Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Este bine sa prioritizam fiecare aspect care tine de izolarea casei, pentru ca ne poate influenta intr-un mod evident. Este un lucru bine stiut faptul ca intr-o casa slab izolata, pana la 30% din caldura se pierde prin acoperis.
Cand nu vrem sa se intample asta, ce facem? Retineti faptul ca efectuarea lucrarilor de izolatie mansarda sau acoperis, va permit sa economisiti si sa obtineti un confort binemeritat.
In cele ce urmeaza, va prezentam fiecare aspect pe care trebuie sa il stiti despre izolatie mansarda, de la ce fel de tip de izolare sa alegeti, pana la materiale si sfaturi legate de procesul in sine.
La ce ajuta procesul de izolatie mansarda?
Un acoperis sau o mansarda slab izolat, sau deloc izolat, nu numai ca inseamna o pierdere de energie pentru casa, ci si o pierdere de bani si lipsa de confort, indiferent de anotimp.
Mansarda, si, prin urmare, acoperisul este o zona majora care permite pierderea de caldura datorita unui fenomen, in sine, simplu si destul de cunoscut, respectiv aerul cald, care, incalzit de sistemul de incalzire, urca la nivelul tavanelor si acoperisului, deoarece este mai usor decat aerul rece.
Pe langa economiile de energie realizate, o buna izolatie a mansardei ofera o serie de avantaje:
Pastreaza caldura in timpul iernii
Peretii mansardei sunt in contact direct cu exteriorul, prin urmare, sunt supusi diferitelor variatii ale temperaturii exterioare. Astfel, izolarea face posibila realizarea omogenitatii temperaturii interioare, ceea ce va duce la economii de energie.
O izolatie buna face ca in mansarda sa fie un aer placut si cald, eliminand condensul pe pereti atunci cand este rece, ceea ce duce la evitarea deteriorarii decoratiunilor interioare.
Pastreaza racoarea in timpul verii
Mansardele sunt deseori expuse caldurii caniculare din timpul verii. O izolatie buna va permite mentinerea unei temperaturi optime, evitand intrarea aerului cald. Doua aspecte pot ajuta, de asemenea, la mentinerea prospetimii:
- Inchiderea si umbrirea ferestrelor, folosind jaluzele exterioare, in timpul zilei genereaza un castig de la 1° C la 3,5 ° C;
- Crearea unei circulatii de aer pentru aerisirea mansardei ofera un castig de la 1° C la 4,5 ° C.
Reduce zgomotele
De asemenea, este posibil sa va protejati de zgomotul exterior izolandu-va mansarda, in special, cu vata minerala. In functie de tipul si de grosimea izolatiei, aceasta va elimina sau reduce nivelurile diferite de zgomot.
Hidroizoleaza
Pentru a fi precauti trebuie sa ne gandim la orice situatie care poate denatura un acoperis. Infiltratiile de apa sunt printre cele mai des intalnite situatii care conduc la distrugerea lemnului acoperisului.
De ceea, recomandam o izolare completa pentru a scapa de umiditatea crescuta, mucegai sau alte tipuri de infiltratii.
Cum ne pregatim de izolatia mansardei?
Inceperea unor lucrari de izolare a mansardelor pe o structura nesigura este riscanta, putand duce la deteriorarea proprietatilor izolatoare ale noii instalatii.
Prin urmare, este foarte important sa verificati structura constructiei inainte de a incepe lucrarile. De exemplu, un cadru umed al acoperisului semnaleaza o etansare defecta pe acoperis, acest lucru trebuind a fi remediat inainte de inceperea procesului de instalare a materialului izolant.
In acelasi mod, este important sa verificati daca dulgheria este atacata de insectele precum xilofagele, daca gasiti urme de rumegus sau depozite de lemn, cadrul poate fi infestat si trebuie, deci, tratat inainte de lucrari. Este recomandat sa apelati la un specialist pentru a face un diagnostic adecvat al cadrelor de lemn inainte de inceperea lucrarilor propriu-zise.
Tipuri de izolare ale mansardei
Izolare mansarda prin interior
Stratul de izolatie se va aseza sub rama acoperisului. Aceste panouri izolante vor acoperi intreaga suprafata dintre acoperis si posibilii pereti despartitori. Cel mai cunoscut material de izolare interioara la scara larga este vata de sticla.
Cand izolatia este in doua straturi, un prim strat este plasat intre capriori si un al doilea strat este contigu cu primul (cu respectarea vidului dintre cele doua straturi necesare pentru ventilatie). Grosimea acestui tip de izolatie este de aproximativ 20 cm. Retineti faptul ca daca optati pentru o izolatie cu un singur strat, aceasta este implementata pe caprior.
