Perete din gips carton

perete din gips carton

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Daca sunteti nevoiti sa realizati lucrari de amenajare sau chiar sa creati pereti despartitori de distributie sau de separare, peretii din gips carton s-au dovedit, in cele mai multe cazuri, a fi solutia potrivita.

In ceea ce priveste pretul unui perete din gips carton, trebuie sa luati in considerare dimensiunile, eventualele izolari fonice si termice, precum si celelalte materiale pe care intentionati sa le instalati pe perete.

Ce este un perete din gips carton?

Rigipsul este un material foarte versatil si se foloseste atat pentru acoperirea zidariei, cat si pentru construirea efectiva a peretilor. 

Pe scurt, un perete gips carton se realizeaza prin asamblarea unui cadru din profile metalice, peste care se aplica mai apoi placile de rigips si se fixeaza cu suruburi, aspectul final al acestuia fiind la fel ca cel al unui perete traditional.

Instalarea unor astfel de pereti se realizeaza relativ rapid, avand in vedere faptul ca placile de gips carton vin taiate la dimensiuni standard, iar dupa montaj, tot ce va trebui facut este sa tencuiti imbinarile dintre placi si sa aplicati finisajele.

pereti din rigips

Tipuri de gips carton pentru pereti

  • Placa din gips carton standard: Astazi, modelul cel mai cunoscut si cel mai raspandit pe piata, pentru realizarea finisajelor in casa sau pentru montarea tavanelor ori peretilor falsi, este gipsul din carton. Conform prelucrarii si intrebuintarii, exista diferite tipuri de gips carton folosite pentru a reinventa sau reamenaja interiorul locuintei. Cu functii multiple si foarte functionale, placa de rigips standard este cea mai folosita in renovarea locuintelor, aceasta servind, in primul rand, la delimitarea spatiului. 
  • Placa din gips carton hidrofuga: Exista, de asemenea, modelul gips carton hidrofug care este folosit, in special, in bucatarii sau baii. Adaptabil pentru toate tipurile de suport, acesta poate fi folosit atat ca perete despartitor, cat si ca tavan fals, desigur, acolo unde este necesara o rezistenta ridicata la umiditate. Alegerea acestui tip de perete din placa de rigips hidrofuga se dovedeste a fi o adevarata garantie nu doar din punct de vedere al sanatatii, cat si al sigurantei locuintei.
  • Placa din gips carton izolanta: In mod traditional, acest tip de placa serveste ca perete despartitor pentru camera de zi, dormitor sau chiar mansarda. Folosita uneori pentru asigurarea unor izolatii termice si fonice, placa izolanta va permite sa economisiti, sa profitati de confort si, mai ales, sa va imbunatatiti aspectul locuintei. 
  • Placa gips carton ignifuga: Placa din gips carton ignifuga permite realizarea unui perete sau unui tavan in mod rapid, oferind, in acelasi timp, o buna izolare a locuintei, dar si o protectie sporita la incendii. Este folosit ca orice tip de gips carton, usor de montat si de decorat.

Avantaje si dezavantaje perete rigips

Avantaje

Datorita grosimii sale, acest tip de placa permite trecerea cablurilor si conductelor pentru o mai buna optimizare a aspectului si aranjamentului camerei.

Usor de montat, peretii despartitori din placi de rigips se instaleaza oriunde, oferind o adevarata solutie de izolare acustica, hidrofuga, termica sau antifoc, dupa caz.

Placa rigips este, de asemenea, un material care poseda aceste calitati ecologice, caci nu emana poluanti sau toxine, ceea ce este un atu pentru cei care locuiesc intr-un mediu inchis.

Spre deosebire de peretii traditionali din BCA sau din caramida, peretii din gips carton prezinta cateva caracteristici si avantaje unice:

  • Timp de executie: Realizarea unui perete fals gips carton se poate face in doar cateva ore si cu un minim de efort. 
  • Finisaje: Daca peretii traditionali au nevoie de tencuiala pentru finisaje, suprafata perfect plana a placilor din rigips necesita doar un strat de zugraveala pentru finisare.
  • Flexibilitate: Fie ca vreti pereti drepti sau curbati, indiferent de modelul pe care vreti sa il realizati, cu siguranta rigipsul se va putea adapta cu succes in orice situatie.
  • Accesibilitate: Costurile de achizitie, dar si cele de manopera, sunt mult mai mici in cazul peretilor realizati din rigips.

