Renovare casa

renovare casa

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Renovarea locuintei reprezinta un proiect important, caruia trebuie sa ii acordam atentie si dedicare. Indiferent ca va doriti o renovare casa pentru imbunatatirea confortului sau pentru o ulterioara vanzare, timpul si interesul pe care il depuneti este, in egala masura, acelasi.

 Asadar, pentru un rezultat pe masura, in cele ce urmeaza discutam, pe rand, fiecare aspect pe care trebuie sa il aveti in vedere in momentul renovarii casei.

Prezentare generala renovare casa

Renovarea unei case este un proces indelung, care are la baza diverse operatiuni. Pe cat de multe elemente ce pot fi renovate, pe atat de multe motive pentru care merita sa renovam.

De cele mai multe ori, optam pentru o renovare casa pentru ca fie vrem sa oferim locuintei un aspect proaspat, diferit, actual, fie vrem sa imbunatatim unele aspecte sau chiar sa le reparam. Totul depinde de nevoi si de starea elementelor in cauza, cu cat mai deteriorate, cu atat mai repede trebuie intervenit.

Succesul unui proiect de renovare casa este reprezentat de etapa de planificare. Intotdeauna vom incepe o lucrare prin stabilirea obiectivelor, astfel putand asigura bunul demers al proiectului. Doar prin simplul fapt ca stim cu exactitate unde trebuie sa intervenim si cum vrem sa arate rezultatul final, prioritizam procesul intr-un mod favorabil noua.

renovari case

De ce sa optam pentru renovarea casei?

Motivele pentru care doriti sa va renovati casa sunt, fara doar si poate, diverse. Indiferent de motiv, o renovare va fi intotdeauna o idee mai mult decat buna, mai ales daca locuinta prezinta o serie de probleme ce cauzeaza disconfort.

Nu doar ca o renovare serveste la imbunatatirea aspectului estetic, chit ca este vorba despre o renovare exterioara sau una interioara, ci si la o mai buna izolare, compartimentare si organizare, desigur, in functie de necesitati.

Indiferent de motiv, scopul trebuie sa fie axat catre siguranta si confort. Mai ales daca vorbim despre imbunatatirea sau schimbarea unei instalatii electrice invechite sau chiar restaurarea unei structuri extrem de vulnerabile. Retineti ca renovarea unei locuinte poate fi partiala sau totala, in functie de nevoie.

renovare pardoseala casa

Avantaje renovare casa

Este bine stiut faptul ca un proiect de renovare casa reprezinta o investitie pe termen lung. Cum ramane, insa, cu avantajele renovarii? Am observat deja care sunt motivele principale care stau la baza unei astfel de interventii, insa haideti sa facem o trecere rapida si asupra avantajelor. Astfel, printre cele mai frecvent intalnite avantaje, amintim:

  • Confort: Conform psihologilor, confortul casei influenteaza in mod direct sanatatea psihica a locatarilor. Casa nu doar ca trebuie sa fie un loc cald si primitor, dar si un loc functional, propice activitatii si nevoilor noastre. Renovand, nu doar ca veti putea personaliza casa in functie de propriile dorinte, dar veti putea adauga si elemente care sa sporeasca gradul de confort (de exemplu, sisteme de ventilatie performante, elemente ambientale, etc.);
  • Functionalitate: Functiile unei case trebuie adaptate nevoilor curente ale locatarilor. De exemplu, poate aveti nevoie de mai mult spatiu in bucatarie, ori de o a doua baie. Poate copilul a crescut, astfel ca trebuie modificata configuratia camerei acestuia. Iar lista exemplelor poate continua. Printr-o renovare veti putea adresa toate aceste nevoi, putand adapta spatiul la nevoile actuale;
  • Siguranta: Majoritatea proiectelor de renovare nu suporta amanare, mai ales atunci cand anumite elemente pot pune in pericol siguranta locatarilor. Printre altele, probleme precum circuitele electrice, infiltratiile de apa prin acoperis sau crapaturile in fundatie, trebuie reparate imediat ce au fost depistate. In plus, chiar daca nu sunt aparente, renovand, veti putea inspecta toate elementele de constructie, iar daca depistati probleme, le veti putea adresa.

Acestea sunt, desigur, doar trei dintre avantajele de care va veti bucura renovand casa. In realitate, beneficiile sunt mult mai multe, iar astfel de proiecte au un raport de amortizare a investitiei foarte avantajos pentru beneficiar.

