- Categorii: Izolatii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Atat timp cat izolatia casei este de calitate, confortul ambiental interior va fi mereu unul placut. In lunile de vara, se mentine un aer racoros, iar in anotimpul rece, caldura peretilor va contribui intotdeauna la mentinerea unei temperaturi ridicate.
Va intrebati care este impactul pe care acest proces de izolare il are? Pe langa cele amintite deja, respectiv confortul pe care il dorim sa obtinem in functie de anotimp, trebuie sa aveti in calcul faptul ca o izolatie buna a casei inseamna economie, dat fiind faptul ca o izolatie bine realizata reduce considerabil consumul de gaz sau electricitate pentru conditionarea aerului.
Ce inseamna procesul de izolare casa?
Despre cum se face o lucrare de izolatie casa ca la carte se discuta tot mai des, mai ales ca acest procedeu a ajuns sa fie considerat la fel de important ca insasi etapa de construire a casei.
In mare, scopul urmarit este cel de a reduce cat mai mult transferul de caldura, sau energie, in general, intre cele doua medii, interior si exterior.
Cand incepeti o lucrare de izolare termica a casei, trebuie sa aveti in vedere o serie de aspecte legate de:
- Locurile prin care casa pierde caldura sau zone in care este afectata de temperatura exterioara;
- Indicele de conductivitate si rezistenta termica pentru fiecare material pe care il veti utiliza pentru izolare termica casa;
- Calitatea materialului si, in acelasi timp, calitatea accesoriilor atunci cand acestea sunt necesare pentru procedurile de termoizolatie casa;
- Montarea corecta a termosistemului.
Este esential ca materialele care se utilizeaza si tehnologia folosita pentru a le monta sa fie cele potrivite pentru fiecare parte din lucrarea de izolare casa.
Ne vom referi in continuare la aceaste materiale, unde este indicat sa fie folosite, indiferent ca se vor monta la case noi sau la cladiri care se afla in proces de reabilitare termica.
De ce este important sa izolam termic casa?
Cladirile rezidentiale sau comerciale sunt construite pentru o durata de cel putin 50 de ani de utilizare. Impactul consumului de resurse energetice pentru incalzire si producere de aer rece este foarte mare, mai ales cand nu exista un strat de izolatie casa compatibil cu fiecare cladire in parte.
Pe scurt, aveti drept obiectiv sa solicitati termoizolare casa deoarece:
- Temperatura la interior va ramane constanta si nu va avea variatii importante in functie de anotimp;
- Consumul de resurse financiare va scadea, deoarece pierderile prin pereti, tavane, pardoseli, acoperis vor ramane la o cota redusa;
- Structura casei, a peretilor si altor materiale care o sustin, vor ramane in buna stare, nefiind afectate de mucegai, infiltratii, sau patruderea unor daunatori.
Care sunt principalele avantaje ale unei case izolate?
In domeniul constructiilor se urmareste de fiecare data obtinerea unor avantaje de pe urma folosirii de materiale si specificatii normate de punere in opera. Selectia acestor materiale in concordanta cu tehnica care se aplica la montaj vor conduce, in mod indubitabil, la obtinerea avantajelor pe care clientul le pretinde justificat.
Vom puncta principalele avantaje care vor deveni palpabile dupa terminarea lucrarilor de izolatie termica a casei:
- Echilibrarea temperaturii interioare la interior;
- Indepartarea riscului aparitiei unor boli generate de aerul viciat produs de mucegaiuri, igrasie sau condens;
- Restrangerea maxima a necesitatii executarii de reparatii pentru finisajele peretilor, tavanului sau pardoselilor degradate de umezeala cauzata de diferentele de temperatura;
- Contributia individuala la reducerea consumurilor energetice cu efect asupra mediului inconjurator;
- Stabilizarea pe termen lung a unui mediu ambiental interior ce contribuie la o stare de sanatate normala.
Moduri de izolare termica
De la bun inceput am aratat ca pentru izolatie casa se vor folosi diferentiat mai multe tipuri de materiale, in functie de partea de casa pentru care se lucreaza.
Exista diferente notabile despre cum se pune in opera o termoizolare casa pentru exterior si cum si cu ce se va lucra pentru o termoizolatie casa la interior.
Pentru aceste motive, prezentam informatii structurate pentru cele doua medii si, in particular, zonele ce pot fi termoizolate.
