Izolatie exterioara

izolatie exterioara

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Izolatia termica exterioara consta in asezarea unui material de izolare si a unor placari pe peretii exteriori cu scopul de a crea un strat termic care sa protejeze cladirea.

O definite destul de simpla si concisa. In continuare va prezentam, rand pe rand, fiecare aspect pe care trebuie sa il aveti in vedere in momentul izolarii exterioare a locuintei.

Ce este o izolatie exterioara?

Pontetialul maxim al unei cladiri, in ceea ce priveste nivelul de confort ambiental, se va atinge atunci doar atunci cand sunt respectate normele de constructie si materialele potrivite.

Una dintre etape este legata de calitatea sistemului de izolare exterioara, care va deveni parte componenta inseparabila. Procedeul este pus in practica in doua variante:

 • Conform proiectului pentru cladirile noi;
 • In caz de reabilitatare pentru cladiri aflate in folosinta.

Ambele variante au acelasi scop. Reducerea pierderilor de energie calorica prin transfer in ambele sensuri la nivelul peretilor exteriori, fundatiei si terasei, astfel:

 • Blocarea piederii de cladura produsa in interior pe timp de iarna;
 • Blocarea radiatiei solare pe timp de vara cu efect de supraincalzire la interior.

Alegerea materialului cu care se va realiza izolarea exterioara se face in acord cu cerinte multiple ce trebuie sa fie luate in considerare de catre constructor. Acestea se refera, de regula, la:

 • Materialul si grosimea cu care sunt construiti peretii;
 • Pozitionarea cardinala a cladirii;
 • Vechimea cladirii;
 • Preferintele exprese ale beneficiarului.

Se va avea in vedere ca o izolare exterioara se poate referi si la parti neexpuse fizic mediul exterior, cum este fundatia sau partea superioara reprezentata de terasa.

O verificare profesionala a acestor zone va indica concret necesitatea punerii in practica a solutiei si materialului izolator. Pentru cele mai cunoscute materiale utilizate la izolarea exterioara a constructilor, prezentam cateva detalii specifice.

izolatie termica pe exterior cu polistiren

De ce sa optati pentru o izolare exterioara?

Atunci cand se doreste renovarea completa a fatadei unei cladiri si imbunatatirea performantei energetice a acesteia, izolarea termica exterioara este o varianta la indemana.

Atunci cand peretii exteriori se izoleaza, se prefera folosirea unor panouri izolante rigide din polistiren expandat sau extrudat, in sine, un material izolant performant, care rezista bine la umiditate.

Panourile, deseori sustinute de un cadru metalic, sunt fixate pe peretele exterior, dupa care sunt finisate, lucru care va determina aspectul exterior al cladirii.

Avantajele izolatiei exterioare

Izolatia exterioara are multe avantaje:

 • Stratul de izolatie invaluie complet cladirea, ceea ce impiedica diferentele termice;
 • Obtinerea unui grad de confort, cladirea ramanand mai calda iarna si mai rece vara;
 • Economisirea de energie;
 • Izolatia exterioara previne aparitia problemelor de umiditate;
 • Fatada va fi bine protejata de intemperii;
 • Ofera un design nou fatadei;
 • Nu reduce spatiul interior (spre deosebire de izolarea interioara);
 • Lucrarea se poate face fara a deranja locatarii.
izolatia termica a casei pe exterior

Ce izolant este mai eficient?

In cazul izolarii exterioare, grosimea izolatiei nu impacteaza in niciun fel spatiul de locuit. Cu toate acestea, in proiectul de renovare, adaugarea unei izolatii groase poate fi problematica, mai ales daca tamplaria este plasata pe interiorul peretelui. Pentru aceste zone, solutia este alegerea unei izolatii mai eficiente si performante.

Materialele alese pentru izolarea exterioara a cadrului vechi nu trebuie sa intrerupa transferul de vapori de apa din interior in exterior. Prin urmare, acestea trebuie sa fie permeabile.

Daca aveti deja probleme de umiditate in casa, va sfatuim sa rezolvati mai intai aceste probleme si sa va ventilati mecanic casa. In al doilea rand, indreptati-va spre izolatori cu o capacitate igroscopica buna.

Fiecare dintre aceste produse sunt disponibile in forme de prezentare si in calitati diferite. Fiind vorba despre produse cu potential oarecum similar, este de dorit sa cunoasteti in prealabil mai multe amanunte.

Polistiren expandat

Acest produs se remarcam in mod special, prin costul redus pentru fiecare metru patrat de izolatie exterioara finalizata. Este usor lucrabil si adapabil, prin taiere rapida la forma necesara.

