Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Suprafata acoperisului este o zona extrem de importanta pentru orice cladire. Fie ca este un acoperis clasic pentru locuinte individuale, fie ca este unul sub forma de terasa, calitatea lucrarilor pentru izolatie acoperis trebuie sa fie impecabila.
Un acoperis cu izolatie nepotrivita sau gresit montata devine locul ideal pentru pierderea caldurii din cladire, dar si pentru patrunderea apei la interior.
Ce inseamna procesul de izolare acoperis?
Gasirea celei mai bune solutii pentru izolare acoperis sta la indemana constructorului. Totul porneste de la necesitatea aducerii intregii suprafete la un nivel cat mai bun de pasivitate fata de factorii exteriori si interiori. O termoizolare acoperis corect pusa in opera va avea drept tinta doua zone de lucru:
- Toata suprafata interioara pentru izolare termica, indiferent daca este folosita drept mansarda sau pod;
- Toata suprafata exterioara, pentru hidroizolare si izolatie fonica.
Avand in vedere ca exista o oferta indestulatoare de materiale pentru ambele zone, ramane doar sa fie ales cel mai potrivit pentru fiecare tip in parte.
Pentru acest nivel de izolare a casei este recomandat sa nu se faca rabat de la calitatea materialului folosit si nici de la manopera cu care este pus in opera. Rezultatul va avea, in practica, trei directii distincte:
- Reducerea semnificativa a pierderilor de caldura din cladire;
- Pastrarea integritatii peretilor, pardoselilor si finisajele acestora;
- Asigurarea unui regim de temperatura constant pe durata tuturor anotimpurilor.
De ce este important sa izolam acoperisul?
Etapa pentru termoizolatie acoperis nu este facultativa. Castigul pentru caldire este important, mai ales ca se constribuie la atingerea longeviatii sale si mentinerea constanta a unui nivel de locuire agreabil. Iata, in detaliu, de ce este important sa ne preocupe etapa pentru izolatie acoperis:
- Este varianta verificata pentru scaderea costurilor cu incalzirea;
- Este indepartat riscul patrunderii apei si aparitia mucegaiului;
- Este exclusa posibilitatea deteriorarii structurii casei prin umezeala acumulata;
- Este singura solutie prin care se obtine izolarea fonica fata de precipitatii si alte zgomote;
- Este garantata sanatatea locatarilor fata de orice germeni sau spori de mucegai;
- Este solutia ce extinde considerabil timpul pana la care este necesara o renovare la interior.
Prin cumulare, toate aceste beneficii conduc la un singur aspect comun – pastrarea intacta a sigurantei locuirii si stabilitatii structurale a cladirii.
Oricare lipsa din acest set este in masura sa creeze disconfort si cheltuieli ce pot fi evitate dupa ce lucrarea pentru izolare acoperis este predata la cheie.
Care sunt principalele avantaje ale unui acoperis izolat?
Pentru orice locatar, cladirea reprezinta fie un spatiu rezidential, fie unul in care isi desfasoara activitatile de serviciu. In mare, nu exista prea multe diferente intre cele doua situatii, in schimb, exista un punct comun – sederea trebuie sa fie lipsita de orice neplacere provocata de o izolatie acoperis precara.
Pentru viata de zi cu zi, am indentificat urmatoarele avantaje de pe urma unui acoperis izolat corect:
- Consumul de resurse energetice este scazut gratie stoparii pierderilor prin acoperis;
- Obtinerea unui strat de protectie cu rol multiplu intre invelitoarea acoperisului si structura acestuia, sau intre structura acoperisului si pod ori mansarda, cu rol de:
- Etansare impotriva patrunderii apei;
- Stoparea curentului de aer produs de vant;
- Izolare fonica;
- Izolare termica;
- Izolare la praf;
- Permeabilitate pentru vaporii rezultati din condensare naturala.
- Permite folosirea spatiului de sub acoperis in scop de locuire sau alte activitati lucrative.
Toate aceste avantaje sunt viabile pentru o durata mare de timp cand etapa de termoizolare acoperis este configurata si pusa in practica in regim profesional.
