
- Categorii: Renovari
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Cand vine vorba de renovarea interiorului, schimbarea pardoselei este, de obicei, o prioritate. Exista o gama variata de modele, de la gresie, parchet, PVC, la mocheta. Va intrebati, insa, care este cea mai buna varianta de renovare pardoseala in functie de camera? Daca doriti sa incepeti un astfel de proces si nu stiti ce tip de model sa alegeti si nici de ce, in continuare va prezentam toate aspectele pe care trebuie sa le aveti in considerare.
Prezentare generala renovare pardoseala
Dintre toate elementele unei constructii, pardoseala este cea mai expusa tranzitului si, implicit, supusa uzurii. Nevoia de renovare pardoseala poate aparea fie atunci cand aceasta este mult prea uzata, devinind nefunctionala, ori atunci cand vrem sa improspatam aspectul interiorului casei. Procesul de restaurare pardoseala poate presupune mai multe tipuri de interventie in functie de tipul acesteia:
- Decopertarea pardoselii si inlocuirea acesteia;
- Montarea unor sisteme de izolatie (hidroizolatie, termoizolatie, fonoizolatie);
- Acoperirea suportului din beton cu rasini epoxidice sau microciment;
- Inlocuirea stratului de finisare din placi ceramice;
- Superfinisarea suprafetelor din piatra naturala sau din marmura;
- Raschetarea si restaurarea pardoselilor din lemn.
Totusi, pentru a determina ce tip de interventie se potriveste proiectului dumneavoastra, este de preferat sa consultati o echipa de profesionisti. Acestia se pot deplasa la locatie si pot evalua starea curenta a podelei si modul de abordare al renovarii.

Ce implica renovarea pardoselii?
De multe ori, motivul principal pentru care alegem sa schimbam pardoseala din incaperi este unul de natura estetica. Foarte rar se intampla sa schimbam pardoseala pentru ca gresia s-a deteriorat, mai degraba o facem pentru ca gresia nu mai este in ton cu celelalte obiecte din camera.
Insa, desigur, de multe ori, pardoseala ajunge sa fie schimbata din nevoie, fie parchetul s-a umflat, fie gresia este prea rece si se doreste un material putin mai cald. Ce-i drept, motivele sunt variate, insa ceea ce trebuie retinut este faptul ca pardoseala contribuie enorm la echilibrul incaperii si la confortul personal, tocmai de aceea, acordati-va timp de gandire, puneti in balanta tipurile de pardoseli, analizand fiecare aspect in parte.
Numai dupa ce ati facut asta, puteti incepe sa alegeti un model potrivit propriilor preferinte. In cele ce urmeaza, vom aborda tema renovarii in pardoseala din doua perspective, a materialelor pe care putem sa le folosim si a incaperii in care sunt acestea sunt montate.

In functie de materiale
- Gresie: Este o pardoseala robusta, disponibila in mai multe culori si finisaje, ce poate fi instalata in orice incapere a casei. Realizata, in principal, din argila si amestecuri cu continut de silice, gresia este un material robust, usor de instalat si intretinut, ce poate imita aspectul diferitelor materiale (lemn, beton, piatra, etc.).
- Teracota: Apreciata pentru rusticitatea si soliditatea sa, teracota, pentru a putea rezista la umiditate si grasime, trebuie sa fie supusa unui tratament impermeabil si hidrofug. Este un material care, datorita porozitatii sale, nu alunca. Retineti, insa, ca teracota necesita o intretinere regulata.
- Piatra naturala: Pardoseala din piatra naturala este un material cu un grad ridicat de soliditate, ce dispune de o gama variata de nuante. In mod evident, este un material mult mai scump. Retineti faptul ca placile din piatra naturala sunt impermeabile si rezistente la pete. Fiind materiale destul de grele in compozitie, este de preferat folosirea acestora la parter.
- Parchet: Cald si autentic, parchetul este un material ce se regaseste sub diverse forme, de la compozitie, pana la game de culori si modele variate. Aceasta diversitate si versatilitate a parchetului face ca acesta sa fie un tip de pardoseala des folosit in renovarile incaperilor din casa.
- Pardoseala din PVC: Pardoseala din PVC este o optiune economica, usor de instalat si intretinut. Aceste calitati au facut ca acest tip de pardoseala sa fie nelipsit in orice renovare. Mai ales ca este un material ce poate imita parchetul, tigla sau betonul.
- Microciment: Foarte la moda de cativa ani incoace, microcimentul poate fi plasat la fel de bine intr-o camera de zi, cat si intr-o baie. Prin compozitia sa, alcatuita din nisip, argila, var, apa si rasina, microcimentul capata o finalitate robusta si rezistenta. Dispune de o gama variata de culori, iar ceara de finisare ii ofera un aspect satinos sau stralucitor. Mai mult de atat, este foarte simplu de intretinut. Se recomanda ca aplicarea microcimentului sa fie realizata de un specialist care sa stie sa manevreze procesul de turnare in asa fel incat rezultatul sa fie pe masura. Retineti ca pentru o durabilitate extinsa, conteaza foarte mult suportul peste care este turnat, acesta trebuind sa fie plat si fara suprafete cu imperfectiuni. In timp, ca orice alt material, este predispus unor schimbari minore, putand aparea fisuri la suprafata.
- Mocheta: Calduroasa si confortabila, pardoseala din mocheta a revenit iar in trend, incepand sa fie folosita din ce in ce mai des ca material de acoperire a solului. Printre cele mai intalnite avantaje, amintim pretul scazut si rapiditatea de instalare. Contrar credintei populare, mocheta este un material prietenos, care se curata destul de usor. Bineinteles, necesita o curatare mult mai profunda, pentru ca acarienii si praful se strang in fibrele mochetei, spre deosebire de alte materiale, de pe care praful se ridica in camera. Retineti ca suprafata sa antiderapanta face ca mocheta sa fie un material ce atenueaza caderile.

