- Categorii: Tencuieli
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Finisajele sunt cele care fac diferenta dintre o casa oarecare si una de lux. De asemenea, trebuie sa stiti ca finisajele de calitate pot creste valoarea imobilului, tocmai de aceea, ar trebui tratate cu foarte mare seriozitate.
Dar cu atatea produse si proceduri legate de tencuiala, cum stim care sunt cele mai potrivite materiale pentru investitia noastra imobiliara.
Ei bine, in cele ce urmeaza vom discuta despre tinci si despre cum si unde poate fi folosit pentru nivelarea peretilor.
Ce este tinciul?
Tinciul – sau tencuiala fina – este un tip de mortar uscat, care se obtine din nisip fin si care foloseste cimentul pe post de liant. Acesta se foloseste, de regula, dupa grunduire, ajutand la obtinerea unor finisaje aproape perfecte.
Pentru a obtine maximul de eficienta, grosimea recomandata pentru aplicare tinci este de 2 – 5 mm pe un singur strat.
Care sunt principalele caracteristici?
Alegerea unui tinci de calitate este extrem de importanta pentru eficienta acestuia pe termen lung. Un material de calitate slaba, desi poate fi mai ieftin de achizitionat, va atrage, in timp, costuri suplimentare cu intretinerea, dar si cu reparatiile.
Pentru a face alegerea potrivita, iata care sunt caracteristicile tinciului de calitate:
- Rezistenta
Tinciul de calitate trebuie sa reziste atat stresului mecanic, cat si schimbarilor bruste de temperatura.
De asemenea, trebuie mentionat faptul ca rezistenta poate fi afectata de amestecarea, dar si de aplicarea incorecta a materialelor pe suprafetele suport.
- Aderenta
Acesta trebuie sa se lipeasca extrem de bine de suprafata suport pe care este aplicat.
Un factor care poate influenta aderenta este coeziunea – capacitatea materialelor de a se omogeniza in timpul amestecarii.
- Permeabilitate
Nu in ultimul rand, pentru ca tinciul aplicat sa fie eficient, acesta trebuie sa permita transferul de vapori.
Tipuri de tinci
In principal, exista doua tipuri de tinci:
- Tinciuri utilizate la interior
Materialul de tinci la interior, mai fin decat cel exterior, se remarca prin rezistenta la aburi si prin faptul ca permite peretilor sa respire.
- Tinciuri utilizate la exterior
Aplicarea de tinci la exterior se face direct peste tencuiala sau peste placile de polistiren. Spre deosebire de cel de interior, tinciul de exterior are o textura mai aspra si se face remarcat printr-o rezistenta crescuta la umiditate si la conditiile meteorologice nefavorabile.
Desi pot fi cumparate din comert sub forma gata preparata, care necesita doar apa si amestecare, tinciul se poate prepara de asemenea acasa, in regim propriu, astfel:
- Pentru a obtine praful de tinci, amestecati 3 parti* de nisip fin, 1 parte de ciment si 1 parte de var. *O parte poate insemna o galeata, de exemplu. Important este sa pastrati proportiile;
- Umpleti o galeata de apa si presarati praful de material astfel obtinut inauntru;
- Amestecati pana cand veti obtine o consistenta omogena.
Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca tinciurile gata preparate sunt mult mai recomandate si mai eficiente din punct de vedere calitate – pret.
Care sunt Etapele de aplicare ale tinciului?
Inainte de aplicarea tinciului pe suprafetele suport (pereti, fatade, tavan etc.), asigurati-va va aveti la indemana ustensilele necesare:
- Un recipient pentru amestecul materialelor (poate fi o galeata de plastic curata);
- O bormasina/malaxor pentru amestecarea materialelor;
- Cel putin o gletiera;
- Mistrie, spaclu sau cancioc;
- Minim o drisca fabricata din polistiren (in lipsa acesteia, puteti folosi o bucata groasa de polistiren).
De asemenea, cu o zi inainte de a aplica tinciul, va trebui sa pregatiti corespunzator camera si suprafetele pe care trebuie sa le finisati:
- Aplicati folie pe podea, pe usi si pe ferestre, pentru a le proteja de praf si de excesul de material care cade in timpul aplicarii tinciului;
- Daca este cazul, demontati prizele si intrerupatoarele, asigurandu-va ca ati izolat foarte bine cablurile.
