Acum arhitectul va aduce anteproiectul la nivelul superior, adica proiectul tehnic, pe baza caruia va fi intocmit si proiectul structurii de rezistenta. Va exista o colaborare foarte stransa intre inginer si arhitect.
Proiect de arhitectura
Proiectul de arhitectura va contine parti scrise si desenate, care vor reprezenta situatia existenta si situatia propusa. Partea scrisa se compune din memoriul care descrie proiectul oferind informatii specifice, precum amplasamentul, schema functionala existenta si cea noua, suprafete existente si rezultate, materiale, etc., si antemasuratoare (lista cantitatilor de materiale care se vor utiliza). Partea desenata va include planul de amplasament, planurile de situatie existent si propus, planurile tuturor nivelurilor la nivel de situatie existenta si propusa, sectiuni caracteristice si fatade pentru ambele situatii, tablou de tamplarie dupa caz. Legislatia nu prevede obligativitatea simularilor 3D, dar pentru un proiect la un inalt standard calitativ, asigurati-va ca veti contracta si acest serviciu!
In afara de proiectul de arhitectura, veti avea nevoie de proiectul de structura de rezistenta si de proiectele pentru instalatii termice, sanitare si electrice, acestea din urma dupa caz. De exemplu, daca extinderea se rezuma la a mari suprafata utila a unei incaperi fara modificari sau adaugiri in privinta instalatiilor, desigur ca nu aveti nevoie de un asemenea proiect!
Proiect structura de rezistenta
Proiectul structurii de rezistenta contine, de asemenea, un memoriu cu date specifice si piese desenate. Structura de rezistenta a extinderii va respecta intocmai solutiile constructive detaliate in expertiza tehnica. De aceea, anteproiectul de arhitectura va contine si date referitoare la tipologia acesteia. Piesele scrise vor contine un memoriu tehnic si alte elemente, in functie de tipul structurii. Piesele desenate vor fi reprezentate, dupa caz, de planuri de sapatura si fundatii, planuri de cofraj si armare pentru plansee, centuri, grinzi si samburi, detalii, planul sarpantei sau al invelitorii terasei, dupa caz. Se va acorda o atentie sporita zonei de racord intre contructia existenta si extindere!
Proiect de instalatii
Proiectele de instalatii, daca sunt necesare, contin memorii tehnice specifice, liste de cantitati si piese desenate dupa caz, indicand trasee, coloane si echiparile specifice, scheme functionale si de montaj pentru fiecare tip de instalatie si planurile de coordonare ale retelelor edilitare.
Toate aceste proiecte vor fi verificate de verificatori atestati si le vor fi adaugate referate de verificare, ceea ce reprezinta o validare a corectitudinii fiecarei documentatii in parte.
Sfaturi: Discutati fiecare aspect cu echipa de proiectare, asigurandu-va ca agreati solutiile. Un proiect de extindere este destul de minutios si sunt multe detalii de avut in vedere.
Vezi art. 9 din L50/1991 actualizata
Vezi art. 13 din L10/1995 actualizata
Vezi ANEXA nr.1 la L50/1991 actualizata: CONTINUTUL-CADRU al documentatiei tehnice D. T. pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii