- Categorii: Izolatii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Izolatia termica desemneaza ansamblul de tehnici care vizeaza limitarea transferurilor de caldura intre un mediu cald si unul rece. Stiati ca aproape 62% din cheltuielile pentru curent sunt generate de sistemul de incalzire? O incapere bine izolata nu doar ca poate sa imbunatateasca confortul, ci si sa economisiti.
Ce este o izolatie termica?
Locul constructiei unei cladiri nu trebuie sa puna niciun fel de presiune asupra calitatii locuirii din punct de vedere al confortului termic. Acest lucru este posibil atata vreme cat izolatia termica este conceputa si realizata in concordanta cu conditiile climatice si de orientare cardinala a cladirii.
Prin izolatie termica se intelege intregul pachet cu materiale si lucrari care vor conduce la scopul urmarit. Este vorba despre limitarea eficace a transferului termic intre mediul interior si cel exterior. Transferul termic este de doua feluri:
- Caldura – pe timp de iarna, caldura produsa prin sistemele proprii de incalzire (centrala proprie, centrala comuna de imobil, incalzire cu soba pe lemne sau gaz, agent termic furnizat centralizat);
- Aer conditionat – pe timp de vara, aerul rece si deumidificarea produse de un sistem de aer conditionat.
O izolatie termica corect proiectata si executata cu materiale si manopera profesionala este capabila sa stopeze acest tip de pierderi spre exterior. Simultan, aceeasi termoizolare trebuie sa aiba capacitatea de a bloca patrunderea din exterior a temperaturilor opuse mediului interior.
Pentru acest lucru izolatia termica se va monta in functie de proiect, la nivel de:
- Pereti – toti peretii care au contact direct cu mediul exterior;
- Acoperis – toata suprafata, chiar daca nu are contact direct cu o incinta locuita;
- Pardoseala – in special atunci cand pardoseala reprezinta singurul plan despartitor intre cladire si fundatie, sol, sau subsol tehnic;
- Ferestre si usi – in jurul ferestrelor, indiferent de materialul din care sunt produse.
Proiectul arata exact ce tip de materiale, in ce cantitate si calitate functionala si, mai ales, unde vor fi montate.
De regula, sunt utilizate pentru izolatie termica polistirenul extrudat sau expandat, vata minerala, polistiren grafitat, spuma poliuretanica, etc. Acestea se fixeaza in zone precum:
- Pe partea exteriora a peretilor (uneori si la interior);
- Pe partea interioara a acoperisului;
- Peste pardoseala turnata din beton;
- In jurul ferestrelor si usilor.
Cand lucrarile pentru izolatie termica sunt perfect executate si bazate pe cerinta de termoizolare raportata la locatia cladirii, atunci beneficiile se vor concretiza in:
- Scaderea cu pana la 60% a piederilor de caldura din cladire;
- Scaderea cu circa 50% a costurilor cu producerea caldurii;
- Reducrea consumului de electricitate cu aerul conditionat vara;
- Eliminarea drastica a aparitiei igrasiei;
- Pastrarea unei umiditati confortabile in orice anotimp;
- Cresterea calitatii locuirii si a pretului proprietatii.
Toate informatiile prezentate pana acum indica faptul ca izolatia termica este o necesitate pentru finalizarea proiectului la orice tip de cladire rezidentiala, comerciala si chiar industriala.
Montarea de izolatie termica se poate realiza odata cu constructia cladirii, dar si ulterior pentru imobile aflate in reabilitare termica, sau doar pentru camere, anumiti pereti, sau unele pardoseli.
Care sunt avantajele izolatiei termice?
Imbunatateste calitatea vietii
O casa izolata termic garanteaza mentinerea caldurii la interior, limitand pierderile si schimburile de caldura. Iarnile geroase ar fi chiar problematice daca instalatia termica nu ar fi una potrivita, care sa faca fata cu brio frigului.