Dezavantaje

Dupa model, peretii despartitori raman fragili, ceea ce nu permite suspendarea obiectelor grele ca radiatoarele, de exemplu, cu exceptia cazului in care folositi dibluri si suruburi speciale.

Este, deseori, recomandata recurgerea la solutii de izolare care vor ameliora performantele termice si fonice.

placare cu rigips

Ce trebuie stiut inainte de montare?

Instalarea unui perete fals din placi rigips necesita un minimum de cunostinte tehnice, precum si un minim de experienta in domeniu. Inainte de a monta peretii despartitori, trebuie sa luati masurile necesare, caci alegerea lungimii peretelui despartitor variaza in functie de inaltimea incaperii.

Sunt foarte rare cazurile in care reusiti sa gasiti dimensiunile de care aveti nevoie, tocmai de aceea veti fi mai mereu nevoiti sa le taiati cu un fierastrau. Nu optati pentru placi de dimensiuni prea mari, caci riscati sa le rupeti in timpul transportarii.

De asemenea, luati in considerare grosimea peretelui despartitor, caci acest lucru are efecte importante asupra capacitatilor termice, cat si asupra izolarii fonice.

Pe scurt, montarea unui perete fals din placa gips carton implica, in general, integrarea unui bun izolant pentru cresterea protectiei. Puteti opta pentru vata minerala bazaltica, vata de sticla, canepa, dar si altele.

Materiale si unelte necesare pentru montarea placilor din rigips

Sa realizati de unul singur montarea unui perete fals este o idee buna, mai ales daca vreti sa economisiti. Dar pentru asta, bineinteles, trebuie sa dispuneti de urmatoarele materiale:

  • Dreptar;
  • Metru;
  • Placi de rigips;
  • Izolant fonic/termic.
  • Ascensor placi rigips;
  • Sine metalice;
  • Profile metalice;
  • Rola banda pentru rosturi;
  • Bormasina;
  • Surubelnita;
  • Spaclu si gletiera;
  • Chit si glet;
  • Suruburi cu dibluri pentru cadre si profile;
  • Suruburi pentru placile de gips carton.

Toate aceste materiale sunt usor de gasit in orice magazin de bricolaj.

Aveti posibilitatea de a inchiria un ascensor de santier. Daca lucrarea dureaza mai mult de 5 zile, achizitionarea ascensorului de santier poate fi o optiune mult mai buna, mai ales ca puteti sa il vindeti dupa terminarea lucrarilor.

cadru si placare perete fals cu rigips

Etapele montarii unui perete din gips carton

In momentul intalarii unui perete despartitor din gips carton, ar fi mai bine sa stiti ca trebuie sa respectati o serie de pasi. In continuare, va prezetam principalele etape in realizarea acestor tipuri de lucrari:

Pasul #1: Trasarea reperelor pentru cadrul suport

Baza unui perete gips carton este reprezentata de un cadru metalic sau chiar din lemn, in functie de preferinte. Incepeti prin a trasa pozitia profilelor de ghidaj pe pardoseala si pe tavan. De asemenea, tineti cont de golurile pentru usa.

Sfat util: Masurati cu atentie pozitia peretelui si asigurati-va ca profilele de ghidaj orizontale sunt aliniate. De asemenea, pentru trasarea pozitiei profilelor verticale, folositi un boloboc.

Pasul #2: Debitati profilelor metalice

Pe baza masuratorilor efectuate in prealabil, folositi foarfeca pentru tabla pentru a debita profilele metalice.

Sfat util: Decupati profilele verticale cu aproximativ 10 mm mai mici decat golul dintre profilele de pe podea si tavan.

Pasul #3: Fixarea cadrului suport 

Aplicati banda de etansare pe partea profilelor care face contact cu suprafetele suport si continuati prin montarea si fixarea profilelor de ghidaj, prevazand coltarele pentru sustinerea usii. La final, montati profilele intermediare din interior la o distanta de aproximativ 60 cm.

