Izolatie interioara

izolatie interioara

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Cine spune ca o izolatie termica interioara nereusita implica riscuri majore de a pierde caldura, are dreptate. Se estimeaza ca 75% din pierderile de caldura se fac prin pereti, usi, ferestre si acoperis. Pretul izolatiei depinde de tipul izolantului folosit si de performantele ce se doresc a fi obtinute.

Ce este izolarea termica interioara?

Tehnologia in sine se bazeaza pe folosirea de materiale izolatoare adecvate fiecarei constructii. Montarea materialului izolator se face pe toate zonele construite ce au corespondenta directa cu mediul exterior. Astfel se creaza o bariera eficienta care are capacitatea de a stopa pierderile de caldura din cladire.

Oricate variante de incalzire si climatizare veti incerca pentru casa sau apartament, fara o solutie profesionala de izolare termica interioara rezultatele vor fi nesatisfacatoare.

Aportul pe care il are aceasta solutie pusa in pratica la toate cladirile noi si cu atat mai mult la cele vechi va crea avantaje legate de:

  • Stoparea risipei de energie – Sistemul termoizolator blocheaza pierderea de caldura la nivelul peretilor, usilor, ferestrelor si tavanului. Cheltuielile pentru producerea caldurii vor scadea considerabil, poate chiar la jumatate.
  • Confort ambiental in orice sezon – O temperatura constanta aduce confortul locuirii sau pentru activitati de birou ori comert la un standard convenabil.
  • Eliminarea riscului de degradare a peretilor – Un perete cald la interior nu va dezvolta niciodata mucegai sau igrasie. Este astfel indepartata necesitatea unor reparatii fortate.
  • Fara riscuri pentru sanatatea locatarilor – Prin izolarea termica la interior este indepartat riscul de a contracta boli respiratorii.
izolatie termica interioara

Mod de izolare in functie de amplasare

Izolatia peretilor

Cand spunem izolatie, mai intai de toate, ne gandim la pereti. Pentru ca stim ca 25% din pierderile totale de caldura provin de la peretii locuintei, intelegem de ce este un aspect important care se cere a fi remediat. Izolatia termica interioara permite eliminarea puntilor termice si chiar izolarea fonica a incaperii. Astfel, primul pas in demararea proiectului este reprezentat de izolarea peretilor interiori sau exteriori.

Izolarea acoperisului

Pierderile de caldura prin acoperis reprezinta 30% din totalul acestora, de aceea izolarea acoperisului poate fi mai mult decat benefica. De altfel, un acoperis poate fi izolat prin interior si prin exterior, sub invelisul de tigla sau tabla, pentru o protectie sporita.

Izolarea podelei

Pentru a reusi sa va izolati perfect locuinta, trebuie sa luati in considerare toate aspectele. Chiar daca nu ne gandim prea des la asta, este recomandat sa izolati partea interioara a perdoselei.

In cazul unui apartament, este o solutie foarte eficace si pertinenta, chiar si pe plan acustic, pentru ca zgomotele sa nu se transmita de la un etaj la altul. Sunt folosite nenumarate metode si materiale pentru izolatia pardoselei fie sub sapa, fie direct sub materialul de finisaj, oferindu-va confortul termic mult dorit.

Izolarea tavanului

Pentru a imbunatati izolatia casei la nivel fonic, tavanul este o parte care nu trebuie sa fie neglijata. In plus, efectuand aceasta izolatie, evitati sa emiteti caldura vecinilor care locuiesc sub apartamentul dumneavoastra, in cazul in care stati la etaj.

Avantajele si dezavantajele

Avantaje

In primul rand, posibiliatea de a economisi, factura la curent ajungand sa fie cu 15% mai putin. Un alt aspect important al izolatiei interioare este respectul fata de mediu prin reducerea emisiilor de CO2. Reducerea emisiilor poluante poate fi si mai semnificativa daca cuplati izolatia peretilor cu cea a podelei sau cu cea a acoperisului.

Dezavantaje

Montarea izolatiei interioare se face intr-o camera libera, asadar toate elementele regasite in camera trebuie sa fie mutate pentru a permite o mai buna miscare si organizare. Golirea completa a camerelor este un pas esential pentru a va reusi izolatia, cu exceptia cazului in care camera necesita doar o dublare simpla.

Montarea unei izolatii interioare, fie ca vorbim despre una termica sau fonica, cere un anumit nivel de expertiza pentru a evita problemele de umiditate sau de creare a puntilor termice. Toate finisajele peretilor, podelelor si ale acoperisurilor trebuie, de asemenea, refacute.

izolatie pereti la interior

Metode de montare ale izolatiei interioare

Izolatia interioara este mai putin costisitoare decat cea exterioara. Totusi, trebuie sa luati in considerare si lucrarile complementare din timpul si de dupa procesul de izolare interioara.

Ca sa va bucurati de o izolatie interioara buna, este important ca peretii interiori sa fie rezistenti la vapori si locuinta sa fie prevazuta cu un sistem de ventilatie sau de climatizare eficient. De asemenea, fiti atenti la puntile de aer care se pot forma intre etajele locuintei.

