existenta sau nu, etc.
Toate aceste proiecte devin gata sa va aduca autorizatia de construire atunci cand sunt verificate de verificatori atestati si le sunt adaugate referate de verificare. Puteti contracta acestea separat sau puteti apela la o entitate care sa va ofere toate aceste servicii „la pachet”! Pe parcursul procesului de proiectare veti fi in contact cu echipa si toti membrii echipei vor colabora intre ei. Veti primi intrebari suplimentare, veti aproba solutii, etc.
Sfaturi:
- Solicitati proiectul tehnic pentru toate specializarile!
- Fiti foarte atenti la partea juridica, cititi cu atentie contractele, etc. Asigurati-va ca ati inteles corect toate costurile necesare!
- Discutati despre asistenta tehnica pe santier. Cel mai bine este sa o contractati de pe acum!
- Asigurati-va ca proiectele vor fi verificate de verificatori atestati!
- Pentru orice intrebari si dubii, discutati cu echipa de proiectare. Nu ignorati nicio problema, nu va rusinati sa intrebati, nu aprobati solutii cu care sunteti in dezacord, etc.
Posibile probleme:
- Daca ati urmat toti pasii precedenti asa cum trebuie, nu veti avea probleme. Cel mult, unele intarzieri daca veti modifica destul de mult unele solutii.
Vezi art. 9 din L50/1991 actualizata
Vezi art. 13 din L10/1995 actualizata
Vezi ANEXA nr.1 la L50/1991 actualizata: CONTINUTUL-CADRU al documentatiei tehnice D. T. pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii