Ghid practic de reabilitare si consolidare constructii.

Cum sa transformi o casa veche intr-un camin confortabil.

In acest articol vor fi prezentate informatii care sa va ajute sa estimati ce operatii ar fi necesare pentru a va aduce casa la un nivel de siguranta si confort pe masura propriilor dorinte.
Vor fi prezentati atat pasii necesari realizarii lucrarilor de consolidare sau reabilitare, cat si pasii pe care trebuie sa-i urmati din punct de vedere legislativ.
Pentru a nu se creea confuzii, este necesar sa definim termenii ,,REABILITARE” si ,,CONSOLIDARE”, termeni pe care mare parte din cititori ii considera drept sinonime.
Prin REABILITARE se intelege totalitatea masurilor si interventiilor asupra constructiilor prin care functionalitatea, aspectul si elementele de rezistenta ale cladirilor sunt mentinute sau aduse la parametrii initiali.
Prin CONSOLIDARE se intelege totalitatea masurilor si interventiilor asupra constructiilor prin care functionalitatea, aspectul si elementele de rezistenta ale cladirilor sunt imbunatatite si aduse la o conditie superioara celei initiale.

1. Informatii generale

Fondul construit din Romania este foarte mare si o foarte importanta parte a constructiilor existente sunt intr-o stare suficient de buna astfel incat consolidarea si reabilitarea acestora sa presupuna un cost mult mai mic decat demolarea si reconstruirea lor. Prin fondul construit intelegem totalitatea constructiilor existente in tara noastra, constructii ridicate de-a lungul timpului si lasate ca mostenire din generatie in generatie. Aceste constructii au nevoie periodic de interventii, pentru a-si mentine functionalitatea in timp.

Cu cat interventiile sunt mai dese, la perioade mai scurte de timp, cu atat amploarea lucrarilor va fi mai redusa si, implicit, costul reparatiilor mai mic. Daca asupra constructiilor nu se intervine in timp util, micile defecte si degradari evolueaza, si, mai devreme sau mai tarziu, constructiile necesita reparatii.
Locuintele, fie acestea existente sau construite de la zero, trebuie sa asigure locatarilor doua functii esentiale. O mare parte din timp o petrecem in locuinte, prin urmare, acestea trebuie sa ne asigure in egala masura atat siguranta in exploatare, cat si confort in timpul exploatarii, pentru a avea o calitate a vietii imbunatatita.

In acest articol va fi tratat subiectul sigurantei si confortului unei cladiri vechi, existente, pe care dumneavoastra ca beneficiar trebuie sa o aduceti la parametrii doriti. Cladirile in care locuiti (o casa veche mostenita, o casa veche in care locuiti deja si vreti sa-i aduceti imbunatatiri, o casa veche pe care ati cumparat-o si doriti sa o reabilitati etc.) pot fi sigure prin capacitatea lor sporita de a prelua eforturi, forte care sunt introduse in structura de rezistenta a casei de evenimente naturale, precum ninsoarea, ploi torentiale, vant si, foarte important in Romania, seism.
Toate aceste actiuni sunt reglementate prin normative, in functie de istoricul lor pe zone in tara noastra, fiind aplicate pe structurile de rezistenta ale constructiilor ca forte si interpretate de catre un inginer structurist, al carui rol este de a evalua in functie de locatia si geometria casei toate fortele ce pot aparea pe aceasta de-a lungul duratei de existenta si de utilizare.

Confortul casei este asigurat prin conceptia acesteia si printr-o multitudine de parametri, precum capacitatea acesteia de a tine inmagazinata in spatiul locuit cat mai mult timp caldura pe timp de iarna, capacitatea de a mentine un mediu racoros pe timp de vara, adoptarea unor solutii de termoizolare, care sa nu permita formarea mucegaiului, mentinerea unei umiditati a atmosferei interioare, care sa nu provoace disconfort, temperatura suprafetelor obiectelor din casa cu care pielea locuitorilor vine in contact, sonorizarea camerelor si capacitatea suprafetelor de a prelua vibratiile sonore, lumina naturala care patrunde in casa etc.

