- Categorii: Pardoseli
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Cerintele antreprenorilor din industrie sunt multiple in legatura cu particularitatile pe care cladirea trebuie sa le indeplineasca. Una dintre aceste cerinte se refera la folosirea de pardoseli industriale pe care se desfasoara activitatea zilnica.
In functie de specificatii, pardoselile industriale trebuie sa fie rezistente la diferite tipuri de sarcini grele, impactul cu diferite substante si cand este necesar sa ofere insertii cromatice pentru siguranta lucrului si aspect.
Ce este o pardoseala industriala?
O pardoseala industriala este suportul fizic pe care se vor desfasura diferite procese de productie. De la cele mai simple lucrari in care realizeaza confectii textile si pana la industria alimentara, farmaceutica sau auto, o pardoseala industriala va sustine intregul trafic si uzura inerenta.
Este de dorit ca alegerea tipului de pardoseala sa se faca urmarindu-se scopul utilizarii. Cand acest aspect este stabilit beneficiile principale se vor axa pe:
- Asigurarea unui suport solid, curat si sigur pentru procesul de lucru.
- Personalizarea suprafetei pentru directionarea sensurilor de productie.
- Atentionarea personalului in fata de zone periculoase.
Rezultatul final definit de pardoseli industriale ofera angajatilor un loc in care cerintele de productivitate pot fi indeplinite.
Pentru angajator, pardoseala industriala realizata profesional devine un suport real pe termen lung ce nu implica reparatii dupa fiecare luna de productie.
Ce caracteristici trebuie sa aiba o pardoseala industriala?
Pardoseala industriala poate fi dezvoltata astfel incat sa corespunda punctual cerintelor. Acest lucru este posibil datorita varietatilor tehnologice cu care se pun in opera. Sunt astfel disponibile caracteristici comune pentru toate pardoselile cu scop industrial sau comercial, astfel:
- Instalare rapida ce poate fi realiza intr-o singura zi.
- Reluarea sau inceperea activitatii in cateva ore de la finalizarea pardoselei.
- Aderanta ridicata in conditii de umiditate.
- Rezistenta la temperatura spatiului industrial sau de mediu.
- Duritate sporita la contactul cu corpuri grele.
- Impermeabilitate si lipsa de reactie la substante chimice.
- Durata de utilizare depaseste 20 de ani.
- Solutii de intretinere ieftina.
- Peformante cromatice deosebite in functie de cerinte.
- Pretul de producere este adaptat la suprafata si tehnoogia de lucru.
Cu aceste set de caracteristici se intrevede clar ca orice industrie poate beneficia de un tip de pardoseala personalizat. Pentru a le indentifica mai usor in functie de tehnologia de punere in opera si domeniul lor de utilizare, prezentam trei dintre cele mai cunoscute pardoseli industriale.
Tipuri de pardoseli industriale
Proiectarea cladirii cu scop de productie in industrie va indica si tipul de pardoseala ce trebuie instalata. Cea mai des folosita este pardoseala epoxidica deoarece intruneste marea majoritate a caracteristicilor cerute de firme.
Pentru scopuri mai curand sociale, dar si in industrie, pardoseala poliuretanica este preferata pentru rezistenta la abraziune si pastrarea intacta a finisajului. O alta pardoseala este cea care se obtine prin elicopterizarea sapei turnate.
Aceasta permite o abordare de finisaj multicromatic, simultan cu obtinerea unei suprafete extrem de dure. Pentru fiecare dintre acestea vom prezenta cateva detalii.
Pardoseala din rasina epoxidica
Suprafata ofera o duritate foarte buna fiind preferata in special cand se lucreaza cu corpuri grele si exista deversari de lichide ce pot coroda. Mixul intre o reteta de beton de clasa superioara si rasina epoxidica este cheia unui rezultat deosebit ce rezulta din reactia chimica intre aceste materiale.
Aderenta este buna si nu se deterioreaza la frecari repetate. Se poate monta atat in interior cat si la exterior, oferind acelasi nivel foarte bun in exploatare. Intretinerea prin spalare este suficienta pentru ca suprafata nu are pori.
Pardoseala epoxidica este recomandata pentru industria alimentara, confectii, laboratoare, depozite, spatii de asteptare cu trafic mare de persoane, sali de sport, hoteluri, spitale, receptii, parcari, etc.
Pardoseala din rasina poliuretanica
Se face remarcata prin aspectul lucios deosebit care indica un spatiu curat si sigur pentru multe activitati. Se va comporta foarte bine cand nivelul impus de activitatea desfasurata este foarte intens, iar abraziunea provocata trebuie sa nu influenteze stratul de uzura.
Se remarca faptul ca dupa ani aspectul ramane intact. Curatarea se face prin metode clasice, nefiind necesare materiale sau aparatura mecanizata.
