
- Categorii: Renovari
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
De multe ori, atunci cand vrem sa facem o schimbare in casa, cea mai usoara si la indemana varianta este renovarea peretilor. De ce? Pentru ca este o optiune simpla si rapida de schimbare a atmosferei generale din casa si a aerului, desigur.
Fie ca vrem sa schimbam culoarea, din una monotona in una plina de viata sau invers, fie ca vrem sa reparam mici imperfectiuni sau unele mult mai vizibile, procesul de renovare pereti este o optiune valabila oricand.
Pentru a intelege cat mai bine aspectele acestui tip de renovare, in continuarea articolului am enumerat principalele tipuri de modele pe care le gasim pe piata, dar si caracteristicile fiecaruia.
Prezentare generala renovare pereti
Discutam despre renovare pereti atunci cand acestia au ajuns deja intr-o stare critica, atacati de igrasie sau umezeala si avand un grad de uzura inaintat. Insa aceasta lucrare nu se rezuma doar la atat, renovarea peretilor, in sine, fiind un proces care ar trebui repetat periodic, pentru a preveni astfel de cazuri, de altfel, nedorite.
Procesul de renovare al peretilor consta in mai multe etape, un proiect de reconditionare pereti presupunand:
- Decopertarea peretilor pana la zidarie;
- Demolarea peretilor (daca este cazul);
- Reconstructia unor pereti portanti;
- Aplicarea finisajelor (tencuiala);
- Zugravirea sau invelirea cu alte solutii (tapet, gresie, lambriu, etc.).
Despre toate acestea, insa, vom discuta pe larg in continuarea articolului. Important de retinut este faptul ca reconditionarea peretilor nu inseamna doar zugravirea sau schimbarea finisajelor, acesta fiind un proces complex, cu diverse scopuri, printre cele mai importante, poate, fiind aspectele legate de protectia locatarilor si siguranta unei locuinte ,,sanatoase’’.

Ce implica renovarea peretilor?
Inainte de a trece efectiv la demararea unui proiect de renovare pereti, este de preferat sa va informati cu privire la optiunile pe care trebuie sa le savarsiti. De cele mai multe ori, planificarea este esentiala in astfel de proiecte. In cele ce urmeaza, vom discuta despre renovarea peretilor in functie de diverse considerente, precum destinatia, materialele si tipurile de incaperi.
In functie de destinatie
Solutiile de renovare in cazul peretilor exteriori si interiori sunt diferite, acestea avand anumite particularitati, pe care e recomandat sa le aveti in vedere inca de la inceput. Iata ce trebuie sa luam:
Renovarea peretilor exteriori
In primul rand, indiferent de tipul constructiei, ca e veche sau noua, renovarea peretilor exteriori ar trebui sa includa intotdeauna un sistem eficient de izolare. Nu doar ca astfel veti creste valoarea estetica a imobilului, dar veti eficientiza, de asemenea, consumul de energie si veti proteja zidaria impotriva infiltratiilor, care, in timp, pot crea daune irecuperabile.
Pe langa izolarea peretilor, retineti ca o astfel de renovare se face si pentru a oferi exteriorului cladirii un aspect deosebit, dar si protectie impotriva fenomenelor meteorologice sau alti factori daunatori. De asemenea, putem inlocui finisajul deteriorat in diverse moduri, de la folosirea placilor decorative, la caramida sau piatra naturala, pana la vopsirea peretilor in diverse nuante.
Atunci cand alegeti materialele de constructie pentru renovarea peretilor exteriori, unul dintre aspectele importante pe care trebuie sa le aveti in vedere, este rezistenta acestora in raport cu clima din zona in care este amplasata constructia.
Optati, de asemenea, doar pentru materiale de cea mai buna calitate. In timp ce materialele ieftine ofera un pret avantajos in momentul achizitiei, acestea se pot deteriora foarte rapid, cauzand mai multe probleme, care pot compromite, ulterior, intreaga investitie.