2. Ordinea operaratiilor

Sa facem un exercitiu de imaginatie si sa presupunem ca aveti o casa veche pe care doriti sa o transformati in ,,ACASA”. Asa cum spuneam, constructia trebuie sa fie in egala masura sigura si confortabila. Masurile de sporire a confortului trebuie luate numai dupa realizarea operatiilor de consolidare a structurii de rezistenta, deoarece acestea presupun indepartarea finisajelor de pe anumite elemente, eliminarea pardoselilor existente, demolarea si reconstruirea anumitor elemente cu rol esential in asigurarea rezistentei si stabilitatii constructiilor.

Odata ce v-ati hotarat sa interveniti asupra constructiilor, primul pas este sa obtineti autorizatia de construire sau de demolare (sau ambele), iar pentru aceasta trebuie sa luati legatura cu o firma de proiectare care sa se ocupe de toti pasii necesari obtinerii autorizatiei, care vor fi enumerati in continuare:

  • Realizarea releveului cladirii;
  • Depunerea la primarie a cererii de eliberare a certificatului de urbanism;
  • Stabilirea interventiilor care vor fi necesare (fie lucrari asupra structurii existente, fie extinderi ale acesteia, atat pe orizontala, cat si pe verticala, fie ambele);
  • Realizarea proiectului tehnic (arhitectura, structura de rezistenta si instalatii electrice, termice si sanitare);
  • Depunerea documentatiilor pentru obtinerea autorizatiilor necesare mentionate in certificatul de urbanism (D.T.A.C. – Documentatie Tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Construire, D.T.A.D. – Documentatie Tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Demolare, D.A.L.I. – Documentatie tehnica pentru Autorizarea lucrarilor de Interventie), D.T.O.E. – Documentatie Tehnica pentru Organizarea Executiei). 

Important de stiut este faptul ca firma care se va ocupa de proiectul dumneavoastra are obligatia numai de a va pune la dispozitie documentele necesare pe care trebuie sa le depuneti pentru a obtine avizele si acordurile cerute prin certificatul de urbanism sau pentru a va obtine autorizatia de construire. Desigur, cea mai mare parte a firmelor din domeniu se va ocupa si de obtinerea celor mentionate, pentru a va scuti de toate formalitatile, desigur prin perceperea unor sume de bani suplimentare.

Foarte important in aceasta faza de alegere a firmei care se va ocupa de realizarea proiectului este sa fiti atenti la ce nivel de detaliere va fi realizat proiectul. Exista firme care mizeaza pe lipsa de cunostinte a beneficiarului in domeniul constructiilor si inainteaza catre acesta o oferta la un pret mult mai mic decat cel al altor firme concurente pe piata. Aici trebuie sa va puneti un semn de intrebare, pentru ca riscati sa cadeti intr-o posibila capcana. Vom da un exemplu concret, cu sume de bani fictive pentru a va face sa intelegeti cat mai pe scurt care este pericolul. La alegerea firmei de proiectare, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele idei, absolut adevarate si testate de foarte multe persoane:

Exista 3 tipuri de lucrari: bune, ieftine si rapide. Ei bine, trebuie sa aveti in minte aceste 3 idei, care se aplica in toate domeniile de activitate, nu doar in domeniul constructiilor:

  • Lucrarile bune si rapide nu sunt ieftine;
  • Lucrarile bune si ieftine nu sunt rapide;
  • Lucrarile rapide si ieftine nu sunt bune.

 

Asa cum am mentionat anterior, vom exemplifica o situatie in care dumneavoastra ca beneficiar riscati sa cadeti inr-o capcana care va va aduce batai de cap in timpul realizarii constructiei, dar si ulterior, la terminarea lucrarilor de construire.

Sa presupunem ca doriti sa va imbunatatiti conditiile de trai in propria locuinta si doriti sa realizati si o extindere a constructiei, fie adaugand constructiei existente o mansarda, fie prin alipirea unei noi constructii de cea existenta.
Sa presupunem si ca ati cerut oferte de pret de la doua firme de proiectare. Firma A si firma B.
Firma A v-a facut o oferta de proiectare de 2000 euro (suma absolut fictiva, pentru o usoara exemplificare a situatiei).
Firma B v-a facut o oferta de proiectare de 1000 euro (suma absolut fictiva, pentru o usoara exemplificare a situatiei).
Aparent, ati fi tentat sa lucrati in continuare cu firma B, pentru ca este mai ieftina. Pana la urma, de ce sa dati mai multi bani unei firme, cand puteti da jumatate din acesti bani altei firme care face acelasi lucru? Intr-adevar, este o gandire logica si corecta, insa riscati ca firma cu oferta mai ieftina sa nu oferteze exact acelasi lucru.

