Izolare pereti interiori

izolare pereti interiori si placare cu gips carton

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

O constructie complet finalizata trebuie sa includa si un sistem eficient pentru izolare la interior si exterior. Pentru izolare pereti interiori se pot utiliza mai multe tipuri de materiale, in functie de anumite criterii pe care proiectul le prevede. Efectul care se obtine se alatura intregului ansamblu de masuri cu scop de reducere a pierderilor de caldura produse in cladire.

Ce inseamna izolarea peretilor interiori?

Manopera realizata pentru izolare pereti interiori se bazeaza pe acoperirea tuturor suprafetelor de pereti cu un strat de materiale izolatoare. Acest strat va pastra in incaperi o temperatura confortabila.

Daca aceasta izolare termica a peretilor interiori nu este aleasa si montata corespunzator, eficienta energetica a cladirii nu va ajunge la nivelul economic dorit.

In principiu, se vor urmari cateva aspecte pentru ca rezultatul sa fie unul eficient:

  • Analiza a pozitionarii geografice a cladirii;
  • Analiza a indentificarii suprafetelor ce pot avea pierderi masive de energie;
  • Analiza a eficientei sistemelor de incalzire si climatizare cu care este dotata cladirea.

Cu aceste date, proiectantul sau constructorul vor decide care este cea mai eficienta solutie de izolare termica pereti la interior, in functie de tipul de material utilizat.

montaj de vata minerala pentru izolatie de pereti interiori

De ce este important sa izolam termic peretii pe interior?

Scopul izolarii este evident si directionat spre doua necesitati. Prima, de altfel, cea mai importanta, este confortul locatarilor. Nu exista confort de sedere pentru locuire sau pentru activitati ce pot fi desfasurate la interior, cat timp temperatura, umiditatea si mirosul aerului interior sunt precare.

A doua necesitate este legata de consumul de resurse financiare pentru ambientarea interioarelor in anotimpurile dificile – iarna si vara.

Este natural ca ambele necesitati sa fie rezolvate eficient, ieftin si cu o durata de utilizare cat mai lunga. Astfel, dupa finalizarea lucrarilor de izolare la interior, se poate spune ca se obtin constant urmatoarele beneficii:

  • Blocare risipei de energie – Cheltuielile necesare pentru incalzire si climatizare pot sa fie reduse cu cel putin 40%;
  • Ambient interior placut zi de zi – In orice moment al anului, confortul ambiental va ramane constant;
  • Protejarea constructiei – Peretii izolati nu permit aparitie igrasiei si mucegaiurilor care degradeaza rapid finisajele si induc cheltuieli fortate;
  • Protejarea sanatatii – Cat tip peretii sunt curati si uscati, sunt excluse bolile respiratorii provocate de sporii de mucegai.

Cu aceste beneficii este simplu de inteles cat si de ce este important ca lucrarea de izolatie termica pentru pereti interiori sa fie realizata la timp, cu responsabilitate si cu profesionalism.

Care sunt principalele avantaje ale izolarii termice?

Inca de la proiectare se urmareste ca fiecare material utilizat si fiecare parte a cladirii sa genereze avantaje pentru proprietar.

Daca elementele de structura asigura stabilitate si durabilitate pentru cel putin 50 de ani, este obligatoriu ca si lucrarile de izolatie pereti interiori sa se ridice la acelasi nivel de calitate.

Prin urmare, principalale avantaje care se obtin au drept tinta:

  • Diminuarea cu circa 60% a pierderilor calorice;
  • Reducerea cu pana la jumatate a cheltuielilor de gaze pentru incalzire;
  • Scaderea consumului de energie electrica pentru climatizare;
  • Imposibilitatea aparitiei de mucegai si igrasie pe pereti;
  • Reglarea fara costuri a umiditatii ambtientale;
  • Confort ridicat asociat cu declararea cladirii drept una eficienta din punct de vedere energetic.

