Ghid despre inceperea proiectului de casa dorit. In timp util si la tarif corect.

Nu rareori se intampla sa intalnim in spatiul online, si nu doar, nemultumiri legate de durata mare de timp necesara intocmirii documentatiei pentru a construi o casa noua, a extinde locuinta detinuta etc. Cu contrarietate se intampla sa fie privite si onorariile percepute de echipele de proiectare. Daca ar fi sa privim cu celeritate, statistic vorbind, acest „conflict” tacit care exista uneori intre beneficiari si echipa de proiectare este o culpa a ambelor parti implicate.

De multe ori, beneficiarii pot cadea prada necunoasterii alimentate de sfaturi neavizate, zvonuri, experiente ale cunoscutilor etc. Pe de alta parte, specialistii responsabili de procesul de proiectare pot da curs unei conduite lipsite de profesionalism, nefiind nici ei ocoliti de profund umana cadere in greseala. Colaborarea intre un beneficiar necunoscator si un proiectant pentru care calitatea produsului oferit nu primeaza va fi de cele mai multe ori o nereusita!

Un rezultat final de exceptie, multumitor pentru ambele parti, are la baza un „efort” comun, implicand profesionalism, respect, incredere, transparenta. Pentru ca dvs. sa fiti informat corect inainte de a porni la drumul realizarii unui proiect, echipa noastra a trasat cateva repere care pot contribui la bunul mers al lucrurilor, creand premizele unei experiente pozitive!

Vreau o casa! Cum pornesc la drum cu dreptul?

De cate ori ati vazut cateva simulari 3D postate pe grupuri de Facebook insotite de rugamintea de a intra in posesia planurilor de nivel? Si chiar raspunsuri venite din partea profesionistilor in domeniu care se ofera sa vina repede in ajutor!

Ei bine, aceasta este o abordare ineficienta! Va intrebati poate, din moment ce sunteti sigur ca „asta va doriti”, ce poate fi gresit…? Fiecare casa prinde viata in functie de beneficiari si de terenul pe care va fi amplasata. In primul rand, nu se poate lua o casa proiectata pentru o anumita familie, pe un anumit amplasament, si translata intr-un context diferit.

Situatiile in care exista o potrivire sunt rarisime, deoarece intervin aspecte legate de reglemantarile urbanistice si, peremptoriu, familia dvs. nu este identica familiei pentru care a fost realizat proiectul. In al doilea rand, recomandat este sa porniti la drum analizand pentru inceput nu criterii de estetica a fatadelor, ci functiunile de care familia dvs. are nevoie! Aveti in minte ca veti petrece urmatorii multi ani la interior, in confortul casei dvs., ci prea putin in strada sau in curte, admirand fatadele!

Asadar, pentru inceput trebuie sa va concentrati asupra schemei functionale, urmand ca aceasta sa fie definitivata de arhitectul cu care colaborati. Amplasarea corecta a incaperilor va genera volumul de arhitectura, care ulterior va fi tratat in estetica dorita. Nu porniti de la ideea de a introduce functiunile dorite intr-un volum preexistent doar pe baza unei preferinte de moment; stabiliti inainte functiunile si discutati cu arhitectul despre estetica atunci cand aveti convingerea ca exista functionalitatea expectata!

De ce costa atat de mult?

Nu costa atat de mult si pentru aceasta puteti compara tarfiul aferent documentatiei tehnice necesare cu costurile de care veti avea parte pentru punerea in opera. De multe ori, o economie practic insesizabila in faza de proiectare poate conduce la costuri suplimentare neprevazute si foarte mari pe santier. Tariful pe care il alocati proiectarii va ofera garantia evitarii evenimentelor neplacute in viitor.

