Montaj acoperis

montaj acoperis

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Oricine a construit o casa, stie cu siguranta faptul ca acoperisul este extrem de important. Un montaj acoperis bine executat, nu doar ca va da un aspect frumos casei, dar poate in egala masura ajuta la izolarea casei si, implicit, la reducerea cheltuielilor cu energia.

De ce este important montajul unui acoperis?

Dupa cum spuneam, in functie de materialele folosite, dar si de calitatea executiei, acoperisul casei poate influenta factura de energie a unei cladiri. 

Cu toate acestea, nu foarte multe persoane cunosc toate aspectele legate de acest subiect si chiar aleg sa foloseasca materiale de o calitate inferioara.

Din fericire, vom face tot posibilul sa atingem in acest articol cele mai importante puncte, pentru ca dumneavoastra sa stiti exact ce presupune montarea unui acoperis, dar si ce beneficii va poate aduce.

Tipuri de acoperis recomandate

Dupa cum stiti, exista mai multe tipuri de invelisuri pentru acoperis – tabla, tigla, sindrila etc. In functie de utilitatea cladirii – casa, birou, garaj etc. – fiecare material are beneficiile sale si poate fi mai mult sau mai putin recomandat. 

Iata principalele tipuri de acoperis, recomandate de catre constructorii din intreaga lume:

Acoperis din tigla ceramica

Cunoscut pentru rezistenta crescuta, acesta se numara printre cele mai vechi si mai apreciate tipuri de acoperisuri din intreaga lume. 

Iata cateva date despre tigla ceramica, atat avantaje, cat si dezavantaje:

  • Rezista foarte bine in timp: Se spune ca singurul inamic al tiglelor ceramice ar putea fi o ploaie cu bolovani, altfel, acestea ar putea rezista pe casa chiar si mai bine de 100 de ani.
  • Sunt scumpe, comparativ cu alte materiale: Dintre toate variantele de invelire a acoperisului, pretul de achizitie al acestora este cel mai ridicat. Mai mult, avand in vedere ca montajul se realizeaza mai greu, si manopera poate fi mai costisitoare.
  • Izoleaza foarte bine: De multe ori, este suficient sa imbracam acoperisul doar cu tigla ceramica pentru a izola podul sau mansarda, atat fonic, cat si termic. Datorita acestui aspect, avand in vedere ca nu necesita vata de sticla sau alte materiale suplimentare, poate fi considerata economica si din punct de vedere al costurilor de instalare. 
  • Ingreuneaza casa: Greutatea tiglelor ceramice poate pune foarte multa presiune pe structura de rezistenta a casei. Acest lucru se poate traduce si prin costuri crescute pentru intarirea rezistentei constructiei. 
acoperis din tigla ceramica

Acoperis din tigla metalica

Datorita aspectului clasic, dar si a pretului accesibil, tigla metalica poate inlocui cu succes acoperisurile din tigla ceramica si se este de foarte multe ori alegerea principala a constructorilor din Romania. 

Iata cateva date despre tigla metalica, atat avantaje, cat si dezavantaje:

  • Este extrem de accesibila: De la pretul de achizitie si pana la costurile cu manopera, aceasta se numara printre cele mai accesibile materiale, oferind un raport foarte bun calitate – pret.
  • Se pot decolora in timp: Desi termenul de valabilitate poate ajunge chiar si la 50 de ani, se poate intampla relativ des ca, in primii ani de dupa montaj acoperis din tigla metalica, culoarea acesteia sa se deterioreze. 
  • Intaresc rezistenta acoperisului: Modul de prindere al acestor placi din tabla poate functiona ca si intarire pentru structura acoperisului. Mai mult, majoritatea producatorilor le construiesc astfel incat sa reziste la furtuni si vanturi extrem de puternice, care pot depasi 190 km/h.
  • Necesita izolare suplimentara: Tabla din care sunt fabricate nu este suficient de eficienta in izolarea casei si, din acest motiv, de cele mai multe ori, acoperisurile din tabla metalica au nevoie de izolare suplimentara, care poate creste costul total al lucrarilor. 
acoperis din tigla metalica

Acoperis din tabla faltuita

Tabla faltuita a revolutionat, cu siguranta, modul de lucru al montatorilor profesionisti de acoperisuri.

Datorita sistemului unic de prindere, acestea pot fi extrem de performante si sunt adesea utilizate la acoperisurile cladirilor cu un aspect modern.

Iata cateva date despre tabla faltuita, atat avantaje, cat si dezavantaje:

  • Este foarte usor de instalat: Datorita sistemului de prindere – asemanator sistemului click intalnit la parchet – tabla faltuita se monteaza foarte usor, iar acest lucru scade costul manoperei. Mai mult decat atat, placile nu sunt prinse in suruburi si, nefiind strapunse, limiteaza riscul ruginirii in timp.
  • Are grad scazut de termoizolatie: Ca si in cazul tiglei metalice, nu reprezinta un bun izolator al acoperisului. In anotimpul cald, atunci cand este expusa direct razelor de soare, aceasta se poate incinge, transferand o mare parte din caldura in cladire.
  • Ofera un raport foarte bun calitate – pret: Fiind fabricata din tabla plana modelata, costurile de achizitie sunt extrem de mici, comparativ cu alte materiale. De asemenea, termenul de valabilitate poate ajunge la 50 de ani.
  • Poate fi greu de inlocuit: Sistemul de prindere, desi foarte benefic in prima faza, poate face foarte grea inlocuirea unei singure placi, atunci cand este cazul. Din acest punct de vedere, costurile de intretinere pot fi ceva mai crescute. 
acoperis din tabla faltuita

Care sunt principalele etape ale unui montaj de acoperis?

