- Categorii: Pardoseli
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Ne intrebam, oare, care este rolul mochetei? Pe langa faptul ca este atat de pufoasa la atingere, aceasta asigura un confort neegalat si caldura.
Poate fi gasita intr-o gama variata de culori, lucru care aduce un mare benefiu, dat fiind faptul ca poate fi asortata in diferite stiluri.
De ce sa alegem o mocheta pentru pardoseala?
Avantajele mochetei sunt numeroase, urmand a fi discutate pe larg in continuare, dar cum ramane cu dezavantajele acesteia?
Printre cele mai des aduse in discutie, sunt acarienii si praful acumulat in tesatura, toate acestea generand alergii, motiv pentru care, de multe ori, se ajunge la folosirea unor pardoseli din ceramica sau parchet.
Exista, insa, o veste buna! Tehnologia moderna permite, in ziua de azi, combaterea acestor dezavantaje.
In cele ce urmeaza, vom discuta, pe rand, caracteristicile, metode de montare mocheta, dar si preturi, in functie de intrebuintare.
Materiale necesare pentru montare mocheta
Fixarea unui material prin derularea unui sul pare o sarcină relativ usoara, nu-i asa?
Asa si este. Dupa cum vom vedea, mochetarea necesita putine materiale si instrumente de lucru, lucru pe care nu il putem sustine, in schimb, in cazul parchetului sau al altor tipuri de pardoseli.
Pentru a mocheta o incapere veti avea nevoie de:
- Suluri de mocheta;
- Adeziv special destinat tapiteriilor;
- Fixator pentru mocheta;
- Adeziv fata-verso;
- Metru pentru masuratori;
- Pereche de foarfece;
- Taietor de tip cutter.
Toate acestea se gasesc in cutia de scule a oricarui meserias sau intr-un depozit de bricolaj, daca sunteti, cumva, nepregatiti.
Cum se monteaza corespunzator o mocheta?
Pentru a fi siguri ca veti obtine un rezultat satisfacator, este indicat sa va informati asupra tehnicilor de montare a mochetei inainte de inceperea procesului propriu-zis.
Pentru o privire de ansamblu, gasiti in continuare prezentate, pas cu pas, metodele de montare mocheta:
1. Alegerea tapiteriei
Inainte sa treceti la treaba, trebuie, bineinteles, sa cumparati rolele de mocheta!
Sa va ganditi sa optati pentru un produs de buna calitate, care sa reziste in timp. Ofertele foarte ieftine nu sunt chiar alegerea potrivita de aceasta data.
Retineti ca trebuie evitate materialele care au tendinta de a se scamosa. Cand v-ati hotarat asupra unui produs, informati-va asupra metodelor de montare indicate si cereti sfaturi vanzatorului.
De stiut faptul ca pentru a cunoaste suprafata solului de mochetat in metri patrati, inmultiti lungimea incaperii cu latimea sa. Aceasta va va ajuta să determinați cantitatea de mocheta ce trebuie cumparata.
2. Pregatirea suprafetei
Nu puteti sa mochetati o suprafata fara sa o pregatiti in prealabil!
Tocmai de aceea, pentru a pregati suprafata in mod corespunzator, trebuie sa va asigurati de urmatoarele aspecte:
- Goliti, in totalitate, camera;
- Inlaturati fosta captuseala;
- Curatati impecabil solul.
Suprafata solului trebuie sa fie plana, curata si uscata. Daca este necesar, trebuie aspirata si spalata. Inlaturati toate urmele vechi de clei sau adeziv pentru a va asigura ca nu vor exista apoi mici denivelari sub noua mocheta.
Asadar, trebuie sa verificati cu atentie ca solul sa fie curat si sa nu prezinte asperitati. Este o etapa esentiala pentru a evita viitoare imperfectiuni. Sa va ganditi, de asemenea, sa inlaturati plintele, pe care le veti reaseza dupa ce mocheta este fixata.
3. Pregatirea mochetei
Cand solul e pregatit, puteti sa desfasurati rolele de mocheta. Mocheta este intotdeauna pastrata in suluri. In functie de modul in care a fost transportata, este inca posibil sa prezinte mici deformari.
In consecinta, aceasta trebuie derulata cu cel putin o zi inainte de a o fixa, astfel incat sa isi redobandeasca forma naturala. Fara aceasta masura preventiva, exista riscul ca mocheta sa fie prea dificil de montat.
4. Montarea mochetei
Dupa ce au trecut cele 24 de ore de cand au fost desfacute sulurile, este momentul ca mocheta sa fie instalata pe sol. Incepeti prin a o aranja, lasand cate 15 cm in plus pe fiecare dintre laturile camerei.