Nu va genera greutate in plus asupra fatadei. Structura permite ca vaporii sa circule dinspre interior spre exterior, astfel ca nu formeaza mucegai.

Este, insa, penetrabil de catre rozatoare sau insecte si inflamabil, mai ales daca focul il afecteaza in mod direct. Rezista, totusi, foarte bine pana la circa 100oC, dupa care se descompune si intretine flacara. Este recomandat sa fie folosit cu precadere pentru izolarea termica a peretilor exteriori.

Polistiren extrudat

Este un material complet diferit fata de varianta expandata. Prima sa calitate este duritatea, avand o densitate cu mult mai mare fata de cel expandat.

De aici si rezistenta mecanica mult imbunatatita. Este recomandat pentru izolatia termica a fundatiei, a subsolurilor si a terasei. Gratie densitatii ridicate, are un coeficient de izolare mai bun, rezistand foarte bine la umezeala si la presiunea mecanica cu care poate fi afectat.

Nu permite o buna circulatie a vaporilor intre perete si suprafata sa, prin urmare, in interior, se vor lua masuri de reducere a nivelului de umiditate.

Vata bazaltica

Este un material ecologic pentru crearea unui termisistem eficient. Creata din roca de bazalt topita, produce un raport de izolatie foarte bun, in conditiile in care este, simultan, ignifuga si izoleaza fonic.

Peretii acoperiti cu vata bazaltica vor respira fara probleme, insa, date fiind aceste beneficii, pretul ajunge sa fie mai ridicat. Punerea in opera necesita materiale aditionale pentru sustinere, ca atare este suplimentata greutatea pe fatada.

Lucrat profesional, chiar daca este un material rigid, un sistem de termoizolare a peretilor exteriori cu vata bazaltica promite eficienta ridicata.

Vata minerala de sticla

Prin topirea deseurilor din sticla si formarea unor fire extrem de subtiri, se realizeaza un izolator de fatada, si nu numai, foarte bun. Are flexibilitate si se aseaza usor pe pozitie.

Este apreciata pentru acoperirea zonelor de pereti cu forma neregulata. Vata minerala de sticla impune precautii la manipulare prin purtarea de echipament de protectie impotriva particulelor fine de sticla care se pot desprinde usor.

Per total este un material izolant de fatada foarte bun, va mentine peretii uscati si nu va fi deloc pe placul rozatoarelor.

Spuma poliuretanica

Solutia este costisitoare, insa beneficiile sunt pe masura. Se va aplica foarte rapid si fara efort, iar aderenta va fi maxima pe orice tip de perete (beton, caramida, lemn, etc.).

Va patrunde in absolut orice orificiu si se va expanda. Grosimea se determina prin modul in care se aplica, insa greutatea este aproape insezizabila in raport suprafata acoperita.

Va trebui, insa, sa fie adusa la nivel pentru un finisaj corespunzator al fatadei. Nu va putrezi, va fi un excelent izolator fonic si va contribui la eficienta energetica a cladirii.

Materiale ecologice

Sunt agreate de tot mai multi beneficiari, chiar daca uneori costurile si timpul de punere in opera sunt ridicate. Aceste materiale pentru izolatia termica exterioara sunt primele folosite in decursul evolutiei constructiilor. Pe cateva dintre ele le prezentam succint in continuare.

 • Pluta – Provine din materiale naturale si poate fi granulata sau expandata. Ofera un plus semnificativ de izolare fonica si termica generoase, rezista la foc si nu produce mucegai;
 • Paie – Utilizate, in special, pentru locuinte independente energetic, vor contribui la mentinerea unei temperaturi confortabile la interior;
 • Stuf – Este o planta cu efect termoizolant si fonic apreciabil. Se aplica si se tencuieste rapid, fiind un material cu greutate redusa;
 • Lana de oaie – In functie de grosimea stratului, se poate obtine o izolare termica la exterior de foarte buna calitate. Sunt variante de lana tratate special pentru a rezista la foc;
 • Canepa – Asigura o permeabilitate buna la vapori si rezista eficient la mucegai. Va izola atat termic, cat si fonic, avana un randament convenabil.
izolare pe exterior cu lana, vata minerala sau canepa

Solutii pentru izolatia exterioara

Avand la indemana toate aceste materiale pentru izolatia termica in exterior, aratam si destinatia lor concreta, pe zone.

Izolatia exterioara a peretilor

Peretii reprezinta cea mai insemnata zona ce trebuie protejata cu un sistem termoizolator de calitate. Cel mai des, pentru aceasta operatiune, este folosit polistirenul expandat. Costurile si timpul redus pentru executie sunt avantaje ce nu pot fi trecute cu vederea.

