
- Categorii: Pardoseli
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Calitatea pardoselilor in spatiul construit este definitorie pentru o locuire confortabila, sigura si cu posibilitatea pastrarii unei curatenii impecabile si usor de realizat. In momentul alegerii unor pardoseli interioare, trebuie sa avem in vedere diverse aspecte, printre care caracteristicile tipului in cauza si rezistenta in timp, de cele mai multe ori, optandu-se pentru un tip de pardoseala care nu necesita reparatii frecvente si care este usor de intretinut.
Pentru o imaginde de ansamblu asupra pardoselilor interioare, in articolul ce urmeaza va prezentam principalele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere in momentul alegerii pardoselii interioare.
Ce sunt pardoselile interioare?
Pardoseala interioara este suprafata de material care va pune la dispozitie un strat de uzura cu proprietati deosebite si care va proteja, la randu-i, suportul peste care este turnata sau montata.
In functie de materialul utilizat, acest produs poate fi adaptat unor cerinte speciale de utilizare, dar, mai ales, va fi simplu de sincronizat cu amenajarile interioare, data fiind gama variata de culori disponibila. Rezultatul care se obtine poate sa ofere avantaje pe mai multe planuri, respectiv:
- Pastrarea intacta a structurii de suport, de regula planseul peste care se lucreaza aceste pardoseli de interior;
- Asigurarea unui anumit grad de termoizolare si mentinerea umiditatii interioare la o cota buna;
- Primirea fara urme de uzura sau deteriorare fizica a traficului prevazut;
- Gasirea celei mai eficiente solutii in privinta gradului de aderenta, chiar daca suprafata suport are un grad de inclinare;
- Durata buna de utilizare, fara a fi nevoie de interventii legate de refacerea stratului de uzura sau a unor desprinderi din suprafata.
Cunoscand aceste avantaje, deja puteti incepe cautarea variantei optime pentru pardoseli interioare, fie ca le veti solicita pentru propria casa, pentru sediul unei firme, sau pentru o locatie comerciala sau industriala.

Avantaje pardoseala interioara
De regula, primul impact vizual pe care o incapere il transmite este oferit de aspectul pardoselilor. Din acest motiv, este necesar sa existe o imbinare perfecta intre partea de design si partea practica atunci cand folositi o pardoseala interioara.
Este foarte important sa anticipati corect ce tip de trafic trebuie sa suporte pardoselile pentru interior, pentru ca doar astfel veti fi multumiti de:
- Felul in care va reactiona suprafata in cazul unor obiecte trantite, trase sau varsarea unor substante chimice;
- Varietatea de nuante si modele din care puteti alege pardoseli de interior adaptate designului incaperilor;
- Modul in care suprafata pardoselilor poate fi marcata cu anumite informatii despre sensul traficului si chiar cu logo-uri ale companiei;
- Posibilitatea de a folosi un anumit tip de pardoseli care se pot aplica si pe suprafete verticale;
- Avantajul de a solicita pardoseli a caror suprafata poate fi ingienizata perfect datorita lipsei imbinarilor;
- Eliminarea pericolului alunecarii cu ajutorul unui finisaj special cu proprietati aderente;
- Posibilitatea asocierii unor pardoseli pentru interior cu solutiile de incalzire sub pardoseala;
- Durata scurta de rceptionare a lucrarii, fara prea mult deranj;
- Solutia simpla si necostisitoare pentru intretinere;
- Serviciul rapid si convenabil oferit de constructor in caz de reparatie sau prelungire a suprafetei de pardoseala intr-o incapare alaturata.
Tipuri de pardoseli interioare
Un constructor profesionist sau un arhitect pot sa ofere consultanta in privinta optiunilor pe care le aveti in materie de pardoseli interioare. Nu neglijati acest avantaj pentru ca oricat de tentanta ar fi o anumita versiune de finisare pentru pardoseala, este posibil sa nu fie cea potrivita.
Pardoseala din rasina epoxidica
Durata de folosire a unei astfel de pardoseli este factorul determinant pentru care va fi folosita in cazul unui trafic ce actioneaza neprietenos pe suprafata.
Pardoseala din rasina epoxidica va oferi o duritate remarcabila atunci cand este folosita in spatii de productie, centre comerciale si in oricare alte tipuri de cladiri, unde tranzitarea incaperilor se realizeaza cu frecventa ridicata.
In functie de preferinte sau necesitati de lucru, pardoseala interioara cu rasina epoxidica poate fi colorata integral sau partial in scop de directionare a traficului, sau pentru un aspect estetic particular.

