Tencuiala interioara

tencuiala interioara

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Fie ca ati finalizat o constructie sau, pur si simplu, planuiti sa renovati apartamentul sau casa, tencuiala interioara poate face, cu siguranta, diferenta, nu numai in ceea ce priveste aspectul.

Stiti, insa, ce tip de material sa folositi? Sau care tehnica este mai indicata, in functie de utilitatea cladirii?

In cele ce urmeaza, vom discuta principalele aspecte ce tin de acest subiect, pentru a va oferi o viziune de ansamblu si ajuta sa faceti alegerea potrivita, in functie de propriile nevoi.

Ce este tencuiala interioara?

Tencuiala interioara este, practic, materialul aplicat pe suprafata zidariei, care are ca scop oferirea unui finisaj peretilor si tavanului. Mai mult decat atat, in anumite conditii, aceasta poate ajuta la izolarea termica a casei, reducand chiar consumul de energie.

Un aspect foarte important, care ar trebui respectat cu strictete, il reprezinta grosimea tencuielii. La interior, cotele recomandate sunt de:

  • Maxim 2 centimetri, prin tehnica de aplicare mecanizata;
  • Minim 1 centimetru in zona cea mai subtire si maxim 2 centimetri intr-un singur strat, folosind tehnica de aplicare manuala.
tencuiala la interior casa in regim mecanizat

Care sunt principalele caracteristici?

In functie de tehnica de aplicare, de materialele folosite, dar si de modul de pregatire, tencuiala interioara poate avea o durata de viata larga sau o rezistenta scazuta.

Daca faceti o investitie pe termen lung, caracteristicile principale dupa care puteti determina calitatea pentru tencuiala interioara sunt:

Aderenta

Aceasta trebuie sa se lipeasca foarte bine de suprafata pe care este aplicata. Aderenta poate fi influentata de mai multi factori, precum praful sau petele de ulei, dar si de respectarea proportiilor recomandate pentru fiecare material.

Omogenizare

Materialele amestecate trebuie sa fie compatibile, iar reactiile chimice din timpul amestecului trebuie sa conduca la omogenizarea perfecta a acestora.

Elasticitate

Nu este o noutate faptul ca, in timp, casele se misca, iar miscarile respective pot afecta peretii. In aceste conditii, rezistenta la tractiune a unei tencuieli de calitate poate preveni fisurile.

Pe langa tencuiala interioara propriu-zisa, pentru rezultate de exceptie, asigurati-va ca:

  • Inainte de tencuire, peretii nu prezinta urme de praf sau mizerie;
  • Nu depasiti grosimea recomandata, in functie de metoda de aplicare;
  • Proportiile recomandate pentru obtinerea tencuielii sunt respectate cu strictete.

Tipuri de tencuiala interioara

Avand in vedere faptul ca este ferita de intemperii, tencuiala interioara poate fi fabricata dintr-o varietate de materiale, printre cele mai cunoscute fiind:

Tencuiala pe baza de ciment

In ziua de astazi, cimentul a devenit un material mai putin folosit pentru interioare si mai des intalnit in tencuiala exterioara. 

Tencuiala tip mortar

Se obtine dintr-un amestec de var, nisip si apa si este, poate, cel mai vechi tip de tencuiala, folosit inca din timpul Egiptului Antic.

Tencuiala pe baza de ipsos

Este cea mai moderna varianta de tencuiala, fiind folosita, in special, pentru tencuiala interioara. Este recunoscuta pentru aspectul finit neted, dar si pentru usurinta cu care se poate aplica.

Toate aceste variante au avantaje si dezavantaje, insa alegerea materialului optim poate fi influentata de mai multi factori. Asadar, sfatul nostru este ca intotdeauna, inainte de achizitie, sa discutati cu un profesionist in domeniu pentru a va sfatui.

aplicare pe pereti de tencuiala pe baza de ipsos

Care sunt etapele de executie pentru o tencuiala interioara?

Inainte de a discuta despre etape, ar trebui sa stiti ca tencuiala interioara se poate realiza doar in anumite conditii de temperatura. Astfel, temperatura optima din camera ar trebui sa fie intre 5 si 30 de grade Celsius. Asadar, daca mediul va permite, iata care sunt pasii pe care ar trebui sa ii respectati:

Pasul#1: Curatarea suprafetei suport

Fie ca discutam despre pereti sau despre tavan, suprafata pe care urmeaza sa aplicam tencuiala trebuie sa fie curata, fara urme de praf, mizerie sau grasimi.

