- Categorii: Pardoseli
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Parchetul este o pardoseala care s-a bucurat mereu de popularitate. Chiar daca moda vine si pleaca, parchetul a stiut dintotdeauna sa se adapteze, aducand mereu un aer proaspat, cu note de lux si naturalete.
Odata cu aparitia tehnologiilor moderne, acesta a prezentat schimbari variate care au permis, de-a lungul timpului, utilizarea parchetului in aproape toate incaperile.
Pentru ca gama este una variata, iar alegerea modelelor din ce in ce mai grea, venim in intampinarea dumneavoastra cu un scurt ghid care, speram noi, sa va ajute in alegerea noului parchet din incaperea pe care urmeaza sa o renovati.
Discutand caracteristicile si necesitatiile pardoselei din parchet, vom putea determina si pretul de montare parchet, care, pana la urma, este un factor important in alegerea pe care urmeaza sa o faceti.
Ce este pardoseala din parchet?
Pardoseala din parchet se diferentiaza de cea clasica in primul rand prin forma si modelul lemnului. Astfel, placile de parchet sunt mai mici si se imbina cu usurinta, formand (de cele mai multe ori) un model mozaicat.
Motivul principal pentru care parchetul reprezinta o solutie foarte populara de acoperire a podelelor este sistemul de imbinare, care permite montarea acestuia fara cuie sau alte metode de prindere.
In al doilea rand, lemnul este un foarte bun izolator termic. Asadar, stratul de parchet nu este doar estetic, ci si foarte eficient din punct de vedere al consumului de energie. Desigur, lista avantajelor este mult mai extinsa, iar dumneavoastra o veti descoperi in cele ce urmeaza.
Tipuri de parchet pentru pardoseala
Contrar ideilor preconcepute, parchetul nu este doar o juxtapunere de scanduri, ci o actiune complexa. Parchetul modern dispune de variatii de materiale si finisaj, acestea find cele care determina, in mare, nu doar pretul, ci si estetica si rezistenta in timp.
Daca parchetul traditional era alcatuit, in general, din lemn masiv de buna calitate, parchetul modern este sintetic, fiind conceput, mai mult, ca alternativa accesibila.
Tocmai de aceea, atunci cand trebuie sa alegeti un tip de parchet, trebuie sa analizati inainte pentru a va asigura ca este cel potrivit nevoilor incaperii.
Parchet stratificat
Cel mai popular si cel mai putin costisitor tip de parchet este, de fapt, parchetul stratificat, pe care ar trebui sa il numim, mai degraba, pardoseala stratificata, intrucat aceasta nu contine deloc lemn masiv, ci doar placi din particule aglomerate si lipite cu ajutorul unei rasini.
Fata superioara prezinta o coala de hartie texturata si colorata deasupra careia se afla un strat transparent de protectie. Ansamblul este foarte subtire, mai putin de 1 cm si se monteaza, de regula, prin lipire.
Parchetul flotant
Parchetul flotant este destinat montarii fara adeziv si fara prindere in cuie. Placile de parchet se imbina unele in altele pentru a forma un intreg uniform.
Placile parchetului flotant au in alcatuire un lemn reconstituit, iar deasupra acestora un strat din lemn veritabil. Cel din urma are, in general, o grosime de cativa milimetri, oferind posibilitatea slefuirii.
Acest tip de parchet este o solutie de mijloc pentru cel masiv si cel stratificat, fie ca vorbim despre estetica sau despre pret.
Parchet masiv
Parchetul masiv este cea mai nobila, luxoasa si costisitoare solutie atunci cand vine vorba despre montare parchet.
Este alcatuit din placi din lemn masiv cu o grosime de cativa centimetri care se pot lipi sau prinde in cuie. Acest tip de parchet necesita o slefuire la finalul montarii pentru a aduce placile la acelasi nivel. Estetica va fi mult mai deosebita, iar confortul la atingere mult mai evident.
Avantaje
Dupa cum spuneam, parchetul reprezinta o solutie extrem de populara, in special datorita proprietatilor benefice ale lemnului, dar si datorita modului de montare. Iata mai jos o lista a principalelor avantaje si dezavantaje ale unei pardoseli din parchet.
Parchetul dispune de foarte multe avantaje, mai ales in ceea ce priveste estetica si confortul.
- Aspect clasic
Parchetul, chiar si cel stratificat, va oferi o aura luxoasa, nobila si traditionala oricarui interior. In plus, parchetul este produs intr-o varietate de forme si modele.
Daca doriti sa dati o nota traditionala unei case relativ moderne, parchetul permite sa o faceti, indiferent de buget. Daca doriti sa reduceti din cheltuieli, parchetul stratificat va fi intotdeauna o solutie.
