Ce este tencuiala si ce rol are?

tencuiala perete

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

De cele mai multe ori, atunci cand construim o casa, tindem sa ne gandim, in special, la zidarie si la acoperis, lasand aspectele legate de tencuiala casei deoparte. 

In cele ce urmeaza vom discuta despre acest aspect, pentru a va putea ajuta sa intelegeti mai bine rolul acesteia intr-o constructie, dar si lucrurile pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru a obtine pereti netezi, perfect finisati.

Ce este tencuiala?

Tencuiala este un material de constructie folosit, in principal, cu scopul de a proteja zidaria unei constructii, dar si pentru a finisa si decora peretii, tavanul sau fatadele. 

Aceasta poate fi de mai multe feluri: interioara, exterioara, bruta, simpla, etc.; dar vom discuta despre toate acestea pe larg, mai jos.

Un aspect important pe care ar trebui sa il retineti este cel legat de grosimea tencuielii. Grosimea maxima recomandata este de:

 • Pentru tencuielile aplicate manual
  • La interior – minim 1 cm in zona cea mai subtire si maxim 2 cm intr-un singur strat;
  • La exterior – maxim 2 cm, find aplicate in doua straturi (grund si tencuiala).
 • Pentru tencuielile aplicate mecanizat
  • La interior – maxim 2 cm;
  • La exterior – maxim 2,5 cm (de asemenea, aplicate in doua straturi).
avantaje tencuiala perete si tavan

Care sunt principalele caracteristici ale unei tencuieli?

Pentru a garanta reusita proiectului de finisare a peretilor, asigurati-va de faptul ca tencuiala cu care lucrati are urmatoarele proprietati:

 • Este aderenta 

Aderenta se traduce simplu prin capacitatea tencuielii de a se lipi de suprafata suport. Cu cat materialele folosite sunt mai aderente, cu atat scad sansele ca tencuiala casa sa se dezlipeasca. 

 • Este elastica

In timp, casele, in special, constructiile noi, se misca si se „asaza” pe fundatie. Daca materialele utilizate au un grad de elasticitate scazut, acestea pot crapa cu usurinta, lasand in urma un aspect neplacut.

 • Este eficienta

Eficienta unei tencuieli este cel mai important aspect. Pe langa faptul ca ajuta la finisarea peretilor si protejarea zidariei, materialele de buna calitate vor actiona ca un strat suplimentar de izolare, reducand din cheltuielile recurente cu energia. 

Tipuri de tencuiala

Dupa cum spuneam, exista mai multe tipuri de tencuiala, fiecare cu proprietatile si utilitatea sa particulara:

 1. Tencuiala la interior

Tencuielile de interior sunt, in general, pe baza de ipsos si sunt extrem de usor de folosit, lasand un aspect foarte neted, apropiat de perfectiune.

 1. Tencuiala la exterior

Aceste tencuieli de exterior sunt, in general, pe baza de ciment si se aplica, de regula, in doua straturi, unul de baza, de aproximativ 1,5 cm, iar cel de-al doilea, cu rol decorativ si protectiv impotriva conditiilor meteorologice nefavorabile.

 1. Tencuiala bruta

Aceste tencuieli nu au neaparat rol de finisare, ci doar de acoperire a suprafetei suport cu mortar, pentru a proteja zidaria. Se aplica, de regula, in camerele fara cerinte estetice (de ex.: magazie, garaj, etc.). 

 1. Tencuiala simpla

Este stratul cel mai des intalnit, avand rol de finisare a suprafetelor. Aceasta poate fi aplicata pe pereti atat manual, cat si mecanizat.

 1. Tencuiala sclivisita

Se obtine din mortar de ciment, iar finisarea se face cu lapte de ciment, pana cand se obtine un aspect perfect neted si lucios.

 1. Tencuiala gletuita

Se prepara din var sau din ipsos si se aplica intr-un strat subtire peste tencuiala simpla.

aplicare tencuiala mecanizat

Cate straturi de tencuiala se aplica?

Straturile de tencuiala se aplica in functie de tipul si de utilitatea acesteia, astfel:

 • Un singur strat pentru tencuielile brute, care se aplica, in general, pe peretii interiori ai incaperilor mai putin tranzitate si care nu necesita finisare – ex.: beci, subsol, magazie, garaj, etc.;
 • Doua straturi se folosesc, in general, pentru majoritatea tencuielilor, pentru a obtine un aspect cat mai neted;
 • Trei straturi pentru a obtine finisaje aproape perfecte. Cu toate acestea, nu foarte multi meseriasi folosesc trei straturi, intrucat raportul calitate – pret nu este intotdeauna in avantajul clientului.  

Acestea fiind spuse, retineti faptul ca pentru a obtine o lucrare eficienta, dar si estetica, cel mai indicat este sa folositi doua straturi de material – unul de baza si unul pentru finisare.

Care sunt etapele de executie ale unei tencuieli?

Tencuirea unui perete reprezinta o sarcina meticuloasa si necesita atat experienta, cat si rabdare. Iata care sunt pasii de executie pe care toti meseriasii ii urmeaza atunci cand tencuiesc:

Pasul #1: Pregatirea

Vom incepe prin acoperirea podelei cu folie pentru a o proteja de materialele care pot cadea de pe unelte si pereti, dupa care vom proceda la curatarea peretilor. 

Orice urma de mizerie sau praf trebuie indepartata de pe pereti pentru a nu afecta aderenta materialelor. De asemenea, ne vom asigura ca uneltele cu care vom lucra sunt curate, in caz contrar, urmand sa le spalam cu atentie.