Renovarea peretilor interiori
In principiu, orice tip de investitie imobiliara ar trebui sa fie, in primul rand, eficienta. Asemenea peretilor exteriori, si cei din interior pot fi renovati si izolati, astfel incat sa reduca consumul de energie si, implicit, cheltuielile. O renovare pereti interiori presupune, printre altele, montarea unui sistem complet de izolatie – termica, fonica si hidroizolatie.
Fie ca tencuiala s-a deteriorat si trebuie sa intervenim cu reparatii, fie ca interiorul a devenit unul monoton si vrem sa venim cu o schimbare cromatica sau ca, pur si simplu, dorim o extindere a spatiului prin demolarea unui perete existent, schimband astfel configuratia spatiului, renovarea peretilor interiori este solutia optima.
Sa nu uitam, de asemenea, ca principala cauza care duce la deteriorarea peretilor si necesitatea renovarii acestora este umezeala. Retineti ca in baie este obligatoriu sa fie folosite solutii pentru a hidroizola spatiul. Acelasi lucru se aplica si in bucatarie, unde finisajul recomandat, de cele mai multe ori, este faianta, care impiedica infiltratiile de aburi, dar si alte materiale hidrofobe de finisare, precum microcimentul sau vopseaua lavabila.
Din fericire, gama de solutii din care veti putea opta este, dupa cum veti vedea in continuare, destul de variata. Totusi, inainte de a va hotari cu privire la materialele pe care urmeaza sa le achizitionati, va recomandam sa luati legatura cu o echipa de profesionisti, pentru a determina daca acestea sunt potrivite pentru proiectul dumneavoastra.

In functie de material
Pentru ca exista o gama diversa de materiale si modele, in continuare va prezentam printre cele mai des folosite variante de imbracare a peretilor, atat exteriori, cat si interiori.
Faianta
Utilizata frecvent pentru acoperirea peretilor unei bai sau ai unei bucatarii, faianta este o varianta de renovare a peretilor, ce dispune de o gama larga de modele si culori.
Piatra naturala
Un material nobil prin excelenta, piatra naturala este un tip de placa deosebit de greu, care, in timpul fabricatiei, necesita tratament impotriva umiditatii si petelor. Fie ca este vorba de granit, marmura, travertin, instalarea unor placi de piatra naturale necesita cunostinte speciale.
Mozaic
Ofera un stil unic interiorului. fiind o combinatie de culori, a carei folosinta permite crearea unor modele „pixel art”. Mozaicul nu doar ca este foarte usor de intretinut, ci si ofera un grad ridicat de rezistenta la umiditate si pete.
Placi decorative
Potrivite pentru acoperirea unui perete interior sau exterior, placile decorative se gasesc sub forma de benzi subtiri asociate intre ele pentru a crea efecte decorative diferite. Acestea sunt, in general, deosebit de puternice si durabile. Pentru renovarea baii, optati intotdeauna pentru un material rezistent la umiditate, care sa fi trecut si printr-un tratament hidrofug, in prealabil.

Vopsea
Vopseaua este incontestabil una dintre cele mai des intalnite optiuni cand vine vorba de renovarea peretilor. Disponibila intr-un numar infinit de nuante, aceasta poate fi adaptata la toate tipurile de incaperi.
- Vopsea pe baza de apa: mai putin mirositoare si mai putin daunatoare decat cele pe baza de ulei, vopselele pe baza de apa ofera, de asemenea, un timp de uscare mult mai rapid. Intretinerea acesteia este, totusi, mai delicata. Daca vopseaua acrilica, pe baza de apa si rasina, este cea mai frecvent utilizata, vopselele naturale, care contin elemente de origine vegetala sau minerala, incep sa castige teren;
- Vopsea pe baza de ulei: acest tip de vopsea pe baza de solventi organici, este apreciata pentru aspectul sau finisat si usurinta de intretinere. Vopseaua in ulei poseda o putere mare de acoperire. Retineti faptul ca sunt considerate toxice, dat fiind mirosul puternic pe care il emana, care persista chiar si cateva saptamani dupa aplicare.