Verificati daca materialul izolant poate sa adere la fatada existenta. Daca remarcati urme de umiditate sau fisuri, incepeti sa le tratati si sa le reparati inainte de a incepe lucrarile de izolare.

Mai intai de toate, ar trebui sa analizati izolatia acoperisului. Intr-adevar, pierderile de caldura sunt mult mai semnificative prin acoperis decat prin pereti.

Daca acoperisul este izolat bine, izolarea peretilor va aduce un confort termic mult mai bun, deoarece peretii interiori vor fi mai putin reci. Acest lucru va contribui si la scaderea facturii la incalzire, deoarece, in cazul unei locuinte neizolate, pierderile de caldura la nivelul peretilor se estimeaza undeva la 25%.

In general, se favorizeaza izolarea peretilor interiori din motive de buget si de imposibilitatea obtinerii unei autorizatii de modificare a fatadei, din motive ce tin de urbanism, de exemplu. In caz contrar, se prefera izolatia exterioara;

Izolarea peretilor interiori se poate efectua in mai multe feluri: prin aplicarea directa sau in structura, prin izolatie proiectata sau interpusa intr-un perete dublu:

Aplicarea directa a panourilor sau blocurilor

Este vorba de panouri rigide sau semi-rigide care vin lipite direct pe peretele interior cu ajutorul unui adeziv sau dibluri. Aceasta tehnica este avantajoasa prin faptul ca nu reduce foarte mult spatiul locuibil, deoarece panourile sunt destul de eficiente din punct de vedere termic.

Produsele pot fi pe baza de poliuretan, polistiren, fibra de lemn sau vata de celuloza. Atunci cand alegeti materialul izolant, aveti grija ca acesta sa fie compatibil cu peretele pe care urmeaza sa fie aplicat si ca include izolatia, bariera de vapori si finisaj;

Izolatia proiectata

Este ideala, mai ales daca peretele prezinta cateva defecte de planeitate, intrucat izolantul este proiectat direct pe perete. Cele mai folosite tipuri de izolatii de acest fel sunt vata de celuloza si poliuretanul. De asemenea, mai este posibil sa acoperiti peretele cu un chit izolant (zidarie din canepa) pentru a limita senzatia de perete rece.

Aplicarea intr-o structura

Aceasta tehnica este potrivita atunci cand peretele nu suporta greutatea izolatiei sau daca are defecte mari. Cadrul permite aplicarea mai multor tipuri de produse: panouri semi-rigide, role, izolanti vrac deversati sau insuflati. Izolantii pot fi compusi din vata minerala sau bio, precum vata de celuloza sau zidaria din canepa.

Izolantul este intercalat in cadru, acoperit cu vapori, iar apoi fata interioara este fixata pe bare. Este tehnica care se adapteaza cel mai bine atunci cand izolam peretii interiori. 

Peretele fals

Mai putin folosita, tehnica peretelui fals permite eliminarea defectelor majore de pe peretii interiori. Tehnica necesita mai multa munca, deoarece se construieste un perete dublu, paralel cu cel existent. Intre cei doi pereti, izolantul va fi aplicat sub forma de panouri sau vrac.

Inainte de a incepe, trebuie sa va asigurati ca podeaua va putea suporta greutatea peretelui fals. Aceasta tehnica are avantajul de a imbunatati confortul pe timp de vara. Totusi, suprafata incaperii se va diminua considerabil.

izolatie termica interioara la pod si mansarda

Principalele tipuri de materiale pentru izolatia termica interioara

In cazul constructiilor noi sectiunea proiectului care prevede izolarea termica interioara prezinta ce materialele se vor utiliza. Pentru constructiile vechi este necesara o expertiza profesionala care are drept scop identificarea tipului termosistem potrivit. Prezentam in continuare cele mai comune materiale pentru izolatie termica la interior:

Vata minerala

Este unul dintre cele mai cunoscute materiale pentru izolatie termica deoarece se poate pune foarte rapid pe pozitie si nu necesita vreo protectie speciala in timpul lucrului.

Capacitatea de izolare este foarte buna si in plus este ignifuga. Faptul ca nu este toxica o face utilizabila fara restrictii. Va aduce o buna izolare fonica si isi va pastra dimensiunile.

Nu va putrezi, chiar daca este capabila sa difuzeze vaporii. Este un produs ce nu este atacat de rozatoare sau insecte. Este produsa sub forma de placi sau rulouri. 

Vata bazaltica

Ca mod de prezentare este asemanatoare cu vata minerala, insa compozitia este pe baza de roca bazaltica topita si trasa ulterior in fire extrem de subtiri.

Va deveni un excelent material pentru izolarea termica a interioarelor gratie structurii sale pofoase si impenetrabile din punct de vedere al transferului de energie intre medii. Rezista perfect la umezeala si la foc si contribuie ca foarte bun izolator termic.

Dupa montaj nu isi va modifica forma in timp si chiar supusa la umezeala nu va mucegai. Testarile arata ca fata de vata minerala este un material mai performant pentru izolatia termica la interior.