Tot in cadrul acestei etape, vom uda peretii si vom astepta 24 de ore pentru a putea tencui. Facem acest lucru pentru a ne asigura ca zidaria nu absoarbe apa din tencuiala, iar aceasta se va putea usca treptat.

Daca lucram la exterior si discutam despre pereti inalti, pentru a putea acoperi intreaga suprafata, vom instala o schela metalica.

Pasul #2: Prepararea materialului

La o zi distanta de la pregatirea suprafetelor suport, vom prepara materialul respectand cu strictete indicatiile din fisa tehnica oferita de catre producator.

Este esential sa respectam aceste proportii pentru ca reactiile chimice sa permita omogenizarea perfecta a tencuielilor. 

Pasul #3: Tencuirea peretilor sau a tavanului

Vom proceda la aplicarea primului strat pe zidarie, fie folosind o masina de tencuit, fie, pur si simplu, prin tehnica tencuielii manuale, folosita de oameni de mii de ani.

Atentie! Aplicati cantitati mici de material, pentru a nu depasi grosimea maxima recomandata.

Pasul #4: Nivelarea

Dupa aproximativ 20 de minute de la aplicarea primului strat de material pe pereti sau pe tavan, vom nivela suprafetele cu ajutorul unui dreptar.

Pasul #5: Razuirea

Cu ajutorul unui spaclu lamelar, vom razui suprafetele, iar materialul astfel obtinut il vom folosi pentru a repara eventualele imperfectiuni.

Sfat util! Desi poate fi considerat un pas optional, noi sfatuim intotdeauna sa il aplicam inainte de aplicarea celui de-al doilea strat de material. 

Pasul #6: Aplicarea stratului final de material

Acest strat nu ar trebui sa depaseasca 2mm grosime. Daca este necesar, puteti dilua materialul cu apa pentru a obtine o consistenta mai moale.

Pasul #6: Finisarea peretilor

Dupa ce materialele s-au uscat, va trebui sa finisam peretii si tavanul. Vom face acest lucru folosind o drisca cu burete. 

Dupa ce peretii s-au uscat complet, daca este necesar, puteti folosi un smirghel fin pentru a indeparta complet eventualele imperfectiuni.

Ultimul pas il reprezinta vopsirea peretilor, iar aici, doar imaginatia este limita. Alegeti culoarea si decorati suprafetele dupa bunul plac.

De asemenea, merita mentionat faptul ca, pentru a asigura reusita proiectului, trebuie saverificati cu atentie urmatoarele aspecte:

 • Toate gaurile din zidarie au fost umplute cu mortar inainte de tencuirea peretilor;
 • Zidaria este umeda si nu va absorbi apa din materialul tencuielilor;
 • Temperatura optima pentru tencuirea peretilor este intre 5 si 30 de grade Celsius;
 • Mediul nu va conduce la uscarea prea rapida a tencuielii. In caz contrar tencuielile se pot crapa;
 • Daca folositi tencuieli pe baza de ciment, materialele folosite pentru preparare nu ar trebui sa fie mai vechi de 90 de zile;
 • Peretii nu sunt ondulati dupa tencuire. Puteti verifica acest aspect folosind o lampa cu halogen;
 • Suprafetele sunt tratate corespunzator dupa tencuire (minim 7 zile in cazul tencuielilor exterioare).
tencuiala manuala

Pret metru patrat manopera tencuiala?

Pretul pe metru patrat pentru tencuiala se calculeaza in functie de materialul folosit, de tehnica, dar si de suprafete. 

De aceea, va sfatuim ca inainte de a stabili un buget pentru finisarea peretilor, a tavanului, a fatadelor sau chiar a gardului, sa luati legatura cu o echipa de profesionisti. Veti putea discuta cu acestia despre cerintele specifice propriului proiect, iar ei va vor putea face o oferta concreta.

Cu toate acestea, pentru a va forma o idee cu privire la tarifele practicate pentru tencuirea caselor, iata mai jos cateva preturi de referinta:

ProceduraPret
Tencuieli interioare manualede la 5 lei / metru patrat
Desfacere tencuielide la 10 lei / metru patrat
Tencuieli mecanizate de interiorde la 15 lei / metru patrat
Tencuieli mecanizate de exteriorde la 15 lei / metru patrat
Tencuieli interioare driscuitede la 20 lei / metru patrat
Tencuieli brute interioarede la 20 lei / metru patrat
Tencuieli mozaicatede la 20 lei / metru patrat
Tencuieli decorativede la 20 lei / metru patrat
Glet de ipsos pentru finisarede la 10 lei / metru patrat
Reparatii tencuieli interioarede la 15 lei / metru patrat
Reparatii tencuieli exterioarede la 25 lei / metru patrat
Tencuieli exterioare manualede la 25 lei / metru patrat
Tencuieli sclivisitede la 30 lei / metru patrat

De asemenea, trebuie mentionat faptul ca, in cazul tencuielilor exterioare, instalarea unei schele poate fi necesara pentru a putea finaliza lucrarile, iar pretul acesteia porneste in general de la 5 lei / metru patrat.

Acestea fiind spuse, daca tocmai ce ati finalizat o investitie imobiliara si aveti nevoie de ajutor pentru finisarea peretilor interiori sau a fatadelor casei, apelati cu incredere la o echipa de profesionisti pentru rezultate garantate.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.