- Categorii: Amenajari
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Locuinta este un complex de elemente infinite. Cu siguranta ati remarcat, deseori, haosul ce se poate instala din dorinta de a rezolva mai multe sarcini in acelasi timp sau mai repede.
Astfel, o debara ajunge sa fie incaperea perfecta, care ne ajuta sa fim mai echilibrati, organizati si, totodata, sa desfasuram activitatile obisnuite cu mai multa usurinta. Daca aveti la dispozitie o mica incapere, drept spatiu adiacent al unei zone, puteti concepe un proiect ca la carte de amenajare debara, care sa vina in folosul propriu.
Astfel, dupa parcurgerea materialului prezent, veti obtine informatiile necesare in ceea ce priveste amenajarea unui astfel de spatiu, printre care:
- Cum sa amenajati incaperea in functie de dimensiunea pe care o aveti la dispozitie si de locul unde aceasta se regaseste;
- Care sunt principalele reguli esentiale si idei pentru amenajarea unei debarale;
- Cum sa prevenim principalele probleme asociate acestei incaperi;
- Care sunt formele ideale de iluminare a unei debarale.
Amenajare debara in functie de dimensiunea si pozitionarea acesteia
O caracteristica foarte importanta, demna de urmat cu cea mai mare rigurozitatea, este dimensiunea si pozitia incaperii in care urmeaza sa amenajati viitoarea debara.
Chiar daca spatiul poate parea unul destul de limitat, o buna organizare va poate ajuta sa creeati o debara ideala. Mai mult de atat, avand in vedere ca aceasta poate fi anexata oricarei incaperi, nu doar bucatariei, pozitionarea ajunge sa fie un element la fel de important.
De exemplu, debaraua din dormitor se poate transforma, cu usurinta, intr-un dressing, cea de pe hol intr-un spatiu de depozitare al perechilor de incaltaminte, iar debaraua de pe balcon sau din apropierea bucatariei, poate fi transformata intr-o camara asociata bucatariei. Zona in care aceasta se gaseste si caracteristicile spatiului sunt, asadar, elemente extrem de importante.
Amenajare debara in functie de dimensiune
In functie de dimensiunea pe care o aveti la dispozitie, putem vorbi de amenajarea unei debara mica sau de o debara de mari dimensiuni, dupa cum urmeaza.
Amenajare debara mica
Amenajarea unei debara intr-un spatiu de mici dimensiuni poate fi o adevarata provocare, insa nu e ceva imposibil. Nu omiteti nicio secunda destinatia si scopul acesteia, si retineti ca accentul se pune intotdeauna pe organizare.
Astfel, se recomanda sa integrati cateva rafturi clasice, care sa va ajute sa amplasati lucrurile dupa diferite criterii, astfel incat acestea sa nu mai ocupe spatiu in alte incaperii si sa le gasiti mai usor.
Totodata, puteti amplasa rafturile in mod divers, unele la o distanta mai mare fata de altele, astfel incat sa puteti depozita lucruri de diferite dimensiuni. Puteti introduce si o scara pliabila, astfel incat sa va fie mai usor sa ajungeti, fara probleme, chiar si la ultimul raft.
Amenajare debara mare
Desi o debara de mari dimensiuni va poate oferi ceva mai multa libertate de amenajare, trebuie, de asemenea, sa fiti foarte atenti in ceea ce priveste organizarea.
Puteti integra in cadrul acesteia o serie de rafturi mai generoase, in cadrul carora sa introduceti, inclusiv, o serie de compartimente riguroase de organizare, precum cutii de depozitare, ladite, cosuri. Ba chiar puteti amenja debaraua intr-un mod extrem de functional si practic prin introducerea unor electrocasnice (masina de spalat, frigider, etc.) in aceasta incapere. Astfel, veti reusi sa aerisiti incaperea principala cu care aceasta este anexata.
