- Categorii: Izolatii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
O izolatie tavan ajuta la prevenirea pierderilor de caldura si la reducerea zgomotului, fiind o modalitate eficienta si economica de imbunatatire a performantei energetice a locuintei, dar si a confortului.
Pentru ca de multe ori nu suntem informati in prealabil despre ce inseamna o astfel de renovare si ajungem sa luam decizii care, poate, nu au fost 100% benefice pentru un rezultat optim, in cele ce urmeaza vom discuta despre fiecare aspect care tine de buna izolare a tavanului.
De ce sa izolam un tavan?
De multe ori auzim despre cat de importanta este izolarea acoperisului si a peretilor, dar tindem sa uitam de izolarea tavanului.
Trebuie sa avem in calcul faptul ca tavanul este un punct de mijloc, pe care, daca vrem sa obtinem rezultate cat mai eficiente, trebuie sa il avem intotdeauna in calcul.
Un tavan izolat reduce atat pierderea de caldura, cat si consumul ridicat de energie, contribuind si la cresterea nivelului de izolare fonica. Inainte de a incepe lucrarile de izolare a tavanului, asigurati-va ca nu aveti probleme cu umiditatea.
Daca este cazul, este esential sa rezolvati aceasta problema inainte de toate, deoarece umiditatea ar putea pune in pericol investitiile viitoare.
Izolarea unui tavan necesita abilitati specifice, tocmai de aceea este recomandata apelarea la un specialist. De retinut faptul ca alegerea izolatiei si instalarea acesteia diferita in functie de incaperea in care urmeaza sa fie executata lucrarea, dar si de tipul tavanului.
Izolatie tavan in functie de spatii
Dupa cum am mentionat deja, izolarea tavanului permite o mai buna pastrare a temperaturii si reducere a zgomotului. Pentru ca fiecare incapere este diferita, in cele ce urmeaza va prezentam cateva sfaturi de realizare a unei astfel de izolatii in functie de spatiu.
- Izolarea tavanului din pivnita sau garaj
Pivnita sau garajul sunt camere care se pot raci foarte repede, mai ales iarna. Pentru a preveni problemele de umiditate, se recomanda ventilarea si izolarea acestor camere. Tavanul pivnitei este un loc potrivit de izolare. Retineti ca acesta trebuie sa fie rezistent la umiditate.
Acesta este motivul pentru care placile izolatoare sunt preferate in defavoarea vatei de sticla, de exemplu. Daca pe tavan exista tevi care impiedica instalarea placilor, poliuretanul proiectat ajuta la umplerea spatiilor mici.
- Izolarea tavanului mansardei
Cel putin 25% din caldura unei case iese printr-un acoperis slab izolat. Bineinteles, modalitatea de izolare a mansardei depinde si de functionalitatea pe care o acordati incaperii.
Daca mansarda este folosita ca o camera de zi, de exemplu, este de preferat sa optati pentru izolarea acoperisului, care se poate face din exterior sau interior.
- Izolarea tavanului dintre nivele
Izolarea tavanului nu este o sarcina deloc usoara, data fiind importanta si necesitatea unui rezultat bun. Daca recurgeti la aceasta solutie pentru a izola termic sau fonic incaperea, trebuie sa incepti cu coborarea plafonului.
Sub tavanul existent este instalat un plafon independent intre care este inclus un material izolator, de obicei vata de sticla, celuloza, etc.
Solutii disponibile pentru izolarea tavanului
Stabilitatea pe termen lung a confortului ambiental al locatarilor intr-o cladire se bazeaza direct si pe calitatea sistemului de termoizolare implementat.
O componenta a acestuia este izolarea tavanului, loc prin care pierderile de caldura sunt semnificative. Aceasta situatie este datorata, in special, proprietatii fizice a aerului incalzit, care se ridica continuu spre tavan.
Este necesara o izolatie tavan in majoritatea cladirilor, insa cu precadere pentru:
- Tavanul unei locuinte individuale care nu are mansarda;
- Tavanul unui apartament situat la ultimul etaj al unui bloc;
- Tavanul oricarei cladiri ce are contact direct cu mediul exterior.
In egala masura, pierderea de aer racit cu aparatul de climatizare se va resimti prin consumul nejustificat de electricitate.