O termoizolatie realizata in mod corespunzator permite pastrarea caldurii pe timpul iernii, dar si garantia unei case racoroase pe timpul verii, cand impiedica patrunderea caldurii in interior. Cu o izolatie buna, confortul termic al locuintei este mentinut pe parcursul intregului an.
Reduce consumul de energie
Reducand pierderile termice ale locuintei, reduceti si consumul de caldura si climatizare. Daca va doriti sa micsorati consumul de curent si cheltuielile care ii sunt asociate, imbunatatirea izolatiei termice va fi mai rentabila decat schimbarea echipamentelor invechite.
Protejeaza locuinta in timp
Cu ajutorul unei bune izolatii termice, casa va beneficia de o durabilitate in timp sporita, oferind o mai buna rezistenta si limitarea riscului de condensare.
Protejeaza mediul inconjurator
O casa bine izolata limiteaza emisiile de gaze, ajutand astfel la combaterea incalzirii globale.
Principiile de baza ale izolatiei termice
Fluxurile de caldura
Cand doua elemente au temperaturi diferite, temperatura celui mai cald element se deplaseaza sper cel rece, pana cand se realizeaza echilibrul termic. Din nefericire, nu putem evita transferurile de caldura, dar le putem limita gratie izolatiei termice.
Exista mai multe aspecte care trebuie luate in considerare pentru a impiedica pierderile de caldura:
- Proprietatile izolante ale materialului (conductivitatea termica): cu cat materialul izolant va fi de o mai buna calitate, cu atat caldura va fi mai bine conservata;
- Radiatia materialului: fiecare material emite energie, radiatii. Cu cat un material transmite mai putine radiatii, cu atat mai putin caldura este transmisa;
- Schimburile termice (convectia): cu cat limitam mai mult circulatia aerului, cu atat mai putine vor fi schimburile termice de la un element la altul si, prin urmare, cu atat mai mult se va mentine caldura.
Performanta termica
Pentru a garanta o izolatie termica calitativa, peretele care separa interiorul de exterior (sau o camera rece de una calda), trebuie sa incetineasca fluxurile de caldura intre mediul cald si mediul rece. Performanta termica este determinata de doi factori:
- Rezistenta termica (R): permite masurarea rezistentei unui perete la trecerea unui flux de caldura. Cu cat rezistenta termica a unui perete este mai mare, cu atat peretele este considerat mai izolant;
- Conductivitatea termica (ʎ sau lambda): masoara cantitatea de caldura care se pierde. Cu cat coeficientul ʎ este mai scazut, cu atat vor fi mai putine pierderi de caldura si cu atat peretele va fi considerat mai bun.
Puntile termice
Principalul obiectiv al lucrarilor de izolatie termica a unei case este combaterea puntilor termice. O punte termica este un punct al constructiei in care bariera izolanta s-a slabit, lucru care permite caldurii sa se piarda cu usurinta.
Puntile termice creeaza zone reci, care lasa aerul sa patrunda si care favorizeaza aparitia condensului si a mucegaiului. Acestea sunt situate, de cele mai multe ori, la punctele de jonctiune ale costructiei (pereti, podele, acoperisuri, colturi, etc.), dar pot aparea si la deschideri, adesea prost izolate, precum geamuri, obloane, cosuri de fum, s.a.m.d.
Reducerea puntilor termice reprezinta un bun punct de plecare pentru ameliorarea izolatiei din locuinta. Pentru a le remedia, trebuie sa astupati in mod sistematic legaturile dintre elementele constructiei.
Cum sa identificati puntile termice?
- Treceti o lumanare prin fata peretilor, a usilor si a ferestrelor. Atunci cand flacara va incepe sa palpaie, veti detecta o trecere a aerului;
- Verificati temperatura peretelui. Daca partea superioara a peretelui este mai rece decat cea inferioara la atingere, izolatia poate fi desprinsa. Aceasta problema este des intalnita, mai ales daca montarea a fost realizata cu capse, si nu cu ace, capsele degradandu-se mult mai repede.