Sfat util: Acordati atentie masuratorilor inainte de a fixa sinele de cadru. Pentru masuratori puteti folosi un metru. Retineti ca este bine sa trasati masurile in prealabil.

Pasul #4: Montati rigipsul pe o singura parte

Dupa instalarea cadrului, puteti monta primele placi de rigips pe cadrul metalic. Aliniati corect placile rigips de-a lungul cadrului. Dupa ce v-ati asigurat ca acestea sunt pozitionate corect, le puteti fixa cu ajutorul suruburilor, folosind o bormasina.

Sfat util: Nu insurubati prea tare, deoarece capul surubului poate atinge suprafata cartonata si riscati, astfel, sa distrugeti placa rigips.

Pasul #5: Montati vata minerala 

Dupa fixarea primelor placi de gips carton pe o parte a cadrului, daca doriti izolarea camerei, se poate trece la izolarea peretelui si umplerea spatiului din perete cu material izolant. Optati pentru vata minerala sau pentru vata de sticla, nu adaugati niciun izolant, daca nu este cazul.

Pasul #6: Montati rigipsul pe cea de-a doua parte

Placati si cealalta parte a peretelui cu placi de gips carton, folosind tehnica de la pasul #3.

Pasul #7: Finisati rosturile 

Pentru un rezultat agreabil, trebuie sa uniformizati rosturile dintre placile de rigips. Pentru acest lucru, intindeti tencuiala pentru rosturi, astfel incat sa le acoperiti. Odata ce tencuiala este uscata, puneti banda din fibra de sticla pentru rosturi, pe care o veti acoperi, apoi, cu un nou strat de tencuiala.

Pasul #8: Vopsiti peretele 

Dupa ce tencuiala s-a uscat, este nevoie, de multe ori, sa slafuiti suprafata, astfel incat sa eliminati asperitatile. Este suficient sa slefuiti delicat suprafata cu ajutorul unui smirghel, fara sa insistati prea mult.

Dupa terminarea rosturilor, utilizati aspiratorul pentru a elimina praful, si gletuiti peretele, apoi puteti trece la etapa de decorare si vopsire.

montaj perete fals din gips carton

Care este pretul de montare al unui perete din gips carton?

Pentru a va asigura ca montarea este realizata in mod corect si, de asemenea, pentru a castiga timp, noi va recomandam sa apelati la un profesionist.

Cunostintele sale tehnice si experienta in domeniu ii vor permite sa faca o treaba pe cinste. O placa pusa necorespunzator poate cauza costuri in plus, caci pot aparea probleme cu uniformitatea izolatiei sau riscuri de pierderi de energie.

In general, pretul perceput pentru montarea unui perete despartitor din rigips oscileaza intre 15 si 50 RON pe metru patrat.

De ce sa optam pentru pereti din gips carton?

Fie ca discutam despre un proiect de renovare sau despre o constructie noua, alegerea materialelor potrivite este esentiala pentru a avea succes. Iata doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa optati pentru un perete gips carton:

#1: Timpul de finalizare al proiectului

Termenul de executie este cel mai important factor. Cu cat proiectul dureaza mai mult, cu atat costurile pot creste, iar recuperarea investitiilor se realizeaza mai greu.

Pentru a va forma o idee, un perete din gips carton se realizeaza cu pana la 80% mai repede, spre deosebire de un perete din caramida.

#2: Rezistenta la foc

Materialele din care este realizat gipsul carton sunt ignifuge si rezista foarte bine la foc. Din acest motiv, peretii despartitori din acest material sunt indicati atat pentru constructiile domestice, cat si pentru cele comerciale.

#3: Durabilitate in timp

Spre deosebire de tencuiala din ipsos de pe peretii traditionali, placile de gips carton sunt construite pentru a rezista mai bine in timp, avand o durata de viata de pana la 70 de ani, in functie de producator.

Acestea fiind spuse, daca planuiti o investitie imobiliara sau, pur si simplu, renovati si vreti sa construiti un perete fals din gips carton, speram ca informatiile oferite sa va fie de folos si suficiente pentru a demara lucrarile.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.