Gips-carton

Materialul principal din care sunt produse placile din gips-carton este gipsul acoperit cu doua foi de carton special. Este usor de prelucrat si va acoperi rapid suprafete mari in scop de termoizolare, dar si cu aport in ceea ce privesc rezistenta la foc, la umezeala si diminuarea presiunii sonore din exterior.

Se va utiliza in cladiri unde este necesara o suplimentare minima a izolatiei termice la interior, de regula in combinatie cu vata minerala. Este apreciat si pentru faptul ca grosimea mica a placilor nu miscoreaza spatiul incintei. Avand o suprafata perfect plana ajuta la productivitatea lucrarilor de finisare.

Fibre de celuloza

Sunt o varianta foarte eficienta pentru reducere pierderilor de caldura din incaperi. Prin reciclarea hartiei se obtin aceste fibre care in procesul de productie sunt imbogatite cu aditivi speciali ce nu permit aparitia mucegaiului si tin la distanta rozatoare sau insecte.

Prin comparatie cu alte materiale de izolare termica la interior, fibrele de celuloza au cel mai eficient indice de conductivitate termica. Vor mentine un nivel de umiditate foarte bun datorita proprietatilor higroscopice.

Pe langa izolarea clasica a cladirilor se pot utiliza si la izolatia instalatiilor sanitare.

Panouri compozit

Combinatia de materiale a acestor panouri indica rezultate excelente in domeniul termoizolarii la interior si o reducere foarte buna a nivelul zgomotului.

Pachetul fiecarui panou compozit este format dintr-o placa din gips-carton si una din polistiren ce sunt lipite pe toate suprafata. Placarea se realizeaza cu usurinta fie direct pe beton, fie pe ziduri din caramida sau din caramizi BCA.

In prealabil este necesara o amorsa specifica fiecarui material suport. Pe langa proprietatea de baza folosind panouri compozit se indeparteaza posibilitatea formarii de mucegai.

Polistiren expandat sau extrudat

Ambele materiale sunt deja clasice in legatura cu izolatia termica la exterior. Crearea unui termosistem la interior cu placi din polistiren expandat sau extrudat trebuie realizata cu multa atentie.

Motivul tine de faptul ca poate exista posibilitatea rezonabila de formare a igrasiei in cazul peretilor subtiri si in conditii de clima preponderent rece.

Atat timp cat exista multe alte materiale ecologice pentru izolarea termica a interioarelor si care nu isi schimba proprietatile in timp, este util sa le luati in considerare.

izolare termica la interior si placare perete cu gips carton

Etape izolare la interior

Prezentam in continuare fiecare etapa care contribuie la realizarea unui sistem termoizolator pentru interior la care se utilizeaza o combinatie de doua materiale izolante – vata minerala si placi din rigips:

  • Pregatire suprafete – Se curata complet finisajele pana la beton / caramida in cazul constructiilor vechi.
  • Pregatire materiale – Se face o evaluare cantitativa pentru suprafata ce trebuie izolata. Pe langa placile din rigips sau rulourile de vata minerala sunt necesare materiale suplimentare in functie de tipul izolatiei folosite. Prin ele enumeram: banda adeziva si elastica, suruburi pentru rigips, banzi asimtetrice tip U si alte componente ajutatoare pentru fixare, dibluri si holdsuruburi.
  • Fixare suport material izolatie – Se urmareste fixarea ferma si uniforma in plan orizontal si vertical a suportului ce va primi vata minerala.
  • Montare banda elastica – Se monteaza in doua puncte (sus si jos) si ajuta la mentinerea pe pozitie a fasiilor de vata minerala.
  • Montare piese suport – Se monteaza la distante egale la interiorul grinzilor si in jurul ferestrelor.
  • Montare material izolator – Bucatile de vata minerala se vor taia mai mari cu 2 cm fata de spatiul dintre suportii intermediari si se fixeaza prin presare.
  • Montare stalpi si banda U – Se fixeaza de perete stalpi verticali si banda U in jurul ferestrelor si usilor pentru crearea urmatorului spatiu de acoperit cu vata minerala. Se repeta operatiunile anterioare legate de taiere si montaj pe pozitie.
  • Aplicare banda adeziva – Spatiul dintre doua fasii de vata minerala se acopera cu banda adeziva pentru o izolatie perfecta.
  • Montare suport pentru rigips – Peste vata minerala deja pozitionata se fixeaza piesele tip banda U si stalpii de sustinere a placilor de rigips.
  • Montare placi rigips – Pe rand, de jos in sus, fiecare placa de rigips se aseaza peste vata minerala si se fixeaza cu suruburi speciale pentru gips-carton.

Care este pretul izolatiei interioare?

Pentru a va asigura ca izolatia interioara este montata corect, va recomandam sa apelati la o persoana calificata, care sa respecte normele de siguranta si sa execute finisajele in conformitate.

Pretul montarii izolatiei termice interioare depinde, bineinteles, de tipul produsului izolant, de suprafata pe care vreti sa o izolati si de configuratia acesteia. Preturi exacte pot fi calculate in mod personalizat.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.