Atentie! Praful si mizeria pot reduce aderenta, iar tencuiala se poate desprinde in timp. Daca este cazul, curatati de mai multe ori, insa nu faceti niciun compromis privind acest pas.

Pasul #2: Elementele de ghidaj

Aplicati elementele de ghidaj – profile sau sine – cu o zi inainte de a tencui. 

Pasul #3: Prepararea materialului

Daca veti tencui manual, preparati amestecul de material intr-o galeata curata. Daca veti tencui mecanizat, tot ce trebuie sa faceti este sa reglati debitul de apa al utilajului si sa puneti materialul in cuva, iar acesta le va amesteca automat. 

Atentie! Indiferent de tehnica, respectati cu strictete indicatiile recomandate de producatorul materialului.

Pasul #4: Tencuirea suprafetelor

Aplicati tencuiala pe pereti si pe tavan folosind tehnica dorita – manual sau mecanizat. In cazul in care apelati la tencuiala mecanizata, reglati debitul masinii de tencuit si asigurati-va ca nu depasiti grosimea maxima recomandata.

Pasul #5: Nivelarea peretilor sau a tavanului

Imediat dupa ce ati aplicat tencuiala interioara pe suprafetele suport, nivelati cu ajutorul unui dreptar, distribuind materialul in mod egal.

Atentie! Acest pas trebuie sa urmeze imediat dupa aplicarea tencuielii. Nu lasati tencuiala sa se intareasca. 

Pasul #6: Razuirea tencuielii

Dupa 60 de minute de la nivelare, folosind un triunghi sau un spaclu lamelar, razuiti suprafata peretilor si folositi pasta obtinuta astfel pentru a repara eventualele imperfectiuni.

Pasul #7: Finisajele 

Asteptati alte 30 de minute, dupa care folositi o drisca cu burete pentru a netezi suprafata si folositi pasta astfel obtinuta pentru a finisa tencuiala.

aplicare tencuiala pe pereti si ziduri la interior

Ce tip de tencuiala interioara sa alegem?

In primul rand, indiferent de materialele utilizate la zidarie – BCA, caramida, boltari, etc. – tencuirea ar trebui sa fie obligatorie. Cand vine vorba de tencuiala interioara, desi parerile pot fi impartite, majoritatea profesionistilor recomanda ipsosul. De ce?

Motivele pentru care acesta este materialul ideal pentru finisajele interioare sunt multe, insa printre cele mai des intalnite, regasim:

  • Este higroscopic, ceea ce inseamna ca regleaza in mod natural umiditatea, avand capacitatea de a absorbi umezeala din interior pentru a o elibera atunci cand mediul devine prea uscat;
  • Poate inmagazina temperatura ambientala, mentinand caldura in interiorul camerei;
  • Poate fi nivelat foarte bine, suprafetele finisate fiind perfect plane.

Cu toate acestea, ar trebui sa stiti ca in zonele expuse la umezeala, precum baia sau beciurile, ipsosul poate crea mediul perfect pentru mucegai. 

Tarif tencuiala interioara

Tencuiala interioara poate fi aplicata fie manual, fie mecanizat, iar pretul este diferit in functie de tehnica folosita. Mai mult decat atat, ar trebui sa stiti ca tencuiala poate fi o munca migaloasa, in special daca va doriti o lucrare de calitate si, implicit, pereti perfect drepti. Asadar, tarifele practicate de meseriasi pot varia si in functie de experienta acestora. 

Cu toate acestea, pentru a va forma o idee cu privire la costuri, pretul pentru tencuirea interioara a unei case variaza intre 6 si 8 lei pe mp, in cazul tencuielii manuale, si intre 15 si 18 lei, in cazul tencuielii mecanizate.

Asadar, daca v-ati hotarat sa va renovati apartamentul, ori ati terminat constructia unei case si aveti nevoie de ajutor pentru finisarea peretilor la interior, nu ezitati sa apelati la o echipa de profesionisti.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.