Dupa ce am povestit cateva lucruri esentiale despre cum trebuie sa fie realizate modificarile astfel incat sa rezulte o constructie sigura si stabila, a venit vremea sa vorbim putin si despre confortul casei. Aveti o casa sigura, nu va puneti familia in pericol, dar cu siguranta nu v-ar placea sa locuiti intr-o casa in care sa aveti mucegai, aer umed, sa raciti din cauza temperaturilor scazute. Si daca tot suntem la subiectul ,,temperaturi’’, trebuie sa vorbim si despre confortul buzunarului atunci cand este vorba despre incalzirea spatiului locuit, asa ca vom incepe cu termoizolarea casei.
Anvelopa cladirii este echivalentul hainei de pe dumneavoastra cand iesiti in frig. Tot ceea ce inchide la exterior cladirea, se numeste anvelopa si are rolul de a mentine caldura in casa cat mai mult timp, astfel incat consumul de energie pentru incalzirea casei sa fie cat mai mic. Cea mai comuna intrebare este, ,,Cat de gros sa fie stratul de polistiren montat pe fatade?” Deja stim, 10 cm e sufficient. ,,Mi-a spus constructorul”.
Ei bine, este gresit. In primul rand, singurul care poate spune cat trebuie sa fie grosimea polistirenului este specialistul, fie arhitectul, fie inginerul structurist. Sa facem echivalenta cu haina dumneavoastra. La urechile oamenilor ajunge informatia ,,10cm de polistiren”, si aceasta este aplicata in toate zonele tarii, indiferent ca in unele locuri iarna e mai blanda si in unele mai aspra. Sa facem o analogie cu haina dumneavoastra. Puteti merge la munte cu aceeasi haina cu care mergeti zilnic prin oras? Nu puteti, pentru ca o sa va fie frig. De ce? Explicatia fizica este simpla. Natura tinde sa echilibreze totul.
Astfel, corpul dumneavoastra va schimba caldura cu aerul de afara pana ce ambele vor avea aceeasi temperatura, temperatura de echilibru. Desigur ca nu doriti ca temperatura corpului dumneavoastra sa fie identica cu cea de afara, asa ca luati masuri. Va luati o geaca groasa, care sa va asigure o buna izolare termica si caldura sa se piarda mult mai lent. Dar cu cat diferenta de temperatura dintre aer si corpul dumneavoastra este mai mare, cu atat se accentueaza pierderea de caldura din corp, asa ca sunteti nevoit sa va luati o geaca mai groasa. Concluzionand, daca va trebuie o geaca mai groasa cand temperatura este mai scazuta, atunci pentru casa de ce sa lasam aceeasi grosime de termoizolatie? Grosimea termoizolatiei este calculata din faza de proiectare, in functie de temperatura aerului pe timp de iarna, dar si in functie de performantele materialului termoizolant.
Trebuie sa asigurati o termoizolare gandita cu atentie pentru a va creste confortul in locuinta, dar si pentru a reduce costurile de incalzire pe timpul iernii, care se simt din ce in ce mai intens la buzunar in ultima perioada.
De asemenea, trebuie sa asigurati o termoizolare suficienta a casei, astfel temperatura pe fata interioara a peretilor sa fie sufficient de mare incat sa nu se formeze condens. Daca se formeaza condens, cu siguranta va aparea si mucegaiul, si cu siguranta mirosul de mucegai si efectele negative ale acestuia asupra sanatatii nu va creeaza un confort sporit.
Un alt aspect al confortului in casa dumneavoastra este etanseitatea acesteia. Din cauza executiei la standarde joase, riscati ca in interiorul casei sa se formeze curenti de aer rece, care va vor face sa raciti destul de des toata iarna, dar pot creea si alte probleme de sanatate. Si desigur, slaba etanseitate a cladirii va avea efecte negative si asupra pretului de incalzire. Daca structura are zone prin care se infiltreaza aer de afara, se vor accentua pierderile de caldura, si, implicit, se va mari cantitatea de energie necesara incalzirii, deci veti plati mai mult.
Acestea au fost principalele elemente ale asigurarii confortului dumneavoastra descrise foarte pe scurt, dar nu singurele. Pentru confort sporit aveti nevoie si de o fonoizolare corespunzatoare, care de obicei se obtine odata cu anveloparea cladirii. Ferestrele modern si termoizolatia au si proprietati de a absorbi vibratiile sonore, astfel ca, in casa zgomotele vor ajunge mult diminuate. Desigur, se pot realiza fonoizolari mult mai eficiente, dar cu costuri suplimentare.
Lumina este un alt factor care influenteaza confortul casei. Lumina naturala are un efect benefic asupra starii de spirit, in primul rand, dar si asupra sanatatii fizice. Probabil ca ati auzit proverbul ,,Unde nu intra soarele pe geam, intra doctorul pe usa”. Este adevarat. Explicatia este ca, odata cu lumina vizibila, in camera dumneavoastra intra si partea luminii invizibila cu ochiul uman, adica partea de rase ultraviolet, care omoara microbii si bacteriile din camera. Astfel va cresteti sansele sa respirati un aer curat si sanatos.