Totusi, un diagnostic termic realizat de un profesionist, care va lucra cu o camera cu infrarosu, ramane cea mai buna modalitate de a identifica defectele de izolare termica din casa si de a implementa solutii adecvate.
Cum sa beneficiati de o izolatie termica adecvata?
Pentru ca o termoizolatie sa fie cu adevarat eficace, este important ca toate suprafetele exterioare ale casei sa fie dotate cu o izolatie performanta. Este recomandat ca acest pas sa fie facut inca din timpul constructiei, fiind mai greu de realizat in timpul renovarilor.
Mai inainte de toate, trebuie sa fie identificate zonele care provoaca cele mai mari pierderi de caldura:
- In majoritatea cazurilor, izolarea mansardelor este prioritara pentru o constructie izolata bine. Acoperisul reprezinta 30% din pierderile de caldura dintr-o cladire;
- Urmeaza peretii, care reprezinta 25% din pierderile de caldura;
- Mai apoi ferestrele ( 10-15% din pierderi), podeaua (7-10%) si puntile termice (5-10%);
- In cele din urma, nu neglijati nici sistemul de reinnoire a aerului, ambianta si scurgerile, care reprezinta aproximativ 20% din pierderile totale dintr-o locuinta.
Ce este de preferat: izolatia termica exterioara sau interioara?
Izolatia termica exterioara
Aceasta se potriveste si la o constructie noua, dar si atunci cand renovam. Respecta perfect cerintele reglementarilor actuale, care sunt din ce in ce mai restrictive, si se poate monta atat pe pereti, cat si pe acoperis. Izolatia termica exterioara va permite, de asemenea, sa beneficiati de inertia termica a cladirii, protejand-o astfel de schimbarile de temperatura.
Avantaje:
- Este solutia care ofera cea mai buna performanta termica;
- Are un impact redus asupra rezidentilor in timpul lucrarilor;
- Pastreaza inertia peretilor;
- Inchide majoritatea puntilor termice;
- Poate completa renovarea fatadei.
Dezavantaje:
- Costurile sunt mai mari fata de cele pentru o izolatie interioara;
- Este necesara o cerere de autorizare a lucrarilor;
- Modifica aspectul fatadelor, al acoperisului si al deschiderilor;
- Nu poate fi montata pe toate cladirile (verificati normele de urbanism in vigoare din zona in care locuiti).
Izolatia termica interioara
Izolatia termica interioara presupune izolarea mansardelor si integrarea unui izolant performant pe suprafata interioara a peretilor. Atunci cand nu puteti opta pentru o izolatie exterioara, cea interioara, daca este realizata conform regulilor, va permite totusi obtinerea unei bune izolatii termice. De altfel, este cea mai simpla de aplicat.
Avantaje:
- Amelioreaza performanta termica la nivelul intregii cladiri;
- Este o optiune mai accesibila din punct de vedere economic;
- Elimina efectul de pereti reci;
- Imbunatateste izolatia fonica daca sunt implementate solutii termo-acustice.
Dezavantaje:
- Reduce suprafata spatiului de locuit;
- Modifica planul electric mufe, lumini de perete, intrerupatoare, etc.);
- Anuleaza inertia peretelui;
- Sederea rezidentilor in timpul lucrarilor nu este permisa;
- Decoratiunea interioara trebuie refacuta dupa lucrari.
Acestea fiind spuse, speram ca prezentarea avantajelor si dezavantajelor fiecarei tip de izolatie termica sa va ajuta in a decide care este cea mai buna optiune pentru propria casa.
Izolarea termica a podelei
Pentru casele individuale, dar si pentru apartamentele la parter, izolarea pardoselii este esentiala. Ar fi insuficient ca peretii si acoperisul sa fie termoizolate, iar podeaua sa fie mereu rece. Drept rezultat, camerele ale caror podele sunt termoizolate vor avea conductivitate mica, ca atare temperatura produsa ramane la interior.