Pentru a va putea folosi de proiect in timpul executiei lucrarilor si totul sa se desfasoare in mod legal, aveti nevoie ca acesta sa fie facut si detaliat la faza D.T.A.C.+P.Th. (Documentatie Tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Construire + Proiect Tehnic), adica acesta va putea fi folosit atat pentru obtinerea autorizatiei de construire, cat si pentru realizarea lucrarilor la santier. (Aceasta a fost oferta facuta de firma A, cerand 2000 euro pentru serviciile prestate). Un proiect realizat doar la faza D.T.A.C. (cel ofertat de firma B cu 1000 EURO), poate fi folosit numai pentru obtinerea autorizatiei de construire, dar va este interzis prin lege sa incepeti lucrarile de executie fara a avea un proiect la faza P.Th. 

Proiectul la faza D.T.A.C. contine niste detalii minime si planuri de fundatii, planse insuficiente pentru a va putea realiza constructia dorita. In cazul firmei B veti ajunge in final sa platiti mult mai mult decat ati fi platit initial, pentru un proiect facut din prima la faza de proiectare D.T.A.C.+P.Th., pentru ca riscati sa primiti amenda in cazul unui control sau al unei reclamatii pentru ca realizati lucrari fara a avea un proiect la faza P.Th., pentru ca va trebui sa platiti alta firma care sa va realizeze proiect la faza P.Th. Pentru intrarea in legalitate, pentru ca va trebui suplimentar sa platiti si expertizarea constructiei etc. Si pe langa bani platiti suplimentar, veti avea si batai de cap suplimentare si veti lungi si procedura de intabulare a constructiei.

2.1 Realizarea releveului cladirii

Releveul cladirii reprezinta operatiunea de masurare a cladirii in teren (dimensiuni camere, dimensiuni si pozitie goluri, dimensiuni pereti etc.) si transpunerea acestora in desene tehnice, pe baza carora se va realiza proiectarea de consolidare sau extindere a constructiei. Firma care se ocupa de realizarea proiectului are sarcina de a face aceste masuratori, prin trimiterea la adresa constructiei a unui angajat sau colaborator care va realiza masuratorile si va raspunde de corectitudinea acestora. Ulterior, masuratorile realizate vor fi transpuse in planuri si schite intr-un program de desenare dedicat.

2.2 Depunerea cererii pentru eliberarea certificatului de urbanism

De aceasta operatie va puteti ocupa fie dumneavoastra inainte de a lua hotararea modificarilor, fie firma care se ocupa de realizarea proiectului tehnic. Recomandat este sa obtineti dumneavoastra certificatul, inainte de a plati firma de proiectare, deoarece (in cazul unor extinderi ale cladirii) in certificatul de urbanism este posibil sa fie cerute anumite avize sau acorduri de la diferite institutii ale statului care sunt foarte costisitoare sau dureaza foarte mult obtinerea lor. In aceasta situatie, in functie de bugetul pe care doriti sa il alocati, poate va razganditi, sau poate reganditi dimensiunile extinderii cladirii, sau poate amanati operatiunea pana veti fi mai bine pregatit financiar. Nu rare sunt situatiile in care, de exemplu, constructia este lipita de cea a vecinului si veti fi obligati sa faceti interventii pe banii dumneavoastra si la constructia vecinului, pe portiunea comuna cu casa.

2.3 Realizarea proiectului tehnic

In functie de propriile dorinte, din discutiile cu firma de proiectare, in special cu arhitectul care se ocupa de conceptul noii locuinte, dar si in colaborare cu inginerul structurist, vor fi stabilite masurile de interventie necesare pentru materializarea dorintelor in casa mult-visata.

