Amenajare apartament

amenajare apartament modern

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Schimbarea locuintei poate aduce cu sine mult entuziasm, fiind o forma de independenta. Aceasta schimbare majora, insa, poate aduce si o serie de stari de neliniste sau confuzie in ceea ce priveste stilul decorativ.

Procesul de amenajare apartament nu trebuie sa fie unul anevoios, din contra, cunoasterea unor reguli si caracteristici in ceea ce priveste design-ul interior, putandu-va chiar ajuta sa transformati acest nou mediu de viata intr-unul placut, denumit cu evlavie – acasa.

Astfel, prin intermediul acestui material, veti afla:

  • Cum sa va amenajati apartamentul, tinand cont de tipul acestuia si de numarul de camere;
  • 10 idei de amenajare apartament in functie de specificul incaperilor;
  • O serie de 5 trucuri privind amenajarea unui apartament de mici dimensiuni;
  • Cateva dintre cele mai populare stiluri de amenajare ale unui apartament.

Amenajare apartament in functie de tipul si numarul camerelor

Accentul principal in ceea ce priveste amenajarea apartamentului cade asupra modului de organizare si asupra felului in care alegeti sa stabiliti o destinatie fiecarei incaperi, in functie de tipul apartamentului si de numarul camerelor. 

Astfel, in functie de specificul fiecarei locuinte, puteti organiza casa intr-un mod eficient, orientandu-va catre stabilirea unei functionalitati pentru fiecare zona in parte si, desigur, a decorului.

amenajare apartament mic

Amenajarea apartamentului in functie de tipul acestuia

Apartament decomandat

Apartamentul decomandat se caracterizeaza printr-un spatiu definit prin mai multe camere individuale, ceea ce inseamna ca, prin intermediul unui astfel de apartament, puteti amenaja distinct fiecare incapere, in functie de nevoi si stilul personal, fara a fi nevoie sa va bazati pe un contrast echilibrat si definitoriu al intregii locuinte.

In amenajarea unui apartament decomandat puteti pune in practica o serie de dorinte proprii, tinand cont de nevoile fiecarui individ din locuinta (partener, copii, etc.). Astfel, puteti opta pentru finisaje si stiluri diferite, tinand cont de nevoi, de personalitate si, desigur, bugetul disponibil.

Apartament semidecomandat

Apartamentul semidecomandat este caracterizat printr-un spatiu in care incaperile comunica unele cu altele prin intermediul unei usi si/sau a unui hol, ceea ce inseamna ca toti membri familiei vor trebui sa parcurga intreaga locuinta pentru a ajunge dintr-o incapere in alta.

Amenajarea acestui apartament trebuie sa puna accent pe echilibru, indicat fiind ca finisajele si stilul fiecarei incaperi sa fie cat se poate de similare.

Va recomandam, de asemenea, ca holul prin care comunica incaperile sa nu fie aglomerat, ci sa va orientati strict catre elemente functionale, de care aveti nevoie (dulap, sifonier, cuiere, etc.). 

Apartament nedecomandat

Apartamentul nedecomandat este o locuinta in cadrul careia toate incaperile comunica unele cu altele, sau, mai bine zis, un apartament de tip open-space, in cadrul caruia puteti regasi mai multe incaperi comprimate la un loc. 

Pentru amenajarea acestui tip de apartament, va trebui sa imbinati intrutotul stilul si finisajele, astfel incat locuinta sa fie spatioasa si armonioasa. De asemenea, se recomanda ca intre incaperile ce comunica prin intermediul unui perete/bar, etc., sa amplasati mobila la o distanta de aproximativ 80 cm, pentru a aerisi spatiul si pentru a delimita cu usurinta fiecare incapere si destinatia de uz.

amenajare apartament luxos

Amenajarea apartamentului in functie de numarul de camere

Apartament 2 camere

Un apartament cu doua camere prezinta un spatiu relativ generos pentru a transforma locuinta intr-un adevarat colt de relaxare. Unul dintre elementele cheie principale in materie de amenajare e sa stabiliti destinatia camerelor. Astfel, puteti amenaja in apartamentul cu doua camere un living sau o sufragerie, un dormitor si o bucatarie. 

Cu cat este mai mica o anumita incapere, cu atat ar trebui sa va limitati pentru mobilier functional si sa optati pentru culori cat mai deschise, ce pot amplifica senzatia de spatiu.

Puteti opta pentru amenajarea peretilor cu tapet, iar in materie de mobilier se recomanda cel custom.

