
- Categorii: Acoperis
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Tigla ceramica se numara printre cele mai vechi si mai eficiente metode de invelire a acoperisului. Pe langa multiplele beneficii pe care le are, aspectul elegant al acesteia poate creste valoarea unei constructii cu pana la 15%. Aflati de ce un acoperis din tigla ceramica este recomandat pentru invelisul unei case sau cladiri.
Ce este tigla ceramica?
Desi este mai grea si mai scumpa decat alte materiale, tigla ceramica este si cea mai rezistenta, in special in zonele expuse la temperaturi ridicate sau aer salin. Acoperisurile invelite cu astfel de tigla pot rezista chiar si 100 de ani, daca sunt ingrijate asa cum trebuie.
In mod traditional, acestea erau fabricate prin modelarea si arderea argilei, insa in ziua de astazi sunt mai des realizate prin turnarea betonului in forme.
Avantaje si dezavantaje
Desi nu sunt cea mai populara alegere, tiglele ceramice sunt cu siguranta printre cele mai rezistente si vin la pachet cu o multime de avantaje:
- Longevitate: Desi majoritatea producatorilor ofera 50 de ani ca si termen de garantie pentru acestea, tiglele din beton sau ceramice pot rezista cu usurinta pana la 100 de ani, daca sunt instalate intr-un mediu climatic adecvat.
- Izolare: Spre deosebire de tigla metalica, cea ceramica izoleaza mult mai bine casa, atat termic, cat si fonic. Acest lucru se poate traduce, de asemenea, prin economii la facturile de energie si caldura din timpul anotimpului geros.
- Intretinere: Aproape ca nu s-a auzit de scurgeri prin aceste tigle. De asemenea, este foarte rar ca acoperisurile din tigla ceramica sa necesite reparatii sau intretinere, cu exceptia cazului in care sunt supuse unor impacturi puternice.
- Siguranta: Tiglele ceramice sunt ignifuge si pot preveni eventuale incendii.
Cand vine vorba despre dezavantaje, iata cateva pe care trebuie sa le aveti in vedere inainte de a imbraca acoperisul cu tigla ceramica:
- Pret: Un acoperis tigla metalica poate fi extrem de scump. In comparatie cu celelalte materiale, acesta poate costa pana la de trei ori mai mult. Montajul se realizeaza mai dificil si nu foarte multe persoane stiu sa lucreze cu aceste materiale, iar acest lucru se reflecta de asemenea in costul manoperei.
- Greutate: Acestea vor ingreuna acoperisul si vor pune presiune pe structura cladirii. Consultarea unui inginer constructor ar putea fi necesara in prealabil, pentru a determina daca structura casei poate sustine acea greutate.
- Rezistenta: Desi sunt rezistente la temperaturi extreme, acestea sunt relativ fragile si se pot sparge cu usurinta in urma unui impact puternic, cum ar fi caderea crengilor. La nevoie, costul reparatiei poate fi destul de ridicat.

Etape montaj acoperis din tigla ceramica
Desi fiecare montator poate avea propriul stil sau propria metoda de a monta tigla, exista in general cativa pasi universal valabili, pe care toti ii urmeaza.
- Pasul #1: Stabilirea dimensiunilor: Cel mai important pas in montarea unui acoperis este stabilirea dimensiunilor. Vom masura cu atentie toate laturile acoperisului si vom stabili necesarul de materiale.
- Pasul #2: Curatarea suprafetelor: Vom matura tot acoperisul de rumegus, praf sau mizerie si ne vom asigura ca suprafata este curata, neteda si uscata, inainte de a trece la pasul urmator.
- Pasul #3: Montarea jgheaburilor: Vom fixa carligele, vom amplasa jgheaburile dupa care vom monta sorturile.
- Pasul #4: Montarea riglelor din lemn: Acestea se monteaza prima data vertical, apoi orizontal, pe toata lungimea acoperisului. In cazul in care acoperisul este abrupt, riglele din lemn vor ajuta la sustinerea tiglelor.
- Pasul #5: Montarea tiglelor ceramice pe acoperis: Vom incepe prin a monta un singur rand orizontal, pentru a ne asigura ca acestea incap perfect pe toata latimea acoperisului. Daca totul se aliniaza perfect, putem monta si restul tiglelor.
- Pasul #6: Montarea placilor de coama: Coama – varful acoperisului – va fi acoperita cu placi speciale, rotunjite, suprapuse, de la un capat la altul al casei.