Izolare la exterior
Pentru izolatia exterioara a casei sunt disponibile materiale speciale. Este de retinut ca termenul exterior include urmatoarele zone distincte ce trebuie abordate ca atare pentru o izolare de casa eficienta.
- Fundatie – Desi ar putea parea ca fundatia casei nu este atat de expusa temperaturii si manifestarilor meteorologie, in realitate nu este deloc asa. Infiltrarea apei pluviale si prezenta unui sol care are panza freatica ridicata, sunt unii dintre factorii care contribuie la degradarea fundatiilor. In plus, incalzirea si racirea solului in functie de anotimp se va propaga dinspre fundatie spre peretii casei. O fundatie rece sau umeda, este un punct de plecare spre aparitia mucegaiului si afectarea de la baza a peretilor si structurii casei, in general.
- Pereti – Oricat de mica ar fi casa, peretii reprezinta zona cea mai intinsa ce intra in contact direct cu mediul exterior. Efectul radiatiei calorice solare sau chiar a aerului supraincalzit, aerul rece pe timp de iarna si umezeala specifica oricarui anotimp, sunt factori care afecteaza peretii. La interior, un perete rece sau unul incalzit reprezinta calea sigura spre disconfort ambiental si degradarea finisajelor.
- Acoperis – Partea de acoperis trebuie sa fie compusa din doua tipuri de protectie. Una este invelitoarea exterioara, iar cealalta este hidroizolatia. In fapt, cele doua materiale vor proteja strict din punct de vedere al impiedicarii scurgerilor apei provenita din ploi, insa nu au un aport consistent in ceea ce priveste izolare termica casa. Pentru acest aspect se va recurge la varianta de izolatie casa special conceputa pentru acoperis sau mansarda, la interior.
- Ferestre si Usi – Tehnologia ferestrelor si usilor termoizolante este atat de avansata, incat orice deschidere, acoperita cu acestea, va fi una etansa si securizata termic. Cu toate acestea, presupunand ca montajul s-a facut profesional, este necesara aplicarea unor masuri de izolare termica perimetrala fata de peretii casei. Procedura este o continuare fireasca a izolarii peretilor exteriori, prin urmare se va realiza simultan.
Izolare la interior
Scopul izolarii la interior este legat, in mod deosebit, de protejarea incaperilor fata de piederea de energie calorica, dar si de efectul zgomotului.
Ambele perturbatii ce produc disconfort se pot propaga atat in plan vertical, cat si orizontal. Iata care sunt suprafetele care trebuiesc izolate.
- Pardoseala – Suprafata reprezentata de pardoseala este, de regula, expusa fie direct solului, in speta fundatie, fie unui spatiu tehnic denumit subsol, fie altei incaperi in cazul constructiilor cu etaj. Pentru a crea o delimitare termica si fonica eficienta intre interior si zonele amintite, este necesara izolarea termica a casei la nivel de pardoseala.
- Pereti – Recomandarea in legatura cu montarea unui sistem de izolatie termica pentru pereti este ca acesta sa fie realizat mai mereu la exterior. Motivul principal tine de neafectarea spatiului interior cu un strat de izolatie. Sunt, insa, situatii in care este necesara si o izolare a peretilor interiori, in special in cazul caselor pe structura din lemn si a zonelor interioare in care structura este proiectata astfel. Mansardele sunt zone care se izoleaza astfel, peretii inclinati ai acestora necesitand un termosistem adecvat.
- Mansarda – Prin definitie, mansarda este un spatiu imediat sub acoperis, ca atare necesita o izolare specifica. Cele mai multe dintre mansarde au cel putin o parte din pereti construiti in plan inclinat. Este un bun generator de zgomote, in special, sunetul produs de ploaie. Izolarea la interior se realizeaza dupa o procedura specifica, fiind necesare o serie de accesorii, diferite fata de cele utilizate la izolatia casei la exterior.
- Tavane – partea superioara a incaperilor are nevoie de izolare termica, mai ales atunci cand dincolo de tavane este prevazut un pod nelocuibil sau terasa cladirii. Scopul este preponderent legat de protejare termica a camerelor, oferind un surplus de izolatie fonica, in special, pentru camerele expuse direct la terasa.
Materiale folosite la izolare
Este util sa tineti cont de precizarile prezentate in prima parte a acestui articol inainte de a decide ce material sa alegeti pentru izolatie casa. Nu trebuie sa fiti influentati de pret, fie ca este mai mic sau mai mare si nici de rapiditatea cu care se pot pune in opera aceste materiale.