Exista diferite metode de a fixa mocheta, in functie de suprafata camerei si de destinatia sa:
- Pentru o camera de 10 m2 sau mai putin: ne multumim sa plasam adezivul dublu fata-verso doar pe lungimea de la baza peretilor. Vom aseza apoi mocheta presand-o cu greutate pe toata suprafata ei, de la centru pana la exterior;
- Pentru o camera de 10 mp – 20 m2: vom aseza nu doar adezivul dublu fata-verso de-a lungul peretilor, dar si din metru in metru. Nu uitati, de asemenea, sa presati la final mocheta, intinzand-o dinspre centru spre exterior;
- Pentru o camera de 20 m2: pentru o incapere mai mare decat suprafata amintita sau mai des tranzitata, vom utiliza adezivul direct pe mocheta.
Pentru a acoperi o suprafata mare, puteti alege intre:
- Adezivul special pentru mochete: se va aplica pe sol cu ajutorul unei spatule;
- Fixatorul de mocheta: se va aplica pe verso-ul mochetei, cu ajuturul unui instrument rulant.
Utilizarea fixatorului pentru mocheta este destul de practic. Metoda cea mai simpla consta in plierea in jumatati a mochetei, acoperind jumatatea mochetei cu adeziv fixator, lucrand pe rand la fiecare parte.
Dupa ce adezivul a fost intins, asteptati 20 de minute inainte de a aseza mocheta. Dupa ce asezati mocheta, presati dispre centru spre exterior.
5. Decuparea mochetei montate
Din moment ce mocheta este deja asezata, trebuie sa realizam decupajele necesare in fiecare colt al camerei. Pentru a inlatura surplusurile de mocheta, veti folosi un trimmer sau un cutter si o rigla metalica.
Folositi un suport din lemn sau altul dintr-un material solid pentru a decupa mocheta la dimensiunile potrivite. Pe colturile si partile decupate, puteti utiliza din nou lipici sau banda adeziva pentru a va asigura de rezistenta prizei.
6. Finisaje
Ce a fost mai greu a trecut! Va mai ramane sa va ocupati de finisaje.
Pentru fiecare usa a camerei sa pregatiti un prag, care sa acopere perfect mocheta. Acesta va impiedica dezlipirea ei la fiecare trecere.
De asemenea, trebuie sa aveti grija ca suruburile pragurilor sa nu strapunga mocheta. Reasezati apoi plintele la locul lor, acestea va vor permite sa ascundeti marginile taieturilor si sa fixati mocheta.
Reguli de urmat pentru montarea mochetei
Nu sunteti convinsi ca puteti monta mocheta de unii singuri? In acest caz, speram ca urmatoarele sfaturi sa va fie de folos:
- Unde asez racordurile mochetei? Daca aveti racorduri de efectuat, alegeti sa le faceti in coltul opus usii/intrarii, unde tranzitul este minim posibil. La modul ideal, vom plasa racordul intr-un colt mai discret, unde nu paseste nimeni;
- Cum sa faci un racord de mocheta? Pentru un racord reusit si invizibil, trebuie sa suprapuneti doua bucati de mocheta pe o suprafata de 10 cm;
- Cum se taie mocheta? Daca aveti de decupat bucati de mocheta, folositi sistematic un cutter si o rigla din metal. Taiati dintr-o singura miscare, continuu, si nu pe bucatele;
- Cum se foloseste adezivul? Fiti generosi cu adezivul fixator sau cu lipiciul pentru mocheta! Lipiciul trebuie intins uniform pe toata suprafata solului, avand grija sa nu se formeze goluri. Prin tehnica presarii ulterioare, va fi inlaturat excesul de material.
Tariful montarii unei mochete
Pe langa transportul dificil al rolelor, care pot avea uneori si peste 2 m lungime, lucrarile pe care le presupune montarea unei mochete se dovedesc a fi intotdeauna stresante si de durata.
Tocmai de aceea, in multe cazuri, este de preferat sa apelati la un profesionist care sa se ocupe de montare mocheta in mod eficient.
Acesta va realiza munca rapid, respectand toate etapele, putandu-va oferi sfaturi utile pe parcursul intregului proces. In plus, apeland la un profesionist nu va veti trezi cu resturi de material, care nu vor fi utilizate niciodata.
Un meserias pretinde, in oferta pentru montarea mochetei, in medie, intre 10 si 20 RON per metru patrat, fara a lua in calcul si materialele.
In ciuda tuturor acestor sfaturi, aceasta munca vi se pare inca dificila? In acest caz, de ce sa nu apelati la un profesionist care sa va ajute cu montarea mochetei?
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.