In functie de incapere
Atunci cand alegeti o pardoseala, nu va puteti limita doar la aspectul sau estetic si la usurinta de intretinere. Retineti faptul ca nu toate tipurile de pardoseala sunt potrivite pentru imbracarea camerelor dintr-o locuinta. In functie de camera, este bine sa tineti cont de o serie de aspecte:
- Intrare si hol: Intrucat acestea sunt locuri cu trafic intens, vom favoriza podele foarte rezistente. Pentru a limita condensul creat de diferentele de temperatura dintre interior si exterior, este recomandata montarea unui sistem de izolatie complet;
- Living si sufragerie: Pentru aceste camere, vom alege, mai degraba, pardoseli care sa intruneasca trei calitati, respectiv rezistenta, estetica si usurinta de intretinere. In prezent, una dintre cele mai populare solutii pentru podelele din living o reprezinta placile ceramice. In plus, in momentul renovarii, este recomandat sa montati un sistem de incalzire prin pardoseala;
- Bucatarie: Fiind o camera cu un trafic intens, bucataria necesita o pardoseala robusta si rezistenta. Totodata, avand in vedere rolul acesteia, pardoseala din bucatarie ar trebui sa fie usor de curatat. Optati, de asemenea, pentru placi ceramice, marmura sau alte solutii asemanatoare;
- Baia si instalatiile sanitare: Baile sunt adesea extrem de expuse la umezeala. Chiar si cu un sistem de ventilatie performant, podeaua din baie trebuie sa fie, in special, impermeabila. Pentru a realiza acest lucru, inainte de a aplica solutia de invelire, montati, de asemenea, o membrana hidroizolanta;
- Dormitor: In dormitor trebuie, in primul rand, sa avem in vedere confortul. Optati, mai degraba, pentru o pardoseala izolatoare fonica, calda si antialergica. Parchetul este una dintre cele mai eficiente solutii pentru invelirea pardoselilor din dormitor. In plus, in functie de esenta lemnului, acesta poate fi un foarte bun izolator termic natural;
- Camera pentru copii: Pe langa cele mentionate mai sus, podeaua camerei unui copil trebuie sa fie sigura, rezistenta si usor de intretinut. Una dintre cele mai optime solutii este aceea de a instala o mocheta moale, care sa ii poata proteja pe micuti in cazul unei eventuale caderi.

De ce sa optam pentru reconditionarea pardoselii?
Orice tip de investitie imobiliara are avantaje, care pot fi identificate pentru o perioada lunga de timp. Astfel, un proiect de renovare pardoseala se face recunoscut prin urmatoarele caracteristici:
- Imbunatatirea functionalitatii: Renovarea pardoselilor poate insemna imbunatatirea sau adaugarea unor noi functionalitati. Un astfel de exemplu il reprezinta montarea unui sistem de incalzirea prin pardoseala;
- Cresterea eficientei: Din punct de vedere al eficientei termice, materialele moderne pot reduce considerabil costurile lunare de incalzire sau racire a casei. Desi nu toate materialele pentru podele sunt considerate a fi izolatoare, cele mai multe dintre acestea au succes in mentinerea unei temperaturi constante in incapere;
- Suport solid: Posibilitatea de a inlocui vechiul strat cu unul nou, mult mai solid si realizat noilor tehnologii;
- Inlocuirea materialului: Fie ca pardoseala este deterioarata si necesita o schimbare urgenta, fie ca, pur si simplu, vreti sa inlocuiti finisajul existent cu un alt material, renovarea pardoselii poate fi momentul oportun pentru a o face;
- Aspect nou: Desi este recomandat sa renovati complet imobilul, simpla renovare a pardoselii va oferi incaperilor un aspect nou, modern si complet diferit de cel vechi.
Desigur, lista avantajelor de care veti beneficia renovand pardoseala este mult mai extinsa. Este, totusi, important sa retinem faptul ca, intai de toate, orice tip de investitie trebuie sa urmareasca un scop. Toate actiunile in raport cu investitia trebuie calculate, astfel incat scopul sa fie atins.

Pret renovare pardoseala
Pretul pentru un proiect de renovare pardoseala se calculeaza in functie de mai multi factori. Tipul solutiilor folosite, interventiile sau complexitatea manoperei sunt doar cativa dintre factorii care sunt luati in calcul pentru determinarea bugetului.
Asadar, pentru o obtine o oferta personalizata, este de preferat sa contactati, inca de la bun inceput, o echipa de profesionisti. Pe langa costurile de manopera, acestia va pot ajuta, de asemenea, sa stabiliti necesarul de materiale. Astfel, veti putea determina bugetul intregii investitii.
Restaurarea sau schimbarea pardoselilor poate schimba infatisarea intregului imobil. Totusi, avand in vedere gama larga de solutii din care puteti alege, uneori poate fi greu de dus la bun sfarsit un astfel de proiect.
De aceea, va recomandam sa apelati intotdeauna la profesionisti care sa va poata garanta succesul investitiei pe termen lung. Tineti cont intotdeauna de rezistenta materialelor, nu faceti compromisuri in ceea ce priveste calitatea. Speram ca informatiile oferite sa va fie de folos intr-o viitoare renovare a parsoselii.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.