Pardoseala marmura

pardoseala marmura

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Exista multe tipuri de materiale din care se poate confectiona pardoseala, insa putine dintre acestea dispun de aura de lux si de traditia de care se poate lauda marmura.

Aceasta piatra, cu o estetica atat de frumoasa, este folosita de secole intregi. Totusi, pardoseala din marmura reprezinta o solutie la care trebuie sa apelam cu atentie, preturile fiind mereu in crestere, fie ca vorbim despre montare marmura sau materiale.

De aceea, pentru a va facilita munca de cautare, va propunem o scurta introducere despre diversele posibilitati de folosire a marmurei, lucru care va va ajuta, speram noi, nu doar sa alegeti cea mai buna varianta, ci si de a calcula pretul total in functie de propriile nevoi.

Principalele tipuri de marmura

Inainte de a va planifica lucrarea si de a va orienta spre produsele necesare, este bine sa stiti ce este marmura si ce asteptari sa aveti de la folosirea acesteia.

Marmura este o piatra care prezinta componente geologice precise. Totusi, ne-am obisnuit sa folosim denumirea de marmura si pentru pietrele care, in esenta, nu sunt. De exemplu, foarte multe persoane numesc granitul ,,marmura’’, cand, in realitate, acesta nu are nimic in comun cu aceasta.

Marmura este o piatra metamorfica, alcatuita, in principal, din cristale de calcit. In general, este alba, cu striatii gri sau negre, asa cunoscutele ,,vene” de pe suprafata marmurei, dar se poate regasi si intr-o gama mult mai variata, de la nuante de roz, pana la verde, albastru, alb pur sau chiar negru.

Mai mult de atat, suprafata marmurei trebuie sa fie lustruita foarte bine, avand, la final, un finisaj asemanator cu cel al oglinzii. Avand in minte aceste caracteristici, trebuie sa tinem mereu cont de faptul ca pietrele care nu prezinta ,,vene” specifice nu sunt, de fapt, marmura.

De exemplu, travertinul nu va putea sa ofere niciodata aceleasi capacitati tahnice ca marmura.

montaj marmura pe pardoseala

Marmura alba 

Marumura alb-cenusie, cu striatii cenusii, este una dintre cele mai folosite tipuri de marmura. Nu doar ca este de o calitate excelenta, ci si de o lustruire impecabila.

Totusi, venele translucide de pe suprafata acesteia sunt destul de fragile. Aceasta marmura este o pardoseala ideala, deoarece nervurile o fac sa nu se murdareasca usor si dau textura unui spatiu care ar fi putut, in lipsa acestora, sa devina monoton.

marmura alba

Marumura de Carrara

Cea mai luxoasa si, evident, cea mai costisitoare marmura este cea de Carrara. Este acelasi tip de marmura pe care il foloseau romanii pentru palatele lor.

Aceasta dispune de un semn de certificare a originii si provine doar din carierele din regiunea Carrara, Toscana. Carierele din Carrara pot produce diferite tipuri de marmura, dar sunt renumite pentru fabricarea de marmura alb pur, lipsita de vene.

In general, cand asociem apelativul Carrara cu marmura, o facem pentru a ne referi la proportia neinsemnata de vene. De asemenea, exista subcategorii care au putine vene sau care nu au deloc.

Preturile sunt, cum era de asteptat, foarte mari, si depinde, de multe ori, de intensitatea albului, cu cat este mai pur, cu atat este mai scump.

Marmura roz

Marmura roz este strabatuta de ,,vene” albe sau gri. Se gaseste foarte des in cladirile burgheze din prima jumatate a secolului XX.

Aceste pietre pot fi considerate marmura din punct de vedere geologic, dar sunt mai putin solide si au o durata de viata mai scazuta decat marmura alba.

Marmura roz provine, de regula, din Portugalia si nu trebuie sa fie confundata cu piatra Rose Clare care, in realitate, este un granit.

