Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Montarea unui acoperis mansarda reprezinta o modalitate de eficientizare si extindere a spatiului unei cladiri. Dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza, constructia unei mansarde este mult mai accesibila decat realizarea unui intreg etaj, aceasta avand aceeasi functie in utilizare.
Pentru o imagine de ansamblu asupra tuturor caracteristicilor si avantajelor unui astfel de tip de acoperis, va prezentam, in continuare, o serie de aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere in momentul realizarii unui acoperis de tip mansarda.
De ce este important acoperisul pentru constructia mansardei?
Pe scurt, forma acoperisului reprezinta, fara doar si poate, baza mansardei. Fara acoperis, nu am putea discuta, practic, despre o mansarda. Dupa cum spuneam mai sus, importanta acestuia apare din necesitatea de a eficientiza spatiul, dar si de a mentine un buget scazut.
Mai mult decat atat, avizele si aprobarile pentru constructia unui etaj suplimentar pot fi mult mai greu de obtinut, spre deosebire de cele pentru un acoperis mansarda casa.
De ce sa aleg un acoperis inalt pentru mansarda?
Atunci cand inaltimea acoperisului este mai mica, iar marginile inferioare ale versantilor sunt foarte apropiate de zidurile constructiei, spatiul util din interior este cu aproximativ 30% mai mic, comparativ cu amprenta casei. Acest tip de acoperis este util, asadar, pentru amenajarea unui pod.
Pentru a putea extinde eficient acest spatiu, va fi necesara mansardarea, care presupune construirea unui acoperis mai inalt. Asadar, motivul principal pentru care ar trebui sa optati pentru un acoperis mansarda inalt il reprezinta spatiul. Cu cat plafonul acoperisului va fi inaltat mai mult, cu atat mai comod va fi sa tranzitati si sa utilizati mansarda.
Ce tip de acoperis sa aleg pentru mansarda casei?
Avand in vedere faptul ca un acoperis mansarda este destinat utilizarii permanente (crearea unui spatiu de lucru, de locuit, de joaca, etc.), alegerea materialelor este extrem de importanta. Nu doar ca acestea trebuie sa fie foarte rezistente, dar ar trebui sa poata, de asemenea, izola incaperea. Iata, deci, care sunt principalele recomandari ale specialistilor in ceea ce priveste invelirea unui acoperis tip mansarda.
Tigla ceramica
Tigla ceramica este, conform unui numar mare de specialisti, cea mai eficienta solutie de invelire a acoperisurilor pentru mansarde. In primul rand, aceasta are proprietati termice extraordinare, astfel ca va izola mansarda atat termic, cat si fonic.
In al doilea rand, tigla ceramica este recunoscuta in intreaga lume pentru protectia impotriva infiltratiilor de apa. Asadar, acoperisul mansardei va fi ferit de riscurile asociate umezelii sau a infiltratiilor de apa.
Nu in ultimul rand, acoperisul cu tigla ceramica se numara printre cele mai rezistente solutii. Majoritatea producatorilor de tigla ceramica ofera o garantie de minim 50 de ani. Aveti totusi in vedere faptul ca, pentru a nu se degrada, acoperisul are nevoie de intretinere regulata, de cel putin doua ori pe an.
Tigla de beton
Intr-o oarecare masura, se poate spune ca tigla din beton se aseamana cu cea ceramica. Aceasta este capabila sa izoleze termic si fonic acoperisul mansardei si, in plus, nu este afectata de razele UV sau de temperaturile extreme.
De asemenea, tigla din beton are o rezistenta mecanica foarte mare, ceea ce inseamna ca va rezista unor impacturi destul de puternice.
Totusi, daca veti opta pentru aceasta solutie, este recomandat sa aveti in vedere faptul ca tigla din beton are o greutate foarte mare. Asadar, structura mansardei ar trebui sa fie foarte rezistenta. In cazul in care planuiti renovarea unei mansarde cu acest material, este posibil ca structura acesteia sa necesite intarire.
Tigla metalica
Cea mai recenta solutie de invelire a unui acoperis mansarda casa este reprezentata de tigla metalica. Aceasta este extrem de benefica daca va doriti un aspect clasic, dar lucrati cu un buget redus, ori nu vreti sa puneti presiune pe structura de rezistenta a cladirii.
In primul rand, un acoperis din tigla metalica imita tigla clasica (ceramica), fiind produsa intr-o varietate de forme si culori. In al doilea rand, aceasta solutie este mult mai usoara, se monteaza extrem de rapid si va rezista pe acoperis pentru cel putin 15 ani, daca este ingrijita corespunzator.
Totusi, aveti in vedere faptul ca, desi costurile de achizitie ale acesteia sunt mai mici, pentru a mansarda, va fi necesar sa instalati un strat mai gros de izolatie (spuma, vata minerala, etc.).
De ce este importanta izolarea acoperisului mansardei?