Totusi, este demn de mentionat faptul ca, pentru a garanta succesul proiectului, este important sa colaborati doar cu echipe specializate in renovarea caselor. In caz contrar, o manopera de calitate indoielnica poate inlocui lista avantajelor cu mai multe dezavantaje.

renovare fatada casa

Tipuri de renovari ale locuintei

Dupa cum am zis, renovarea casei presupune mai multe lucrari, fiecare cu propriile particularitati. In cele ce urmeaza va prezentam elementele cuprinse intr-un proces complet de renovare casa, in functie de destinatie, respectiv spatiul exterior-interior, tipul de incaperi si categorii.

In functie de destinatie

Renovare exterioara 

Renovarea exterioara a casei poate presupune interventia asupra fundatiei, zidariei, acoperisului sau a altor elemente de constructie exterioare, precum scari, izolatie, etc. Printre principalele motive de renovare casa exterior, amintim:

  • Izolatie termica: Eficienta termica a materialelor de constructie vechi este, in general, destul de slaba. Renovand exteriorul casei, veti putea monta placi de polistiren pe pereti pentru a izola termic. Aplicarea unui sistem de izolatie termica poate reduce consumul energetic cu pana la 50%;
  • Hidroizolatie: Adesea, acoperisurile vechi nu dispun de un sistem de hidroizolatie. Astfel, proprietarii ajung sa se confrunte cu diverse probleme, asociate infiltratiilor de apa. Renovarea poate presupune montarea unei membrane hidroizolante, care va rezolva aceasta problema;
  • Consolidare: Nu in ultimul rand, principalul motiv pentru renovarea casei la exterior o reprezinta slabirea structurii de siguranta. Desi este de preferat sa preveniti astfel de situatii, daca s-a ajuns in situatia in care casa trebuie consolidata, nu amanati si apelati de indata la o echipa de profesionisti pentru a incepe lucrarile.
renovare exterior casa

Renovare interioara 

Mult mai populare decat renovarile exterioare, proiectele de renovare interioara presupun interventia nu doar asupra elementelor de constructie, dar si a celor de mobilier, a sistemelor termice, s.a.m.d. Iata principalele motive pentru a renova casa la interior:

  • Deteriorari: Principala cauza pentru care majoritatea proprietarilor de casa aleg sa efectueze o renovare interioara apare odata cu deteriorarile elementelor (de mobilier sau de constructie);
  • Modificari: De foarte multe ori, odata cu renovarea casei, putem opta pentru a modifica configuratia camerelor. Astfel, putem renova pentru a demola sau monta un perete, ori pentru a modifica rolul unei incaperi;
  • Modernizari: In final, foarte multe proiecte de renovare urmaresc modernizarea solutiilor existente. Acestea pot presupune, de exemplu, montarea unei noi instalatii sanitare, ori a unui sistem de ventilatie modern, mult mai performante decat cele vechi. 
renovare interioara casa

In functie de zona

  • Renovare dormitor: Dormitorul este spatiul de relaxare si odihna pasiva. Orice renovare a dormitorului trebuie sa urmareasca, in primul rand, crearea unui spatiu reconfortant pentru beneficiar. Optati pentru culori calde, deschise, pardoseli din parchet, asortate cu restul elementelor, si cat mai multa lumina naturala. Sa nu uitam de liniste, izolatia fonica fiind absolut necesara pentru un somn cat mai profund.
  • Renovare sufragerie: Sufrageria este, poate, cea mai utilizata incapere a casei. De aceea, elementele tind sa se uzeze mult mai rapid. Prin proiectele de renovare sufragerie trebuie adresate probleme, precum schimbarea finisajelor, modernizarea solutiilor existente, crearea unui perete fals, acolo unde este nevoie, pentru a delimita spatiul de relaxare de cel de dining, s.a.m.d. 
  • Renovare baie: Baia este expusa zilnic umezelii, care poate conduce la aparitia mucegaiului si care, in egala masura, poate coroda elementele metalice. Atunci cand renovati baia, aveti in vedere, printre altele, montarea unui sistem de hidroizolatie performant. Investitia intr-un astfel de sistem va preveni aparitia altor daune, a caror reparatie ar putea fi mult mai costisitoare.  
  • Renovare bucatarie: Pentru foarte multe familii, bucataria este inima casei. Aici gatim, luam masa si petrecem timp in tihna alaturi de persoanele apropiate. Renovarea bucatariei presupune, asadar, crearea unui mediu sigur pentru familie. Totodata, aveti in vedere ca, renovand, sa verificati si sa schimbati instalatia sanitara, daca este cazul.  
renovari sufragerie casa