- Rezistenta in timp
Parchetul este una dintre cele mai rezistente solutii pentru pardoseli, fiind folosit cu succes inca din timpuri stravechi. Intretinut corespunzator, acesta poate rezista pe podea chiar si cateva sute de ani.
In plus, lemnul masiv nu sufera foarte mari daune nici chiar in cazul traficului intens. Practic, pentru a mentine aspectul podelei, tot ce va trebui sa faceti este sa lacuiti parchetul, atunci cand (si doar in cazul in care) va fi necesar. Dar, cu siguranta, va trece foarte mult timp pana sa ajungeti la aceasta etapa de restaurare.
- Investitie pe termen lung
Spre deosebire de alte solutii de finisare a podelelor, care se pot devaloriza in timp, parchetul reprezinta o investitie pe termen lung. In primul rand, costurile de achizitionare si montare se vor amortiza prin simplul fapt ca acesta va ajuta la izolarea camerei si, implicit, la scaderea cheltuielilor recurente cu energia.
In al doilea rand, casele cu o pardoseala din parchet sunt in general mai bine plasate pe piata imobiliara. Pe scurt, parchetul va creste valoarea casei dumneavoastra.
Dezavantaje
Dezavantajele principale ale acestuia sunt intretinerea si precautiile, indiferent de tipul de parchet. Parchetul flotant si cel masiv impun schimbarea stratului de protectie cu regularitate si, de asemenea, o curatare realizata cu grija.
Parchetul stratificat nu se impaca bine cu apa, de aceea trebuie curatat cu produse speciale, in functie de nevoi. In ansamblu, parchetul este o pardoseala fragila care necesita un grad de atentie vizibil.
Tipuri de Montaj parchet
Exista multe modalitati de aplicare a parchetului. In mare, pentru montarea parchetului, este nevoie de un suport curat, aflat in stare buna si asezat deasupra pardoselei.
Suportul va trebui sa fie izolat cu ajutorul unei pelicule spumante. Exceptand parchetul care se pune prin imbinare, munca va trebui sa fie efectuata de un profesionist experimentat.
Aplicarea in sistem flotant: cea mai comuna
Aplicarea in sistem flotant se poate realiza in cazul parchetului fara fixare, cel prin imbinare. Asadar, aceasta se limiteaza, in general, doar la parchetul stratificat si flotant.
Aceasta tehnica este, in sine, una simpla. Este suficient sa asezi placile pe pardoseala si sa le imbini intre ele.
Pelicula izolanta de pe sol previne alunecarea placilor, iar plintele asezate, in mod obligatoriu, la marginea camerelor, mentin parchetul in stare buna. Singura dificultate reala este taierea corespunzatoare a parchetului.
Montare cu adeziv: Soliditate si flexibilitate
Montarea cu adeziv se poate realiza in cazul parchetului masiv. Aceasta metoda presupune lipirea placilor de parchet pe pardoseala cu ajutorul unui adeziv special.
Tehnica este foarte rezistenta, dar procesul de inlaturare este complex. Montarea parchetului cu adeziv este recomandata pentru camerele cu umiditate crescuta si pentru pardoselile care au un sistem de incalzire integrat.
Montarea prin prindere in cuie: traditia parchetului
In mod traditional, parchetul se pune batandu-l in cuie pe un schelet de scanduri. Aceasta metoda, pe langa faptul ca este greu de pus in aplicare, este si lunga si, mai mult de atat, nu este permisa in toate incaperile.
Avantajul acesteia este procesul de demontare, care este foarte simplu. De asemenea, aceasta metoda intareste izolatia parchetului prin stratul de vid care se formeaza intre parchet si sol.
Slefuirea parchetului
Atunci cand aplicam parchet masiv sau/si cand reabilitam parchetul vechi, slefuirea este necesara. Slefuirea parchetului permite, in general, doua lucruri. In primul rand, toate placile sunt puse la acelasi nivel, fapt ce poate fi necesar in cazul montarii unui parchet masiv.
In al doilea rand, slefuirea permite renovarea parchetului si afinarea suprafetei pentru a putea aplica stratul de finisaj. De retinut faptul ca slefuirea parchetului flotant nu se poate realiza decat o data sau de doua ori, singurul parchet care poate fi supus acestei operatiuni de mai multe ori fiind cel masiv.
De asemenea, slefuirea trebuie sa fie realizata de un profesionist echipat cu toate utilajele necesare.
Etapele principale in montarea unei pardoseli din parchet
Montarea unei pardoseli din parchet poate fi o sarcina dificila, in special in cazul in care nu aveti experienta necesara pentru a o face. De aceea, este recomandat sa apelati intotdeauna la o echipa de profesionisti pentru o astfel de lucrare.