Apartament 3 camere

Chiar daca un apartament cu 3 camere este mult mai generos, fata de unul cu doua camere, de exemplu, amenajarea trebuie realizata intr-un mod echilibrat, in baza unui plan bine definit. 

Piesele de mobilier trebuie alese in raport cu forma si dimensiunea incaperilor, avand in vedere o buna gestionare a spatiului, astfel incat acesta sa nu ofere senzatia unui spatiu inchis si incarcat.

De asemenea, puteti reduce timpul si bugetul de amenajare optand pentru un stil similar tuturor incaperilor, axandu-va pe functionalitate in cazul incaperilor mai mici. 

Apartament 4 camere

Suplimentar, pe langa incaperile de baza, pe care le poate avea o locuinta cu doua camere, amenajarea apartamentului cu 4 camere poate cuprinde, de asemenea, si camera pentru copii, o camera destinata in mod special amenajarii unui birou sau chiar propriul dressing.

Amenajati fiecare incapere astfel incat sa aveti un acces facil la fiecare zona din locuinta. De exemplu, puteti amenaja camera copilului langa dormitorul matrimonial, pentru a va putea supraveghea copilul cu usurinta. 

De asemenea, trebuie sa tineti cont si de numarul membrilor, cat si de nevoile generale. Astfel, daca aveti un copil mic, casa trebuie sa fie amenajata ca un sanctuar de siguranta pentru acesta, unde destinatiile in care acesta are acces sa fie la nivelul sau si sa nu prezinte vreun pericol. 

stil apartament clasic

Idei de amenajare apartament in functie de specificul incaperii

Odata ce ati stabilit prin intermediul unei vederi de ansamblu si al unui plan general de amenajare apartament destinatia fiecarei incaperi, va fi necesar sa tineti cont de spatiul disponibil, forma si generozitatea fiecarei inceperi pentru a amenaja fiecare incapere cu stil si dupa nevoile personale.

Astfel, oricare din cele 10 tipuri de incaperi existente in cadrul unui apartament poate fi divers amenajata si utilata corespunzator:

Amenajare living

Living-ul trebuie amenajat in mod echilibrat, fiind camera de zi in care veti petrece cea mai mare parte a timpului sau locul in care va puteti primi invitatii.

Pentru amenajarea unui living cu un buget redus si intr-un timp scurt, puteti opta pentru amenajarea acestei incaperi pornind de la un stil general de amenajare, conform caruia veti amenaja intreaga locuinta.

Livingul poate fi amenajat din finisaje luminoase, care sa induca starea de liniste si confort pe termen lung. De asemenea, pentru un living modern si cochet, puteti imbina o serie de piese de mobilier cu un design minimalist, alaturi de o serie de decoratiuni vesele sau elegante (sticla, forme abstracte, plante, tablouri, etc.), in functie de stilul dorit.

amenajare living apartament

Amenajare dormitor

Dormitorul trebuie amenajat in functie de nevoile, varsta si personalitatea celui care il detine.

Daca vorbim de dormitorul matrimonial, este foarte important sa-l amenajati tinand cont de o serie de dorinte si nevoi comune. Paleta cromatica poate fi una neutra, placuta pentru ambii, iar mobilierul trebuie sa fie destul de generos si bine compartimentat, pentru a oferi un spatiu intim pentru fiecare in parte.

Daca amenajati dormitorul copiilor, este foarte important ca dormitorul sa fie impartit in zone functionale (invatare, dormit, relaxare), mobilierul ales fiind unul sigur, iar decoratiunile si finisajele sa fie cat mai simple sau conforme personalitatii jucause si schimbatoare a acestora.

dormitor apartament

Amenajare camera copii

Pentru o amenajare eficienta si ergonomica a camerei copiilor, trebuie sa se tina cont de varsta, sexul si de nevoile copiilor la un moment dat. 

Astfel, cel mai eficient tipar de amenajare este stilul Montessori, care stabileste amenajarea camerei pentru copii in functie de toate aceste criterii. Camera copiilor trebuie impartita in zone functionale si sa detina o contributie personala din personalitatea acestora, astfel incat acestia sa-si poata petrece timpul in propria camera in siguranta si deplin confort.

Amenajare bucatarie

Amenajarea bucatariei trebuie sa se concentreze pe o buna organizare, astfel ca mobilierul bine compartimentat si spatiile/elementele de depozitare sunt de nelipsit.

