Zugravirea peretilor

zugravire pereti

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Ca in orice renovare, inainte de inceperea procesului in sine, alegem materialele. La fel se intampla si in cazul zugravirii peretilor, mereu ajungand sa ne gandim cat de frumos o sa arate noii pereti zugraviti in culoarea aleasa in prealabil.

Alegerea nuantei pentru zugravirea peretilor joaca un rol major in aspectul final, culoarea fiind cea care influenteaza atmosfera din camera, dar si stilul per total al incaperii.

Desi culoarea este un factor care joaca un rol important, nu trebuie sa neglijati calitatea vopselei, dar si modalitatea corecta de aplicare a acesteia.

Toate acestea sunt foarte importante, tocmai de aceea, pentru ca o serie de sfaturi legate de zugravirea peretilor nu strica niciodata, in cele ce urmeaza discutam, rand pe rand, aspectele de care trebuie sa tineti cont in buna realizare a lucrarii.

De ce este importanta zugravirea peretilor?

Chiar daca procesul de zugravire poate parea usor, zugravirea peretilor presupune o tehnica minutioasa. Dincolo de orice, este importanta alegerea unor materiale de calitate, in functie de nevoi si preferinte, desigur. Calitatea este un factor pe care trebuie sa il avem in vedere in alegerea materialelor pentru zugravirea peretilor:

  • Calitatea vopselei influenteaza gradul de aplicare, nu doar din punct de vedere al usurintei de aplicare, cat si al numarului de straturi necesare pentru o acoperire potrivita;
  • Influenteaza aspectul final al lucrarii, de la culoare, finisaj, stralucire, etc.;
  • Influenteaza volumul de munca depus pentru a garanta calitatea lucrarii.

Vopsea acrilica sau vopsea pe baza de ulei?

Este necesara realizarea unei comparatii intre vopselele acrilice, pe baza de apa, si cele pe baza de ulei, solventi. De ce? Pentru ca in functie de baza aleasa, nu doar ca difera aspectul final al lucrarii, dar si impactul asupra mediului, de exemplu:

  • Vopsea acrilica: emulsiile si acrilicele nu contin niciun solvent, ceea ce le face mult mai ,,prietenoase” cu mediul inconjurator. De avut in calcul faptul ca au un grad de uscare rapid si ca nu necesita masuri de precautie pentru intrebuintare;
  • Vopsea pe baza de solvent: desi vopselele de tip glicerina sunt mult mai rezistente, trebuie avut in vedere faptul ca sunt destul de daunatoare in timpul aplicarii. Trebuie sa purtati, deci, manusi si masca de protectie in momentul folosirii. Spre deosebire de cele pe baza de apa, acestea necesita timp de uscare destul de mare. In schimb, sunt mult mai rezistente.
zugraveli pereti

Aplicarea intr-un strat sau in mai multe straturi?

Desi aplicarea unui singur strat nu este deloc nefireasca, noi consideram lucru firesc aplicarea in doua straturi. Va explicam si de ce.

O aplicarea realizata in mod corect, care sa aiba un finisaj bun si durabil, necesita de regula aplicarea unei solutii de amorsare care sa pregateasca peretii pentru aplicarea a doua straturi de vopsea. In caz contrar, rezultatul obtinut nu fi deloc calitativ.

Mai mult de atat, durabilitatea va fi una precara, lucru care aduce, de la sine, necesitatea unei zugraviri ulterioare. Tocmai de aceea, pentru ca nu este o sarcina care se realizeaza atat de usor, mai ales cand avem atat de mult mobilier pe care sa il mutam, este mult mai bine sa ne ocupam de procesul de zugravire pereti asa cum trebuie inca de la inceput.

Bineinteles, nu trebuie niciodata neglijata alegerea culorii atunci cand vine vorba de vopsirea peretilor interiori. Culoarea nu doar ca are un rol activ in crearea unei atmosfere placute, ci si asupra decorului interior. 

De ce produse avem nevoie pentru zugravirea peretilor?

  • Mistrie sau spaclu;
  • Prelata de protectie si salopeta de zugrav;
  • Banda adeziva;
  • Trafalet de 10-12 mm si pensula, cu capat rotund;
  • Galeata pentru vopsea si burete;
  • Grilaj de scurgere si amestecator de vopsea;
  • Scaun de bucatarie, in lipsa altui obiect;
  • Amorsa si vopsea.