Tapet
Tapetul este un material cu o istorie indelunagata. Acesta a revenit in trend, acum intr-o varianta moderna, pe piata fiind disponibile o serie de modele si culori, adaptabile fiecarui stil si gust in parte.
- Tapet traditional: relativ fragil si ieftin, tapetul traditional este compus dintr-una sau mai multe foi de hartie. Se gaseste in forma ,,simpla”, respectiv constituit dintr-o singura foaie de hartie sau ,,dubla”, acesta din urma fiind preferata pentru simplul fapt ca ofera un grad ridicat de rezistenta. Retineti faptul ca tapetul traditional nu este potrivit pentru camerele umede;
- Tapet de vinil: compus dintr-o foaie de hartie si strat de PVC, tapetul de vinil este deosebit de rezistent. Impermeabil si usor de intretinut, poate fi instalat in toate tipurile de incaperi, inclusiv in cele umede. Retineti ca tapetul de vinil spumos este o varianta a tapetului de vinil, al carui strat de PVC a fost incalzit pentru a crea modele in relief. Se recomanda utilizarea vinilului expandat daca peretele este usor inegal;
- Tapet netesut: apreciat pentru robustetea, intretinerea usoara si atingerea placuta, tapetul netesut este o varianta mai scumpa. Compus din fibre de celuloza acoperite cu o pelicula de vinil, materialul netesut este cel mai potrivit tapet pentru a ascunde micile defecte ale unui perete.
Plasa fibra de sticla
Panza din fibra de sticla este o alternativa a tapetului care ofera o rezistenta mai mare si impiedica dezvoltarea fisurilor. Este disponibila in diferite modele.
Tencuieli decorative
Tencuielile decorative creeaza o ambianta unica, cu efecte deosebite, fiind, in general, mai rezistente decat o vopsea clasica.
- Tencuiala pe baza de var: apreciata pentru capacitatea sa de reglare a umiditatii, cat si pentru virtutile sale antibacteriene, tencuiala pe baza de var poate crea o atmosfera autentica, chiar rustica. Avand la baza o compozitie din calcar, aceasta este un tip de tencuiala naturala care poate ascunde defectele unui perete;
- Tencuiala decorativa: se deosebeste prin durabilitatea si rezistenta de care dispune. Retineti ca efectul de granulatie pe care doriti sa il obtineti este influentat de modul de aplicare si instrumentul folosit. Poate fi folosita atat la exterior, cat si la interior;
- Stucco: tencuiala colorata in masa, conceputa, in principal, pentru a imita aspectul de marmura, este un invelis decorativ ce are la baza var (sau ipsos), lipici si praf de marmura;
- Betonul cerat: avand la baza un amestec de nisip, var si argila, aspectul de „beton lustruit” se obtine dupa lustruirea peretelui si aplicarea unui strat de lac peste. Betonul cerat este disponibil in mai multe culori. Aplicarea sa este una destul de delicata, deci mare atentie in timpul executiei. Acesta este deosebit de rezistent la zgarieturi, pete si umiditate.
Lambriu
Lambriul este un tip de acoperire compus din benzi de lemn sau PVC. Se prefera folosirea lambriului pentru ca este un material ce imbunatateste izolatia termica si fonica.