2.4 Depunerea documentatiilor pentru obtinerea avizelor, acordurilor si a autorizatiilor

In aceasta faza, proiectul e finalizat si va fi depus la institutiile statului pentru obtinerea tuturor avizelor, acordurilor si a autorizatiilor cerute prin certificatul de urbanism. Odata indeplinite toate cerintele certificatului de urbanism, si aveti si proiectul tehnic despre care v-am vorbit anterior, puteti incepe lucrarile de executie. In urmatoarele capitole va vor fi expuse cateva defecte generale care apar la majoritatea constructiilor, dar si modul de rezolvare a acestora (desigur, modul de reparare va fi detaliat sau impus de proiectantul structurii de rezistenta, insa noi va vom expune cateva metode utile de rezolvare folosite in mod curent).

3. Cele mai uzuale modificari cerute de clienti pentru structurile existente

Lucrand in domeniu, am avut ocazia sa primim numeroase cereri de a consolida sau de a modifica prin extindere pe orizontala (prin alipirea unei noi constructii de cea existenta) sau pe verticala (prin etajare sau mansardare) cladiri existente. Le vom lua pe rand si vom exemplifica principalele defecte ale unei cladiri vechi si cateva dintre cele mai uzuale solutii de reparare sau de consolidare.

3.1 Extinderea pe verticala

Incepem cu aceasta varianta de extindere deoarece necesita o atentie sporita, consolidari mai numeroase, care implica un deranj mai mare decat extinderea pe orizontala, si, de altfel, timp mai lung de lucru si forta de munca si personal calificat.
Un defect general al tuturor cladirilor vechi, in special al celor care au si etaj (dar nu numai), este planseul acestora. Normele actuale de proiectare au fost dezvoltate de-a lungul istoriei constructiilor in Romania, in functie de evolutia climei, dar, in special, in functie de inregistrarile seismice si de modul de comportare al cladirilor in timpul unui seism.

Dezavantajul planseelor cladirilor vechi este ca acestea sunt realizate din grinzi de lemn care nu au capacitatea de a prelua forte orizontale introduse de miscarile seismice in structura de rezistenta a casei dumneavoastra (in termeni de specialitate, acest efect al planseului intr-o structura se numeste ,,efect de saiba rigida”). Si cum prin exemple si comparatii se intelege cel mai bine, vom da drept exemplu o cutie de carton. Fixati o cutie de carton pe pardoseala. Cutia la partea superioara nu are capac. Incercati sa impingeti cu mana partea superioara a cutiei. Veti observa ca peretii cutiei lucreaza independent, se deformeaza independent, haotic, in functie de locul in care impingeti cu mana, adica aplicati o forta. Acum lipiti partea superioara a cutiei de un capac, fie de carton, fie din alt material (saiba rigida despre care vorbeam anterior). 

Veti observa doua fenomene esentiale in modul de comportare al acestei cutii. In primul rand, atunci cand impingeti cu mana intr-o parte, veti observa ca toata cutia tinde sa se deformeze unitar, pare mult mai rigida. In al doilea rand, veti observa ca deformatiile cutiei vor fi mult mai mici si pentru a ajunge la deformatii egale ca marime cu situatia in care cutia nu are capac, trebuie sa aplicati o forta mult mai mare, adica sa impingeti mai tare cu mana. Din acest exemplu observati cum efectul de saiba rigida imbunatateste foarte mult atat rezistenta, cat si sabilitatea unei cutii.

Considerati ca aceasta cutie este casa dumneavoastra si cu siguranta veti intelege care este rolul acelui planseu care trebuie sa asigure efectul de saiba rigida al casei. Pentru a indeplini aceasta conditie, fie se indeparteaza planseul existent si se realizeaza unul nou de beton armat, cu centuri de beton peste zidurile de rezistenta, fie peste planseul existent se toarna o sapa de minim 6 cm de beton armat cu plasa sudata si conectat cu grinzile de beton prin intermediul unor tije metalice, al caror diametru, material si pas de dispunere va fi calculat de un inginer structurist.

Este necesar ca pe langa aceasta sapa de beton armat cu plasa sa se toarne peste toate zidurile de rezistenta o centura de beton armat, armarea facandu-se atat cu bare longitudinale, cat si cu etrieri, conform detaliilor de executie date de catre un inginer structurist in proiectul tehnic (proiectul detaliat la faza P.Th. despre care v-am expus cateva informatii in capitolele anterioare).
Aceasta suprabetonare, desigur, aduce o greutate suplimentara cladirii, care in final va fi transmisa fundatiei. Prin urmare, de cele mai multe ori, sunt necesare subbetonari ale fundatiei, si chiar realizarea unor centuri perimetrale de beton armat la baza constructiei. Inginerul structurist va mentiona si detalia in proiectul tehnic toate aceste interventii. El va evalua incarcarile (greutatea proprie a constructiei existente, greutatea invelitorii, greutatea zapezii si noile greutati aduse din mansardare si suprabetonarea planseului de lemn).