Comportarea in timp a constructiei va corespunde standardelor de calitate si nu veti avea parte de disfunctionalitati arhitecturale, structurale sau ale instalatiilor. Nu veti fi pus in situatia de a realiza ulterior punerii in opera ca v-ati fi dorit o fatada diferita, un balcon in plus, alte finisaje etc.; nu veti avea parte de fisuri in pereti cauzate de infrastructura subdimensionata si veti fi protejat de evenimente extrem de neplacute in caz de seism etc.; confortul termic va fi cel asteptat, instalatia electrica nu va ceda la mai multi consumatori etc.

De asemenea, tariful total se divide la un numar relativ mare de specialisti: arhitect, inginer de rezistenta, ingineri de instalatii, inginer topograf, inginer geolog. Fiecare documentatie in parte este verificata de un verificator atestat. Fiecare specialist implicat in alcatuirea documentatiei poarta raspundere morala si legala pentru rezultatul final! Atunci cand va surade un tarif mult prea convenabil, aveti in minte calitatea produsului si rezultatul final; poate fi diferenta dintre un gablonz si o bijuterie de autor, sau, pentru domni, pretul extrem de mic poate fi cricul din supermarket care cedeaza a doua oara cand este folosit! Desigur, tariful poate fi negociat; un prag corect ar fi nu mai mult de 10%; o negociere la ½ trebuie sa ridice unele semne de intrebare!

Cat dureaza?

Intalnim de multe ori persoane nemultumite de timpul de asteptare pentru a intra in posesia documentatiei tehnice contractate. De aceasta, este bine sa fiti informat corect. De regula, din momentul in care ati intrat in posesia certificatului de urbanism, nu ar trebui sa dureze mai mult de 3 luni pana cand documentatia se poate depune pentru obtinerea autorizatiei de construire. Termenul legal de obtinere a avizelor este de 15 zile. Eliberarea autorizatiei de construire adauga acestui timp inca cel mult 30 de zile.

Asadar, timpul de 3 luni de zile este alocat studiului geotehnic si proiectarii propriu-zise. Exista si situatii speciale, de exemplu necesitatea elaborarii de P.U.Z., care dureza cel putin 6 luni. Insa, in mod curent, atunci cand veniti in contact cu nemultumiri care relateaza despre durate de ani de zile si despre necesitatea unor „relatii”, inseamna ca echipa de proiectare nu a dat dovada de profesionalism. Este recomandat sa discutati acest aspect si chiar sa solicitanti inca una sau doua alte puncte de vedere.

Nu cunosc niciun arhitect! Ma poate ajuta arhitectul sef?

Da si nu! Exista deja o traditie care nu face cinste breslei, mai ales in mediul rural. Arhitectul sef va poate solicita bani, cu promisiunea de a va „ajuta”, iar apoi va preda proiectul unui coleg sau il va realiza chiar el si va apela la semnatura de complezenta. De ce? Fiindca este ilegal ca arhitectul sef sa proiecteze in zona unde desfasoara activitatea de functionar public, fapta fiind un conflict de interese.

Asadar, acesta va apela la un coleg care isi va asuma proiectul prin parafa si semnatura si pe care dvs. nici nu il veti intalni probabil – aceasta este semnatura de complezenta, care se acorda contra unei sume de bani. Este un fenomen pe care Ordinul Arhitectilor se straduieste sa il reduca si, finalmente, sa il stopeze. Daca aveti dovada ca sunteti „prins” intr-o asemenea situatie, este recomandat sa va adresati Comisiei de Disciplina a Ordinului.

Cum va poate ajuta totusi arhitectul sef? Va poate sfatui despre cum sa intrati in legatura cu un arhitect, fara a face recomandari directe. Recomandarile corecte sunt cele facute la modul general, precum accesul la un grup de Facebook sau la o publicatie online cu anunturi etc.

Cum aleg arhitectul pentru casa mea?

In zilele noastre accesul la informatie este facilitat de tehnologie. Asadar, cel mai simplu este sa va documentati online. Va puteti baza pe intuitie si lua legatura cu mai multi arhitecti chiar, pentru a cere informatii suplimentare. Criteriile dupa care va puteti orienta sunt portofoliul, recomandarile, onorariul, disponibilitatea etc. Este foarte important sa fiti sigur ca aveti o comunicare eficienta, ca sunteti inteles, ca primiti raspunsuri satisfacatoare la intrebari etc. Daca arhitectul ales nu poate onora comanda in timpul dorit de dvs., puteti astepta sau ii puteti solicita o recomandare.