Drept urmare, vor fi puse baze solide pentru ca spatiul de sub acoperis sa ramana uscat si sa mentina o temperatura echilibrata.
Tipuri de izolare
Am aratat deja ca pentru termoizolatie acoperis exista doua locuri de acces pentru montaj. Prin urmare, lucrarile se pot concentra atat in exteriorul cladirii, cat in spatiul interior, aflat imediat sub acoperis.
In functie de cladirea la care se lucreaza, se executata izolatie acoperis la exterior, sau izolatie acoperis la interior, conform cu proiectul sau cerinta beneficiarului.
O izolatie acoperis la exterior este obligatorie pentru ca izolarea hidro, termica si fonica sa devina activa. Pentru interior, izolarea este necesara cand podul poate fi transformat in mansarda locuibila, sau cand mansarda este un spatiu prevazut in proiect.
Ambele situatii sunt detaliate in continuare.
Izolare la exterior
Procedura implica lucrari in afara cladirii, prin urmare sunt necesare masuri de protectie a muncii la inaltime. De regula, montajul se face usor, datorita faptului ca folia termoizolanta este livrata in role.
Prin desfasurarea acestora in plan paralel cu coama acoperisului, se pot acoperi rapid spatii mari. Fixarea se face cu ajutorul unui pistol cu capse.
Materialul este capabil de izolare termica, hidro si fonica de foarte buna calitate. In plus, are o permeabilitate buna la vapori, neexistand risc de condensare si stagnare a umiditatii.
Peste acest material se va monta invelitoarea de tipul si culoarea indicata de arhitect sau beneficiar.
Izolare la interior
Poate fi realizata in paralel cu izolarea la exterior ca masura suplimentara de imbunatatire a eficientei energetice inregistrata de cladire. Va fi, insa, preferata atunci cand sub acoperis este o mansarda ce poate fi locuita.
Confortul se va amplifica simtitor si costurile de ambientare vor scadea. Pentru izolatie acoperis la interior se folosesc, de regula, materiale clasice, precum vata minerala, celuloza, spuma poliuretanica proiectata, placi din polistiren, dar si folie termoizolatoare.
Manopera difera de la un material la altul, tocmai de aceea este recomandat sa apelati la o echipa de profesionisti. Singurul material care impune masuri speciale de protectie a muncii este vata minerala din sticla.
Materiale folosite la izolare
Singura ratiune pentru a folosi materiale dedicate pentru interior si pentru exterior este eficienta pe care o vor avea pentru fiecare parte a cladirii.
Unele materiale sunt mai scumpe, altele mai ieftine. Chiar daca sunt materiale care implica manopera mai scumpa, altele se monteaza foarte rapid. Este recomandat sa adoptati masura de izolatie acoperis coordonata exact cu necesarul cladirii si cerintele pe care le aveti in privinta confortului.
Iata care sunt cel mai des folosite materiale pentru izolarea acoperisurilor, fiecare avand o destinatie precisa de montaj la interior, sau la exterior.
Vata termoizolanta
Este cunoscuta pentru capacitatea foarte buna de termoizolare si rezistenta la umezeala. In plus, vine in doua variante: vata termoizolatoare din sticla sau vata termoizolatoare bazaltica.
Prima varianta necesita precautii la montaj. Ambele variante sunt rezistente la foc si umezeala. Productivitatea montajului este buna, insa exista pierderi ce pot fi datorate configuratiei structurii acoperisului. Se vor monta doar la interior.
Spuma poliuretanica proiectata
Este o solutie foarte apreciata, in special, pentru izolarea de acoperisuri la cladiri vechi. Faptul ca penetreaza orice loc gol pe care il intalneste cand este proiectata mecanizat, rezolva probleme legate de o structura ce prezinta fisuri sau gauri provocate de rozatoare.
Este perfect impermeabila, pastreaza impecabil caldura, izoleaza fonic si poate fi inlocuita usor prin decopertare. Este un material cu care se lucreaza la interior.
