
- Categorii: Izolatii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Orice proprietar urmareste ca durata de viata a unei cladiri sa fie cat mai mare, iar reparatiile sa intervina cat mai tarziu. Este o cerinta usor de indeplinit, mai ales daca lucrarea pentru izolatie fundatie este realizata corect, de catre un profesionist.
Rezultatul pozitiv se transmite direct structurii de rezistenta. Acesta va ramane uscata si la o temperatura pozitiva, contribuind, astfel, inclusiv la confortul ambiental interior.
Ce inseamna procesul de izolare fundatie?
Chiar daca lucrarile care se refera la izolare fundatie sunt complexe, acestea sunt usor de realizat, in special atunci cand exista un proiect in care e stabilita varianta de material pentru termoizolare fundatie si grosimea stratului care se va monta. Scopul care se urmareste este directionat spre trei aspecte:
- Stoparea infiltratiilor de apa pluviala sau freatica;
- Reducerea pierderilor de caldura la interior, ce afecteaza inclusiv pardoseala;
- Blocarea diferentelor de temperatura intre sol si fundatie.
Fiecare dintre aceste necesitati sunt esentiale si niciuna nu poate fi eliminata din atentie. Doar prin astfel de mijloace, intreaga structura a casei va fi protejata.
O fundatie ale carei elemente de rezistenta nu sunt afectate de umezeala sau schimbari de temperatura devine garantia stabilitatii si durabilitatii cladirii, toate aceste caracteristici fiind asociate cu un grad ridicat de confort.
De ce este important sa izolam fundatia casei?
Tinta pe care proprietarii si constructorii o urmaresc este de a aduce fundatia casei la un nivel cat mai bun de pasivitate fata de mediul exterior. Este natural ca fundatia sa fie in contact cu solul si mediul inconjurator.
Efectul ploilor si a temperaturilor ce variaza de la inghet la cele caniculare nu trebuie sa afecteze cladirea la niciun nivel. Drept urmare, iata de ce este obligatoriu sa se lucreze cu atentie la izolatie fundatie:
- Membrana hidroizolatoare a fundatiei tine la distanta umiditatea de orice fel;
- Stratul de termoizolatie fundatie asigura protectia elementelor de structura sub nivelul solului la temperaturi scazute sau foarte ridicate;
- Este protejata armatura din structura de rezistenta;
- Peretii vor ramane uscati si nu va fi afectat finisajul.
Cumulativ, aceste beneficii conduc la eliminarea riscului de deteriorare nefortata a fundatiei si lipsa unor costuri importante pentru consolidare. In plus, siguranta locatarilor este conservata pe doua directii:
- Nu exista riscul de colaps al cladirii la nivel de structura;
- Nu exista riscul aparitiei unor boli de respiratie sau cutanate provocate de sporii de mucegai, care se pot infiltra in pereti sau prin sistemul de ventilatie.

Care sunt principalele avantaje ale unei fundatii izolate?
Prin punerea la punct a unei izolatii termice a fundatiei, anticipati, in timp, o durata mare de viata pentru orice tip de cladire. Partea de izolatie fundatie este doar una dintre cele trei mari zone care necesita un astfel de procedeu termic, hidro si fonic, la exterior si interior, astfel:
La exterior
- Zona fundatiei, indiferent ca este prevazuta sau nu cu subsol;
- Zona peretilor, inclusiv cei care includ mansarda;
- Zona acoperisului.
La interior
- Zona fundatiei si a subsolului;
- Zona peretilor, in special cei din mansarda;
- Zona acoperisului, fie ca exista sau nu mansarda.
In aceste conditii, locuirea intr-o astfel de cladire va capata accente evidente de confort, care se transpun in avantaje pe toata durata de utilizare a cladirii:
- Extinderea spatiului de locuit si in mansarda;
- Eliminarea frigului specific unei pardoseli comune cu un subsol neizolat;
- Mentinerea unei temperaturi placute in preajma inceperii sezonului rece, fara a necesita pornirea incalzirii;
- Conservarea unei temperaturi de confort in zile calduroase, fara a declansa folosirea sistemului de climatizare;
- Economie generala in legatura cu incalzirea sau racirea aerului ambiental;
- Economie legata de pastrarea integritatii finisajelor;
- Pastrarea integritatii instalatiilor electrice si a altor utilitati care sunt montate sub nivelul solului;
- Pastrarea unui miros neutru si proaspat in cladire.
Moduri de izolare
Asa cum reiese din informatiile anterioare, etapa de izolare fundatie este compusa din doua lucrari, care se succed intr-o ordine precisa.
Diferentierile pot aparea in functie de mai multe criterii. Cel mai important aspect se refera la tipul de cladire pentru care se executa lucrarea. In speta, vom vorbi despre hidroizolatie si termoizolatie atat pentru cladiri noi, cat si pentru cladiri vechi.
- Hidroizolatie – Este modalitatea prin care fundatia capata imunitate la tot ceea ce inseamna umezeala ce afecteaza orice tip de material de constructie. O fundatie din beton armat se va degrada rapid cand nu exista hidroizolare fundatie care sa-l protejeze de umiditate;
- Termoizolatie – Este solutia optima cu care o fundatie va fi protejata, in special, de efectul temperaturilor scazute. Prin termoizolare fundatie transferul de temperatura intre fundatie si componentele cladirii (peretii, pardoseli) va afecta indubitabil temperatura ambientala si chiar starea de sanatate a locatarilor.
Este recomandat sa optati pentru montarea ambelor modalitati pentru izolatie fundatie, cu atat mai mult cand aveti in lucru o cladire noua. Fiecare dintre ele se completeaza si confera structurii cladirii un potential excelent de utilizare indelungata si fara reparatii.

