- Categorii: Pardoseli
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Datorita gamei largi de modele si a montarii simplificate, pardoseala PVC reprezinta o solutie viabila de amenajare pentru orice incapere. Fie ca sunt rulouri sau dale, ca se bat in cuie sau se lipesc, trebuie sa avem întotdeauna grija atunci cand folosim pardoseli PVC.
Aceasta este considerata o solutie decorativa, care nu doar ca este usor de montat si rezistenta, ci si poseda un aspect placut, versatil, a carui montaj este potrivit pentru orice tip incapere.
In continuarea acestui articol vom discuta in detaliu despre caracteristicile si necesitatiile impuse de montajul pardoselii PVC.
Tipuri de pardoseala PVC
Contrar linoleumului, ce au in compozitie materii naturale, pardoselile PVC sunt fabricate din policlorura de vinil, intocmai ca discurile de vinil.
Termenul PVC (Policlorura de vinil) insumeaza, totusi, mai multe tipuri de materiale. Astfel, ajungem sa distingem intre doua tipuri de pardoseli PVC, respectiv omogene si heterogene.
In ceea ce priveste pardoseala PVC omogena, retineti ca aceasta are la baza un singur strat de material. Este foarte rezistenta la traficul intens, tocmai de aceea este de preferat utilizarea acesteia in exterior sau in cladirile publice. Retineti ca acest tip de pardoseala este de evitat in propriile locuinte.
Pardoseau PVC heterogena, pe de alta parte, este solutia pentru interiorele caselor noastre. Aceasta poate fi gasita in doua variante: compacta (standard) si acustica (cu substrat). Spre deosebire de cele omogene, sunt compuse din mai multe straturi, cu sau fara armatura de tipul fibrei de sticla, o fata decorativa si un strat transparent de uzura.
Caracteristici pardoseala PVC
Tendinta este de a crede ca pardoseala PVC, indiferent de tipul acesteia, poate fi montata in toate camerele unei locuinte. Aceasta idee este una eronata si poate sa devina problematica atunci cand este urmata fara a citi in avans mai multe despre acest subiect.
In primul rand, inainte de toate, trebuie sa fiti foarte atenti la specificatiile tehnice atunci cand vreti sa cumparati pardoseala PVC, pentru ca doar verificand ambalajul si fisele veti sti toate detaliile legate de modul de folosire, capacitatea de rezistenta la greutate sau umiditate, compatibilitatea cu diferitele tipuri de incalzire, nivelul de izolatie la sunete, s.a.m.d.
Exista diverse procedee de fabricare a pardoselilor PVC, fabricantii propunand produse in fasii sau rulouri, placi sau dale, care pot fi patrate sau dreptunghiulare.
De retinut ca fiecare procedeu are propriile avantaje. Daca preferati tipurile de pardoseli care imita placile ceramice, de exemplu, poate ca dalele din PVC sunt cele pe care trebuie sa le alegeti. Placile sunt cele ce imita parchetul, iar rulourile pentru microciment.
Pardoseala PVC se gaseste in diverse culori, modele si finisaje: mat, lacuit sau satinat. Aceasta se gaseste sub forma unor rulouri de 2, 3 sau 4 metri latime, dale sau placi autoadezive.
De retinut faptul ca rulourile sunt mult mai greu de manevrat decat dalele, dar, cu toate acestea, permit o montare omogena. In ceea ce priveste montajul, acesta se face in doua feluri: prin lipire sau cu adeziv.
Fiecare pardoseala PVC are o rezistenta si un confort variabil. Stratul de uzura, care este cuprins intre 0,2 si 0,6 mm defineste rezistenta pardoselei, in timp ce grosimea totala, care este intre 2 si 4,5 mm, caracterizeaza confortul oferit.
Mai mult decat atat, pardoseala PVC este impartita in trei clase, in functie de modul de utilizare, clasa 21 – pentru un uz moderat, clasa 22 – pentru un uz normal si clasa 23 – pentru un uz intens.
Tehnici de montare pardoseala PVC
Montajul pardoselei PVC nu este deloc unul dificil, o simpla respectare a regulilor indicate de catre fabricanti fiind necesara pentru o buna montare.
Indiferent de formatul ales sau de modul de punere, chit ca e lipire cu banda dublu adeziva ori agent de lipire sau prindere in cuie, trebuie sa dispuneti de instrumentele adecvate, printre care aparat pentru nivelat, spatula pentru adeziv, cutter cu lama dreapta.
Inainte de procesul de montare, trebuie sa fiti atenti la starea solului sau a suportului peste care urmeaza sa fie instalata pardoseala PVC.