Fiecare dintre aceste avantaje sunt receptionate diferit pe fiecare tip de cladire, rezidentiala sau comerciala. Necesitatile de izolare pereti interiori trebuie personalizate de la caz la caz.

izolare perete interior cu vata minerala

Materiale folosite pentru izolatie

Asa cum am amintit deja, pot exista diferente la alegerea unui anumit material in functie de destinatia cladirii. Vom prezenta in continuare cele mai des folosite materiale pentru izolare termica pereti interiori.

Modul de punere in opera in asociere cu particularitatile fiecarui material conduc la indeplinierea obiectivului legat de izolatia peretilor interiori.

Vata termoizolanta

Acest material este preferat pentru productivitate la placarea peretilor interiori. Cele mai des folosite varietati de vata termoizolanta sunt vata bazaltica si vata minerala de sticla.

Ambele dezvolta o izolatie termica pentru pereti interiori de foarte buna calitate. Totusi, fiecare are particularitati in privinta modului si precautiilor de punere in opera, altfel caracteristicile tehnice sunt sensibil asemanatoare.

Un termosistem cu vata bazaltica se monteaza rapid, rezista foarte bine in caz de incendiu, ofera permeabilite pentru vapori si aloca o izolare fonica foarte buna. In caz ca optati pentru un sistem de izolare termica pereti la interior cu vata minerala de sticla sunt necesare precautii legate de echipamentul de lucru (manusi si ochelari de protectie).

Are un rata buna de compresiune, drept pentru care se poate monta in spatii dificile. Nivelul de productivitate este convenabil si ofera simultan protectie termica si fonica. Ambele sunt o bariera neplacuta pentru rozatoare.

Spuma poliuretanica proiectata

Este unul dintre materialele cu cea mai buna penetrare a spatiului gol aflat in calea jetului de material proiectat. Cand aveti de realizat izolatie pereti interiori cu multe colturi sau ferestre, acesta este un material recomandat.

Va deveni un suport de izolatie terminca excelenta, diminuand considerabil consumul de energie al cladirii. Vara va bloca incalzirea la interior a peretilor, dar si zgomotul din exterior.

Deloc prietenos cu rozatoarele sau insectele si, in plus, extrem de usor pentru structura peretilor si a cladirii per total. Rezista zeci de ani, iar in caz de nevoie se poate decoperta foarte usor.

Placi din polistiren

Este materialul cel mai frecvent folosit pentru izolare pereti interiori datorita capacitatii sale de a face fata oricarui tip de provocare in materie de izolatie.

Cele doua variante des utilizate sunt polistirenul expandat si polistirenul extrudat. Primul este si cel mai ieftin, insa densitatea nu este cea mai buna caracteristica pe care o are. De aceea, este necesar sa fie folosite placi de grosime mare, lucru care diminueaza spatiul interior.

Cu toate acestea, in spatii interioare comerciale nu este o problema. Pentru zona rezidentiala polistirenul extrudat este solutia optima datorita densitatii ridicate la grosimi reduse. Ambele sunt usor si rapid de pus in opera si nu impun echipament special de protectie.

Varianta extrudata rezista foarte bine la umiditate, in schimb cel expandat nu este recomandat cand ar putea aparea infiltratii. Pentru o permeabilitate buna la vapori se va folosi polistiren extrudat.

Fibre de celuloza

Este materialul care provine din reciclarea tuturor desejurilor de hartie sau carton. Producerea sa nu implica consum mare de energie, prin urmare este considerat ecologic.

Este un produs care nu va rezista la umezeala, iar acest lucru impune o izolare exterioara perfecta. In schimb, are proprietati ignifuge cand este solicitat sa fie tratat corespunzator.

Se va lucra usor si va deveni un zid de netrecut pentru rozatoare daca este tratat cu substanta adecvata. Cat timp este ferit de umeaza, nu va putrezi.

Asigura o izolare termica pereti interiori foarte eficienta pentru ca celuloza dispune de un indice pentru conductivitate termica foarte bun. In plus, pastreaza umiditatea camerelor echilibrata, deoarece are proprietati higroscopice. Este preferat, in special, pentru cladirile rezidentiale ce urmaresc folosirea de materiale ecologice.

izolarea unui perete interior cu vata de sticla si cu gips carton (rigips)

Etape aplicare izolatie termica in pereti

Etapele de lucru sunt relativ asemanatoare pentru majoritatea solutiilor de izolare termica pereti la interior. Va prezentam, in continuare, etapele principale si rolul pe care il au pentru finalizarea acestei lucrari.