In functie de categorie

Inainte de a intra in alte detalii, mai mult ca sigur, atunci cand va decideti sa renovati casa, aveti in vedere o serie de prioritati, precum:

  • Reducerea consumului de energie si, deci, economisire a banilor;
  • Sporirea gradului de confort;
  • O casa mai spatioasa si bine organizata;
  • Repararea eventualelor probleme depistate inainte sau dupa inceperea renovarii;
  • Adaptarea functiilor casei in functie de nevoile actuale.

Haideti sa luam cateva categorii pe rand si sa vedem cum fiecare contribuie la confortul general.

  • Izolatii: Sistemele de izolatie pot fi de trei feluri, respectiv izolatie fonica, izolatie termica si hidroizolatie. Piata de desfacere propune mai multe tipuri de solutii pentru realizarea acestor sisteme (vata minerala, membrane fonoabsorbante sau hidroizolante, etc.). Profitati, deci, de renovarea casei pentru a imbunatati diverse aspecte ale locuintei. Puteti incepe cu un element destul de important, a carei schimbare sigur va avea un efect vizibil, precum izolatia. Puteti izola peretii pentru o pastrare a temperaturii cat mai bune, dar si opta pentru un sistem de incalzire, care sa consume cat mai putina energie, lucru care va aduce un aport semnificativ la factura de energie. 
  • Tavane: Renovarea tavanelor poate presupune decopertarea acestora pana la zidarie si montarea unor noi finisaje, ori instalarea unui plafon fals. Indiferent de solutia pentru care veti opta, este indicat ca in timpul renovarii sa alegeti materiale de buna calitate, cu bune proprietati termice si acustice. 
  • Pereti: Asemenea tavanelor, renovarea peretilor se face prin decopertare si refinisare, sau prin instalarea peretilor portanti. In plus, fata de tavane, peretii pot suporta demolari pentru reamenajarea spatiului interior. De asemenea, in momentul renovarii peretilor, inspectati cu atentie zidaria, pentru a depista si repara eventuale probleme.
  • Zugraveli: Zugravelile fac parte din solutiile de finisare ale incaperilor, acestea influentand, in mod direct, aspectul vizual al casei. Alegerea zugravelilor potrivite presupune intelegerea nevoilor in conformitate cu rolul camere. De exemplu, in camera copiilor, este indicat sa alegeti vopsele lavabile, usor de curatat. 
  • Instalatii electrice: Intai de toate, interventiile asupra instalatiilor electrice trebuie realizate doar de catre electricieni profesionisti. Orice eroare de proiectare si montaj poate avea efecte devastatoare. In ceea ce priveste renovarea, este demn de mentionat faptul ca expertii recomanda verificarea periodica a cablurilor si schimbarea acestora la un interval de maxim 20 de ani.  
  • Pardoseli: Avand in vedere multimea de solutii pentru renovarea pardoselilor (placi ceramice, parchet, mocheta, etc.), este indicat sa faceti alegerile in functie de utilitatea incaperilor. De exemplu, pentru a fi usor de curatat, in bucatarie ar trebui sa optati pentru placi ceramice. Totodata, pentru a eficientiza sistemul termic al casei, puteti alege ca, odata cu renovarea, sa instalati un sistem de incalzire prin pardoseala.
  • Ferestre: Renovarea ferestrelor se poate face fie prin restaurare (reconditionarea ferestrelor vechi), fie prin montarea unor solutii moderne. De exemplu, geamurile pe care vreti sa le montati sunt din termopan? Trebuie sa aveti in vedere ca, spre deosebire de vechile ferestre, acestea sunt mult mai eficiente, impiedicand patrunderea aerului rece si pastrarea caldurii in locuinta. Ferestrele dispun de obloane? Retineti ca acestea ofera o izolare suplimentara, permitand sa reduceti consumul de energie cu pana la 30%.
  • Incalzire: In prezent, puteti opta pentru o gama variata de sisteme de incalzire. Totusi, atunci cand renovati sistemul de incalzire, trebuie sa aveti in vedere eficienta. Printre altele, acest lucru presupune reducerea consumului de energie si mentinerea unei temperaturi constante in casa. Este indicat sa va consultati intotdeauna cu o echipa specializata, inainte de a va decide cu privire la tipul instalatiei de incalzire pentru care veti opta. 
  • Instalatii sanitare: Instalatia sanitara cuprinde toate tevile, conductele si elementele de alimentare si evacuare din casa. Aveti in vedere ca, in momentul renovarii, sa nu prezinte scurgeri. In caz contrar, problemele generate de scurgerile de apa pot afecta nu doar elementele de finisaj, ci chiar structura de rezistenta a casei.
  • Climatizare: Desi se poate monta separat, sistemul de climatizare ar trebui sa faca parte din proiectul de renovare. Este demn de mentionat faptul ca, in prezent, acestea sunt destul de complexe si pot asigura o temperatura constanta, atat rece, cat si calda, drept pentru care, nu ar trebui confundate cu simpla montare a unui aparat de aer conditionat. 
renovare izolatie casa