Lucrarile trebuie realizate profesional pentru a se evita aparitia de punti termice care conduc, indubitabil, la aparitia condensului. Se va lucra, in functie de situatie, cu urmatoarele tipuri de materiale pentru izolatia podelei:
- Vata minerala – este preferata in cazul podelelor din lemn, nu inainte de a fi facuta o hidroizolare a suprafetei de baza;
- Folie din polietilena spumoasa – poate fi pozitionata sub parchet, dar si in sapa din beton.
Izolarea termica a acoperisului
Tinand cont ca aerul cald tinde sa se ridice, cu siguranta nu doriti sa existe pierderi de caldura prin acoperis. In sens invers, nu va fi deloc confortabil ca aerul cald sa patrunda prin acoperis si sa supraincalzeasca incaperile casei. Este clar ca suprafata de acoperis este a doua suprafata mare (fata de peretii exteriori) aflata in contact direct cu exteriorul.
Pentru aceste motive, izolarea acoperisului este absolut necesara si va genera economii in scurta vreme de la realizarea termoizolarii. In functie de planul de lucru, in caz de reabilitare termica a casei, sau de proiect, izolatia temica pentru acoperis se poate face:
- La interior – materialul de izolare se monteaza imediat sub acoperis. Este o solutie utila cand constructia este deja ridicata;
- La exterior – izolatia se va monta sub invelitoare. Este mai dificil ca manopera, insa efectul este mult mai bun. Se recomanda la cladirile aflate in constructie si atunci cand, sub acoperis, se doreste utilizarea spatiului drept mansarda locuibila.
Drept materiale utilizabile aveti de ales intre:
- Vata minerala – este utila sa fie folosita la interior. Este apreciat faptul ca nu retine apa si se obtine atat avantaje termice, cat si fonice;
- Polistiren – este usor si rapid de montat la exterior. Creaza o bariera substantiala impotriva variatiilor de temperatura, mucegaiului si umiditatii, in general.
Principalele tipuri de materiale pentru termoizolare
Polistiren expandat
Avantajele utilizarii de polistiren expandat sunt consistente si merita sa fie luat in considerare ca material pentru izolarea termica a cladirilor. Tot ce aveti de facut este sa verificati daca acest material se incadreaza in cerintele specifice de termoizolare pe care le aveti. Cateva dintre caracteristicile sale le aratam aici:
- Este cel mai ieftin material pentru izolatii termice;
- Este disponibil in multe variante de grosime si densitate;
- Se poate monta la interior sau exterior;
- Se poate folosi la izolarea acoperisului cand nu exista infiltratii;
- Usor de manevrat si taiat la dimensiuni necesare;
- Rapid de pus in opera.
Polistiren extrudat
Acest material este recunoscut prin duritatea sa la compresiune. Fata de polistirenul expandat, ce este lipsit de duritate, acesta poate fi utilizat pentru izolatia pardoselilor.
La fel de util se va dovedi si pentru termoizolari de fundatii, sau socluri. Fiind un material care nu respira datorita compozitiei sale inchise, nu se va folosi pentru izolarea peretilor la exterior. In rest, se remarca cu urmatoarele capabilitati:
- Nu permite patrunderea apei;
- Este permeabil la vapori;
- Rezista foarte bine la compresiune si are elasticitate buna;
- Rezista foarte bine la cicluri de temperaturi joase si ridicate;
- Rezistenta mai mare la transfer termic fata de varianta expandata;
- Se monteaza rapid si dezvolta proprietati de termoizolare recunoscute.
Polistiren grafitat
La baza acestui material pentru izolarea termica este, in fapt, un polistiren expandat imbunatatit. Praful de grafit creste potentialul de termoizolare de la 15% pana la 20%.