Constructia are in momentul inceperii lucrarilor niste fundatii facute pentru a putea prelua incarcarile unei structuri cu regim de inaltime parter, insa mansardand, veti pune ,,inca o casa” peste casa existenta, prin urmare, fundatiile trebuie adaptate pentru preluarea noilor incarcari si pentru a transmite aceste incarcari la terenul de sub fundatie in conditii de siguranta, astfel incat eforturile de la talpa fundatiei sa nu depaseasca rezistenta (capacitatea portanta) a terenului de fundare.

Aceasta operatie de subbetonare a fundatiilor este un proces destul de complex si trebuie realizat in etape, prin saparea pamantului de sub fundatii si turnarea betonului in locul pamantului scos. Aceasta procedura se realizeaza prin saparea in tronsoane a pamantului, astfel incat dupa indepartarea pamantului de sub un tronson de fundatie, casa sa ramana sustinuta de o suprafata de fundatie care sa poata prelua in siguranta eforturile. Subbetonarea se va face inainte de inceperea mansardarii constructiei, cand greutatea acesteia inca nu a inceput sa creasca. Aveti ca exemplu un fragment dintr-o plansa in care este detaliata aceasta procedura de subbetonare pe tronsoane:

plan sapatura fundatii
sapare tronson fundatie interior
sapare tronson fundatie exterior
Acum, dupa ce ati consolidat fundatiile si planseul, ar trebui reparate toate fisurile si crapaturile din pereti daca acestea exista. Acestea se pot repara fie prin umplerea cu mortare speciale, fie prin coaserea crapaturilor cu agrafe din otel rotund. Un detaliu potrivit pentru aceasta reparatie este cel expus mai jos, desigur cu mentiunea ca nu este singura metoda de reparare a acestor defecte.
detaliu reparatii fisuri majore

3.2 Extinderea pe orizontala

Extinderea pe orizontala se poate face prin alipirea unei noi constructii de cea existenta. Astfel, vom lua pe rand etapele de realizare a extinderii, incepand cu fundatiile si ajungand la sarpanta.

In primul rand, trebuie verificata cota de fundare (adancimea in pamant) a vechii structuri. Aceasta trebuie sa fie mai mare decat adancimea minima recomandata de studiul geotehnic, care trebuie realizat inainte de inceperea proiectarii. Adancimea de inghet difera in fiecare zona tarii, aceasta fiind mentionata de inginerul geotehnician care v-a realizat studiul geotehnic. Un aspect important al studiului geotehnic este faptul ca, in cazul constructiilor existente care trebuie extinse, studiul geotehnic trebuie sa fie realizat cu dezvelirea fundatiei existente, pentru a se putea afla atat adancimea la care este fundatia cat si latimea talpii fundatiei. Trebuie sa va asteptati la costuri mai mari, pentru ca asta implica munca in plus, pentru realizarea gropii langa fundatie.

Noua constructie atasata celei existente va trebui sa fie realizata cu fundatiile pana la cota fundatiei existente, pentru ca structura veche sa nu fie afectata in timp si sa va apara fisuri in pereti. Daca structura veche nu are fundatia la cota minima recomandata de inginerul geotehnician, sunt necesare subbetonari ale fundatiei. Deja stiti ce inseamna asta de la capitolul anterior, in care v-am expus etapele extinderii pe verticala.
Pentru structura noua, va fi nevoie sa compactati straturile pardoselii, insa aceasta operatie trebuie facuta cu grija, pentru a nu introduce in cladirea existenta vibratii si astfel sa deteriorati finisajele.