Izolatia fundatiei

Vorbim despre partea de cladire aflata sub nivelul solului. Pentru o cladire noua, izolarea se face de la bun inceput, atat pentru peretii fundatiei, cat si pentru instalatiile sanitare din dotarea cladirii.

O izolare termica de fundatie la o cladire veche este costisitoare, insa repune in picioare respectiva locatie. Materialul recomandat este polistirenul extrudat pentru pereti si vata minerala din sticla pentru instalatii.

Nu trebuie neglijata nici pardoseala care, inevitabil, are contact cu subsolul cladirii.

Izolatia terasei

Este zona de cladire care trebuie sa beneficieze de doua tratamente izolatoare. Termoizolarea si hidroizolarea sunt necesare si inseparabile. Se pune in opera prin doua variante. Fie se incepe prin a monta hidroizolatia si apoi stratul de termoizolare, sau invers.

Prima varianta este mai convenabila, datorita faptului ca stratul hidroizolator este protejat de cel termoizolator. Ca material utilizat, poate fi folosit polistirenul extrudat.

Etape principale la montarea izolatiei exterioare

In functie de cladire, aflata in constructie sau deja construita, etapele pentru izolarea exterioara vor diferi la nivel de pregatire a zonei de lucru.

Daca la cladirea noua, stratul izolator exterior se monteaza direct pe suportul virgin (beton, bca, cramida, lemn), la cladirea veche este nevoie sa fie indepartat finisajul pana la suport. Presupunem ca suportul este pregatit si urmam pasii lucrarii:

 • Aplicare strat adeziv – Se va aplica perimetral pe fiecare placa, dar si in centrul acesteia in cateva locuri;
 • Pozitionare placi pe suport – Se incepe de la baza suportului, avansand liniar si in plan vertical. Asezarea placilor se face intercalat si se aduc la nivel cu un dreptar;
 • Fixarea placilor cu dibluri – Pentru fiecare metru patrat acoperit cu izolatie termica de exterior, se monteaza minim 5 dibluri. In functie de material, numarul lor poate creste. Se aplica un strat uniform de mortar, peste care se fixeaza plasa ce asigura rigidizarea sistemului. Plasa este acoperita, la randu-i, de un alt strat de mortar, pana cand nu mai este vizibila;
 • Tencuirea de finisaj – Se foloseste tencuiala decorativa conform proiectului. Aceasta tencuiala poate fi ulterior vopsita pe zone si in culori diferite.
izolatie exterioara si placare cu caramida

Ce fel de finisaje sa alegem?

Odata ce stratul de izolatie este asezat, va trebui sa alegeti un finisaj, adica o noua placare de fatada. Puteti opta pentru o tencuiala de fatada, o placare din caramida, lemn sau chiar o fatada metalica.

Aplicarea unei fatade sau a unei tencuieli este una dintre cele mai accesibile metode pentru a completa o izolatie termica externa si a da un aspect nou cladirii. Acoperirile pentru fatada permit o gama larga de finisaje, atat din punct de vedere al culorilor, cat si al stilurilor. Fatada va oferi un aspect uniform, potrivit oricarui stil. In cele din urma, tencuiala serveste ca izolatie suplimentara.

Multi oameni aleg sa pastreze un aspect clasic, optand pentru caramizi sau placi de placare cu diferite modele. De asemenea, placarea fatadelor in lemn este foarte la moda. Placile sunt fixate pe stratul de izolatie folosind un cadru din lemn.

Aceasta acoperire da un aspect natural si cald cladirii. In ceea ce priveste speciile de lemn, puteti alege intre lemn tratat sau lemn tare. Lemnul se schimba dupa ceva timp, lucru pe care unii il apreciaza, dar poate fi protejat pentru a-si pastra culoarea initiala.

Pe langa lemn, puteti opta si pentru alte materiale de placare: otel, aluminiu, lemn compozit, PVC. Aceste materiale sunt potrivite pentru cladirile in stil modern. In general, placarea metalica sau sintetica este foarte robusta si are o durata de viata lunga. In plus, ofera multe optiuni in ceea ce priveste culorile, modelele si finisajele. 

Care este tariful izolatiei termice exterioare?

In medie, izolarea exterioara costa intre 30 si 60 RON per metru patrat, doar manopera. Pretul depinde, in mare masura, de suprafata in metri patrati, de finisajul pe care il alegeti, de tipul de izolatie, dar si de calitatea materialelor folosite.

In general, tencuiala este cea mai accesibila optiune, fiind o varianta rapida si economica. Pentru oferta completa si personalizata, va sfatuim sa luati legatura cu profesionistii nostri.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.