Totusi, daca va intrebati cum se monteaza parchetul, iata mai jos etapele principale pe care ar trebui sa le urmati, pentru a obtine un rezultat de calitate:
Pasul #1: Stabilirea proiectului
Vom incepe prin a masura podeaua camerei in care urmeaza sa montam parchetul. Acest lucru ne va ajuta atat sa schitam proiectul, cat si sa stabilim necesarul de materiale pe care urmeaza sa le achizitionam.
De asemenea, cu aceasta ocazie, vom inspecta intreaga suprafata suport, pentru a ne asigura ca proiectul nostru va avea succes. Aceasta trebuie sa fie: perfect plana, stabila si uscata.
Pasul #2: Pregatirea suprafetelor
Pentru a putea monta placile de parchet, este necesar sa curatam in prealabil suprafata suport. De asemenea, daca am sesizat ca exista denivelari sau alte eventuale probleme, le vom remedia inainte de a merge mai departe.
Sfat util: Aerisiti incaperea, pentru a permite dispersarea prafului in exteriorul camerei.
Pasul #3: Aclimatizarea parchetului
Parchetul nu se monteaza imediat dupa ce a fost achizitionat. Va fi necesar sa depozitam pachetele in camera si sa le permitem:
- 7 zile pentru aclimatizare, in cazul parchetului triplu stratificat;
- 2 zile, in cazul parchetului laminat.
Sfat util: Nu scoateti parchetul din pachete. De asemenea, asezati pachetele unul langa celalalt si nu unul peste celalalt.
Pasul #4: Montarea placilor
Vom proceda la montarea primului rand de placi de parchet, asigurandu-ne ca am lasat minim 1 cm spatiu de dilatare fata de pereti. Placile se vor monta incepand cu coltul din stanga al camerei.
Sfat util: In timpul montajului, inspectati fiecare placa, iar daca depistati imperfectiuni sau avarii, este recomandat sa nu o folositi.
Dupa montarea primului rand, vom trece la montarea si imbinarea celorlalte randuri, pana la acoperirea camerei in intregime. Sistemul de prindere poate fi diferit de la un producator al altul, asadar, este necesar sa verificam fisa tehnica in prealabil.
Sfat util: Masurati cu atentie inainte de a monta placile din capatul randului, precum si ultimul rand.
Pasul #5: Montarea plintelor
In final, vom monta plintele de jur imprejurul camerei, pentru a masca rosturile dintre parchet si pereti. De asemenea, putem folosi interiorul acestora pentru eventuale cablaje.
Ce esente de lemn sa alegem pentru parchet?
Parchetul flotant si parchetul masiv au la baza diferite esente de lemn. Aceste esente nu doar ca sunt decorative, ca in cazul parchetului stratificat, ci si implica utilizari si preturi diferite.
#1. Esentele moi
Esentele moi sunt reprezentate, in general, de rasinoase si de arborele de acaju, de ciresul salbatic, de mesteacan si de tauari. Sunt tipuri de lemn care suporta, de obicei, toate finisajele, ele propunand nuante variate, de la auriu la brun-roscat. Aceste esente se vor utiliza rar in bai si bucatarii, deoarece pot putrezi.
#2. Esentele tari
Esentele tari sunt cele mai rezistente si, totodata, cele mei greu de manuit si de slefuit. In aceasta categorie regasim stejarul, castanul, frasinul, fagul, nucul, arborele moabi, arborele wenge, arborele ipe si arborele massaranduba.
Aceste tipuri de lemn dispun de toate nuantele, de la cea mai inchisa la cea mai deschisa, ajungand pana la cea mai rosiatica nuanta. Unele dintre acestea sunt de doua ori mai tari decat esentele moi, lucru care explica diferentele de pret, uneori enorme.
#3. Esente de lemn ideale pentru spatiile umede
Baile si bucatariile ar trebui sa fie dotate cu esente de lemn care sunt foarte rezistente la apa, acestea fiind in general unele exotice, precum cele de arborii teck, merbau, doussie, ipe, jatoba si chiar wenge.
Chiar daca esentele de acest tip sunt rezistente la apa, ne vom lua mereu precautia de a monta, prin lipire cu adeziv.
Finisarea parchetului in cazul incaperilor umede va fi de regula dura si durabila, lacuirea fiind, de cele mai multe ori, recomandata.
Pretul de manopera pentru montare parchet
Va sfatuim sa incredintati mereu acest tip de lucrari unui profesionist pentru ca lucrarile sa fie realizate perfect, iar rezultatul impecabil. Un profesionist dispune de tehnica si echipamentele necesare, pe care altfel ar trebui sa le inchiriati sau chiar cumparati.
Tarifele de montare pentru parchetul laminat, stratificat sau masiv sunt cuprinse intre 10 si 40 RON per metru patrat.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.