Etape de urmat pentru zugravirea corecta a peretilor

Pregatirea spatiului

Spatiul trebuie sa fie pregatit in prealabil, adica nu trebuie sa fie nici umed, nici sfaramicios, nici prafuit. Peretele trebuie sa fie curat, impecabil. Inainte sa incepeti, scoateti mobila din incapere, daca aceasta este prea grea, mutati-o in centrul incaperii si acoperiti-o cu o prelata.

Protejati spatiul cu un plastic de protectie, pe care sa il mentineti lipit cu rola adeziva de-a lungul plintelor. Nu uitati sa aplicati banda adeziva si de-a lungul plintelor, usilor si ferestrelor.

Scoateti apoi ramele prizelor si acoperiti sinele de perdea. Iata-va, deci, pregatit sa imbracati salopeta de zugrav in cazul in care nu aveti haine uzate pe care sa le folositi!

Pregatirea vopselei

Incepem cu pregatirea materialelor, respectiv spalarea trafaletului pentru a indeparta fibrele ramase din fabrica. Nu uitati sa il scurgeti bine, altfel apa ramasa se va scurge pe perete.

Puteti, de asemenea, sa treceti o rola adeziva peste trafalet pentru a scoate fibrele neaderente. Nu uitati ca alegerea trafaletului se face in functie de tipul de vopsea ales.

Deschideti vasul cu vopsea si amestecati pana la fundul vasului cu o spatula sau cu un amestecator tip melc instalat pe o bormasina. Pigmentii, care sunt mai grei, se lasa la fundul vasului, astfel ca amestecarea corecta permite omogenizarea corespunzatoare a vopselei. Pentru a va fi mai practic si mai usor, puteti folosi o galeata sau o tava de zugravit.

vopsirea si zugravirea peretilor interiori

Zugravirea zonelor dificile

Vopsiti unghiurile, contururile prizelor electrice si toate spatiile cu acces dificil cu pensula de retusuri la colturi, iar apoi cu trafaletul. Nu aplicati prea multa vopsea si nu conturati foarte mult, pentru a nu risca sa lasati urme de pensula.

Aplicarea primului strat

In functie de mediul in care traiti, luati in considerare faptul ca anumiti factori de poluare externa (praf, polen, insecte zburatoare) se pot lipi de vopseaua proaspat aplicata.

Daca folositi vopsele cu mirosuri puternice, echipati-va cu o masca de protectie si aerisiti incaperea in mod corespunzator. Daca utilizati alt tip de diluant decat cel pe baza de apa, fiti prudent si protejati-va, de asemenea.

Aplicati vopseaua, intotdeauna de sus in jos, iar daca sunteti stangaci, incepeti de la dreapta. In mod logic, daca sunteti dreptaci, procedati invers. Aveti grija ca trafaletul sa fie bine scurs cand aplicati vopseaua pe o suprafata intinsa, pentru a evita orice scurgere nedorita.

Este inutil sa incercati sa intindeti vopseaua, trebuie sa gasiti centrul exact si sa aplicati un strat generos, insa nu prea mult, pentru a evita scurgerile. Nu spalati trafaletul intre cele doua aplicari, asezati-l intr-un sac sau intr-o folie de plastic bine inchisa pentru a evita uscarea vopselei.

Aplicarea celui de-al doilea strat

Odata uscat primul strat, daca la atingere sau la vedere reperati anumite imperfectiuni, inca mai este timp sa dati usor cu smirghel.  Daca nu, procedati exact ca in cazul primului strat, incepand cu conturarea.

Finisarea si curatarea

Odata terminata lucrarea, scoateti banda adeziva inainte ca vopseaua sa se usuce. Daca totusi uitati sa o scoateti, iar vopseaua se usuca, taiati-o cu un cutter inainte de a o scoate pentru a rupe folia de plastic. Spalati-va uneltele, inlaturati excesul de vopsea de pe trafalet cu o mistrie sau cu un spaclu.

Nu uitati, uneltele bine spalate sunt unelte reutilizabile. Totusi, trafaletul se uzeaza, nu ezitati sa-l inlocuiti in mod regulat. Scoateti prelate de protectie, evacuati deseurile si aerisiti incaperea in mod corespunzator.

Vasul cu vopsea trebuie sa fie bine inchis, acoperit deasupra cu plastic pentru o mai buna pastrare. 

Care este tariful pentru vopsirea peretilor interiori?

Zugravirea peretilor de catre un meserias are un pret mediu de 10-15 RON per metru patrat. Desigur, acest cost poate fi influentat de dificultatea lucrarii si numarul de operatiuni implicate: decopertat, reparatii, aplicare glet, etc. Pentru o oferta completa si personalizata, va recomandam sa luati legatura cu un zugrav profesionist.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.