Pardoseala din rasina poliuretanica
Poliuretanul este un material cu proprietati ce confera elasticitate suprafetei peste care este turnat. Din acest motiv este apreciat, avand rezistenta cel putin egala cu cea a pardoselii din rasina epoxidica, insa flexibilitatea suprafetei permite atenuarea impactului in cazul caderilor de corpuri cu masa mare.
Sunt suficiente activitati comerciale sau industriale in care este preferata aceasta varianta. De acest avantaj beneficiaza si activitatile sportive sau spatiile de joaca ale copiilor din centrele comerciale.
Impactul caderii pe terenul din tartan (poliuretan cu granule din cauciuc) este mult amortizat si nu se produc accidentari.
Pardoseala 3D
Individualizarea unui interior prin intermediul suprafetelor de pardoseala se poate baza si pe aplicarea de pardoseli 3D. Scopul acestora este de a oferi clientilor un produs unic din punct de vedere estetic.
Prin folosirea unei tehnologii speciale, intre straturile de rasina epoxidica si cel de sigilare (stratul de uzura), este inserata o folie cu model imprimat in 3D.
Modelul ales de beneficiar extinde atractia pentru o anumita locatie. Trasparenta sau nivelul de matuire pot fi controlate cu ajutorul stratului de finisaj aplicat. Pardoseala 3D distribuie aceleasi beneficii de folosire pe termen lung datorita duritatii rasinii epoxidice.

Pardoseala din microciment
Acest tip de pardoseala din microciment este apreciat pentru potentialul estetic variat pe care il va distribui in incaperi. La baza este un mix de materiale cu granulatie si culori diferite.
Agregatele, aditivii, cimentul, pigmentul de culoare si praful de marmura, sunt cele care vor lasa in utilizare o pardoseala cu un design unic.
Acest material compozit are proprietatea de a putea fi turnat continuu, chiar si pe suprafete verticale. Lipsa rosturilor il recomanda, in special, pentru aplicatii unde curatenia este o norma de lucru.

Pardoseli din beton
Gama de pardoseli de interior clasice realizate din beton este adaptabila pentru multe utilizari. Betonul este un material extrem de flexibil cand vine vorba de amestecarea acestuia cu diferite ingrediente, dar mai ales pentru diversitatea tehnologiilor cu care se realizeaza finisarea suprafetelor turnate.
Prin elicopterizare beton se primeste o pardoseala dura (gratie particulelor de cuart si colorantului intaritor ce intra in procesul de elicopterizare) si, in acelasi timp, estetica.
Prin acidarea betonului turnat in sapa se mizeaza pe reactia chimica a componetelor sale cu acidul aplicat pe suprafata inca neintarita. Si aici modelul care se obtine este irepetabil ca nuante si transparenta.
Lustruirea betonului (polisarea) aduce la suprafata, atat cat se doreste, agregatele ce au fost mixate in pasta de beton. Oricare dintre aceste pardoseli din beton isi poate gasi locul in zona rezidentiala sau comerciala.

Marmura si placi ceramice
Cand doriti folosirea unor materiale clasice pentru pardoseala interioara, marmura sau placile ceramice (gresia) pot fi o varianta de luat in calcul. Cu toate ca aceste matariale sunt mai scumpe si timpul de punere in opera este mai mare, exista motive pentru care sunt preferate.
Totul tine de preferinte, de unde si cum vor fi folosite aceste pardoseli din marmura si placi ceramice, dar si de aspectul economic. Nu sunt recomandate pentru interioare in care traficul este ridicat.