Dupa compactarea straturilor si turnarea placii pe sol, urmeaza sa realizati zidurile si planseul peste parter. Pasii realizarii noii structuri nu vor fi detaliati, acestia fiind subiectul unui alt articol.
Inca un aspect important caruia trebuie sa ii acordati o atentie deosebita este realizarea acoperisului, care trebuie sa fie etans si perfect imbinat cu cel vechi. De obicei, cand casa trebuie extinsa, se indeparteaza toata invelitoarea (fie din tigla, fie din tabla), urmand ca dupa realizarea structurii de rezistenta a sarpantei, aceasta sa fie acoperita cu o noua invelitoare asezata atat peste structua veche, cat si peste structura noua.
Cateva situatii frecvent intalnite, care se pot face in orice etapa a constructiei, sunt largirea unui gol existent, crearea de goluri nou sau acoperirea unui gol existent.

Largirea unui gol existent sau crearea de goluri nou

Trebuie sa tineti cont ca, facand un nou gol, materialul din care este realizat zidul nu mai are pe ce sa sprijine, sub acesta fiind un gol. De aceea, trebuie montati buiandrugi in zid, dupa care puteti realiza golul sub acestia. Niciodata nu se va realiza un gol nou fara a consolida zona cu un cadru de beton sau de metal si introducerea de buiandrugi noi. Buiandrugii pot fi de beton armat, de lemn, ceramici sau din profile metalice.

Acoperirea unui gol existent

La rezidirea golurilor existente trebuie sa stiti ca simpla umplere a golului existent cu zidarie nu este suficienta. In primul rand, din punct de vedere al stabilitatii, aceasta umplutura nu prezinta stabilitate, iar in al doilea rand, in perete va aparea o fisura in timp, inestetica, din cauza diferentelor de umiditate dintre cele doua suprafete in contact, rezistenta scazuta la fisurare a rostului.

Prima etapa este sa indepartati usa sau fereastra din golul respectiv, sa descoperiti zidaria existenta si sa realizati noua zidarie prin tesere. Apoi, pentru a impiedica formarea fisurii in rostul creeat, se monteaza agrafe metalice pentru ,,COASEREA” rostului si tencuirea peste acesta.
Pentru o mai buna intelegere a procedeului, aveti un detaliu mai jos de care va puteti folosi.

detaliu zidire goluri

4. Confortul casei

Dupa ce am povestit cateva lucruri esentiale despre cum trebuie sa fie realizate modificarile astfel incat sa rezulte o constructie sigura si stabila, a venit vremea sa vorbim putin si despre confortul casei. Aveti o casa sigura, nu va puneti familia in pericol, dar cu siguranta nu v-ar placea sa locuiti intr-o casa in care sa aveti mucegai, aer umed, sa raciti din cauza temperaturilor scazute. Si daca tot suntem la subiectul ,,temperaturi’’, trebuie sa vorbim si despre confortul buzunarului atunci cand este vorba despre incalzirea spatiului locuit, asa ca vom incepe cu termoizolarea casei.

Anvelopa cladirii este echivalentul hainei de pe dumneavoastra cand iesiti in frig. Tot ceea ce inchide la exterior cladirea, se numeste anvelopa si are rolul de a mentine caldura in casa cat mai mult timp, astfel incat consumul de energie pentru incalzirea casei sa fie cat mai mic. Cea mai comuna intrebare este, ,,Cat de gros sa fie stratul de polistiren montat pe fatade?” Deja stim, 10 cm e sufficient. ,,Mi-a spus constructorul”. 

Ei bine, este gresit. In primul rand, singurul care poate spune cat trebuie sa fie grosimea polistirenului este specialistul, fie arhitectul, fie inginerul structurist. Sa facem echivalenta cu haina dumneavoastra. La urechile oamenilor ajunge informatia ,,10cm de polistiren”, si aceasta este aplicata in toate zonele tarii, indiferent ca in unele locuri iarna e mai blanda si in unele mai aspra. Sa facem o analogie cu haina dumneavoastra. Puteti merge la munte cu aceeasi haina cu care mergeti zilnic prin oras? Nu puteti, pentru ca o sa va fie frig. De ce? Explicatia fizica este simpla. Natura tinde sa echilibreze totul. 