In functie de incapere
In timp ce unele materiale sunt mult mai versatile, putand fi instalate in orice incapere a locuintei, altele au o utilizare mai limitata.
- Hol: Holurile sunt, in general, incaperile care fac legatura intre interiorul si exteriorul casei. Astfel, in hol pot aparea diferente de temperatura, care pot cauza condens, acesta conducand la aparitia mucegaiului. Astfel, accentul se pune pe materiale rezistente, precum tapetul de vinil, vopsea lavabila, lambriu, tencuiala decorativa. Aveti, de asemenea, in vedere si partea estetica – holul este prima incapere cu care vizitatorii vor lua contact, atunci cand intra in casa.
- Living: Sufrageria este incaperea cea mai des utilizata de o familie, drept pentru care, peretii tind sa se uzeze intr-un timp mult mai scurt. In aceste incaperi, trebuie sa optam pentru un material suficient de robust: tapet sau vinil netesut, vopsea, etc. Adesea expuse fumului de tigara sau a altor factori daunatori, rezistenta materialelor va dicta durata de viata a investitiei.
- Bucatarie si baie: Intr-o camera umeda, acoperirea peretilor trebuie sa fie, in primul rand, rezistenta la umiditate si pete. Din fericire, producatorii pun la dispozitie o serie de materiale performante in acest sens. Aveti in vedere faptul ca, la aparitia unor probleme pe peretii bailor sau ai bucatariilor, peticirea nu este niciodata o optiune viabila. Daca depistati infiltratii de apa sau alte daune, apelati de indata la un specialist si planificati decopertarea si renovarea tuturor suprafetelor.
- Camera copiilor: Copiii, in special, cei mici, au tendinta de a explora lumea din jur si de a experimenta cu tot ce le iese in cale. Nu este o noutate faptul ca, de cele mai multe ori, peretii din camera copiilor sunt adevarate „opere de arta”.. Aici optam, deci, pentru un material usor de curatat, dar si foarte rezistent.
- Dormitor: Dormitorul poate avea doua functii, fie strict pentru odihna pasiva, fie pentru relaxare. Indiferent de caz, renovarea peretilor din dormitor se poate efectua folosind majoritatea materialelor de constructie enumerate mai sus: vopsea pe baza de apa, tapet, lambriu, placi decorative.

De ce sa optam pentru renovarea peretilor?
Proiectele de renovare pereti atrag, de la sine foarte, multe beneficii. Desi initial investitia ar putea parea costisitoare, cu siguranta rata de recuperare a acestora este foarte avantajoasa pentru beneficiarul proiectului. Iata, deci, care sunt avantajele de care veti beneficia restaurand peretii, atat pe cei interiori, cat si pe cei exteriori:
- Izolare: Materialele si solutiile moderne de constructii sunt extrem de eficiente din punct de vedere al transferului termic. De cele mai multe ori, acestea pot mentine in interior o temperatura constanta, reducand considerabil consumul de energie;
- Spatiu: Dupa cum spuneam inca de la inceput, renovarea poate presupune demolarea sau construirea peretilor portanti, actiuni care pot influenta spatiul dintr-o incapere. Astfel, daca nevoile dumneavoastra s-au schimbat, solutia ar putea consta in renovarea peretilor;
- Siguranta: Din diferite motive, peretii cladirilor se deterioreaza in timp si pot pune in pericol integritatea locatarilor. Un proiect de restaurare pereti va poate oferi posibilitatea de a evalua starea curenta a zidariei si de a adresa eventualele probleme de siguranta.
In plus, orice proiect de renovare aduce un plus de valoare aspectului vizual al casei. Renovand peretii, va veti putea personaliza imobilul dupa bunul plac si in conformitate cu propriile necesitati.

Pret renovare pereti
Dupa cum ati observat pe intreg parcursul acestui material, cand spunem renovare pereti ne putem referi la mai multe interventii, care la randul lor presupun interactiunea cu o varietate de materiale. Acest lucru se traduce prin faptul ca pretul pentru renovarea peretilor va fi diferit de la caz la caz, in functie de toti acesti factori.
Daca planificati un astfel de proiect si vreti sa stabiliti un buget, recomandarea tuturor specialistilor este sa luati legatura cu o echipa profesionista, careia sa ii relatati planul, precum si particularitatile investitiei. Acestia vor putea determina cu exactitate interventiile necesare si va vor putea face o oferta reala, conform cu propriile nevoi.
Renovarea peretilor poate insemna un proiect de anvergura care presupune interventii nu doar asupra finisajelor, ci a intregii structuri a imobilului. Pentru siguranta dumneavoastra si a tuturor beneficiarilor investitiei, optati intotdeauna pentru materiale rezistente, de buna calitate, dar si pentru o manopera pe masura.
In plus, retineti faptul ca, inainte de a fi estetice, investitiile imobiliare trebuie sa fie, in primul rand, eficiente.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.