Fara o izolatie a tavanului, functionarea climatizorului va fi aproape continua pentru a contracara efectul de radiere a caldurii provocata de un tavan incalzit de aerul din mandarda sau cel radiat de acoperis.
Prin urmare, vom prezenta in continuare variantele de materiale pentru izolarea tavanului. Fiecare dintre ele sunt adaptabile, atat din punct de vedere practic, cat si economic cu fiecare situatie constructiva in parte.
Vata minerala
Acest material este considerat un foarte eficient izolator termic si, in plus, ofera si un bun efect de izolatie fonica.
Este printre putinele produse ce sunt realizate din materiale naturale, in speta, din roca bazaltica maruntita. Faptul ca se poate pune relativ rapid pe pozitie ii confera un loc bun in ierarhia materialelor care genereaza o productivitate buna.
La montaj nu necesita folosirea unui echipament special de protectie, insa tehnologia de aplicare trebuie respectata intocmai. Vata minerala este disponibila in rulouri din care se portioneaza fasii cu dimensiunea necesara.
Cu o grosime de 10 cm, se poate spune ca stratul pentru izolarea tavanului va fi suficient pentru a stopa transferul de caldura intre cele doua medii.
Vata de sticla
Este un produs asemanator ca prezentare cu vata minerala, insa, in componenta sa se gaseste un material oarecum periculos la manipulare – sticla.
Este vorba despre aschii extrem de fine de sticla, drept pentru care este obligatoriu sa fie purtat echipament de protectie complet in timpul lucrarilor. Vata de sticla este preferata, in special, datorita imposibilitatii de a se aprinde cand este expusa focului.
In rest, izolarea termica va fi foarte buna, aceasta fiind completata de reducerea drastica a zgomotului de dincolo de tavan. Lucrabilitatea este cel putin egala cu cea oferita de vata minerala, astfel ca timpul de izolare a tavanului va fi convenabil.
Celuloza sau lana naturala
Aceste materiale sunt, cu siguranta, cele mai ecologice din aceasta prezentare. Celuloza este produsa din toata gama de materiale reciclate din hartie si carton, iar lana naturala este beneficiul obtinut de pe urma tunderii oilor crescute de fermieri.
Cum orice beneficiu vine la pachet si cu o mica atentionare, retineti ca trebuie acordata atentie focului. Ambele materiale sunt usor inflamabile, prin urmare un sistem eficient de protectie va fi mai mult decat necesar.
Pentru cerinte speciale exista si varianta de lana ignifugata, insa are un pret mai ridicat. In plus, daca locatia cladirii are un potential crescut al umiditatii naturale a zonei, nu ar fi indicat sa montati pentru izolarea tavanului celuloza sau lana naturala.
Ambele sunt foarte bune absorbante de umiditate, prin urmare riscul de aparitie al mucegaiului sau a unor fungii este crescut.
Polistiren expandat sau extrudat
Ambele materiale si-au obtinut meritat aprecierea in raport cu termoizolarea cladirilor. Primul avantaj este legat de partea economica, in special pentru varianta expandata.
Cu costuri reduse veti obtine o izolare pentru tavan de foarte buna calitate. Ramane, insa, aspectul legat de folosirea unor materiale non-ecologice, insa atat timp cat nu sunt afectate direct de umezeala, efectul neprietenos nu se manifesta.
Productivitatea este foarte buna, insa cu precizarea ca varianta expandata este mai friabila si pot aparea piederi la manipulare si taiere. Pentru camere cu inaltime clasica de 2,5 m, este recomandat sa fie utilizat polistiren extrudat. Se economiseste spatiu, deoarece cu 3 cm de extrudat veti echivala ca protectie termica 10 cm de expandat.
Spuma poliuretana proiectata
Aceasta spuma este produsa din materiale chimice, insa va rezista cu mult mai bine la umiditate. Prin urmare, aparitia unui efect toxic este exclusa imediat dupa ce se va usca definitiv.
Este remarcata, in special, pentru capacitatea de a umple rapid orice spatiu. Prin urmare, fisurile si locurile greu accesibile ca forma si spatiu vor fi imediat umplute de spuma poliuretanica. Rezista excelent la umezeala, nu intretine focul si este imuna la actiunea rozatoarelor.