Dupa cum spuneam, rolul unui acoperis mansarda este acela de a crea un spatiu confortabil si utilizabil (locuibil). Pentru aceasta, indiferent de solutia de invelire pentru care veti opta, va fi necesar sa montati atat un strat de izolare termica, cat si un sistem de hidroizolare. Iata care sunt avantajele acestora:
Termoizolarea
Desi exista mai multe solutii, in principal, termoizolarea se poate efectua prin montarea unuia sau mai multor straturi de vata minerala, ori prin aplicarea de spuma poliuretanica. Desi exista nenumarate moduri si materiale pentru a izola termic o mansarda, cele expuse mai sus sunt printre cele mai des utilizate. Iata cateva avantaje:
- Eficienta energetica: Un sistem de termoizolare va creste eficienta energetica a mansardei, blocand transferul de temperatura dintre interior si exterior. Acesta va conduce la reducerea cheltuielilor energetice lunare;
- Sustenabilitate: Eficientizarea energiei este importanta atat pentru cladirea dumneavoastra, cat si pentru mediul inconjurator. Reducand consumul de energie, veti ajuta, de asemenea, la reducerea poluarii;
- Protectie: Diferentele de temperatura dintre interior si exterior pot crea daune materialelor de constructie din care este amenajata mansarda. Stratul de izolare termica va preveni astfel de situatii. De asemenea, izolarea termica este vitala pentru a crea confort locatarilor.
Hidroizolarea
Daca in ceea ce priveste amenajarea podurilor hidroizolarea este indicata, in ceea ce priveste mansardele, aceasta este obligatorie. Principalul motiv pentru care trebuie sa optati pentru o astfel de solutie este, in esenta, capacitatea de impiedicare a infiltratiilor de apa din exterior spre interior.
Astfel, printre altele, un sistem de hidroizolatie mansarda previne formarea condensului si, implicit, a mucegaiului si, in acelasi timp, creste rezistenta in timp a acoperisului.
Fonoizolarea
Zgomotul poate spori senzatia de disconfort din orice cladire, dar, mai ales, dintr-o mansarda. Pentru a adresa aceasta problema, expertii recomanda utilizarea materialelor fonoabsorbante. Asadar, principalul motiv pentru care ar trebui sa optati pentru un sistem de izolare fonica il reprezinta confortul utilizatorilor mansardei.
Va invitam sa cititi mai multe despre izolarea mansardei pentru a afla detalii complete despre cum sa fie realizata intr-un mod cat mai eficient.
Ce forma se potriveste acoperisului mansardei?
Teoretic, un acoperis mansarda ar putea lua orice forma. Cu toate acestea, pentru mansardare, arhitectii recomanda, in general, designul relativ simplist, al acoperisurilor in 2 sau in 4 ape.
- Acoperis in 2 ape: Dupa cum sugereaza numele, acesta este format din doi versanti si doua laturi verticale. Indiferent de gradul de inclinatie, un acoperis in doua ape este mai usor de construit, iar laturile verticale permit amenajarea unui spatiu mai mare;
- Acoperis in 4 ape: Acesta este mult mai rezistent si mai recomandat in zonele cu risc de curenti puternici. In plus, lipsa unor unghiuri sau forme complexe creeaza spatiul ideal pentru amenajarea unei mansarde sau a unui pod inalt perfect pentru locuit.
Desigur, dumneavoastra veti putea opta pentru orice forma (mai mult sau mai putin complexa) pentru propria mansarda. Recomandarea noastra este sa luati legatura cu o echipa de profesionisti, iar acestia vor putea sa va ofere consultanta de specialitate, pentru a putea face alegerea potrivita.
Care este pretul constructiei acoperisului mansardei?
Preturile pentru manopera acoperis pentru realizarea unui acoperis de mansarda variaza de la proiect la proiect. In general, acestea sunt influentate de complexitatea proiectului, materialele folosite sau chiar de zona in care este amplasata constructia.
De exemplu, pentru tigla ceramica sau cea din beton, pretul porneste de la 50 de lei pe metru patrat, in timp ce tigla metalica poate costa de la 22,50 lei pe metru patrat. De asemenea, este important sa aveti in vedere faptul ca pot exista costuri suplimentare pentru accesorii sau alte operatiuni (reparatii, izolare, etc.).
Asadar, pentru a putea obtine un tarif concret, va invitam sa apelati la serviciile unei firme specializate. Acestia vor putea identifica particularitatile proiectului dumneavoastra si va pot face o oferta personalizata.
De ce sa apelam la un profesionist?
Orice proiect care presupune montarea unui acoperis trebuie realizat de un profesionist. Mai mult decat atat, cand vine vorba despre un acoperis mansarda, trebuie sa intelegeti faptul ca utilitatea acestuia presupune, inainte de toate, protejarea persoanelor care vor utiliza mansarda.
Iata, deci, de ce este de preferat sa apelati doar la profesionisti pentru realizarea unei mansarde:
- Siguranta: Siguranta este importanta atat in faza de montare a acoperisului, cat si dupa, atunci cand mansarda devine utilizabila. Un profesionist dispune de echipamente de protectie pentru a lucra in siguranta la inaltime si, de asemenea, va garanta o lucrare de calitate, suficient de rezistenta pentru a proteja viitorii ocupanti ai mansardei;
- Performanta: Una dintre cele mai importante avantaje ale unui profesionist il reprezinta eficientizarea timpului si costului. Datorita cunostintelor aprofundate in domeniul constructiei acoperisurilor, un profesionist va finaliza proiectul intr-un termen mult mai scurt;
- Servicii: Un profesionist ofera o gama completa de servicii pentru realizarea acoperisului de tip mansarda. Astfel, de la realizarea structurii de rezistenta si pana la montarea solutiilor de izolare, profesionistul va putea finaliza un proiect de la A la Z.
Acestea fiind spuse, retinem faptul ca principalul scop al unui acoperis pentru mansarda este acela de a eficientiza spatiul, insa toate detaliile tehnice legate de proiectul dumneavoastra vor influenta calitatea, dar si durata de viata a investitiei. Colaborati, asadar, doar cu profesionisti si nu faceti niciun compromis in ceea ce priveste calitatea.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.