O bucatarie de mici dimensiuni poate fi amenajata prin mobilier compact sau la comanda, fie prin completarea unor piese clasice de mobilier cu o serie de dulapuri sau rafturi suspendate.

De asemenea, pentru a castiga mai mult spatiu si pentru mai multa armonie din punct de vedere vizual, puteti integra electrocasnicele in piesele de mobilier.

amenajare bucatarie apartament

Amenajare baie

Amenajarea baii se face tinand cont atat de ergonometria spatiului, cat si de necesarul destinatarilor. Va puteti concentra atentia strict pe elementele functionale, astfel incat baia sa fie luminoasa si bine proportionata din punct de vedere estetic.

Daca se remarca lipsa luminii naturale, atunci sistemul de iluminat joaca un rol extrem de important. Alegerea unor piese de mobilier si a unui sistem de iluminat central, rezistente la umiditate, vor spori senzatia de confort. 

Totodata, daca accesul se face atat de catre parinti, cat si de copii mici, nu ar trebui sa lipseasca o bancuta, care sa le permite accesul celor mici la cele necesare.

baie apartament

Amenajare hol

In functie de zona in care este pozitionat holul si de specificul incaperilor catre care acesta face trecerea, holul, in sine, nu trebuie sa fie amenajat cu o serie de detalii multiple. 

Va puteti orienta strict catre elemente practice si functionale, precum dulapurile si o serie de rafturi unde sa puteti depozita hainele si incaltamintea de exterior. 

De asemenea, daca spatiul va permite, puteti adauga si un taburet sau o masa de toaleta. Iar in materie de decoratiuni, va puteti infrumuseta holul cu o serie de tablouri, plante sau chiar sa optati pentru dulapuri fara usi, care lasa garderoba la vedere si care vine in ajutor din punct de vedere al organizarii.

Amenajare balcon

Balconul poate fi un loc perfect pentru relaxare, depozitare, productivitate sau joaca. In functie de incaperea cu care acesta comunica in mod direct, ii puteti atribui cea mai potrivita intrebuintare si sa-l amenajati ca atare. 

Daca balconul este situat la exterior, elementele functionale ar trebui sa fie portabile sau rezistente la conditiile de mediu. De asemenea, daca balconul este situat in interiorul locuintei, va puteti da frau liber imaginatiei si sa-l corelati cu usurinta cu restul locuintei, din punct de vedere al dorintelor, stilului si nevoilor.

amenajare balcon pentru un apartament

Amenajare dressing

Amenajarea unui dressing este o optiune ideala pentru a aerisi toate celelalte incaperi si pentru a depozita garderoba si accesoriile intr-un loc sigur, ordonat si dedicat acestui aspect.

Amenajarea dressingului trebuie sa aiba in vedere prezenta multor spatii de organizare, astfel incat sa puteti gestiona garderoba cu usurinta. Aici va puteti orienta strict pe functionalitate, elementele de decor nefiind necesare. Paleta de culoare poate fi una luminoasa si in tandem cu stilul general de amenajare al locuintei.

amenajarea unui dressing in apartament

Amenajare debara

Debaraua poate fi, de asemenea, un spatiu extraordinar pentru diferite destinatii, atat atunci cand aceasta este asociata cu dormitorul, cat si atunci cand vine vorba de o anexa a bucatariei sau a holului.

Nu uitati ca la amenajarea debaralei sa optati pentru un dulap la comanda sau pentru o serie de rafturi amplasate la unghiuri diferite, astfel incat sa cuprindeti prin intermediul acestei incaperi tot spatiul extra, necesar pentru depozitarea diverselor lucruri. Sistemul de iluminare local, prin aplici sau spoturi este ideal.

Amenajare birou

Amenajarea unui birou trebuie realizata tinand cont de propria personalitate. Acest loc trebuie sa fie unul placut, linistitor si sa accentueze gandirea si productivitatea.

De aceea, se recomanda ca amenajarea biroului sa puna accent pe elementele functionale si, ulterior, pe design. Puteti opta pentru o paleta cromatica neutra, pe care s-o completati cu elemente de decor inspirate din natura, din stilul scandinav, vintage sau retro, raportandu-va la piese de mobilier si decoratiuni in ton.

Va recomandam sa amplasati biroul in apropierea sursei naturale de lumina (in preajma ferestrei), dar este la fel de important sa nu omiteti sistemul de iluminat punctual, de lucru, care se poate introduce prin intermediul unor veioze si/sau a unor lampi de birou.

birou minimalist

Trucuri pentru amenajarea unui apartament mic

Daca nu aveti la dispozitie un apartament generos, amenajarea corespunzatoare a apartamentului poate transforma cu usurinta o incapere de mici dimensiuni, intr-una generoasa din punct de vedere vizual.