Avantajele unui tavan izolat
Interesul este justificat pentru orice tip de proprietar, rezidential sau comercial, datorita necesitatii protejarii locatarilor si reducerii cheltuielilor cu conditionarea aerului din incaperi in orice anotimp.
Atata vreme cat se acorda atentie pentru termoizolarea peretilor, a fundatiei si/sau a subsolului, izolarea tavanului va inchide acest aspect tehnic oferind un cumul de avantaje importante:
- Sporeste sederea sau lucrul in incaperi la o temperatura convenabila;
- Diminueaza si aduce la o valoarea normala umiditatea camerei;
- Protejeaza fonic, izoland efectul zgomotului exterior;
- Sporeste confortul locatarilor, cand peste planseu este o mansarda locuibila;
- Reduce cu cel putin 30% cheltuielile de ambientare, indiferent de anotimp.
Cum se izoleaza tavanul?
Pentru a obtine o izolatie tavan, este esential sa va aduceti echipamentul necesar si sa va pregatiti suportul. Daca alegeti sa instalati o izolatie din cele prezentate mai sus, acoperita cu placi de gips-carton fixate pe un cadru, va trebui sa incepeti realizand un plan al structurii viitoare.
Astfel, pasii pentru izolarea unui tavan sunt urmatorii:
- Stabiliti nivelul tavanului fals si montati cadrele care vor sustine izolatia;
- Dupa ce cadrul a fost bine fixat, puteti alege tipul de izolant pe care-l veti monta pe cadru pentru izolatie, in cazul nostru, vata minerala;
- Peste aceasta izolatie, puteti apoi sa fixati sinele metalice care vor gazdui gips-cartonul. Adaugati suruburi la fiecare 40 cm pentru a obtine o structura solida. Verificati in mod regulat cu un dreptar daca constructia este plana;
- Acum puteti aseza placile de rigips perpendicular pe cadru. Nu uitati sa sustineti placa atunci cand o instalati pentru a evita deteriorarea acesteia. Adaugati un surub la fiecare 30 cm evitand marginile placilor: tencuiala este un material fragil si se poate deteriora;
- In cele din urma, puteti trece la finisaje: capetele de surub trebuie sa fie acoperite cu o garnitura speciala, iar placile din ipsos trebuie sa fie imbinate intre ele. Aplicati, apoi, un strat special de tencuiala. Odata ce tencuiala este uscata, va trebui sa o slefuiti usor, pana cand obtineti o suprafata plana si fina. La final, nu ramane decat sa imbracati tavanul in culoarea preferata.
De ce sa optati pentru izolarea tavanului?
Daca sunteti in etapa de proiectare a unei cladiri noi, solicitati expres arhitectului sa prevada izolarea tavanului. Daca aveti in folosinta o cladire veche si ati demarat procesul de reabilitare termica, pretindeti acelasi lucru. Pentru ambele situatii merita sa optati pentru izolarea tavanului deoarece:
- Veti primi sau redobandi o calitate excelenta pentru folosirea spatiilor interioare in legatura cu stabilitatea temperaturii indiferent de manifestarile meteorologice;
- Veti mentine integritatea structurii cladirii la nivel de tavan si a finisajelor aferente prin eliminarea riscului deteriorarii la actiunea igrasiei si mucegaului;
- Veti oferi locatarilor o sedere sigura din punct de vedere al sanatatii.
Acum stiti ca scopul lucrarilor de izolarea tavanului este justificat. Pentru ca rezultatul sa fie cel asteptat si sa se muleze perfect pe particularitatea fiecarei cladiri, acceptati consultanta de specialitate.
Nu puteti izola tavanul oricum pentru ca ordinea pasilor este clara si trebuie adaptate atat materialele, cat si tehnica de lucru. Ca atare, lucrarea se va realiza exclusiv cu o echipa profesionista care ofera garantie pentru materialele si manopera.
Cat costa izolarea unui tavan?
Pretul exact pentru izolatie tavan nu poate fi stabilit cu exactitate, acest lucru depinzand, in mare, de dimensiunea lucrarii, de tipul de material folosit si de rezultatul pe care fiecare doreste sa il obtina. Pentru oferte concrete, va rugam sa luati legatura cu un profesionist.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.