Trebuie mentionat ca un strat de izolatie interior are o grosime de aproximativ 25 cm care trebuie scazuta din inaltimea plafonului, care, la randul lui, trebuie sa depaseasca 1,80 m pentru ca spatiul sa fie locuibil.
Pentru acoperirea stratului de izolatie se adauga o acoperire din finisaj de lemn, gips-carton sau alt material, in functie de preferinte. Indiferent de grosimea sau numarul de straturi, rezistenta termica trebuie sa fie de cel putin 6 m².K / W.
Izolare mansarda prin exterior
Izolatia exterioara necesita alte tipuri de mijloace decat izolarea interioara si, prin urmare, este mai scumpa decat cea din urma. Aceasta optiune are mai multe avantaje, printre care conservarea inaltimii plafonului, puntile de pierdere termica sunt reduse si dulgheria acoperisului ramane intacta avand in acelasi timp un aspect estetic. Indiferent de grosime sau de numarul de straturi, rezistenta termica trebuie sa atinga minimum 7 m².K / W.
Mansarda a carei spatiu este neobstructionat, cu o inaltime medie de 1,80 m sub acoperis si o panta a acoperisului mai mare de 30%, se numeste „mansarda convertibila”, astfel incat aceasta reuseste, prin caracteristicile proprii, sa ofere un confort considerabil.
Aceasta respecta aceleasi principii ca in cazul mansardelor nelocuibile, dar necesita, spre deosebire de acestea, instalarea unei bariere de vapori. O bariera de vapori este o pelicula de plastic plasata pe izolatie, care va limita transmiterea vaporilor de apa si, astfel, va permite structurii si izolatiei sa respire.
Instalarea se incheie cu procesul de finisare: gips-carton, lemn, ipsos, existand destul de multa varietate in randul materialelor.
Materiale potrivite pentru izolarea mansardei
Este recomandat sa luati in considerare cat mai multe variante de materiale pentru realizarea termoizolatie din mansarda. Exista particularitati atat ale configuratiei spatiului de sub acoperis, cum, la fel de bine, exista proprietati ale materialelor care v-ar putea interesa in mod deosebit.
Pentru aceste motive, verificati informatiile ce urmeaza si impreuna cu constructorul sau arhitectul luati o decizie corecta, urmarind:
- Alegerea materialului cu cel mai redus indice de conductivitate;
- Alegerea unui material eficient pentru crearea barierei impotriva vaporilor;
- Gasirea unui sistem de ventilare eficient, chiar natural;
- Repararea invelitorii acoperisului cand este necesar.
Urmatoarele materiale sunt potrivite pentru izolare mansarda.
Izolatie cu vata bazaltica
Vata bazaltica se remarca, in mod special, prin costul sau incadrat la un nivel mediu in raport cu eficienta izolarii. Nu se poate spune ca este cel mai usor de lucrat cu acest material, insa nici nu sunt necesare precautii deosebite de protectie a muncii.
Este catalogata ca fiind un material ecologic, fiind fabricata din roca de bazalt, zdrobita foarte fin. Va necesita o serie de materiale auxiliare pentru montaj si necesita timp si atentie pentru a acoperi locurile dificil de accesat.
Daca lucrarea nu se face profesional, exista risc de aparitie a unor punti termice. Exista, de asemenea, posiblitatea de a favoriza mucegai cand umiditatea este ridicata sau exista scurgeri de apa din acoperis.
Izolatie cu spuma poliuretanica
Este materialul preferat pentru configuratii dificile ale partii interioare a acoperisului. Spuma poliuretanica nu va rata niciun orificiu in a-l umple, prin urmare nu exista niciun risc de formare a unei punti termice.
O pompare corespunzatoare poate asigura acoperirea in timp scurt de suprafete mari. Eficienta de izolare mansarda cu acest material este excelenta, fiind cotata ca fiind cea mai buna.
Dupa aplicare, exista siguranta oferita de producator ca rozatoarele nu vor mai avea acces, iar condensul va fi inexistent. Timp de cel putin 80 de ani este garantat si efectul de a nu arde cu flacara, prin urmare este un foarte bun material ignifug.
Pretul este mai mare, insa sunt eliminate toate materialele auxiliare fara de care alta solutie de izolare a mansardei nu poate fi pusa in practica.