Iata cateva trucuri la care puteti apela in acest sens:

  • Decorati casa prin intermediul unor culori si/sau a unui tapet in nuante luminoase (alb, bej, culori pastelate);
  • Optati pentru pardoseala in nuante deschise;
  • Alegeti mobilierul in functie de nevoi, astfel incat acesta sa nu ocupe spatiul si sa va fie totodata util (de exemplu, alegeti rafturile in detrimentul dulapurilor, optati pentru mobila multifunctionala si extensibila);
  • Integrati electronicele si electrocasnicele in piesele de mobilier, pentru a preveni supraaglomerarea spatiului.

Cinci stiluri folosite pentru amenajarea apartamentelor

Alegerea unul stil contrastant pentru intreaga locuinta in amenajarea unui apartament poate contribui intr-un mod pozitiv si ridicat la crearea senzatiei de confort si la armonizarea intregii locuinte. Astfel, apartamentul va fi mai luminos, mai generos din punct de vedere al spatiului, dar si modern. Iata, asadar, cateva sugestii de stiluri pentru care puteti opta. 

Stil modern

Stilul modern imbina naturaletea si rafinamentul liniilor simple si drepte, cu functionalitatea elementelor.  Un astfel de stil va ajuta sa va amenajati apartamentul modern, prin intermediul pieselor, care se completeaza perfect ca forma si contrast de culoare. Stilul modern este unul relaxant, ideal la orice varsta, totodata, axandu-se pe piese realizate din materiale durabile si o cromatica echilibrata.

Stil scandinav

Amenajarea apartamentului in stil scandinav pune accentul pe o buna organizare si pe armonia contrastanta din punct de vedere vizual si functional, nefiind de mirare ca, in ultimii ani, acest stil a ajuns sa fie din ce in ce mai apreciat, in special, de tineri.

Piesele de mobilier sunt realizate din materiale de calitate (lemn masiv, otel, etc.), realizandu-se un vizual yin-yang, in care pot fi evidentiate forme geometrice, texturi diferite, decoratiuni deosebite sau inspirate din natura, toate in deplina armonie.

apartament in stil clasic

Stil clasic

Amenajarea apartamentului in stil clasic cuprinde cateva elemente caracteristice, precum lemnul masiv, PAL-ul, piatra naturala, etc. 

Decoratiunile si elementele functionale sunt practice si somptuoase, impunatoare prin forma, constructie sau prin material. Amenajarea apartamentului in stil clasic are drept rezultat un ambient luxos, nemuritor, caracterizat prin rafinament si durabilitate.

Stil vintage

Stilul vintage isi pune amprenta in amenajarea apartamentului prin mobilierul si decoratiunile romantice, prin varietatea texturilor catifelate si luxoase, cat si prin asocierea elementelor de decor bogate in detalii, ce aduc aminte de vremurile anilor
’50-70.

Astfel, in amenajarea apartamentului in stil vintage se folosesc culori calde si primitoare, pastelate, alaturi de piese de mobilier din lemn sau cu tapiterie, tapet floral, etc.

decor apartament in stil vintage

Stil Art Deco

Daca doriti sa va amenajati apartamentul in stilul Art Deco, trebuie sa stiti ca ati facut o alegere unica si indrazneata, acesta fiind un stil ideal pentru oamenii cu personalitate, pentru oamenii plini de viata si jucausi.

Amenajarea apartamentului in stil art deco presupune imbinarea formelor geometrice cu functionalitatea si opulenta unor texturi si obiecte de decor impunatoare.

Accentul cade asupra mobilierului si imprimeurilor de inspiratie exotica, paleta de culoare fiind una contrastanta, din care nu lipsesc culorile puternice si pline de viata.  Rezultatul final este un decor modern, insa cu foarte mult bun gust si o amenajare practica. 

In concluzie, modul de amenajare al unui apartament pune accentul, in principal, pe o serie de nevoi si dorinte personale, astfel incat rezultatul final sa fie unul armonios si placut, la care veti reveni sau va veti gandi cu drag de fiecare data. Armonia amenajarii unui apartament depinde de specificul apartamentului, de buna planificare, cat si de amprenta personala pe care o poate prelua intregul amplasament la finalizarea procesului de amenajare. 

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.