- Categorii: Acoperis
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Cu totii stim ca acoperisurile reprezinta partea superioara a unei constructii care protejeaza imobilul impotriva fenomenelor meteorologie. Insa stim, oare, toate formele pe care un acoperis le poate lua? Pentru ca este un element destul de versatil, putand fi recreat in diverse moduri, in cele ce urmeaza va propunem realizarea unui acoperis in 2 ape, de altfel, una dintre cele mai populare optiuni din Romania.
Avand in vedere popularitatea acestui model de acoperis, va prezentam in continuare caracteristicile unui astfel de acoperis, materialele potrivite realizarii, precum si etapele de montare.
Ce este un acoperis in 2 ape?
Pe scurt, un acoperis in doua ape are doua laturi inclinate, care pornesc dintr-o creasta centrala si formeaza un triunghi. Acestea pot drena foarte bine apa, insa, datorita celor doua laturi verticale, nu sunt recomandate in zonele cu vant puternic.
Totusi, este demn de mentionat faptul ca acest design este folosit inca din Grecia Antica, pretandu-se atat pentru constructiile rezidentiale, cat si pentru cele comerciale.
Ce tip de invelitoare sa aleg pentru un acoperis in doua ape?
Un acoperis in 2 ape are un punct de greutate stabil si poate suporta suficient de multa incarcatura. De aceea, acestea pot fi invelite, in general, cu orice tip de material.
Totusi, materialele folosite trebuie sa corespunda cu utilitatea generala a investitiei si, in acelasi timp, sa reziste factorilor de mediu. Iata ce ar trebui sa stiti, pentru a putea face alegerea potrivita:
Tigla ceramica
Tigla ceramica este cea mai veche solutie de invelire a acoperisului. De asemenea, motivul principal pentru a alege aceasta varianta il reprezinta longevitatea. Intretinute corespunzator, acoperisurile invelite cu tigla ceramica pot rezista chiar si peste 100 de ani.
Totusi, spre deosebire de alte materiale, tigla ceramica este relativ scumpa, astfel ca proiectul ar putea necesita un buget pe masura.
Tigla din beton
Tigla din beton este relativ mai grea, comparativ cu cea ceramica. Totusi, fiind o solutie mai moderna, compozitia acesteia asigura o mai buna rezistenta la impact si, de asemenea, sporeste proprietatile de izolare ale acoperisului.
Avand in vedere greutatea, este de preferat sa consultati opinia unui inginer structurist, inainte de montarea unui astfel de acoperis.
Tigla metalica
Acoperisul din tigla metalica a crescut in popularitate, datorita pretului mult mai accesibil, dar si a proprietatilor si caracteristicilor sale calitative. Spre deosebire de tabla normala, aceasta beneficiaza de tratamente speciale impotriva ruginii si poate rezista chiar si pana la 50 de ani pe acoperis.
In plus, forma acesteia imita foarte bine tigla traditionala (ceramica), astfel ca acoperisul se va putea bucura de un aspect clasic.
Tabla faltuita
Tabla faltuita este tabla normala (tratata corespunzator, pentru a rezista conditiilor meteorologie), dar modelata astfel incat sistemul de prindere sa faciliteze o fixare fara cuie.
Astfel, foile de tabla sunt unite intre ele, intreg acoperisul devenind mult mai flexibil. Totusi, trebuie sa luati in calcul faptul ca reparatiile unui astfel de acoperis se realizeaza mai dificil. Implicit, si costurile de intretinere pot creste.
Etape constructie acoperis
Trebuie sa stiti, inca de la bun inceput, faptul ca montarea unui acoperis nu este deloc o sarcina usoara. Mai mult, lucrul la inaltime poate fi extrem de periculos si necesita echipament de protectie adecvat, precum si cunostinte in acest domeniu.
De aceea, daca planuiti sa construiti un acoperis in 2 ape, va recomandam sa apelati la serviciile unei echipe de profesionisti. Iata ce presupune constructia unui acoperis in general:
Lucrari pregatitoare
Daca discutam despre o lucrare de renovare a acoperisului, va fi necesar ca, in prealabil, sa pregatim suprafetele. In principiu, aceasta etapa presupune indepartarea vechiului acoperis, pentru a putea trece la montarea celui nou, astfel:
- Vom incepe prin demontarea invelitoarei: tiglelor sau a foilor de tabla;
- Vom scoate apoi vechile stinghii pe care au fost fixate placile de tigla sau tabla, folosind o ranga sau o unealta adecvata;
- Vom inspecta capriorii, iar daca acestia se afla intr-o stare buna, ii vom putea curata pentru a ii refolosi;
- Vom continua prin indepartarea sistemului pluvial (burlane, jgheaburi, etc.).
Sfat util: In anumite situatii, vechile placi de tigla pot fi revalorificate. Manevrati-le cu grija atunci cand le demontati, pentru a evita distrugerea acestora.
