In cazul cel mai frecvent, dvs. veti avea un proiect tehnic al carui nucleu este reprezentat de consolidarea structurii, fara a fi vorba de reglementari speciale care se adauga in situatia unui monument istoric. Proiectul de arhitectura va contine piese scrise si piese desenate, expunand situatia existenta si situatia propusa.
Situatia existenta va fi reprezentata de releveul care va evidentia si degradarile, plus partea de memoriu tehnic aferenta, iar situatia propusa va descrie prin memoriu si partea grafica si rezultatul anticipat, incluzand si acele lucrari care nu fac obiectul aducerii „la zi” a structurii. Se vor explicita astfel materialele si finisajele care ii vor da casei o haina noua, dupa caz: noua invelitoare, tamplariile interioare si exterioare, tencuieli, zugraveli, pardoseli, daca se monteaza sau nu termosistem, noi modalitati de colectare a apelor pluviale, etc. Discutati fiecare aspect in detaliu cu arhitectul. Desigur, veti primi si o lista a cantitatilor necesare de materiale. Este recomandat sa solicitati si contractati inclusiv simulari 3D, chiar daca legislatia nu le considera obligatorii. In acest fel, veti avea o viziune mai coerenta asupra rezultatului si calitatea proiectului va fi superioara!
Proiectul structurii de rezistenta se compune, de asemenea, din piese scrise si piese desenate. Tipologia acestora difera in functie de solutiile constructive propuse in expertiza tehnica. Nu trebuie sa existe nicio abatere de la aceste solutii! De exemplu, in situatia consolidarilor fundatiilor subdimensionate, veti primi o plansa in care se va detalia realizarea subbetonarilor pe etape si tronsoane. In cazul unei sarpante cu degradari structurale, veti primi un plan al sarpantei noi, care detaliaza elementele inlocuite sau cu interventii si detaliile respective. O zidarie portanta defectuoasa se va consolida prin procedee specifice, daca aveti o casa cu pardoseala din pamant, se va turna sapa, etc.
In mod frecvent, nu veti avea nevoie de proiecte de instalatii. Dar exista situatia in care, de exemplu, ati achizitionat o casa de vacanta intr-o zona rurala si este chiar o casa „in afara timpului”, cu frumusetea si lipsurile aferente. Poate intre timp a fost realizata o retea de alimentare cu apa de care doriti sa beneficiati, o retea de canalizare, de data mai recenta ar putea fi o retea de gaz… In aceste situatii, veti avea nevoie si de proiectele respective de instalatii.
Fiecare dintre aceste proiecte vor fi semnate si stampilate de verificatori atestati, care vor adauga referatul de verificare specific. Cerinta de rezistenta si stabilitate mecanica va fi, suplimentar, verificata de expertul tehnic, fapt ce atesta ca au fost respectate solutiile constructive din expertiza tehnica.
In situatia mai rara in care sunteti fericitul proprietar al unei arhitecturi rezidentiale de tip monument istoric, documentatia creste in complexitate. In primul rand, va fi nevoie de redactarea unui studiu istoric si trebuie sa stiti ca nu orice lucrari de restaurare si reabilitare sunt permise!
Studiul istoric va descrie mersul prin timp al constructiei si va oferi date despre elementele cu valoare deosebita care trebuie protejate, va face referiri la tehnicile de punere in opera, etc. De regula, nu se poate stabili sau sti de la bun inceput si in mod relativ simplu care vor fi concluziile, acestea nascandu-se in mod organic, pe masura ce studiul avanseaza. Dar exista si unele aspecte evidente si aprioric cunoscute. De exemplu, este peremptoriu ca nu se accepta montarea unor tamplarii PVC pe fatada unei cladiri cu valoare de monument istoric. Probabil ati fost martorul vizual al unor asemenea cazuri si ati constatat dvs. insiva cat de dezagreabil estetic se prezinta!
Pentru situatiile mai rare si complexe de restaurare si reabilitare a unei asemenea constructii monument, este recomandat sa luati legatura cu specialisti care au studii suplimentare si experienta in domeniu. Puteti cauta si cere studii postuniversitare in domeniu, atat pentru arhitect, cat si pentru inginer, si puteti solicita si portofolii, pentru a alege specialistii in deplina siguranta!
Sfat: Chiar daca nu aveti o vila interbelica monument si nu aveti nevoie de AC pentru lucrarile dorite, este recomandat sa acordati atentie bugetului. Puteti beneficia de un proiect chiar daca nu este necesara obtinerea autorizatiei de construire. Un astfel de proiect va da siguranta ca lucrarile se vor executa corect si rezultatul va fi unul eficient! In acest fel, costurile de punere in opera pot fi calibrate cat mai bine si este preferabil sa investiti in proiectare, decat sa investiti in excese nemotivate pe santier.
Vezi art. 9 din L50/1991 actualizata
Vezi art. 13 din L10/1995 actualizata
Vezi ANEXA nr.1 la L50/1991 actualizata: CONTINUTUL-CADRU al documentatiei tehnice D. T. pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii
Vezi L422/2001 privind protejarea monumentelor istorice