In proiecte este indicata incepand de la scopuri rezidentiale, la cele comerciale si in special pentru spatii de recreere si practicare a sporturilor in aer liber.
Pardoseala din rasina poliuretanica este intalnita, asadar, pe terenurile de baschet, handbal sau volei, in spatiile de joaca ale copiilor, dar si in parcari interioare sau exterioare.
Pardoseala din beton elicopterizat
Un amestec special si o procedura de lucru cel putin la acelasi nivel sunt responsabile de predarea rapida in utilizare. Prin elicopterizare mecanizata sunt puse amestecate pe suprafata turnata materiale ce ofera simultan duritate si aspect deosebite.
Colorantul intaritor si cuartul corindon sunt vedetele acestui proces de productie pentru pardoseala din beton elicopterizat. Personalizarea vizuala este un atu pe care se bazeaza proiectantii deoarece industria are nevoie si de acest beneficiu.
Definirea unei suprafete nu se bazeaza doar pe duritate pe termen lung, ci si pe crearea unui spatiu de productie cu delimitari clare si aspect agreabil.
Va rezista la frecari cu diferite corpuri acutite sau grele, va ramane fara pete dupa scurgerea unui substante chimice si va avea un nivel excelent de aderenta.
Daca se urmareste ca igiena suprafetei sa fie perfecta si usor de realizat, atunci aceasta este pardoseala industriala perfecta pentru spitale, policlinici, restaurante, baruri, ori fabrici pentru alimente.
Mod general de executie
Gestionarea etapelor de executie este in sarcina constructorului care se foloseste de materiale si utilaje profesionale. O pardoseala industriala, indiferent de tip, nu este recomandat sa fie pusa in opera in regie proprie.
Pasii lucrarii sunt specifici fiecarei tehnologii, insa exista puncte comune pentru toate variantele, astfel:
- Pregatirea suprafetei – De regula turnarea acestor pardoseli industriale se face la interior, pe sapa cladirii ce trebuie curatata prin aspirare. La exterior se indeparteaza resturile de murdarie, se niveleaza suprafata si se monteaza un cofraj cu armatura.
- Turnarea mecanizata – Se lucreaza mecanizat pentru umplerea completa a suprafetei cu materialul pentru pardoseala.
- Aplicare tehnologiei de finisare – In functie de tipul pardoselei se executa elicopterizarea sau nivelarea materialului turnat.
- Aplicare strat de sigilare – Se vor folosi aditivi speciali care permit sigilarea porilor pentru a nu permite sedimentarea mudariei.
- Rostuirea – Este o solutie aplicabila cand suprafetele de pardoseala sunt foarte mari. Rostul de dilatatie permite o miscare controlata, pe sectiuni, in functie de temperatura mediului, fara a se produce deteriorarea suprafetei.
- Curatare si predare spre utilizare – Se realizeaza cu jet puternic de apa. Utilizatorul este informat despre metodele de intretinere.
Ce tip de pardoseala sa alegem?
Scopul utilizarii este cel mai important criteriu pentru alegerea unei pardoseli industriale. Detaliile in acest domeniu sunt importante, prin urmare trebuie analizate si bifate cu cat mai multe dintre caracteristicile urmatoarelor tipuri de activitati:
- Pentru pardoseli industriale – Sunt recomandate pardoseli industriale epoxidice. Faptul ca stratul care se toarna este subtire nu va diminua cu nimic duritatea si rezistenta la factorii repetitivi de presiune mecanica, abraziune, sau scurgeri de lichide corozive. Particularizarea cromatica este un beneficiu pe care industria il prefera.
- Pentru pardoseli comerciale – Pentru acest domeniu pardoselile elicopterizate sunt indicate deoarece aspectul deosebit este un criteriu pe care comertul il pretinde. Colorarea in masa sau pe zone a suprafetelor de pardoseli in comert extinde usurinta accesului si directionarea clientilor spre anumite zone de interes. Rezistenta pe termen lung este prezenta si se manifesta prin pastrarea integrala a aspectului timp indelungat.
- Pentru suprafetele interioare si exterioare – Fie ca vor fi folosite pentru parcari, spatii de joaca, terenuri pentru sport, acces spre zone de agrement, pardoselile poliuretanice sunt cele indicate. Flexibilitatea fizica si rezistenta pentru o folosire sigura sunt criteriile principale pe care se bazeaza decizia in a le solicita in spatiile aratate.
Care este pretul de executie?
Informarea despre pretul de executie pentru pardoseli industriale o veti primi cel mai sigur de la constructor. Acesta realizeaza un calcul de pret folosind cateva criterii pe care le regasiti in continuare:
- Ce suprafata va fi acoperita cu pardoseala industriala.
- Ce tip de pardoseala se va turna.
- Termenul de predare.
In cele mai multe dintre situatii pretul mediu pentru un metru patrat de pardoseli industriale este de 150 de lei.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.