Exista si cateva indicii, fara a fi vorba de o lista exhaustiva, care va spun ca este momentul sa va reorientati: sunteti amanat in mod constant fara justificare, nu exista un contract pentru serviciile prestate, vi se solicita achitarea unei sume fara un document justificativ („la negru”), vi se ofera un proiect „de-a gata” cu care nu rezonati deloc, vi se ofera un tarif mai mic decat al colegului dupa ce i-ati facut cunoscuta situatia etc. Daca arhitectul va da sfaturi despre cum sa „fentati” autoritatile este, de asemenea, momentul de a va reorienta, inainte sa fiti „fentat” dvs. insiva!

Intrebarile arhitectului si disconfortul psihologic.

Comunicarea decurge altfel decat v-ati asteptat: in loc de discutii exclusiv tehnice, arhitectul va pune intrebari care pot parea prea personale? Este firesc si este momentul sa renuntati la disconfortul psihologic. Aceste discutii pun bazele unui proiect care sa raspunda perfect dorintelor dvs. Poate veti fi intrebat ce preferinte culinare aveti pentru a determina daca este propice sau nu o bucatarie open-space sau daca aveti o viata sociala activa, cine va viziteaza in mod frecvent, pentru a conforma zona de zi si livingul etc.

Este foarte important sa oferiti toate informatiile relevante pentru dvs., in detaliu. Un arhitect priceput va investi in proiect si timpul necesar pentru a va cunoaste, se va transpune in situatia dvs. pentru a cunoaste cat mai bine nevoile noii case si, foarte important, daca la primele discutii ati avut retineri in comunicare, foarte curand va veti simti in largul dvs.! Vi se vor cere puncte de vedere de discutat, vi se va raspunde la intrebari cu rabdare si profesionalism, cu referinte la legislatia in vigoare, la posibile scenarii de viata etc. Profesia de arhitect implica obligatia etica si legala de a pastra secretul profesional, asadar puteti discuta deschis orice aspect relevant, fara nicio retinere!

DTAC sau PTh? De ce as plati eu mai mult decat X?

Desigur stiti ca aveti nevoie de autorizatia de construire pentru a edifica legal! Pentru aceasta este necesara documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire – DTAC – precum ii spune si numele. Atunci ce este acest proiect tehnic si cum se face ca unele persoane construiesc doar cu DTAC, care are un tarif semnificativ mai scazut?

Ei bine, acele persoane construiesc ilegal. Am putea spune cvasilegal, avand in vedere situatiile in care se construieste fara AC. In mod legal si corect, pentru a construi aveti nevoie de proiectul tehnic; DTAC reprezinta o parte a acestuia. Spre exemplu, structura de rezistenta la nivel DTAC contine doar infrastructura – fundatiile. Asadar, restul casei ar fi edificata „cu ochii legati”, pe baza priceperii constructorului, rezultatele fiind deseori dezastruoase. Aparent ok pe moment, de cele mai multe ori efectele necunoasterii pe santier devin vizibile in cativa ani.

De asemenea, nu veti avea liste de cantitati cu materialele necesare si veti putea cadea in plasa unui constructor oneros si avid de bani care va cauta sa va induca in eroare pentru propriul castig. Atunci cand investiti in proiectare, investiti in eficienta si corectitudine pe santier si ii asigurati casei dvs. o comportare in timp care corespunde standardelor!

Nu vreau casa asta, dar arhitectul nu ma intelege!

