- Categorii: Izolatii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Luam destul de serios izolatia peretilor, dar o neglijam, de multe ori, pe cea a pardoselii. Intr-adevar, izolatia pardoselii nu conteaza decat 10% din izolatia toatala a unei case.
Chiar si asa, 10% nu este un procent de neluat in considerare, mai ales daca doriti obtinerea unui confort termic. Plus ca nu vi se mai atrage atentia ca mergeti descult prin casa si ca e gresia rece, asta chiar poate fi considerat un mare beneficiu.
Este o certitudine faptul ca o izolatie in pardoseala aduce de la sine beneficii de care, poate, uneori este mai greu sa ne dam seama. Pentru a avea in vedere toate aceste caracteristici, in continuare vom discuta in detaliu despre ceea ce inseamna izolatie pardoseala.
Ce este izolarea pardoselii?
Aducerea interiorului unei cladiri la un nivel cat mai bun de pasivitate fata de mediul exterior include si izolarea pardoselii. Necesitatea este cu atat mai pregnanta cand vorbim despre case individuale, sau despre apartamentele de la parterul blocurilor.
Altfel, un termosistem pentru pardoseli este eficient si in cazul in care se doreste o reducere eficienta a zgomotului care se transmite dinspre etajul inferior.
Beneficiile izolarii pardoselii se vor resimti direct in mai multe directii:
- Blocarea piederii de caldura din cladire;
- Blocarea frigului din subsolul tehnic;
- Blocarea zgomotului produs de instalatiile sanitare din sobsol;
- Blocarea frigului la nivelul unui planseu sub care incaperea nu este incalzita, in cazul apartametelor.
Alegerea materialului izolator pentru pardoseala se face in raport cu modul in care indica proiectul caselor noi. Pentru a termoizola pardoseala unei cladiri vechi este necesara prezenta unui constructor care va aprecia necesarul si tipul de material.
Este important sa fie urmarite cateva aspecte in legatura cu tehnologia pentru izolarea pardoselii:
- Folosirea unui material de izolare eficient in raport cu realitatea tehnica si utilizarea efectiva a cladirii;
- Alegerea unei grosimi adecvate, care sa nu afecteze spatiul pe inaltime, dar, simultan, sa genereze eficienta termoizolatiei;
- Folosirea unei manopere de calitate pentru obtinerea unei lucrari cu durata lunga de utilizare;
- Adaptarea tehnologiei de lucru conform cu normele de punere in opera a fiecarui material pentru izolatia pardoselii.
Tipuri de izolatie in pardoseala
La fel ca in cazul peretilor sau al acoperisului, pardoselile pot fi izolate in diverse moduri.
Variantele prin care se pune in opera o izolatie in pardoseala sunt gandite pentru a folosi maxim spatiul si a nu incurca eventuale solutii de incalzire a camerelor.
Versiunea de incalzire aleasa de proprietar decide, in fapt, ce tip de izolatie pentru pardoseala se va pune in lucru. Prezentam doua variante ce sunt cel mai des folosite de catre constructori:
Izolare pardoseala sub sapa
Aceasta varianta presupune montarea sistemului de izolare pardoseala intre planseu si sapa autonivelanta. Este cea mai cunoscuta varianta si se aplica in situatiile in care incalzirea cladirii se realizeaza prin sistem centralizat, individual, sau alte tehnologii ce nu au legatura cu pardoseala.
Materialul folosit se alege de tipul si grosimea potrivite cu inaltimea spatiului, dar si cu nivelul de termoizolare necesar fiecarei situatii in parte.
Izolare pardoseala sub sistemul de incalzire pardoseala
Diferenta intre aceasta varianta si cea clasica este aparitia in straturile pardoselei a sistemului de incalzire in pardoseala.
Cu siguranta ca stratul termoizolator se va afla imediat peste planseu, iar sapa care se va turna peste poate sa includa, sau nu, elementele de incalzire, in functie de proiect si tipul instalatiei. Sunt situatii in care traseul pentru incalzirea pardoselei se monteaza peste sapa.
Ce materiale sa folosim pentru izolatia pardoselii?
Fiecare pardoseala are proprietatile si metodele sale specifice de aplicare. Trebuie sa alegeti tehnici diferite in functie de materialul izolant ales. Veti gasi mai jos toate avantajele si inconvenientele izolantilor frecvent folositi pentru pardoseala.
Panourile de polistiren
Panourile PSE sau cele din polistiren expandat reprezinta cea mai buna solutie. Sunt usor de montat si izoleaza foarte bine. Acestea trebuie montate pe un suport egal si plan. De asemenea, sunt rezistente la presiune, astfel ca veti evita fisurile si deteriorarea in timp.
Spuma poliuretanica proiectata
Spuma din poliuretan are cea mai mare valoare lambda dintre toate materialele izolante aplicabile pe podea. Aceasta acopera imperfectiunile si inegalitatile foarte usor. Avantajul spumei din poliuretan este dat de gama larga disponibia din care puteti alege si, de asemenea, montarea rapida.
Sapa izolanta
Cum indica si numele, sapa izolanta este alcatuita dintr-un material izolant si din ciment. Izolantul este alcatuit din bile de polistiren, care au diametrul de 2-6 mm. Retineti ca necesita mereu combinarea cu un alt tip de izolant pentru a obtine o valoare izolatoare suficienta.
Ce material sa alegem?
Pentru a garanta o buna izolare, va recomandam folosirea polistirenului expandat, acesta fiind un material cu o rezistenta si durata de viata lunga.