De ce? Pentru ca acestea au o grosime destul de ingusta, undeva intre 2-6 mm, lucru care le face sa fie destul de sensibile. De exemplu, pe o podea veche sau pe una care prezinta defecte de planeitate, nu este suficient sa folositi doar pardoseala PVC, pentru ca nu va avea efectul dorit, aceasta singura neputand acoperi toate imperfectiunile.
Tocmai de aceea, cand este vorba de astfel de cazuri, cel mai bine este sa va ingrijiti de aspectul podelei peste care urmeaza sa fie executat montajul.
Cum se monteaza pardoseala PVC?
Un bun montaj necesita o serie de metode eficiente, a caror respectare sa culmineze cu un rezultat satisfacator.
1. Pregatire
Incepem, desigur, cu un prim pas, cel de pregatire al incaperii, incepand cu golirea integrala a camerei de mobila sau alte obiecte. Retineti ca montarea pardoseala PVC nu se va face decat pe o podea plata, curata si uscata.
Camera fiind golita, trebuie sa continuati cu verificarea planeitatii podelei, daca nu este suficient de plata, fiti pregatiti sa interveniti in reabilitarea acesteia.
Trebuie sa acordati o atentie deosebita acestui lucru pentru a nu risca sa lasati neverificate imperfectiuni care, mai tarziu, ar putea strica aspectul. In cazul unor imperfectiuni minuscule, este indicat sa cumparati o pardoseala PVC mai groasa, care sa permita o ascundere eficienta.
Acum ca podeaua este plata, fara sa dispuna de vreun fel de nivelare, trebuie sa o curatati si spalati. Inainte de a continua cu ceilalti pasii, acordati suficient timp pentru uscare.
2. Aplicarea agent de lipire sau banda dublu adeziva
Dupa ce podeaua este pregatita, se incepe montarea rulourilor plastice de lipire sau aplicarea adezivului pe podea. Pentru o suprafata de pana in 15 m2, incepem cu desfasurarea rulourilor de lipire cu banda dublu adeziva care vor fi aplicate in partea periferica a camerei.
Asigurati-va ca dispuneti de suficiente rulouri pentru a acoperi intreaga suprafata. Pentru suprafetele mai mari de 15 metri patrati, vom aplica banda dublu adeziva din metru in metru.
Pentru suprafetele care depasesc 30 de metri patrati, lipirea se va face prin fizare sau prin lipire cu adeziv.
3. Montare propriu-zisa pardoseala PVC
Am ajuns in punctul mult asteptat, cel am montarii pardoselei PVC. Se incepe prin a plia fiecare rulou de vinil peste el insusi. Apoi, cu ajutorul unei spatule, se aplica un strat de lipici pe jumatate din suprafata rulourilor.
Odata jumatatea fasiei lipita, depliati din nou vinilul pentru a-l face sa adere la sol. Apoi, intindeti din centru spre pereti pentru a indeparta surplusul de lipici spre exterior si pentru a va asigura de planeitatea pardoselei PVC.
Urmati aceleasi etape si pentru cealalta jumatate de rulouri. Pentru armaturi, cele doua bucati de pardoseala trebuie sa fie suprapuse pe 5 cm. Daca aveti o pardoseala cu modele, asigurati-va ca acestea sunt aliniate corespunzator.
4. Finisaje
Pardoseala din PVC este practic montata. Nu mai ramane decat sa taiati marginile care depasesc nivelul peretilor. Pentru a taia vinilul, utilizati o rigla metalica si un cutter, astfel incat sa va asigurati ca taietura este dreapta.
Va recomandam sa montati plinte de-a lungul peretilor pentru a proteja marginile pardoselei din vinil. Ganditi-va sa montati si praguri la nivelul usilor.
In lipsa acestora, riscati sa dezlipiti vinilul la orice trecere. Pardoseala PVC este, in cele din urma, montata. Inainte de a decora camera, lasati-o la uscat 48 de ore, pentru a asigura o montarea corecta.
Fara acest timp de asteptare, riscati ca mobila sa lase urme pe podea. De asemenea, nu este permis nici sa mergeti prin camera pana ce nu se scurge timpul de asteptare.
Pret montaj pardoseala din PVC
Pentru a monta o pardoseala din vinil, fie folosind forma de tip rolou, fie folosind dalele sau alte tipuri de forme, veti avea nevoie de un profesionist cu experienta in domeniu. Astfel, in functie de complexitatea procesului, pretul de montaj per metru patrat variaza intre 4 si 8 euro.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.