- Categorii: Tencuieli
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Daca sunteti in proces de constructie a unei case, cu siguranta ati auzit des vorbindu-se despre glet, tencuiala, tinci, etc. Cu toate acestea, putini sunt cei care stiu ce reprezinta acestea si care este rolul fiecarui procedeu in parte.
Pentru a fi mai bine informati, in cele ce urmeaza vom discuta despre procesul de gletuire si de ce este important pentru aspectul, dar si pentru protejarea casei.
Ce inseamna procesul gletuire?
Precedura de aplicare glet se refera la un strat vizibil – dar foarte subtire, de maxim 10 mm – de tencuiala, aplicat pe pereti sau pe tavan, cu scopul de a netezi suprafetele.
In functie de scopul pentru care este utilizat, grosimea gletului nu ar trebui sa depaseasca:
- Gleturi de incarcare: intre 2 si 10 mm;
- Gleturi de finisaj: maxim 2 mm.
Care sunt principalele caracteristici?
Pentru a obtine o lucrare de gletuire de calitate, aveti in vedere urmatoarele caracteristici:
- Aspect
Principalul rol al gletului este de a finisa peretii si tavanul, asadar, aspectul acestuia trebuie sa fie finisat si sa nu prezinte denivelari. De asemenea, culoarea acestuia trebuie sa fie uniforma pe intreaga suprafata si nu in diferite nuante.
- Rezistenta la stres
Modul de preparare si de aplicare glet pot influenta calitatea si durata de viata a acestuia. Proportiile materialelor amestecate pentru obtinerea gletului trebuie respectate cu strictete pentru a fi rezistente la stresul mecanic si a diminua riscul aparitiei unor fisuri in perete.
- Aderenta
Nu in ultimul rand, gletul ar trebui sa se lipeasca foarte bine de suprafata suport pe care este aplicat. In caz contrar, reparatiile sunt foarte greu de realizat si, de cele mai multe ori, este necesara indepartarea completa a tencuielii de pe perete si realizarea acesteia din nou, de la 0.
Tipuri de glet
Piata evolueaza constant, astfel ca, in ziua de astazi, exista mai multe tipuri de glet, fiecare cu proprietatile sale distincte. Pentru a alege in cunostinta de cauza, iata care sunt acestea:
- Glet pe baza de ciment
Desi poate avea un aspect mai brut, acesta poate fi folosit cu succes atat pentru finisarea fatadelor exterioare (zidurile casei, sau chiar gardurile), cat si pentru gletuire pereti sau tavan.
De asemenea, gletul pe baza de ciment se remarca prin rezistenta sa ridicata in conditii de umiditate.
- Glet pe baza de ipsos
De cele mai multe ori, acesta este foarte usor de aplicat si este folosit pentru a obtine un aspect finit neted. Cu toate acestea, gletul pe baza de ipsos natural trebuie evitat in zonele cu umiditate crescuta (baie, bucatarie, subsoluri, etc.).
Atentie! Acest material poate necesita slefuire, care poate atrage, de la sine, costuri suplimentare pentru manopera.
- Glet pe baza de var si ipsos
Spre deosebire de gletul pe baza de ipsos, cel care contine var poate fi aplicat si in zonele expuse umezelii, de cele mai multe ori, neimplicand slefuire.
De asemenea, specialistii considera ca gleturile pe baza de var si ipsos au proprietati de combatere a mucegaiului.
- Glet de finisat sintetic
Acesta este, poate, cel mai eficient material, putand fi folosit in orice lucrare de gletuire. Fiind obtinut sintetic, cercetatorii care il studiaza se asigura constant de imbunatatirea proprietatilor acestuia.
Astfel, acest tip de glet se face cunoscut pentru flexibilitate, dar si elasticitate, rezista umezelii si poate fi folosit pentru finisarea suprafetelor foarte dificile.
De asemenea, pe langa materialul din care este fabricat, gletul are 4 niveluri de finisaj, dupa care ar trebui sa va ghidati atunci cand faceti o alegere.
Niveluri de finisare
Iata cele 4 niveluri de finisare ale gletului:
- Q1: Pentru suprafetele fara cerinte estetice
Aceste gleturi se folosesc in zonele care nu necesita finisare, precum peretii care urmeaza sa fie acoperiti cu faianta.
Utilitatea gleturilor de tip Q1 este aceea de a umple rosturile, de a ajuta in aplicarea benzii de armare, ori de a acoperi diverse suruburi sau elemente de prindere.