Recomandari pentru o montare reusita
Desi nu este recomandat nimanui sa monteze acoperisul de unul singur, iata cateva sfaturi care va pot ajuta in cazul in care decideti totusi sa o faceti:
Imbinarea
Acordati atentie modului prin care imbinati tiglele. Aceasta este cea mai des intalnita greseala, iar imbinarea imperfecta poate permite zapezii sau apei sa se infiltreze, distrugand acoperisul.
Greutatea
Verificati greutatea unei singure bucati de tigla ceramica si calculati greutatea totala care va fi adaugata pe structura casei. Consultati-va apoi cu un inginer in constructii pentru a va asigura ca nu exista pericole.
Siguranta
Luati-va masuri de siguranta pentru a putea lucra la inaltime. Montarea acoperisului poate fi extrem de periculoasa, in special daca luam in calcul greutatea tiglelor care trebuie transportate pe acoperis.
De asemenea, pentru a creste durata de viata a unui astfel de acoperis, va sfatuim sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:
- Inspectii periodice: In mod ideal, ar fi recomandat sa programati cel putin doua inspectii anuale – primavara si toamna. Acestea sunt necesare pentru a identifica eventualele crapaturi aparute in placile de tigla. Cu cat adresati problemele mai rapid, cu atat mai putin va va costa reparatia.
- Curatare: Folositi un furtun cu presiune pentru a elimina mizeria de pe tigla ceramica. Indepartati regulat frunzele si resturile, atat de pe acoperis, cat si din jgheaburi. Atentie! Nu aplicati presiune direct pe suprafata tiglelor. Dupa cum spuneam, acestea pot fi fragile si, in functie de presiunea apei, acestea pot ceda cu usurinta.
- Taiati ramurile copacilor: Crengile de copac pot fi extrem de periculoase pentru tigla ceramica. Apelati la profesionisti pentru a taia crengile de copac din apropierea casei, pentru a evita accidentele.

Care este pretul unui montaj?
De cele mai multe ori, pretul montajului se reflecta in calitatea lucrarilor. Nu de putine ori se intampla ca persoanele care opteaza pentru un pret mai mic la inceput, sa fie nevoite sa repare acoperisul dupa mai putin de un, iar costurile totale sa fie mai mari decat daca ar fi optat pentru servicii de calitate de la bun inceput.
Tarifele practicate de catre profesionistii din acest domeniu pot varia intre 15 si 55 de euro pe metru patrat, in functie de model, dar si de materialul din care este fabricata tigla ceramica.
Pentru a obtine, totusi, o oferta personalizata, adaptata nevoilor dumneavoastra, va sfatuim sa luati legatura cu un montator profesionist.
De ce sa apelati la un profesionist pentru a monta tigla pe acoperis?
Dintre toate materialele, tigla din materiale ceramice este cea mai scumpa si orice eroare de montaj v-ar putea costa o mica avere. Pentru a asigura succesul lucrarilor, va sfatuim sa apelati tot timpul la un profesionist pentru aceasta operatiune.
Iata doar cateva motive pentru care trebuie sa apelati la un montator profesionist:
- Timp de executie: Datorita cunostintelor avansate in domeniu, montatorii profesionisti pot termina lucrarile mult mai rapid, economisind astfel resurse financiare considerabile.
- Servicii personalizate: Gama de servicii oferite de catre profesionisti poate fi extrem de extinsa. Mai mult, pachetele nu sunt „batute in cuie”, iar operatiunile pot fi adaptate in functie nevoilor dumneavoastra.
- Siguranta: Lucrul pe acoperisuri este extrem de periculos, atat pentru constructori, dar cu atat mai mult pentru persoanele fara experienta. Echipele profesioniste sau montatorii experimentati dispun de know how-ul necesar pentru a putea lucra in perfecta siguranta la orice inaltime, indiferent de unghiul de inclinare al acoperisului dumneavoastra.
In concluzie, tigla ceramica este ideala pentru persoanele care isi doresc rezistenta si, conform agentiilor imobiliare, pot chiar creste valoarea imobilului. Daca si dumneavoastra va doriti acest lucru, va invitam sa apelati cu incredere la profesionisti, pentru a va asigura maximul de eficienta.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.