- Categorii: Renovari
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Proiectele de renovari interioare pot fi extrem de dificile, in special datorita paletei largi de interventii care pot fi efectuate asupra peretilor, tavanului, pardoselii, instalatiilor, s.a.m.d. Cu toate acestea, avand in vedere avantajele, rezultatul final al unei astfel de investitii este mai mult decat satisfacator.
Pentru a putea asigura reusita proiectului, vom discuta in cele ce urmeaza despre principalele aspecte ale renovarilor interioare, astfel incat la final, sa va puteti stabili prioritatile si sa faceti alegerile potrivite in functie de necesitati.
Prezentare generala renovari interioare
Renovarea interioara presupune interventia asupra tuturor elementelor de constructie, de mobilier si chiar de decor ale unei case sau a unui apartament. Astfel, discutam, printre altele, despre tencuirea peretilor, schimbarea instalatiilor, montarea unor solutii performante de izolatie. Vom discuta, insa, despre toate acestea in cele ce urmeaza.
Pentru a putea determina tipurile de interventie necesare proiectului dumneavoastra de renovare interioara, este important ca, in primul rand, sa expertizati tehnic interiorul. Doar in urma unei analize concrete, veti putea stabili pasii de urmat in vederea renovarii.
Factori de care sa tinem cont inainte de inceperea renovarii
Inainte de a stabilii detaliile unei astfel de investitii, este necesar sa cunoasteti cateva detalii legate de proiectele de renovari interioare. Intelegerea si insusirea acestor factori poate garanta succesul sau esecul intregului proiect.
- Stabilirea prioritatilor: In primul rand, trebuie sa stabiliti rolul investitiei. In functie de acesta, veti putea determina prioritatile proiectului. De exemplu, daca renovarea are ca scop principal adresarea unor probleme care nu suporta amanare, precum infiltratii de apa, prioritatea ar trebui sa fie achizitionarea unor materiale rezistente. Daca, in schimb, vreti sa renovati pentru a schimba aspectul casei, este de preferat sa optati pentru materiale estetice, cum ar fi, de exemplu, tapetul in detrimentul vopselei;
- Calitatea executiei: Indiferent de calitatea materialelor, manopera este cea care va influenta cu adevarat atat aspectul, cat si durata proiectului. Inainte de a incheia un contract cu o firma de constructii, asigurati-va de experienta acestora. In plus, chiar daca aveti expertiza necesara, este intotdeauna de preferat sa lucrati cu profesionisti si sa evitati renovarea in regim propriu;
- Bugetarea realista: De cele mai multe ori, esecul unui proiect de renovare se datoreaza lipsei de planificare a bugetelor. Fiti realist de la bun inceput si nu va creati asteptari greu de realizat. Stabiliti inca de la bun inceput, cu exactitate, bugetul de care dispuneti si fiti pregatiti sa depasiti acest buget cu aproximativ 10% (datorita fluctuatiilor pe piata materialelor de constructii). In cazul in care va este greu sa calculati aspectele financiare, apelati la o echipa de constructori profesionisti pentru a va ajuta in stabilirea necesarului de materiale.
Ce implica lucrarile de renovari interioare
Dupa cum mentionam la inceput, proiectele de renovari interioare pot presupune mai multe tipuri de lucrari (interventii), care se diferentiaza in functie de zona si de categorie, astfel:
In functie de zona
Etapele de executie, precum si materialele utilizate, se diferentiaza, in primul rand, in functie de zona (utilitatea camerei renovate). De exemplu, anumite materiale pot fi avantajoase in bucatarie, dar nu si in dormitor.
- Renovare dormitor: Factorul principal pe care trebuie sa il urmariti atunci cand renovati dormitorul este sporirea gradului de confort. Acest lucru poate fi realizat prin mai multe moduri. De exemplu, pentru un somn odihnitor, specialistii recomanda o temperatura constanta. Asadar, este indicat ca in momentul renovarii dormitorului sa alegeti materiale cu proprietati termice excelente, dar si un sistem de climatizare performant.
- Renovare sufragerie: Fiind incaperea in care ne petrecem majoritatea timpului alaturi de familie sau de prieteni, elementele din sufragerie tind sa se deterioreze mai rapid decat in restul camerelor. Astfel, pentru living si sufragerie, alegeti materiale rezistente, dar si usor de curatat. Pardoselile ceramice, incalzite, dar si vopseaua lavabila sunt doar doua dintre exemplele potrivite in contextul renovarii sufrageriei.
- Renovare baie: Principalul aspect pe care trebuie sa il aveti in vedere atunci cand renovati baia este reprezentat de umezeala. Umiditatea din aceasta incapere poate ataca atat finisajele, cat si sistemele de instalatii si chiar zidaria. Instalati, deci, o solutie completa de hidroizolatie atunci cand renovati baia;
- Renovare bucatarie: Bucataria deserveste atat pentru gatit, cat si pentru cinat. Asadar, aceasta este supusa intotdeauna aburilor de apa si de ulei, dar si mizeriei. In acest sens, materialele folosite pentru renovarea bucatariei trebuie sa fie, in primul rand, rezistente, iar in al doilea rand usor de curatat. Aveti in vedere, de asemenea, montarea unui sistem de ventilatie care sa ajute la eliminarea fumului sau a aburilor;
- Renovare hol: Condensul este primul lucru la care trebuie sa ne gandim in privinta holurilor, acesta fiind adesea „bariera” dintre exteriorul si interiorul casei. De asemenea, holul este prima incapere cu care invitatii vor lua contact. Folosim, deci, materiale de calitate si izolante, care sa blocheze transferul de temperatura;
- Renovare terasa: In principiu, renovarea teraselor se face in functie de tipul acesteia – inchisa, deschisa, semideschisa. Totusi, unul dintre elementele general valabile in astfel de proiecte o reprezinta montarea podelelor antiderapante, precum si izolarea termica a tavanului.