Amenajare debara in functie de pozitionare
In functie de incaperea la care este anexata debaraua, puteti sa oferiti acestei incaperi diferite functii.
Amenajare debara in bucatarie
Atunci cand debaraua este anexata bucatariei, o puteti amenaja astfel incat aceasta sa se transforme in incaperea ideala pentru a pastra o serie de alimente si accesorii de bucatarie. Integrarea unor rafturi adecvate din punct de vedere al marimii, de regula rafturi realizate din materiale foarte durabile si stabile (cum sunt rafturile de lemn sau cele metalice), vor putea sustine cu succes toate lucrurile dorite.
De asemenea, puteti depozita in acest tip de debara tot ce are legatura cu bucataria, de la vase generoase, pana la borcane, accesorii sau aparate de gatit.
Puteti transforma aceasta debara intr-un adevarat sanctuar al bucatariei, unde sa va conservati cu succes alimentele pentru mai mult timp.
Amenajare debara in hol
Amenajarea unei debara pe hol poate fi asociata mai multor intrebuintari. De exemplu, daca incaperea face legatura cu bucataria, puteti amenaja aceasta debara folosind corpuri de mobilier si rafturi adecvate marimii sale, care sa-i ofere atributiile unei camari. De asemenea, o puteti utiliza si drept dressing, ca spatiu de depozitare a unor piese vestimentare sau de incaltaminte.
Pe langa mobilierul cu scop organizatoric, o importanta deosebita o are si alegerea usilor, cu atat mai mult daca nu aveti un spatiu generos la dispozitie sau daca doriti sa economisiti cat mai mult loc cu putinta. Astfel, printre cele mai adecvate solutii amintim usile glisante si pliabile, care nu limiteaza in niciun sens.
Amenajare debara pe balcon
Amenajarea unei debarale pe balcon este o optiune intalnita, adesea, in cadrul spatiilor inchise si de mici dimensiuni, cum ar fi un apartament.
In functie de destinatia balconului, puteti amenaja fie o debara in care sa depozitati necesarul de bucatarie, fie debara tip dressing pentru articolele vestimentare sau spatiu pentru jucariile celor mici (atunci cand balconul este utilizat drept spatiu de joaca).
Prin intermediul unor dulapuri fara usi sau a unor rafturi supraetajate si a unor compartimente de depozitare, puteti, cu usurinta, sa-i atribuiti o functionalitate practica.
Reguli de care sa tineti cont in amenajarea unei debarale
O debara nu trebuie sa va limiteze actiunile practice sau spatiul pe care il aveti la dispozitie, cu atat mai mult daca amplasamentul nu va ofera foarte multa libertate pentru a dispune de tot confortul necesar.
Astfel, in amenajarea unei debarale, pentru un rezultat optim si echilibrat, trebuie sa tineti cont, pe langa spatiul si pozitia incaperii, de o serie de detalii punctuale, precum:
Alegerea usilor
De foarte multe ori, debaraua este o anexa a unei incaperi, ceea ce inseamna ca amenajarea acesteia se face tinand cont de stilul si destinatia incaperii cu care aceasta comunica.
Astfel, in cazul unui spatiu si a unei debarale de mici dimensiuni, puteti opta pentru usile glisante, care sunt, adesea, construite din policarbonat. Aceste usi sunt usor de intretinut si, totodata, nu ocupa mult spatiu. Daca alegerea unei usi glisante impune costuri ceva mai ridicate, puteti opta pentru inlocuirea acestei idei cu o serie de perdele, alese in functie de caracteristicile si stilul incaperii adiacente.
In cazul in care vreti sa completati perfect debaraua cu restul amplasamentului si sa nu existe diferente majore din punct de vedere al texturilor, stilului si chiar al culorilor, puteti opta pentru o usa obisnuita, de lemn sau metal. Este recomandat, insa, ca deschiderea acestor usi sa se amplaseze in exterior, astfel incat disponibilitatea spatiului debaralei sa nu fie limitat sau deschiderea sa nu va provoace o serie de neplaceri (blocaje de acces, limite de depozitare, etc.).
