Renovari exterioare

renovari exterioare case

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Internetul este, fara doar si poate, o sursa infinita pentru renovarile interioare. Cand vine vorba, insa, despre renovari exterioare, documentatia pare a fi incompleta. Nu e de mirare de ce majoritatea celor care planuiesc un astfel de proiect ajung sa se confrunte, la un moment dat, cu o lipsa de informatii, care, adesea, conduce la alegeri gresite, ce pot influenta in mod negativ intregul proiect.

Din fericire, vom adresa aceasta problema, discutand in articolul ce urmeaza despre principalele aspectele legate de renovarea exterioara a unei cladiri. La final, dupa ce veti fi trecut prin tot articolul, ar trebui sa puteti raspunde urmatoarelor intrebari:

  • Ce presupune un proiect de renovare exterioara?
  • Care sunt aspectele mai putin cunoscute ale unui astfel de proiect?
  • Care sunt beneficiile unei asemenea investitii?

Prezentare generala renovari exterioare

Ca orice alt proiect de renovare, renovarea exterioara debuteaza in faza de proiect. Totusi, pentru a putea realiza proiectul, este necesar sa inspectati exteriorul constructiei, pentru a determina tipurile de interventie pe care urmeaza sa le faceti. 

Dupa cum veti vedea mai jos, renovarea nu trebuie confundata cu placarea cu polistiren si aplicarea unui strat de tencuiala si vopsea structurata. Proiectele complete de renovari exterioare implica reconditionarea sau inlocuirea completa a tuturor elementelor exterioare ale cladirii. 

renovare exterioara

Factori de care sa tinem cont inainte de inceperea renovarii

Succesul investitiilor in renovari exterioare consta in planificarea corecta inca de la bun inceput. Demararea unui astfel de proiect fara a avea cateva repere stabilite dinainte, conduce indubitabil la esec. Iata, deci, care sunt detaliile de care ar trebui sa tineti cont inainte de a renova exteriorul casei:

  • Complexitatea proiectului: Renovarea poate fi de mai multe feluri – pentru mentenanta, pentru reparatii, pentru modernizare, etc. In primul rand, este important  sa aveti o viziune clara si completa asupra proiectului pe care urmeaza sa il demarati. Pentru aceasta, ar fi indicat sa raspundeti la doua intrebari relativ simple: ,,de ce vreau sa renovez” si ,,care sunt prioritatile renovarii?”. Daca v-ati propus sa renovati pentru ca, pur si simplu, vreti o schimbare, planul va arata total diferit decat daca ati fi obligati sa faceti acest lucru din cauza unor defectiuni (ale acoperisului, de exemplu);
  • Prioritizarea interventiilor: Prioritizarea interventiilor se va face, in principiu, in functie de doua variabile, respectiv bugetul si consecinte. De exemplu, in cazul in care cladirea nu este izolata termic, iar bugetul este restrans, daca veti avea de ales intre izolatie si elemente de decor, prioritatea va fi sa izolati termic. Motivul este lesne de inteles, consecintele lipsei izolatiei termice sunt reprezentate de pierderi de caldura si, deci, de cheltuieli mai mari de energie. Distingem, asadar, ordinea prioritatilor: interventii care nu suporta amanare, interventii practice, dar nu esentiale, elemente pe care ni le dorim, dar care sunt strict optionale;
  • Importanta calitatii: In privinta calitatii, discutam atat despre materiale, cat si despre executie (manopera). In zadar investiti in materialele performante, daca montarea acestora este deficitara, iar reciproca este perfect valabila. Retineti, asadar, faptul ca durata investitiei consta in alegerea unor materiale de calitate, dar si a unei echipe care sa va ofere garantia unei lucrari profesioniste.
renovare exterioara casa

Ce implica lucrarile de renovari exterioare?

Dupa cum am spus, proiectele de renovari exterioare sunt adesea confundate cu izolarea casei. Totusi, aceasta preconceptie este total neadevarata, renovarile exterioare fiind proiecte mult mai complexe. 

In functie de categorie

Mai jos, va vom prezenta interventiile complete pe care le puteti executa intr-un proiect de renovare exterioara. Acestea pot fi executate deodata, sau separat, in functie de necesitate si prioritati.

  • Fatada: In principiu, renovarea fatadei influenteaza cel mai mult eficienta termica a cladirii si, implicit, consumul de energie. Conform specialistilor, aplicarea izolatiei pe peretii exteriori ai casei are cele mai bune rezultate in aceasta privinta. In plus, din punct de vedere al suprafetei, fatada are cel mai mare impact vizual. Astfel, renovarea acesteia va infrumuseta cladirea, oferindu-i si o nota moderna.
  • Acoperis: Renovarea acoperisului nu presupune doar schimbarea tiglelor sau a tablei. O renovare acoperis completa presupune izolarea acestuia din toate punctele de vedere (termoizolatie, hidroizolatie si izolatie acustica). Trebuie mentionat faptul ca amanarea renovarii unui acoperis deteriorat poate avea efecte devastatoare asupra intregii cladiri.
  • Tamplarie: In ceea ce priveste tamplaria, aveti la dispozitie doua variante din care sa alegeti. Fie restaurati tamplaria pentru a mentine aspectul clasic al cladirii (in anumite situatii, legea chiar impune acest lucru), fie inlocuiti vechile elemente cu elemente noi din tamplarie PVC. Cea de-a doua optiune este adesea mult mai eficienta din punct de vedere termic.
  • Scari: Scarile exterioare suporta adesea o greutate foarte mare, astfel ca, de foarte multe ori, structura acestora de rezistenta este afectata in timp. Renovarea, asadar, va spori gradul de siguranta. Totodata, veti putea monta solutii antiderapante pe scarile exterioare, pentru a facilita utilizarea acestora in siguranta.
  • Izolatii: Nu in cele din urma, chiar si sistemele de izolatie au un anumit termen de garantie. Odata depasit acest termen, eficienta acestora scade si practic, trebuie schimbate. In plus, renovarea va poate permite sa optati pentru sisteme si solutii moderne, mult mai performante. 
renovare exterior acoperis casa