- Q2: Pentru suprafetele cu cerinte estetice minime
Peste acest tip de glet, se poate aplica, ulterior:
- Tencuiala decorativa structurata cu granulatie mai mare de 1 mm;
- Zugraveala mata sau texturata;
- Tapet texturat mediu sau grosier.
- Q3: Pentru suprafetele cu cerinte estetice
Aceste gleturi sunt folosite pentru peretii care necesita un substrat cu suprafata neteda, peste care urmeaza sa se aplice tencuieli decorative fine (cu granulatie mai mica de 1 mm), tapet sau zugraveli fine.
- Q4: Pentru suprafete impecabile
Gleturile de calitate Q4 sunt folosite pentru acoperirea tuturor imperfectiunilor de pe suprafata suport, utilizarea acestora fiind recomandata pentru peretii peste care urmeaza sa fie aplicate zugraveli lucioase, tencuieli speciale (de ex., stucco) sau tapete foarte fine.
Moduri de prepare glet
In primul rand, trebuie sa intelegeti importanta respectarii proportiilor recomandate in fisa tehnica oferita de producator.
De asemenea, retineti faptul ca, ideal ar fi ca materialele sa fie achizitionate cu maxim o zi inainte de gletuire.
Acestea fiind spuse, gletul se prepara intotdeauna in recipiente curate (de ex., galeti de plastic), astfel:
- Turnati intai cantitatea recomandata de apa in recipient;
- Adaugati cantitatea de glet recomandata de producator si lasati sa absoarba apa. Atentie! Nu incepeti amestecul imediat. In caz contrar, se pot forma cocoloase;
- Odata absorbita apa, amestecati folosind un mixer special pana cand veti obtine o consistenta omogena.
Care sunt etapele de aplicare ale gletului pe tavan si pereti?
Procesul de gletuire pereti si tavan trebuie sa inceapa imediat dupa prepararea materialului, intrucat acesta se poate intari relativ rapid.
De asemenea, primul pas din etapa de aplicare a gletului, care se realizeaza anterior prepararii si aplicarii materialului, il reprezinta pregatirea suprafetelor.
Pasul #1: Pregatirea suprafetelor
Asigurati-va ca toate cerintele de mai jos sunt respectate, inainte de gletuire:
- Aplicati folie de protectie pe podea si pe ramele usilor si geamurilor, daca este cazul;
- Suprafetele suport (peretii si tavanul) sunt netede si nu prezinta urme de praf sau mizerie;
- Daca peretii au fost varuiti, umeziti-i cu o bidinea si raschetati-i cu ajutorul unui spaclu;
- Reparati eventualele imperfectiuni (gauri, zgarieturi, denivelari, etc.);
- Aplicati amorsa pe suprafetele care urmeaza a fi gletuite.
Sfat util! Ideal ar fi ca, pentru a permite degajarea prafului, acest pas sa se realizeze cu 24 de ore inainte de aplicarea gletului pe pereti sau pe tavan.
Pasul #2: Aplicarea gletului
Pregatiti materialul si procedati la aplicarea stratului grosier de glet pe suprafetele suport. Este foarte important sa intelegeti ca gletul se usuca foarte repede, tocmai de aceea va trebui sa nivelati suprafetele chiar in momentul aplicarii.
Inainte de a trece la aplicarea stratului final de glet, aerisiti camera pentru a permite uscarea uniforma a peretilor.
Sfat util! Pentru gletuire tavan, pe langa scara, protejati-va ochii folosind o pereche de ochelari speciali de protectie.
Pret metru patrat aplicare glet?
Estimativ, pretul pe metru patrat pentru operatiunile de gletuire porneste de la 7 lei, insa aceasta poate creste, in functie de materiale si de gradul de dificultate al proiectului.
De asemenea, trebuie sa aveti in vedere faptul ca, inainte de a aplica gletul pe pereti, este posibil ca pregatirea suprafetelor (indepartarea tencuielii, a vopselei, etc.) sa necesite costuri suplimentare de manopera.
Pentru a obtine o oferta personalizata, cel mai indicat este sa apelati inca de la inceput la o echipa de profesionisti.
Acestea fiind spuse, daca planuiti improspatarea aspectului casei, apelati cu incredere la o echipa de meseriasi cu experienta pentru a obtine rezultate de exceptie.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.