Pardoseli din lemn si parchet
Folosirea materialelor naturale in locuinte sau intr-un anumit tip de spatii comerciale este preferata si se directioneaza spre placarea pardoselilor din parchet sau lemn natural.
Fiind vorba despre un material scump, analiza lucrarii, alegerea materialului si a montatorului sunt esentiale. Lemnul va fi intotdeauna cel mai cald material de constructie, de aceea este preferat, in special, in locuinte rezidentiale permanente sau cele pentru vacanta.
Durata de viata este buna si rezistenta suprafetelor poate fi imbunatatita prin aplicarea unor solutii profesionale de protectie.

Alte tipuri de materiale
Acoperirea unei pardoseli se pot realiza cu mocheta, cauciuc, sau PVC. Cel mai des se opteaza pentru folosirea mochetei in camerele unui apartament, dar si in locatiile pentru birouri unde este folosita o mocheta speciala pentru trafic ridicat.
Cauciucul va fi ales pentru ateliere sau pentru camere unde este necesara atenuarea zgomotului produs de utilaje. Tot placile din cauciuc sunt cele care izoleaza fonic, atenuand orice tip de zgomot. Acestea sunt folosite, in general, pentru locurile de joaca, dar si pentru a imbraca pardoseala unui garaj. PVC-ul, sau clasicul linoleum, are aplicatii diferite atat pentru zona rezidentiala, cat si pentru o parte a activitatilor comerciale.
Ce alegem in functie de utilizare?
Este ideal ca o pardoseala interioara sa corespunda integral, atat functional, cat si estetic destinatiei spatiului in care va fi folosita. Nerespectarea acestei conditii are efect asupra consumului de fonduri pentru o pardoseala ce nu isi justifica prezenta in raport cu traficul preponderent.
Din acest motiv, oferim in continuare o asociere intre locatii comune si tipurile de pardoseli care se preteaza cel mai bine:
- Zone rezidentiale – Pornind de la placarea cu PVC, mocheta sau cauciuc si continuand cu folosirea scandurilor din lemn si a parchetului, toate sunt variante cu rezultate foarte bune pentru zonele rezidentiale. In functie de preferinte, se poate opta si pentru marmura sau placi de gresie in anumite zone ale casei sau apartamentului. Pentru intrarile si terasele caselor la curte poate fi folosite pardoseli din beton;
- Zone industriale – Pentru cele mai multe spatii interioare in care se desfasoara productie industriala, recomandarea este de a fi turnate pardoseli din rasini epoxidice sau poliuretanice;
- Zone comerciale – Varietatea acestor zone este mare, de aceea si alegerea pardoselii se va face in mod diferentiat. Spre exemplu, pentru o zona comerciala care include un spatiu de joaca pentru copii, se va opta pentru pardoseli poliuretanice (tartan) sau din cauciuc. In schimb, pentru un spatiu comercial general (alimente, imbracaminte, bricolaj) este util sa fie folosita varianta de pardoseli din beton elicopterizat sau chiar din rasini epoxidice. Pentru zonele comerciale cu scop de enterteinment, cea mai buna solutie va fi pardoseala 3D.
Care este pretul de executie?
Este de inteles ca fiecare dintre aceste materiale de constructie, dar si tehnologia prin care acestea sunt puse in opera, vor influenta pretul de executie pentru pardoselile interioare.
Optati pentru un management profesional al lucrarii, pentru ca de acesta depinde reusita si, nu in ultimul rand, costul. Primele criterii in baza carora se va realiza devizul vor fi:
- Suprafata ce trebuie acoperita cu pardoseala adecvata;
- Tipul de tehnologie si materialul folosit;
- Specificatii speciale de punere in opera (conditii de lucru, aplicare in plan vertical);
- Timpul pe care il specificati pentru primirea la cheie a lucrarii.
In cele mai multe dintre cazuri, pretul mediu pentru pardoseli de interior este de 150 de lei pentru un metru patrat finalizat.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.