Pentru pardoselile cu mai multe substraturi, vata din celuloza este considerata a fi materialul perfect, avand in vedere si proprietatile sale acustice. Ideal este ca acest izolant sa fie, la randul lui, acoperit cu un panou din fibra de lemn pentru rezultate mult mai bune.
Daca pardoseala este construita din dale, alegeti un izolator din pluta, datorita naturii sale rezistente la putregai. Dalele izolante sunt, de asemenea, foarte bune, in special, cele pe baza de canepa si var, deoarece permit podelei sa respire.
Avantajele unei pardoseli izolate
De la bun inceput, trebuie retinut ca orice cladire va avea cel putin o camera ce are contact direct cu solul prin intermediul fundatiei, subsolului tehnic sau altor spatii neincalzite.
Din acest motiv, necesitatea aduceri unei pardoseli la stadiul de izolare eficienta fata de zonele amintite, devine o prioritate pentru beneficiar.
Avantajele isi directioneaza efectele atat in zona confortului utilizarii cladirii, precum si in zona de eficienta energetica in orice sezon, astfel:
- Produce o separare evidenta intre temperatura inregistrata pe ambele fete ale pardoselei;
- Protejeaza elementele de finisaj ale pardoselei la interior;
- Creaza un spatiu optim, uscat si curat, pentru functionarea sistemului de incalzire in pardoseala;
- Reduce semnificativ consumul de electricitate sau gaze pentru producerea caldurii ambientale;
- Elimina riscul aparitiei igrasiei sau a mucegaiului pe peretii ce inconjoara sapa izolata;
- Contribuie la un climat optim de locuire sau pentru lucru in cladirile cu aceasta destinatie, eliminand posibilitatea aparitiei unor boli respiratorii.
Etape principale de izolare pardoseala
Vom lua in considerare necesitaea de a lucra o izolare pardoseala pentru o casa a carei suprafata de podea are contact direct cu fundatia.
Necesitatea este reala pentru ca se apreciaza rezonabil ca pierderile de caldura ale casei prin pardoseala vor atinge usor 10-15%, in caz de neizolare.
Iata care sunt etapele principale pentru o lucrare executata cu manopera profesionala si materiale potrivite si calitative.
- Pe podea se monteaza ca prim strat o membrana eficienta, in scop de hidroizolatie;
- Peste aceasta, se fixeaza banda dublu-adeziva cu rol de fixare a placilor din polistiren extrudat pe mebrana bituminoasa hidroizolanta;
- Placile din polistiren extrudat se fixeaza decalat si vor avea cel putin 3 cm grosime. De regula, pentru siguranta, se alege varianta de placa cu grosimea de 5 sau 6 cm. In niciun caz nu se foloseste varianta expandata a polistirenului deoarece nu va suporta efectul de compresiune generat de trafic si greutatea obiectelor de mobilier;
- Se toarna sapa ce poate fi aleasa din gama celor autonivelante cu o grosime minima de 2 cm, sau o sapa de egalizare clasica groasa intre 4 si 5 cm;
- Armarea sapei este indicat sa fie realizata cu o plasa din fibra de sticla, ce are o densitate de cel putin 160 g/m2;
- Perimetral se foloseste banda de etansare care se aplica peste pasta hidroizolatoare;
- Dupa uscarea completa a sapei, se realizeaza finisarea pardoselei cu materialul agreat de beneficiar (parchet, gresie, etc.).
Veti avea in vedere ca in cazul folosirii pardoselei drept spatiu de traversare a unor trasee electrice, sau de alta utilitate, sa fie montat la timp un tub izolator cu proprietati ingnifuge. Jumatate din diametrul acestui tub va fi cuprisa in materialul izolator, restul fiind acoperit de sapa.
De ce sa optam pentru izolatie pardoseala?
O podea neizolata are o temperatura de aproximativ 11 grade. Una izolanta, in schimb, ajunge pana la 20 de grade.
Izolatia pardoselii este o investitie inteleapta, pe care o veti recupera in timp. Proiectele precum izolarea pardoselii nu sunt proiecte in care totul se desfasoara in mod generic.
Situatiile sunt diferite si necesita adaptari sau chiar inventarea unor tehnici noi. Exista cateva situtii care sunt des intalnite si pentru care oamenii inca mai au intrebari.
Izolarea pardoselii este, in sine, o necesitate fara de care confortul ambiental al unei cladiri va suferi degradari la dublu:
- Locatarii vor percepe ca neplacut confortul temperaturii ambientale;
- Structura cladirii va avea de suferit si implicit finisajele se vor degrada.
Prin urmare, argumentam direct si explicit in favoarea includerii in proiect a unui sistem de izolare pentru pardoseala, sau a refacerii sale in cazul proiectelor de restaurare la cladirile vechi:
- Asigura cel mai eficient raport intre temperatura ambientala si consumul de energie pentru a o produce;
- Mentine stabila pe termen lung starea cladirii la nivel de structura de rezistenta si pereti;
- Elimina manopera neasteptata pentru refacerea prematura a finisajelor de pardosea si pereti;
- Distribuie confort pentru sanatatea locatarilor.
Care sunt tarifele izolarii unei pardoseli?
Pretul acestor proiecte sunt foarte variabile si foarte dificil de estimat. Costul unui proiect depinde de tipul izolatiei, de suprafata de izolat, de calitatea materialelor si de experienta meseriasului. Pentru oferte concrete, va rugam sa luati legatura cu un profesionist.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.