Mai degraba, operatiunea trebuie privita ca o lucrare ale carei beneficii trebuie sa fie maxime si ale carei costuri se vor amortiza in scurta vreme. In plus, acceptand sa lucrati cu proiectare, materiale, manopera, consultanta si solutii generale profesionale, beneficiile vor ramane neatinse pentru zeci de ani.
Iata principalele materiale pe care puteti conta, in functie de zona pentru care se realizeaza izolarea termica a casei.
Vata termoizolanta (bazaltica si de sticla)
Ambele materiale sunt incadrate in denumirea comuna de Vata minerala, datorita faptului ca materialul principal este fie sticla, fie bazaltul, care sunt maruntite si omogenizate.
Vor rezulta, astfel, fasii grose de material pentru izolarea caselor din caramida, BCA si a mansardelor. Este de inteles ca aceste materiale sunt dedicate pentru izolarea caselor la interior.
Vor oferi, indiferent de alegere, o substantiala izolatie termica si fonica, nu vor arde, rezista la umezeala si au o durata foarte mare de utilizare. Pretul difera, vata bazaltica fiind mai scumpa, insa mai rezistenta la prelucrare.
In plus, nu pretinde precautii speciale la montaj, in timp ce vata de sticla necesita echipament profesional de protectie.
Spuma poliuretanica proiectata
Acest material este cunoscut pentru multe utilizari in constructii. Capacitatea de a penetra si acoperi orice spatiu in calea sa este cheia realizarii unor izolari de foarte buna calitate.
Fiind usoara, se recomanda pentru structuri de case unde nu se doreste o incarcarea suplimentara. Va izola perfect pardoseli, pereti, acoperisuri sau terase.
Nu are o rezistenta mecanica foarte mare, prin urmare, in caz de refacere, se poate scoate usor de pe pozitie. Izoleaza termica si fonic la un nivel foarte bun, nu permite aparitia umezelei, mucegaiului, sau a daunatorilor. Se va folosi cu precadere la interior.
Placi din polistiren (expandat, extrudat, grafitat)
Versatilitatea acestui material este foarte apreciata de constructori. Poate fi ales atat ca densitate diferita, cat si ca grosime, in functie de aplicatie.
Este cel mai des folosit material pentru izolarea de case la exterior, cuprinzand inclusiv fundatia, subsolul, pardoseli sau terase pe care se poate circula. Se va alege in functie de destinatie.
Pentru subsoluri, terase, pardoseli si fundatii se foloseste varianta de polistiren extrudat sau grafitat. Motivul este legat de densitatea mare pe care o are cel extrudat si de impermeabilitaea foarte buna a celui grafitat.
Pentru peretii exteriori, polistirenul expandat, cu grosimea potrivita va fi solutia castigatoare pentru un sistem termoizolant de foarte buna calitate.
Celuloza
Poate fi considerat un material inedit, nefiind atat de cunoscut inca. Cu toate acestea, celuloza vine cu un aport excelent al coeficientului termic, reducand in mare masura si zgomotul din exterior.
Poate fi considerat un material ecologic, fiind produsa din hartie reciclata. Dupa cum remarcati, este utilizabila la interior, unde, datorita prelucarii sale in productie, nu va forma mucegai, nu va fi ispititoare pentru rozatoare si nici nu va arde.
Este recomandata pentru izolarea mansardelor, insa trebuie sa tineti cont de faptul ca nu se impaca bine cu un nivel ridicat si continuu de umezeala.
Care este costul pentru izolatie casa?
Efortul financiar pentru izolarea casei are doua componente ce tin de costul materialelor si al manoperei. Suma finala de plata va fi influentata de:
- Tipul de material utilizat;
- Accesoriile necesare si tehnologia cu care se monteaza;
- Suprafata care trebuie izolata;
- Costul pentru manopera.
Spre exemplu, pentru placarea unei fatade cu polistiren, indiferent de tipul acestuia, pretul este cuprins intre 25 si 35 de lei pentru metru patrat. Lucrarea include placarea in sine, fixarea cu dibluri in perete si aplicarea unui strat de material adeziv la polistiren.
O izolare pentru mansarda, realizata cu vata minerala bazaltica, va avea un pret cuprins intre 50 si 80 de lei / metru patrat. Astfel, pentru o oferta completa si personalizata proiectului, va rugam sa luati legatura cu un specialist.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.