Atentie! Pentru a evita accidentele, este indicat ca de acest pas sa se ocupe un electrician profesionist.
- Curatati peretii si tavanul de praf si de mizerie pentru a va asigura ca nu exista riscul ca tinciul sa se desprinda de pe acestea;
- Daca lucrati la interior, aerisiti incaperea pentru a permite prafului sa iasa.
Sfat util! Temperatura optima pentru aplicarea tinciului este intre 5 si 30 de grade Celsius si se recomanda evitarea expunerii directe la razele soarelui.
Daca aveti ustensilele mentionate mai sus, iar peretii sunt pregatiti, puteti proceda la aplicarea tinciului pe suprafata suport, dupa cum urmeaza:
Pasul #1: Pregatirea suprafetelor
Asigurati-va ca suprafetele pe care urmeaza sa aplicati tinciul sunt curate si perfect uscate, dupa care aplicati o amorsa speciala si lasati timp de 30 de minute pentru a se usca.
Pasul #2: Prepararea tinciului
Preparati tinciul dupa metoda recomandata mai sus. In cazul in care folositi tinci gata preparat, respectati cu strictete proportiile si instructiunile recomandate de producator.
De asemenea, folositi intotdeauna unelte curate, pentru a evita riscul de compromitere a amestecului.
Sfat util! Pentru ca materialul se poate intari relativ rapid, preparati in cantitati mici (necesare pentru a lucra timp de aproximativ 30 de minute) si in mai multe transe. De asemenea, pentru ca reactiile chimice sa poata avea loc, este indicat sa asteptati 5 – 10 minute inainte de aplicare.
Pasul #3: Aplicarea tinciului
Folosind o mistrie sau un spaclu lat, puneti materialul pe gletiera si intindeti pe suprafata suport intr-un singur strat de maxim 5 mm.
Sfat util! Daca materialul se intinde mai greu, udati suprafata suport folosind o bidinea.
Pasul #4: Driscuirea tinciului
Acest pas trebuie realizat la scurt timp (dar nu imediat) dupa aplicarea materialului pe pereti sau pe tavan si are ca scop netezirea acestora.
Lasati 5-10 minute pentru ca materialul sa se fixeze si sa nu se ia pe drisca, iar cand veti observa ca acesta nu mai este lipicios, puteti driscui cu o drisca din polistiren.
Pasul #5: Curatarea
Lasati 24 – 48 de ore pentru a se usca, dupa care indepartati nisipul care nu s-a prins folosind o matura.
Dupa acest ultim pas, peretii vor fi pregatiti de vopsire. Inainte de a aplica vopseaua lavabila, aplicati un strat de amorsa.
Pret metru patrat aplicare tinci?
Pretul pentru aplicare tinci poate fi diferit in functie de suprafata acoperita, respectiv, daca aceasta se afla la interior sau la exterior.
De asemenea, este demn de mentionat faptul ca o lucrare de calitate, desi poate costa mai mult, va rezista mult mai bine in timp si va poate scuti de cheltuieli suplimentare cu intretinerea sau chiar cu reparatiile.
Din punctul nostru de vedere, calitatea nu trebuie niciodata sacrificata in detrimentul pretului.
De asemenea, pentru a obtine o oferta concreta si personalizata in functie de propriile nevoi, cel mai indicat ar fi sa luati legatura cu o echipa de profesionisti inca de la bun inceput.
Pe langa pretul exact cu manopera, acestia va vor putea ajuta sa stabiliti si un necesar de materiale si, implicit, un buget pentru achizitia acestora.
Cu toate acestea, pentru a va forma o idee cu privire la investitia pe care urmeaza sa o faceti, pretul manoperei pentru aplicarea tinciului porneste de la 8 lei pe metru patrat.
Asadar, daca planuiti sa finisati peretii, tinciul poate fi solutia perfecta, insa retineti ca este un material care necesita pricepere si experienta.
Cel mai indicat este sa apelati intotdeauna la o echipa de meseriasi specializati in astfel de operatiuni, pentru a obtine rezultatele pe care le doriti.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.