Cand, in sfarsit, ati ajuns sa sapati santurile fundatiei, ar trebui sa fiti atenti la cateva aspecte foarte importante. In primul rand, inaintea saparii santurilor, stratul vegetal (pamant cu plante, frunze, bete, trebuie indepartat pe o adancime de aproximativ 20-30 cm). Inginerul proiectant pe santier trebuie sa se asigure ca sunt respectate regulile elementare de executie si ca este respectat intocmai proiectul.
Prima verificare este verificarea adancimii de fundare, adica distanta de la nivelul terenului si pana la fundul gropii. Aceasta verificare este necesara din doua motive: adancimea de inghet si tipul pamantului pe care va fi asezata talpa fundatiei. Adancimea din proiect tine cont de acesti doi factori si nu numai. Adancimea de inghet depinde de fiecare zona a tarii si trebuie respectata pentru ca pamantul de sub talpa fundatiei sa nu formeze ,,lentile” de gheata, care, in timp, prin inghetare/dezghetare ii modifica pamantului caracteristicile mecanice. Popular, se spune ca pamantul ,,lucreaza”, si in timp pot aparea fisuri in pereti. Tipul terenului de la talpa fundatiei este de altfel foarte important. In functie de studiul geotehnic primit, inginerul proiectant stie unde sa opreasca talpa fundatiei, astfel incat toate eforturile din structura provenite din zapada, vant, greutatea oamenilor, greutatea mobilierului, greutatea proprie a structurii si seism, sa poata fi transmise unui teren care poate prelua in siguranta toate aceste eforturi.
A doua verificare care se face pe santier este latimea santului sapat. Acest aspect este extrem de important. De ce? Pentru ca in functie de solicitarile de la talpa fundatiei, pe care le calculeaza inginerul structurist, se calculeaza si latimea talpii fundatiei pentru ca sa distribuie toate eforturile din suprastructura pe o suprafata mai mare sau mai mica de contact intre teren si talpa fundatiei. Ca exemplu, putem sa ne ghidam dupa doua perechi de schiuri, unele mai late si altele mai inguste. Pe cele doua perechi de schiuri se aseaza doua persoane cu o greutate identica. Care credeti ca se vor afunda primele in zapada? Cele mai inguste, desigur. De ce? Pentru ca toata greutatea omului este transmisa zapezii printr-o suprafata de contact mai mica. Puteti considera ca omul este casa, schiurile sunt fundatiile, iar zapada este terenul de fundare. Acum cu siguranta ati inteles rolul latimii fundatiilor.
A treia verificare este turnarea stratului de beton de egalizare pe fundul gropilor de fundare. Acesta are rolul de a proteja armatura (otelul) din fundatie de a se murdari cu pamant si rolul de a asigura acoperirea minima cu beton a armaturilor specificata in proiect. Trebuie respectata aceasta acoperire cu beton din motive de durabilitate a constructiei.
Inca un aspect foarte important care trebuie verificat este montarea carcaselor de armatura atat in talpa fundatiei (daca sunt prevazute in proiect), cat si in soclu. Se vor verifica diametrele armaturilor, pozitia acestora, distantele dintre etrieri, modul de realizare a suprapunerilor de continuitate si ancorajelor. In fundatii sunt date bare de otel numite ,,mustati de armatura pentru stalpisori”. Acestea sunt niste bare de otel care sunt ancorate in fundatie si au rolul de a face legatura (prin suprapunere) intre stalpisorii parterului si fundatie. Lungimea acestei suprapuneri este specificata in proiect si trebuie respectata intocmai. Din motiv ca aceasta lungime de suprapunere este foarte importanta, verificarea respectarii acesteia este realizata inca din faza de dinaintea turnarii betonului, cand inca se pot lua masuri de remediere a greselilor daca acestea sunt observate.
Se va verifica si aspectul general al santierului. Inaintea turnarii betonului, gropile de fundare trebuie sa fie curate, sa nu fie resturi de lemne in interiorul acestora, sau resturi de tuburi de instalatii.
Foarte important este ca in aceasta faza, sa fie montate si conductele de instalatii, iar proiectul de structura sa fie corelat cu planurile si detaliile din proiectul de instalatii.
In urma acestor verificari, se va intocmi un Proces verbal de receptie a lucrarilor ce devin ascunse.