Tipuri de hidroizolare
Pentru partea de hidroizolare a fundatiei este necesar sa se stabileasca care este cel mai eficient material. Eficienta se alege in raport cu tipul fundatiei, prin urmare, o expertiza profesionala in acest sens este recomandata in cazul cladirilor vechi.
In cazul cladirilor noi, proiectantul este cel care indica in specificatiile proiectului materialul care va fi pus in opera pentru izolatie fundatie din punct de vedere hidro.
Prezentam, in cele ce urmeaza, pasii ce vor fi executati de o echipa profesionista pentru cele doua situatii in care este necesara hidroizolarea. In conditii de manopera profesionala si folosirea de materiale de calitate, retineti ca rezultatul obtinut se va mentine eficient pentru cel putin 50 de ani.
Izolare pentru case vechi
Etapele de lucru sunt mai pretentioase fata de aceeasi procedura care se executa in cazul cladirilor noi. Este necesar ca zona fundatiei sa fie expusa suficient incat aplicarea materialului si a manoperei asociate sa fie de calitate.
Veti tine cont ca aceste lucrari sunt mai scumpe fata de cele care se realizeaza in cazul unei cladiri noi. Prin urmare, se va lucra pentru:
- Indepartarea cu atentie a pavajului si pamantului din jurul cladirii. In functie de situatie, lucrarea se face fie manual, fie mecanizat. Se lucreaza sub supravegherea unui inginer sau tehnician, pentru a nu exista pericol de afectare a structurii sau traseelor pentru utilitati (electicitate, alimentare cu apa, canalizare, gaze);
- Se executa, daca este necesar, reparatii daca fundatia prezinta deteriorari importante. Altfel, micile fisuri sau desprinderi vor fi acoperite de primul strat al sistemului de hidroizolatie;
- Primul strat va asigura termoizolatie fundatie si este reprezentat de polistirenul expandat, ce poate avea o grosime de 10 cm. Fixarea placilor se face clasic cu material adeziv;
- Urmatorul strat este format din placile din polistiren extrudat, alegandu-se o grosime de 3 cm. Si acest strat este fixat in mod obisnuit cu material adeziv. Se urmareste ca partea inferioara a placilor sa fie ingorpata cat mai mult in sol;
- Acesta este pasul care va aduce montarea stratului hidroizolator al fundatiei. Peste stratul de polistiren extrudat se monteaza o folie HDPE care protejeaza la infiltratii fundatia si, in general, spatiul de subsol. Este o folie din polietilena de mare densitate. Peste aceasta, se fixeaza, provizoriu, plasa de armare. Urmeaza tragerea a doua straturi de glet;
- Ultima etapa se executa dupa uscarea completa a gletului. O masa de spaclu ce rezista foarte bine la cicluri repetate de inghet si dezghet este ultimul strat care se aplica. Acest material este similar cu cel care se foloseste, in mod curent, pentru realizarea de tencuieli clasice.
Izolare pentru case noi
Pentru cladirile noi, punerea in opera este mai simplu de realizat si mult mai la indemana, dat fiind faptul ca se lucreaza intr-o ordine prestabilita, conform indicatiilor unui proiect.
Etapele de lucru sunt urmatoarele, cu specificatia ca inainte de procesul de hidoizolatie, se executa aceleasi etape de montaj izolatie termica fundatie:
- Lucrarea pentru hidroizolarea fundatiei incepe doar dupa ce fundatia este complet executata si materialul din care este construita permite aplicarea sistemului hidroizolator;
- Pentru ca primul strat aplicat sa adere perfect, suprafata se curata si se indeparteaza resturile;
- Amorsa este primul material, ales in functie de tipul materialului cu care se face hidrosistemul;
- Se monteaza fie o membrana bituminoasa, fie un strat lichid pe baza de cauciuc, fie un ciment impermeabil;
- Ultimul strat este cel de protectie, care inchide, practic, sistemul de hidroizolare fundatie.
Pentru ambele situatii de montaj, trebuie sa se aiba in vedere o imbinare perfecta cu termoizolatia peretilor exteriori. Acest lucru este obligatoriu pentru a elimina aparitia de punti termice care pot compromite intreaga lucrare.
O solutie eficienta este de a monta izolatia pentru fundatie dincolo de cota la care este pozitionata pardoseala. Astfel, se elimina din start posibilitatea ca pardoseala sa fie rece, chiar daca sistemul de izolatie pentru fundatie este executat corect.

Care este costul pentru izolarea fundatiei?
Costul pentru o izolatie fundatie este format din patru componente:
- Pretul materialelor cu care se lucreaza hidro-termo sistemul;
- Pretul manoperei in functie de tipul materialelor care se monteaza;
- Suprafata care intra in lucru;
- Tipul de lucrare – la o cladire noua sau la una veche.
Se va avea in vedere ca pretul final pentru o lucrare de o asemenea importanta va scuteste de costuri ulterioare incomparabil mai ridicate.
Aceste costuri se refera la reparatii dificil de realizat pentru refacerea fundatiei, a peretilor si pardoselei. Uneori, o fundatie afectata de infiltratii este foarte posibil sa nu mai prezinte siguranta pentru constructie, prin urmare, nu va putea fi reparata, de multe ori fiind recomanda demolarea.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.