Astfel, corpul dumneavoastra va schimba caldura cu aerul de afara pana ce ambele vor avea aceeasi temperatura, temperatura de echilibru. Desigur ca nu doriti ca temperatura corpului dumneavoastra sa fie identica cu cea de afara, asa ca luati masuri. Va luati o geaca groasa, care sa va asigure o buna izolare termica si caldura sa se piarda mult mai lent. Dar cu cat diferenta de temperatura dintre aer si corpul dumneavoastra este mai mare, cu atat se accentueaza pierderea de caldura din corp, asa ca sunteti nevoit sa va luati o geaca mai groasa. Concluzionand, daca va trebuie o geaca mai groasa cand temperatura este mai scazuta, atunci pentru casa de ce sa lasam aceeasi grosime de termoizolatie? Grosimea termoizolatiei este calculata din faza de proiectare, in functie de temperatura aerului pe timp de iarna, dar si in functie de performantele materialului termoizolant.

Trebuie sa asigurati o termoizolare gandita cu atentie pentru a va creste confortul in locuinta, dar si pentru a reduce costurile de incalzire pe timpul iernii, care se simt din ce in ce mai intens la buzunar in ultima perioada.
De asemenea, trebuie sa asigurati o termoizolare suficienta a casei, astfel temperatura pe fata interioara a peretilor sa fie sufficient de mare incat sa nu se formeze condens. Daca se formeaza condens, cu siguranta va aparea si mucegaiul, si cu siguranta mirosul de mucegai si efectele negative ale acestuia asupra sanatatii nu va creeaza un confort sporit.

Un alt aspect al confortului in casa dumneavoastra este etanseitatea acesteia. Din cauza executiei la standarde joase, riscati ca in interiorul casei sa se formeze curenti de aer rece, care va vor face sa raciti destul de des toata iarna, dar pot creea si alte probleme de sanatate. Si desigur, slaba etanseitate a cladirii va avea efecte negative si asupra pretului de incalzire. Daca structura are zone prin care se infiltreaza aer de afara, se vor accentua pierderile de caldura, si, implicit, se va mari cantitatea de energie necesara incalzirii, deci veti plati mai mult.

Acestea au fost principalele elemente ale asigurarii confortului dumneavoastra descrise foarte pe scurt, dar nu singurele. Pentru confort sporit aveti nevoie si de o fonoizolare corespunzatoare, care de obicei se obtine odata cu anveloparea cladirii. Ferestrele modern si termoizolatia au si proprietati de a absorbi vibratiile sonore, astfel ca, in casa zgomotele vor ajunge mult diminuate. Desigur, se pot realiza fonoizolari mult mai eficiente, dar cu costuri suplimentare.

Lumina este un alt factor care influenteaza confortul casei. Lumina naturala are un efect benefic asupra starii de spirit, in primul rand, dar si asupra sanatatii fizice. Probabil ca ati auzit proverbul ,,Unde nu intra soarele pe geam, intra doctorul pe usa”. Este adevarat. Explicatia este ca, odata cu lumina vizibila, in camera dumneavoastra intra si partea luminii invizibila cu ochiul uman, adica partea de rase ultraviolet, care omoara microbii si bacteriile din camera. Astfel va cresteti sansele sa respirati un aer curat si sanatos.

5. Concluzii si recomandari

Pe final, va lasam cateva concluzii si sfaturi de care sa tineti cont daca doriti sa va inoiti sau mariti casa:

  • Nu omiteti faza de proiectare si nu demolati fara opinia unui specialist. Nu va riscati siguranta. Daca doriti reabilitarea unui apartament dintr-o cladire multietajata, trebuie sa fiti constienti ca daca demolati fara existenta unui proiect realizat de specialist, riscati siguranta tuturor locatarilor;
  • Fiti atent si intrebati, cautati informatii inainte de a bate palma cu firma de proiectare si la fel procedati si cu firma de executie;
  • Reparatiile, consolidarile si reabilitarile sunt operatii costisitoare, a caror valoare este greu de estimat, asa ca trebuie sa fiti pregatiti financiar pentru eventuale depasiri ale bugetului alocat;
  • In acest articol v-am expus solutii pe care le folosesc multe firme de proiectare, dar recomandat este sa nu le folositi daca nu sunt acceptate si avizate de catre un expert (inginer structurist);
  • Nu neglijati termoizolarea. Cu o buna termoizolare veti reduce si costurile si veti spori si confortul;
  • Creati ferestre suficient de mari la fiecare camera. Necesarul de lumina va fi realizat de catre un architect.