Daca ideea de a delimita complet debaraua de restul incaperii nu va surade, puteti efectiv sa renuntati la ideea de a monta o serie de usi si sa va raportati doar la rafturile necesare, fapt ce va permite intotdeauna o viziune directa asupra lucrurilor necesare.
Alegerea materialelor din care sunt confectionate usile
Materialul din care sunt confectionate usile poate fi o alegere importanta pentru crearea unui vizual placut si pentru o mentenanta usoara.
De exemplu, puteti opta pentru o serie de usi ingenioase din tabla de scris, unde va puteti nota retetele, momento-uri pentru o serie de activitati zilnice sau unde se pot juca copiii. Usile din tabla sunt ideale pentru stilul modern sau cel clasic.
Un alt material din care pot fi confectionate usile este sticla. Sticla completeaza stilul elegant al unei incaperi, insa este un material ce necesita multa atentie si o mentenanta deosebita. Aceasta se potriveste perfect incaperilor de stil industrial sau modern, fiind o alegere sofisticata, ce mareste spatiul vizual.
Usile din lemn sunt foarte practice, durabile si usor de intretinut. Acestea se potrivesc pefect cu stilul rustic, cel scandinav sau chiar si cu stilul vintage.
Alegerea modului de organizare
O atentie deosebita trebuie sa oferiti si modului de organizare. De exemplu, pentru mai multa usurinta, puteti amplasa lucrurile de mici dimensiuni in diferite cutii de depozitare, in functie de categoria de folosinta, iar lucrurile mai generoase si mai usor de surprins vizual, le puteti aranja pe marimi, direct pe rafturi.
Totodata, puteti marca fiecare raft sau fiecare zona cu etichete, astfel incat sa stiti exact unde sa va orientati atunci cand cautati anumite lucruri.
Cum sa pastrati debaraua mereu aerisita?
Spatiile inchise si izolate, cat si cele fara surse de aerisire (de exemplu, ventilator) sunt, deseori, expuse formarii de mucegai sau igrasiei, fapt ce este foarte neplacut si ingrijorator pentru proprietari.
Daca aveti posibilitatea, puteti amplasa in cadrul debaralei un ventilator, iar pentru mai multa usurinta, puteti conecta functionarea acestuia in corelatie cu sistemul de iluminat. Astfel, cand veti porni lumina, ventilatorul va lucra la aerisirea incaperilor, la prevenirea formarii igrasiei, cat si la formarea mucegaiurilor sau a acumularii unor mirosuri inchise/neplacute.
De asemenea, puteti preveni igrasia si mucegaiul prin izolarea debaralei cu placi de gips-carton, un material accesibil, extrem de eficient in combaterea acestor probleme.
Alegerea sistemului de iluminat pentru o debara
Dat fiind faptul ca debaraua este un spatiu inchis, ce nu beneficiaza de lumina naturala in orice moment al zilei, va fi necesar sa acordati si acestui fapt o atentie sporita. Alegerea ideala este reprezentata de spoturi, ce pot fi amplasate in cadrul fiecarui raft.
Totodata, puteti combina aceasta forma de iluminare locala cu iluminarea generala, prin montarea unui bec central in incapere.
In acelasi timp puteti opta si pentru sistemul de iluminat clasic sau pentru cel ce functioneaza in baza unor senzori de miscare.
In concluzie, puteti transforma o debara dintr-o incapere neobisnuita, intr-una foarte cocheta si practica, indiferent de destinatia acesteia. Anterior punerii in practica a tuturor acestor detalii, puteti schita proiectul de amenajare debara, astfel incat sa aveti o viziune cat mai buna asupra rezultatului final, cat si a trecerii in revista a caracteristicilor principale de care trebuie sa tineti cont.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.