In functie de etape

Etapele de executie ale unei renovari exterioare trebuie respectate cu strictete, astfel incat, la final, sa asiguram succesul investitiei. Iata cum se desfasoara renovarile exterioare:

  1. Evaluarea proiectului: Vom incepe, in primul rand, cu evaluarea situatiei actuale in vederea depistarii eventualelor probleme pe care urmeaza sa le adresam. De asemenea, in faza de proiectare vom calcula si achizitiona necesarul de materiale;
  2. Decopertarea: Pentru a putea interveni asupra zidariei, dar si pentru a putea inlocui solutiile invechite, vom indeparta vechile materiale de pe cladire. Acestea includ: tencuiala, tigla sau tabla, sisteme de alimentare sau evacuare a apei, sistemul pluvial, etc.;
  3. Reparatiile: Vom repara elementele, acolo unde situatia impune acest lucru. Printre altele, vom acorda atentie fundatiei. Crapaturile din fundatie creeaza riscul de demolare al intregii cladiri si trebuie reparate numaidecat;
  4. Instalatiile de apa: Vom inlocui sistemele exterioare de alimentare si de evacuare a lichidelor. In acest caz, putem planifica integrarea sistemului pluvial cu canalizarea;
  5. Instalatiile electrice: In aceasta etapa, un electrician profesionist va inspecta instalatia electrica si va inlocui cablurile, astfel incat acestea sa creeze un mediu sigur, dar si eficient;
  6. Izolatia: Vom aplica solutiile de izolatie termica si hidroizolatie la exteriorul casei (pe fatada, pe terasa, pe acoperis, etc.). Pentru fatada, cea mai des intalnita solutie este placarea cu polistiren, in timp ce pentru acoperis folosim, adesea, o membrana izolanta;
  7. Finisajele: Vom aplica tencuiala de exterior, precum si unul sau mai multe straturi de vopsea, pentru a finisa fatada casei. In ceea ce priveste soclul, acesta poate fi finisat folosind tencuiala decorativa mozaicata;
  8. Acoperisul: In final, tot ce ramane de facut este sa montam invelitoarea acoperisului. Invelitoarea poate fi fabricata din mai multe tipuri de materiale, fiecare avand propriul mod de instalare.  
izolatie casa

De ce sa optam pentru renovare exterioara a casei?

Lista avantajelor unei astfel de investitii este foarte extinsa, printre cele mai importante avantaje amintind:

  • Conservarea energiei: Principalul avantaj, desigur, consta in izolarea casei, fapt care impiedica transferul de temperatura dintre interior si exterior si, implicit, reduce costurile lunare legate de incalzirea sau racirea casei. Pentru a obtine rezultate de exceptie, este important sa intelegeti ca nu doar izolatia fatadei conteaza, ci si tipul ferestrelor, a usilor sau a tavanului (printre altele);
  • Reducerea intretinerii: Odata cu trecerea anilor, materialele din care este construita cladirea se vor degrada si vor avea nevoie de reparatii si intretinere constanta. Renovand, veti monta solutii performante cu valabilitate extinsa, care vor reduce la minim costurile asociate intretinerii;
  • Sporirea sigurantei: Adesea, zidaria si elementele de siguranta ale unei cladiri pot fi afectate, fara ca noi sa cunoastem acest lucru. Decopertand complet, puteam inspecta aceste elemente si putem repara problemele, sporind nivelul de siguranta al cladirii. 

Nu in ultimul rand, renovarea exteriorului trebuie privita ca pe o investitie. Aceasta afirmatie se bazeaza pe faptul ca, cei mai multi dintre experti considera ca o cladire renovata este cu pana la 50% mai scumpa, comparativ cu o cladire veche.

Pret renovari exterioare

Tarifele practicate de echipele specializate in renovari exterioare difera in functie de complexitatea lucrarii. Cu alte cuvinte, veti putea calcula pretul pentru renovarea exterioara doar cunoscand dimensiunea desfasurata a cladirii, tipul de interventii, materialele folosite si multe alte variabile. Pentru a putea determina un buget concret, va recomandam sa luati legatura cu o echipa de specialisti. Acestia vor putea evalua lucrarea si oferta in consecinta.

Atunci cand planuiti o astfel de investitie, planificarea ar putea reprezenta cheia succesului. Pentru a putea asigura implementarea corecta a planului, apelati doar la echipe specializate in renovari exterioare si achizitionati materiale de calitate, care sa aiba un grad ridicat de rezistenta in timp.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.