  • Pregatire pereti – Pentru cladirile la rosu este necesar ca peretii sa fie curatati de resturile ramase dupa construire. Pentru pereti deja tencuiti, se indeparteaza tencuiala. Suprafata de lucru trebuie sa fie curata si cat mai neteda;
  • Estimare necesar materiale – Se executa masuratori si se stabileste tipul de material pentru izolatie termica pentru pereti. Sunt necesare inclusiv materiale auxiliare si consumabile pentru fixarea izolatiei alese;
  • Fixarea suportilor pentru izolatie – Se imparte suprafata in parti maxim-egale cu latimea materialului pentru izolare si se monteaza suportii de sprijin in plan orizontal;
  • Montaj accesorii in functie de materialul izolator – Sunt fixate benzi elastice in plan vertical, piese suport in jurul ferestrelor si grinzilor, totul la distante egale;
  • Fixare pe pozitie material de izolatie – Daca se foloseste aceeasi latime de material, atunci asezarea pe pozitie este rapida. La vata minerala, spre exemplu, taierea se face cu circa 2 cm mai mult fata de distanta dintre suporti;
  • Asigurare cu banda adeziva – Pentru siguranta etansarii, spatiul intre doua bucati de material se acopera cu banda adeziva;
  • Fixare stalpi verticali si profile U – Stalpii verticali sunt necesari pentru fixare definitiva a materialului pentru izolatie pereti interiori, iar profilul U devine suport pentru aplicarea placilor de gips carton;
  • Pozitionare placi gips carton – Este ultima etapa care inchide la propriu sistemul de izolare pereti interiori si finisare prin crearea peretilor din gips carton. Aceasta noua suprafata va fi finisata asa cum doreste beneficiarul.

Ce tip de material sa aleg pentru a izola termic peretii pe interior?

Pentru un plus de informare, aveti in continuare cateva sfaturi in legatura cu materialul potrivit pentru izolare termica pereti interiori in functie de destinatia incaperilor si tipul cladirii.

  • Pentru cladiri rezidentiale – Folositi cu precadere un material de izolare care sa nu restranga spatiul incaperilor. Recomandarea este pentru polistiren extrudat care poate fi tencuit si finisat asa cum este necesar;
  • Pentru cladiri comerciale – Se presupune ca spatiile interioare au o suprafata mare. Prin urmare, pierderea a cativa centimetri pe una din laturile incaperilor nu este o problema. Veti face economie de fonduri daca folositi polistiren expandat cu o grosime mai mare. Efectul de termoizolare va fi foarte bun;
  • Pentru case de vacanta – De regula, aceste case sunt folosite in sezonul cald sau iarna. Indiferent de anotimp este necesar ca nivelul de izolare sa fie impecabil. Ca atare puteti opta pentru vata minerala de sticla sau vata minerala bazaltica. Ambele variante detin un potential excelent pentru izolatie termica pentru pereti interiori in orice sezon;
  • Pentru case ecologice – Daca ati optat ca toate materialele casei sa fie ecologice, atunci cea mai buna alegere pentru izolare termica pereti la interior este fibra de celoloza. In functie de necesitati, puteti alege sa fie tratata impotriva aprinderii la foc sau impotriva atacului rozatoarelor sau insectelor.

Care este costul unei astfel de izolari termice?

Lucrarile pentru izolatie pereti interiori sunt complexe si necesita folosire unei tehnologii specifice fiecarui material care se pune in opera. Din acest motiv, costul pentru aceste izolatii termice difera si este stabilit de constructor dupa analiza urmatoarelor informatii:

  • Ce tip de material este recomandat;
  • Ce suprafata este prevazuta pentru izolarea peretilor;
  • Ce complexitate (forme atipice ale peretilor) are lucrarea.

O cotatie de pret reala poate fi solicitata direct constructorului. Acesta ar putea oferi si consultanta gratuita pentru a va ajuta sa alegeti corect materialul pentru izolatie pereti interiori.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.