Cine se poate ocupa de renovarea casei?

Procesul de renovare casa este extrem de complex si, dupa cum ati putut observa deja, nu inseamna doar o simpla zugravire a peretilor. Mai mult, in anumite cazuri, cum ar fi, de exemplu, instalatiile electrice, operatiunile trebuie executate doar de catre specialisti. In acest sens, intrebarea de mai sus poate avea doua raspunsuri.

Atat timp cat dispuneti de experienta necesara, ori daca renovarea presupune operatiuni simple (de exemplu, schimbarea robinetelor, zugraveli, etc.), puteti renova casa in regim propriu. In caz contrar, este recomandat sa apelati doar la echipe de specialisti. Experienta dumneavoastra sau a acestora poate conduce la succes sau, din contra, poate compromite intreaga investitie.  

In orice caz, este recomandat sa urmariti intotdeauna obtinerea unui rezultat de calitate, si nu neaparat reducerea costurilor cu orice risc. In timp, lucrarile slab calitativ tind sa fie mai putin economice, ajungand chiar sa cheltuiti mai multi bani pentru ulterioare reparatii, decat daca ati fi optat pentru elemente si manopera calitative inca de la inceput.

renovare pereti casa

Cat dureaza procesul de renovare casa?

Determinarea duratei exacte a unui proiect de renovare nu este deloc un lucru usor. Intr-adevar, fiecare proiect este unic. Pentru a calcula o prima estimare, exista doi parametri principali pe care trebuie sa ii luati in considerare, respectiv zona si natura lucrarii.

De exemplu, pentru o suprafata de 100 m², realizarea unor lucrari de baza va dura aproximativ 2 luni, intre 2 si 4 luni pentru o renovare completa, iar pentru una complexa se poate ajunge pana la 7 luni sau chiar mai mult. Retineti faptul ca un specialist poate evalua cu exactitate durata lucrarii si buna functionare a proiectului de renovare a casei.

Costuri renovare casa

Pretul de manopera in cazul proiectelor de renovare casa fluctueaza in functie de foarte multi factori. Unii dintre acesti factori se refera la gradul de deteriorare al casei si la operatiunile care trebuie efectuate. Pentru a obtine o oferta concreta, este recomandat sa apelati la o echipa de profesionisti, care sa evalueze lucrarea si sa determine unde trebuie intervenit, iar in functie de aceste considerente, sa stabileasca un buget aproximativ pentru proiect.

Pe langa faptul ca renovarea casei include o serie de aspecte, diferite de la proiect la priect si, mai ales, de nevoi, trebuie sa retinem faptul ca un proiect de renovare poate fi realizat in regim propriu, atat timp cat dispunem de cunostintele necesare, in caz contrar, fiind preferat sa apelam intotdeauna la echipe specializate, care sa garanteze rezultatul final. Pe langa manopera, nu trebuie sa uitam de importanta materialelor, unde calitatea si rezistenta sunt esentiale.

Acestea fiind spuse, speram ca cele discutate in articol sa va fie de folos intr-un viitor proiect de renovare al casei. Nu uitati, casa este caminul nostru, trebuie sa ii acordam mereu ingrijirea corespunzatoare.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.