Folie termoizolanta
Este cel mai versatil material in scop de izolare a acoperisurilor, dat fiind faptul ca se poate monta pe ambele parti ale acestuia. Capacitatea de a izola triplu (fonic, termic, hidro), o face preferata de toti constructorii. La asta se adauga manopera extrem de simpla si cu putine materiale auxiliare necesare.
Ca atare, din acest punct de vedere, costul va fi mai mic in comparatie cu manopera ceruta pentru alte materiale si accesorii de montaj.
Placi din polistiren
Polistirenul expandat este dedicat pentru interior, iar cel extrudat poate fi montat in ambele medii. Nu exista un necesar de precautie la manipulare si montaj, insa retineti ca manopera este minutioasa.
Varianta extrudata exceleaza prin robustete, prin urmare, acoperisul sau terasa izolata astfel pot deveni circulabile. Ambele produse sunt capabile sa ofere un coeficient bun de termoizolare si protectie fonica. Daca se considera oportun, se poate folosi polistiren grafitat care este imun la foc.
Celuloza
Este un material aparte pentru ca este realizat din reciclarea produselor din carton si hartie, in general. Fiind vorba despre un material organic, este special tratat pentru a nu permite dezvoltarea de mucegaiuri, rezistand, totodata, si la asaltul nedorit al daunatorilor.
Pentru ca montarea se face prin pompare mecanizata, rata productivitatii este foarte buna. Pastreaza la interior o temperatura perfecta pentru locuit.
Izolarea fonica va fi impecabila, celuloza fiind cunoscuta ca un material fonoabsorbat excelent. Se pune in opera la interior.
Care sunt etapele de montare ale vatei termoizolante?
In functie de tipul acestui material, se va folosi echipament de lucru adecvat. Protectia se refera, in special, la vata termoizoanta din sticla. Pentru varianta pe baza de roca bazaltica este suficienta o masa de protectie.
Fiecare dintre etapele de lucru trebuie realizate folosind scule si echipamente adecvate, precum si materiale consumabile in cantitate suficienta. Pe rand, lucrarile se vor desfasura astfel:
- Verificare zona montaj – Este necesar sa se verifice daca folia termoizolanta este deja montata in spatele structurii acoperisului (spre exterior). Daca aceasta folie nu este montata, vata termoizolanta se va deteriora in timp, iar rezistenta structurii acoperisului va fi pusa in pericol;
- Debitare material si montare prim strat – In functie de spatiul intre capriorii acoperisului, se debiteaza fasii de material mai mari cu 2 cm in plus pe ambele laturi. Se preseaza usor materilul in spatiul delimintat, astfel fiind evitate puntile termice;
- Montare profile metalice – Sunt necesare pentru ca, ulterior, sa fie folosite pe tip de suport pentru placile din gips carton. Montajul se face peste vata termoizolanta prin fixare pe capriori;
- Montare al doilea strat de material – Si acest strat se debiteaza cu o marja de 2 cm peste distanta masurata anterior. Se aseaza intre profilele metalice si capriori;
- Montare membrana pentru vapori – Aceasta folie se fixeaza folosind o banda de etansare si va acoperi intreaga suprafata placata cu vata termoizolatoare;
- Montare placi din gips carton – De la baza spre coama acoperisului, se fixeaza placile cu ajutorul unor suruburi autofiletante ce strapung profilele deja instalate;
- Finisaje – In functie de proiect sau preferinta beneficiarului, sunt realizate lucrari de finisare prin acoperire cu vopsea lavabila sau alte materiale.
Care este costul izolarii unui acoperis?
Izolarea acoperisului este un procedeu ce implica atat materiale diferite, cat si manopera dedicata pentru fiecare dintre acestea. Prin urmare, costul final variaza in functie de mai multi factori:
- Suprafata ce trebuie acoperita cu sistemul de izolatie pentru acoperis (interior / exterior);
- Tipul de material care se utilizeaza;
- Necesarul de materiale auxiliare, in functie de materialul izolant;
- Necesarul privind echipamentul de protectie a muncii si lucru la inaltime.
O evaluare profesionala completa, ce include si costul lucrarii, o puteti primi apeland la un constructor autorizat.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.