Desi exista mai multe moduri de montaj acoperis, in functie de fiecare tip de invelis, toti montatorii profesionisti urmeaza cu strictete o serie de pasi universal valabili:

  1. Inspectarea suprafetelor: Inainte de a proceda la montarea acoperisului, vom inspecta cu atentie suprafata din lemn. Aceasta trebuie sa fie in primul rand uscata si sa nu aiba imperfectiuni. De asemenea, daca sunt identificate probleme, acestea vor fi reparate cu prioritate. 
  2. Curatarea acoperisului: Pentru a diminua riscul distrugerii materialelor utilizate pentru invelirea acoperisului, se va matura foarte bine toata suprafata acestuia.
  3. Aplicarea foliei anti condens: Desi nu este obligatorie, aceasta este extrem de indicata si poate creste durata de viata a acoperisului. Folia anti condens se poate prinde cu usurinta de lemn cu ajutorul unor capse metalice.
  4. Instalarea jgheaburilor: Carligele vor fi fixate pe marginea acoperisului, la o distanta de aproximativ 50cm unul de celalalt. Peste acestea, se vor amplasa jgheaburile. 
  5. Montarea riglelor din lemn: Acestea joaca un rol multiplu. In primul rand, ajuta ventilatia, dar pot fi utile si ca mod de fixare a foliei anti condens pe astereala. Prima data, se vor fixa riglele vertical pe toata suprafata acoperisului, dupa care, peste acestea, se vor fixa riglele orizontal.
  6. Montajul efectiv al acoperisului: Se va monta acoperisul afectiv, tehnica utilizata fiind diferita de la un material la altul.
etapele montare acoperis

Caracteristici privind calitatea

Calitatea acoperisului poate fi dictata de urmatoarele aspecte:

  • Functionalitate: In primul rand, este necesar ca materialele folosite pentru invelirea acoperisului sa fie in concordanta cu functionalitatea cladirii. 
  • Sistem de prindere: Pe termen lung, sistemul de prindere poate influenta foarte mult calitatea acoperisului. In acest sens, trebuie avut in vedere inclusiv tipul climei in care este amplasata constructia.
  • Eficienta: Materialul din care este fabricat invelisul poate avea impact asupra consumului de energie al constructiei.
  • Montaj: Montajul acoperisului poate creste sau poate scadea termenul de viata al acestuia. O lucrare slab executata poate dura mai putin, iar pe termen lung, ati putea cheltui mai multi bani pentru reparatii sau inlocuire.
constructie acoperis casa

Care este pretul unui montaj?

Pretul unui montaj acoperis este influentat de foarte multi factori – suprafata totala, amplasare, unghi de inclinare, forma, etc.

Cu toate acestea, pentru a va forma o idee cu privire la costul estimativ al lucrarilor dumneavoastra, va prezentam preturile pe metru patrat, in functie de material:

InvelitoriPret / mp
Tigla metalica9 – 11 Euro
Tigla ceramica15 – 55 Euro
Tabla faltuita10 – 12 Euro
Tabla cutata8 – 11 Euro
Sindrila bituminoasa5 – 11 Euro

Totusi, pentru a obtine un cost realist, conform cu cerintele particulare ale constructiei dumneavoastra, va sfatuim sa discutati de la bun inceput cu o echipa de profesionisti. 

De ce sa apelati la un profesionist?

Lucrul la inaltime poate fi extrem de periculos, chiar si pentru cei mai experimentati oameni. Mai mult decat atat, erorile de executie pot avea efecte devastatoare. Din acest motiv, cel mai indicat este sa apelati la un profesionist pentru montaj acoperis. 

Iata doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa alegeti un profesionist:

  • Siguranta: Pe langa experienta, montatorul profesionist dispune de echipamente special destinate lucrului la inaltime. Acestea diminueaza riscul unor accidente si, in egala masura, eficientizeaza termenul de executie al lucrarilor.
  • Pregatire: Un profesionist in domeniul acoperisurilor dispune de formare profesionala si poate lucra cu diferite materiale, asigurandu-va ca materialele nu vor fi afectate si, deci, nu vor exista daune.
  • Versatilitate: Montatorii profesionisti ofera o gama larga de servicii, care pot fi adaptate cu usurinta nevoilor oricarei persoane. Astfel, toate cerintele dumneavoastra cu privire la montarea acoperisului vor fi indeplinite cu strictete, indiferent de dificultatea executiei acestora.

Acestea fiind spuse, speram ca am acoperit o buna parte din intrebarile dumneavoastra cu privire la ceea ce presupune un montaj acoperis si suntem siguri ca acum dispuneti de cunostintele necesare pentru a face alegerile potrivite nevoilor dumneavoastra.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.