Practica arata ca la o grosime mai mica a foii de polistiren grafitat se vor obtine rezultate mult mai bune fata de varianta expandata. Este de inteles de ce este preferat, in special, pentru izolatie termica la interior, cand spatiul ocupat de termosistem va fi mai redus. Drept proprietati amintim:
- Foarte bun termoizolant atunci cand este montat corect si in grosime potrivita;
- Reflecta radiatia calorica din incapere pe timp de iarna;
- Prietenos cu spatiul la interior.
Spuma poliuretanica
Veti utiliza spuma poliuretanica pentru izolatii ce tin de acoperis, pereti, sau hidroizolatii pentru pardoseli, in subsol, la fundatii si chiar pentru terasa blocului.
Este necesar sa fie pusa in opera de profesionisti pentru a fi primita performanta materialului la imbinari si sigilarea porilor. In gama beneficiilor veti regasi:
- Foarte bun izolator termic cu efect major pentru energia consumata cu conditionarea cladirii;
- Blocheaza perfect patrunderea de aer cald, rece si umezeala;
- Este ignifuga;
- Protectia buna impotriva zgomotului;
- Protejeaza impotriva rozatoarelor si insectelor;
- Nu este grea pentru structura si nu isi modifica proprietatile pentru zeci de ani.
Vata minerala de sticla
Este des utilizata la izolatii de acoperis sau pereti de mansarda. Se monteaza usor datorita faptului ca poate fi taiata la dimensiunea si forma dorite. In functie de grosime isi dovedeste eficienta atat pentru cladiri noi, cat si pentru cele in curs de reabilitare.
Nu se va folosi cand umiditatea cunoscuta a zonei este mare. Necesita precautie la manipulare, prin utilizarea de manusi de protectie. Este apreciata, totusi, de majoritatea constructorilor pentru:
- Usurinta cu care se poate monta;
- Nivel foarte bun de compresiune cand este folosita in spatii greu accesibile;
- Rata foarte buna de productivitate la lucrari mari.
Vata minerala bazaltica
Un termosistem bazat pe vata minerala bazaltica ofera cladirii efect pozitiv in privinta izolarii fata de mediul exterior.
Chiar daca costul este usor mai ridicat in comparatie cu alte materiale, este regasita in proiecte noi si luata in considerare la cladiri unde se urmareste dobandirea eficientei energetice. Performantele pe care va puteti baza sunt:
- Montaj rapid cu adezivi, plasa de armare, panouri fixate pe structuri metalice, dibluri;
- Rezista la foc si are o durata mare de utilizare fara depreciere;
- Este permaabila la vapori;
- Asigura o foarte buna izolare fonica.
Celuloza
Beneficiarii de spatii mansardabile pot sa foloseasca cu succces acest material pentru izolarea termica. Celuloza este produsa prin reciclarea materialelor ce contin aceasta substanta (ziare, reviste, ambalaje).
Se foloseste doar daca umiditatea nu este ridicata pe perioade mari de timp. In caz de patrundere a umezelei la stratul de celuloza pot aparea mirosuri specifice, dar se pierde si proprietatea ingnifuga. Altfel celuloza este preferata pentru ca:
- Este un material cu care se lucreaza usor;
- Poate deveni un obstacol eficient impotriva rozatoarelor, daca este tratata cu aditivi speciali;
- Nu putrezeste;
- Se produce usor, fara consum mare de energie.
Care este pretul per metru patrat al izolatiei termice?
Pretul izolatiei termice depinde, in principiu, de urmatorii parametri: de tipul elementului pe care il izolam (perete,podea, acoperis), suprafata, tipul izolatiei folosite si de tehnica de montarea aleasa (pentru interior sau exterior).
Ar fi foarte dificil sa mentionam un pret exact pentru fiecare dintre tipurile de termoizolatii, de aceea va rugam sa cereti oferta personalizata pentru proiectul dumneavoastra.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.