In perioada de 30 de zile, cat dureaza eliberarea autorizatiei de construire, daca nu ati facut-o deja, este momentul sa contractati un diriginte de santier si o echipa care sa puna in opera casa dvs.
Tarifele pentru punerea in opera, incluzand materialele de constructie, variaza usor in functie de zona geografica, un maxim fiind atins in capitala. In anul curent 2021, pretul pe mp al unei case la rosu nu este, de regula, mai putin de 250 euro; pentru o constructie la cheie, acelasi tarif pe mp, nu poate fi sub pragul de 450-500 euro. Este totusi preconizat ca acest boom al preturilor materialelor de constructie isi va pierde avantul in anul urmator. Asadar, daca ati obtinut de curand AC, nu trebuie sa excludeti posibilitatea de a mai astepta putin, avand in vedere ca timpul in care puteti declara inceperea lucrarilor si incepe procesul de edificare este de un an de zile.
Potrivit „traditiei” nascute din statistici, santierul contine mult mai multe provocari decat intocmirea documentatiilor! Dirigintele de santier este reprezentantul dvs. pe teren, de aceea este indicat sa va informati prin intrebari directe si prin recomandari in ce masura va fi prezent fizic la fata locului! Nu de putine ori se intampla ca dirigentia de santier sa fie facuta „din birou” daca nu este solicitat altminteri! Este foarte important ca reprezentatul dvs. pe santier sa se ingrijeasca de activitatea echipei de meseriasi, care, de asemenea, nu de putine ori, statistic, este generatoare de un savuros folclor urban dulce-amar! Tariful pentru dirigentia de santier in cazul unei case de dimensiune si complexitate medie este in jurul valorii de 6000 RON. In situatia in care vi se ofera un tarif suspect de „avantajos” este momentul sa va intrebati daca va puteti baza pe corectitudinea acestuia sau daca nu cumva este doar vorba de a incasa o leafa in virtutea semnarii unor acte, cum se spune, „ca primarul”!
Dvs. sau arhitectul sef de proiect va avea grija ca intreaga echipa – proiectantii, dirigintele si managerul echipei de meseriasi – sa aiba posibilitatea de a fi in legatura rapid si facil pentru intrebari, nelamuriri, dispozitii de santier etc. In context pandemic, aplicatia Zoom a castigat popularitate pentru comunicare in timp real. Poate, insa, in functie de disponibilitatea fiecarei persoane, este mai convenabil un clasic chat de Facebook sau de Whatsapp. In acest fel, fiecare faza determinanta va fi anuntata din timp, iar specialistii vor fi prezenti pentru a analiza, verifica si incheia receptiile partiale.
Folclorul urban relateaza ca aproape intotdeauna managerul echipei de meseriasi va fi nemultumit de cantitatea uriasa de fier inghitata de infrastructura si va incerca sa va convinga sa o diminuati. De asemenea este posibil sa incerce sa va convinga ca este potrivit sa economisiti beton, nerespectand adancimea de inghet in cazul fundatiilor. Se adauga, dupa caz, alte opinii potrivit carora „mai bine ar fi asa”. Dumneavoastra nu trebuie sa cadeti prada acestor ispite de a economisi ilegal.
O insesizabila economie trecuta cu vederea pe moment poate avea un rezultat incomensurabil dezastruos in caz de seism, spre exemplu! Sa nu uitam ca inginerul de rezistenta poarta toata viata raspunderea profesionala pentru cele proiectate si puse in opera. Asadar, daca situatia se iveste pe parcursul santierului, faptul ca inginerul va cere rectificarea si nu va semna receptia partiala pana atunci este o dovada de profesionalism!
Daca echipa de proiectare si dirigintele de santier dau dovada de profesionalism, micile asperitati in relatia cu echipa de meseriasi vor fi corectate, iar rezultatul final va fi pe masura asteptarilor dvs.