In functie de categorie
Categoria se refera, mai degraba, la tipul exact al interventiei, dar si la elementul asupra caruia intervenim. Astfel, distingem urmatoarele:
- Tavan: Caldura tinde sa se deplaseze pe verticala, de sus in jos. Asadar, renovarea tavanului trebuie sa aiba in vedere, in primul rand, izolarea acestuia, pentru a preveni transferul termic catre exterior sau catre etajele superioare.
- Pereti: Renovarea peretilor poate presupune fie decopertarea si refinisarea acestora, fie demolarea sau construirea unor pereti portanti. Avand in vedere suprafata larga de desfasurare a peretilor, nu e de mirare de ce astia influenteaza intr-un mod atat de vizibil aspectul vizual al camerei. De aceea, prin renovare este important sa obtineti pereti perfect plani;
- Pardoseala: Pe langa aspect, care este determinat de solutia pe care o veti alege – parchet, marmura, microciment, etc., renovarea pardoselilor trebuie sa cuprinda eficientizarea din punct de vedere termic. Montati, deci, un sistem de incalzire prin pardoseala, dar si materiale termoizolante care sa blocheze transferul termic.
- Tamplarie: Renovarea tamplariei se numara, cu siguranta, printre cele mai dificile sarcini intr-un astfel de proiect, in special datorita complexitatii cunostintelor in acest domeniu. Cu toate acestea, restaurarea tamplariei este extrem de importanta si va ajuta sa mentineti aspectul original al constructiei.
- Scari: In primul rand, scarile trebuie sa fie sigure. De aceea, renovarea acestora este obligatorie atunci cand acestea ating un grad avansat de degradare. In functie de necesitate, in renovarea scarilor se va interveni asupra tuturor elementelor, inclusiv al structurii de rezistenta a acestora;
- Izolatii: Orice proiect de renovare interioara ar trebui sa cuprinda montarea unor solutii complete de izolatie. Iar aici discutam atat despre clasica izolatie termica, dar si despre hidroizolatie si izolatie fonica. Raportul de recuperare al investitiei in cazul sistemelor de izolatie este extrem de avantajos, beneficiarul recuperand o mare parte din bani chiar din primul an de utilizare;
- Instalatii electrice: Interventia asupra instalatiilor electrice vechi este obligatorie, avand in vedere riscul la care va expuneti in cazul deteriorarii acestora. Aveti in vedere faptul ca lucrul cu electricitate este periculos si, de aceea, renovarea instalatiei electrice trebuie realizata doar de electricieni profesionisti;
- Instalatii sanitare: Instalatia sanitara a unei cladiri cuprinde toate elementele care permit alimentarea si evacuarea lichidelor. Deteriorarea sau montarea deficitara a instalatiilor sanitare poate conduce la infiltratii de apa. Atunci cand renovati, apelati doar la echipe de profesionisti.
De ce sa optam pentru renovare interioara a casei?
Investitiile in renovari interioare au cu siguranta foarte multe avantaje pentru beneficiarul proiectului. In primul rand, discutam despre schimbarea totala a interiorului casei, din punct de vedere al aspectului. Insa lista beneficiilor continua:
- Veti creste valoarea casei: Intotdeauna o casa renovata este mai scumpa decat una cu interior invechit. Conform analistilor imobiliari, un proiect de renovare interioara poate creste valoarea imobilului cu pana la 25%. In plus, investitia se va recupera fie prin eficientizarea energetica, fie printr-o eventuala comercializare a casei;
- Veti consuma mai putina energie: Sistemele moderne sunt mult mai performante din punct de vedere energetic, comparativ cu cele vechi. Astfel, imediat ce veti incepe sa utilizati casa, veti economisi pe mai multe planuri;
- Veti adapta casa nevoilor actuale: Nu in ultimul rand, nevoile tuturor se schimba in timp. Aparitia unui copil, schimbarea regimului de viata sau alte chestiuni asemanatoare pot necesita adaptarea interiorului casei conform cu nevoile curente.
Cu siguranta exista mult mai multe motive pentru a renova interiorul casei, iar dumneavoastra cu siguranta le stiti deja, caz in care nu ramane decat sa planificati proiectul si sa va bucurati de investitie.
Pret renovari interioare
Costurile asociate unui astfel de proiect difera, in general, in functie de mai multi factori. Pentru a putea stabili un buget, va recomandam sa contactati direct o firma specializata in renovari interioare.
Nu doar ca acestia vor putea evalua proiectul, facandu-va o oferta concreta, dar veti putea determina impreuna materialele potrivite si cantitatile necesare, o astfel de colaborare oferindu-va, printre altele, posibilitatea de a calcula un buget complet.
Etapele unei renovari interioare pot fi diferite de la o cladire la alta. Pentru a putea determina complexitatea interventiilor, evaluati inca de la bun inceput starea curenta a imobilului si stabiliti prioritatile. Retineti, de asemenea, faptul ca, fara o manopera de calitate, rezultatul poate fi precar, indiferent de materialele pentru care ati optat.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.