Desigur va intelege, dar nu da dovada de profesionalism! Este si aceasta o alta practica oneroasa care nu aduce cinste breslei. Inseamna ca arhitectul vrea sa va ofere, de regula, un proiect pe care il are deja redactat, pentru a obtine in timp mai rapid foloase banesti. Negru pe alb! Daca nu va ofera argumente valide, daca nu dovedeste empatie, daca va ofera motivatii pe care nu le intelegeti, cel mai probabil sunteti victima acestei practici!

Colaborarea cu un arhitect priceput aduce multumire de ambele parti; un zid de netrecut ridica semne de intrebare. Desigur ca specialistul dispune de un continut informational mult mai vast in domeniu decat dvs., acesta fiind si motivul pentru care ii solicitati serviciile. Daca afiseaza superioritate si nu face tot posibilul ca dvs. sa intelegi aspectele discutate, poate este momentul sa va reorientati!

Merge si „la negru”?

Nu! „La negru” inseamna necinstit! Daca sunteti de acord cu situatia, riscati sa fiti dvs. insiva tratat necinstit. Semnati un contract de servicii de proiectare cu o societate comerciala, cu un birou de arhitectura etc. Acordati atentie ofertei financiare, acesta fiind alt document pe care il veti semna si agrea. Cand intrati in posesia documentatiei, se va redacta un proces verbal de predare-primire. Veti primi facturi pentru fiecare transa din onorariu. Etc. Nu va asumati riscul lui „la negru” pentru a facilita un act ilegal cu consecinte imprevizibile pentru ca sunteti imbiat cu un tarif usor mai scazut!

Am cumparat un proiect online, dar este incomplet!

Un proiect tip achizitionat online nu poate fi complet, nici macar pentru obtinerea autorizatiei de construire. Pentru a fi construit pe terenul dvs., este nevoie de un studiu geotehnic, pornind de la care se va dimensiona structura de rezistenta. De asemenea, pentru a va bransa la utilitati, proiectele de instalatii se vor adapta la teren. Cel mai probabil, ati achizitionat un studiu de concept sau un anteproiect de arhitectura, care, desi semnat si stampilat de un arhitect cu drept de semnatura, este departe de a fi complet. Aveti mare atentie la continutul produsului obtinut online!

Ce contine un proiect complet?

Un proiect complet este redactat la nivel de proiect tehnic si, dupa necesitate, se vor adauga detalii de executie. Acesta contine piese scrise si desenate pentru fiecare specialitate: arhitectura, structura, instalatii electrice termice si sanitare. Fiecare specialitate este verificata de un verificator atestat de proiecte. Documentatiei tehnice i se adauga studii de specialitate – geotehnic si topografic – plus avize si acorduri! In format tiparit, veti avea in fata „o carte” cu o grosime de 15-20 cm.

Orientativ, exemplu pentru o casa parter: arhitectura piese scrise (memoriu arhitectura, antemasuratoare materiale), piese desenate (plan de situatie si incadare in zona, plan parter, plan invelitoare, sectiune caracteristica, fatade, tablou tamplarie, simulari 3D); structura piese scrise (memoriu tehnic de rezistenta, extrase de armatura), piese desenate (plan general fundatii, detalii fundatii, armare fundatii, plan si detalii armare stalpi, elevatii armatura stalpi, planuri cofraje si armare placa peste parter, planuri si detalii armare grinzi peste parter, structura sarpanta); instalatii piese scrise (memorii tehnice si cantitati electrice, sanitare, termice), piese desenate (plan parter, distributie electrica TP, TE, TG; electrice priza de pamant, sanitare plan parter, sanitare pozare conducte, sanitare schema coloane, incalzire parter, incalzire schema coloane, incalzire pozare distribuitor-colector).

Este foarte important ca atunci cand in procesul de proiectare intervin dubii fara raspuns punctual si edificator, sa solicitati cel putin inca o opinie! Chiar daca acea opinie este conditionata de un onorariu, este calea recomandata. Veti obtine un raspuns din partea unor specialisti. Precum in orice domeniu, o cautare online poate oferi informatii distorsionate. Informati-va corect si luati decizii corecte. Mult succes!