Izolatie cu celuloza
Cand se opteaza pentru o solutie ecologica la izolarea mansardei, celuloza pompata mecanizat este varianta castigatoare. Cel putin 75% din componenta acesteia este formata dintr-un material ce provine din reciclarea hartiei si cartonului de ambalaj.
Faptul ca materialul este relativ fluid va avea suficineta capacitate de a patrunde in toate fisurile si gaurile pe care le are in cale jetul pompat. Este clar ca se va lucra cu o firma profesionista pentru un rezultat eficient si rapid.
Va trebui atentie atunci cand alegeti celuloza drept material de izolare pentru mansarda, pentru ca indicele de eficienta la termoizolare este ceva mai redus.
Se tine cont si de faptul ca greutatea este mai mare, prin urmare incarcarea structurii acoperisului trebuie sa permita acest lucru. Se colaboreaza cu un arhitect pentru a nu face o greseala in aceasta directie.
Izolatie cu polistiren
Intre polistiren si vata bazaltica exista o asemanare legata de performanta termica. In schimb, polistirenul nu este un material ecologic, asadar tineti cont daca sunteti interesati de acest aspect.
In compensatie, pretul este cu mult mai redus fata de alte materiale si lucrarile se realizeaza relativ rapid. Se va folosi, de regula, varianta de polistiren expandat, deoarece are conductivitate termica mai buna fata de cel extrudat.
Sunt necesare, insa, lucrari suplimentare de ignifugare a structurii acoperisului, deoarece polistirenul arde usor.
De asemenea, se lucreaza cu multa atentie pentru eliminarea cat mai eficienta la montaj a eventualelor punti termice ce se pot forma intre placile de polistiren. Grosimea placarii se face in coordonare cu locatia cladirii.
Avantaje mansarda izolata
Izolarea cladirilor trebuie privinta in ansamblu. Orice sectiune care nu va fi izolata devine un factor potentiator pentru pierderile de caldura si dezvoltarea unor neajusuri ce tin de structura cladirii si a finisajelor.
Seria avantajelor ce survin dupa izolarea cladirii se va mentine zeci de ani si se refera la:
- Asigurarea unei temperaturi stabile in orice sezon;
- Costuri diminuate simtitor la consumul de electricitate si gaz pentru incalzirea sau racirea aerului ambiental;
- Indepartarea posibilitatii degradarii peretilor si a finisajelor;
- Stoparea patrunderii rozatoarelor sau insectelor;
- Protejarea constructiei la foc;
- Pastrarea unui climat interior sanatos.
Reguli pentru buna realizare a izolatiei mansardei
- Alegeti un tip de izolant eficient: Este important sa alegeti modalitatea de izolarea in functie de propria incapere si de ceea ce doriti sa obtineti la final.
- Favorizati materialele de calitate: Atat pentru alegerea materialelor, cat si pentru implementare, mizati pe calitate si pe ajutorul unui specialist. Sunt singurele modalitati de asigurare a longevitatii izolatiei termice. O izolatie cu un grad scazut de izolare sau de o calitate redusa este o investitie riscanta pe termen lung, cu economii de energie care nu vor fi in conformitate cu asteptarile initiale.
- Izolati mansarda inainte de schimbarea sistemului de incalzire: Refacerea izolatiei mansardei si a acoperisului este o investitie care nu trebuie neglijata. Totusi, investitia intr-un nou sistem de incalzire nu poate fi luata in considerare fara o izolare termica eficienta, in special, cea a mansardelor si acoperisurilor. Intr-adevar, cu o izolatie termica puternica, nevoile de incalzire se vor schimba in mod inevitabil. Nu uitati sa faceti un diagnostic privind izolarea termica a mansardei inainte de a lua in considerare reinnoirea sistemului de incalzire.
- Includeti un sistem de ventilatie: O izolatie termica buna este, asa cum am vazut, cea mai importanta. Dar este foarte important sa va ventilati mansarda, pentru a evita efectul supraincalzirii pe timp de vara. Un sistem de ventilatie este mai mult decat necesar, acesta permitand racirea mansardei pe timpul verii, ceea ce va aduce mai multa prospetime locuintei.
Tariful pentru izolatie mansarda
Nu uitati, izolarea mansardei nu doar ca asigura confort propriu si ,,sanatate” locuintei, ci va permite si sa economisiti. O investitie initiala care asigura castiguri viitoare, asa am descrie noi procesul de izolatie mansarda.
De altfel, cum calculul costului unei izolatii este foarte variat de la un material la altul, va propunem sa luati legatura cu un profesionist pentru a afla cu exactitate pretul propriului proiect.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.