Aceasta poate ingalbeni cu timpul si, in anumite cazuri, isi poate pierde culoarea la soare. Din pacate, nu exista mijloace de a preveni aceste degradari.

marmura roz

Marmura neagra

Va puteti orienta la fel de bine si spre marmura inchisa la culoare pentru crearea de volum si distingere. Motivele in carouri sunt preferate pentru aceste combinatii.

Dispunand de o paleta variata, de la marmura neagra, la verde, albastra sau chiar gri, in functie de cariera de origine, distrugerea monotoniei albului poate fi destul de accesibila.

marmura neagra

Cristalizare si slefuire pardoseala din marmura

Marmura este un material fragil care necesita o ingrijire regulata pentru a oferi o estetica optima cat mai mult timp cu putinta. Pentru a o face sa fie mult mai rezistenta si lucioasa, putem recurge la diverse trucuri, cea mai frecventa fiind cristalizarea.

Cristalizarea marmurei consta in perierea mecanica a pietrei cu ajutorul produselor chimice (acid oxalic). Reactia chimica care se produce consolideaza stralucirea marmurei si astupa porii de pe suprafata.

Ne vom bucura, astfel, de o marmura pregatita sa infrunte orice risc pe o perioada lunga de timp. Pretul cristalizarii si slefuirii marmurei este in medie 15 RON per metru patrat.

Ce tip de ingrijire sa alegem pentru marmura?

In primul rand, trebuie sa verificati ca marmura montata este lustruita, nu lacuita. De cativa ani incoace, unii fabricantii ofera marmura lacuita pentru a obtine efectul de oglinda.

Lacul se uzeaza dupa cativa ani, ceea ce implica, de multe ori, realizarea lucrarilor de reparatie. Marmura trebuie sa fie lustruita doar cu un disc de diamant foarte fin, astfel incat aspectul acesteia sa reziste in timp.

Aceasta se ingrijeste cu produse blande si se evita, cu orice pret, produsele acide, deoarece rod calcarul si distrug luciul suprafetei de marmura. Otetul, lamaia si produsele anticalcar trebuie evitate in totalitate.

La fel se procedeaza si cu apa de Javel, care va ingalbeni iremediabil marmura. De asemenea, trebuie sa avem grija sa aplicam un produs hidroizolator pe marmura o data pe an, pentru a evita orice patrundere a impuritatilor in piatra.

In cele din urma, nu trebuie sa lasam grasimea sa stagneze pe marmura, deoarece ar putea patrunde in piatra si provoca pete imposibil de indepartat.

slefuire si cristalizare pardoseala din marmura

Montare pardoseala marmura

Marmura se monteaza aproape la fel ca placile ceramice. Totusi, structura acestei pietre necesita  un suport plan si lipsit de orice asperitate.

Marmura se gaseste, in general, sub forma de placi in forma de patrat, de dimensiuni standard, pe care le puteti taia din nou cu ajutorul unui polizor echipat cu un disc de diamant sau piatra.

Aveti grija, totusi, deoarece aceasta operatiune efectuata de o persoana necalificata sfarseste, de multe ori, printr-un esec. Montare marmura se face, potrivit tehnicilor moderne, cu adeziv.

Astfel, pardoseala trebuie sa fie foarte solida si fara imbinari. Cei care stapanesc tehnicile vechi, pot monta marmura cu ciment. O modalitate eficace, dar mai putin tehnica si mai lenta decat montarea cu adeziv.

Tarif montare marmura

Pardoseala din marmura trebuie sa fie montata, in mod obligatoriu, de catre o persoana calificata, de preferat de catre un marmurar sau de catre un parchetar experimentat, caci modalitate de imbinare si realizare a unei suprafete perfect plane sunt lucruri pe care putine persoane le cunosc foarte bine.

In plus, marmurarii pot sa suprime imediat o mica diferenta de nivel si sa realizeze o slefuire sau o polizare pe loc, daca este nevoie.

In mod evident, un specialist nu va lucra gratuit si trebuie sa incercati sa estimati pretul din timp. Tariful montare pardoseala din marmura poate oscila intre 40 si 60 RON per metru patrat, chiar mai mult in cazuri extreme.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.