Structura si invelire acoperis
Montajul propriu-zis al unui acoperis in doua ape se realizeaza in mai multe etape, dupa cum urmeaza:
Pasul #1: Realizarea structurii
Daca este vorba despre un acoperis nou si nu despre o restaurare, vom incepe, in primul rand, sa realizam structura.
- Vom incepe prin a monta grinzilor orizontale, pe intreg conturul constructiei;
- Vom monta popii si pensele verticale, iar peste acestea, vom fixa capriorii marginali;
- Vom instala creasta centrala si vom continua montarea capriorilor.
Pasul #2: Astereala
Odata realizat cadrul, vom putea trece la montarea scandurilor sau a placilor OSB care vor sustine solutia de invelire aleasa. Acestea se pot fixa direct in capriori, cu ajutorul cuielor.
Pasul #3: Folia anti-condens
Desi acest pas este mai degraba optional, constructorii recomanda montarea unei folii anti-condens, pentru a evita distrugerea structurii. In cazul in care dispuneti de un buget restrans, puteti instala si folie impermeabila, simpla.
Pasul #4: Sistemul pluvial
Sistemul de scurgere a apei este extrem de important pentru asigurarea rezistentei acoperisului. Vom continua, asadar, prin montarea jgheaburilor, burlanelor si a sistemului de evacuare a apei.
Pasul #5: Invelirea acoperisului
In sfarsit, vom putea proceda la invelirea acoperisului folosind materialele alese in prealabil.
Sfat util: Fiecare tip de material are propriul sistem de fixare. In aceasta etapa, vom instala invelisul respectand instructiunile oferite de producator.
Caracteristici privind calitatea
Desi un acoperis in 2 ape se poate monta mai usor, comparativ cu alte modele, este important sa va asigurati de faptul ca acesta respecta anumite caracteristici privind calitatea. Iata ce ar trebui sa aveti in vedere:
- Rezistenta: Rolul principal al unui acoperis este acela de a proteja interiorul casei de conditiile meteorologie exterioare. Pentru a isi putea realiza scopul, un acoperis de calitate ar trebui sa fie, in primul rand, rezistent. Acesta nu trebuie sa fie afectat de vantul puternic, de ploaie, de soare sau de vremea caniculara si de conditiile meteorolgie extreme, in general;
- Eficienta energetica: Izolarea este un alt factor important care indica, in general, calitatea unui acoperis. In conditii favorabile, materialele folosite pentru construirea acoperisului ar trebui sa poata reduce considerabil facturile recurente de energie. Totusi, trebuie sa stiti ca, in timp ce anumite materiale au proprietati tehnice excelente, altele pot compensa prin instalarea unui strat de izolare suplimentar (vata minerala, spuma, etc.).
Care este pretul unui acoperis in 2 ape?
Pretul pentru montarea unui acoperis in 2 ape difera de la caz la caz, fiind influentat de mai multi factori. Astfel, daca, de exemplu, veti opta pentru tigla, aceasta va fi mai greu de montat si, implicit costurile vor fi mai mari.
In general, pretul de manopera este cuprins intre 15 si 50 de lei pe metru patrat. Totusi, pentru a putea obtine o oferta concreta, va recomandam, totusi, sa apelati la o firma specializata.
Care este inclinatia corecta a unui acoperis?
In ceea ce priveste inclinatia corecta, aceasta ar trebui stabilita in functie de mai multi factori si este indicat sa apelati tot timpul la un profesionist pentru a o calcula.
Drept exemplu, pentru un acoperis in 2 ape cu o inclinatie mai mare de 22 de grade, este recomandat sa folositi tabla faltuita ca solutie de invelire. Pentru o inclinatie de 30 – 35 de grade, puteti opta pentru tigla ceramica semirotunda, iar lista poate continua.
De ce sa optam pentru aceasta forma de acoperis?
Dupa cum spuneam, alegerea unui acoperis in 2 ape, desi poate fi considerata varianta clasica, este, momentan, printre cele mai populare alegeri. Aceasta este adesea asociata cu forma standard a unui acoperis.
Iata doar cateva dintre beneficiile unui astfel de acoperis:
- Costuri reduse: Spre deosebire de modelele mai complicate, acoperisurile cu doua ape sunt mai usor de construit si, implicit, mai accesibile din punct de vedere al costurilor;
- Drenaj: Acest tip de acoperis nu permite acumularea apei sau a zapezii. Acest lucru va asigura, in primul rand, o mai buna longevitate a proiectului;
- Spatiu: In functie de unghiul de inclinare, „podul” poate fi transformat cu usurinta intr-o mansarda. Astfel, acoperisul in doua ape este mult mai eficient din punct de vedere al spatiului, comparativ cu alte modele.
Asadar, daca planuiti un proiect de restaurare, sau ati finalizat o constructie si aveti nevoie de un acoperis, cel in doua ape ar putea reprezenta solutia ideala.
Asigurati-va, totusi, ca respectati standardele recomandate de calitate si apelati intotdeauna la profesionisti, care va pot garanta o lucrare de calitate.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.