Renovare bucatarie

renovare bucatarie

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Renovarea bucatariei este, probabil, cea mai des intalnita lucrare. Acest lucru se datoreaza faptului ca instalatiile si echipamentele din bucatarie sunt atat de utilizate, incat ajung sa sufere de-a lungul anilor, datorita prezentei constante a umiditatii si a utilizarii de produse de curatenie abrazive. Pentru ca este un spatiu esential in casa, in cele ce urmeaza va prezentam in detaliu fiecare aspect inclus in procesul de renovare bucatarie.

Prezentare generala renovare bucatarie

Bucataria deserveste mai multor scopuri. In bucatarie gatim, mancam si ne petrecem o mare parte a timpului alaturi de familie sau de cei dragi. De aceea, procesul de renovare bucatarie este extrem de important, atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea psihica.

Cum incaperea este adesea expusa aburilor de apa si ulei, se creeaza mediul ideal de dezvoltare a mucegaiului sau a altor germeni. Asadar, pentru a ne proteja impotriva efectelor acestora, este important sa renovam periodic cel putin peretii, desi ideal ar fi sa renovam toate partile care ne-ar putea afecta sanatatea.

In al doilea rand, bucataria ar trebui sa ofere o perspectiva de prospetime si revigorare celor ce o utilizeaza. Aspectul vizual poate influenta starea de spirit a familiei, astfel ca o bucatarie renovata intr-un mod placut poate schimba atmosfera din casa.

Nu in ultimul rand, trebuie avut in vedere aspectul functional al unei bucatarii. Pentru a isi putea indeplini scopul, toate elementele unei bucatarii trebuie sa functioneze optim. Aici intra, printre altele, instalatiile sanitare si electrice, electrocasnicele, mobilierul, etc.

renovare bucatarie traditionala casa

Cand este necesara renovarea bucatariei?

Ajungem, de multe ori, sa intervenim in renovarea bucatariei atunci cand vrem sa modificam spatiul in totalitate din diverse motive, fie ca este vorba de o problema cu instalatia, cu pardoselile ceramice sau mobilierul deteriorat, sau atunci cand, pur si simplu, vrem o schimbare si un stil diferit de cel prezent. Fie ca e vorba de o necesitate sau preferinta aspectuala, trebuie sa stim ca sunt cazuri absolut necesare cand trebuie sa intervenim in renovarea bucatariei:

  • Instalatiile sanitare au mai mult de zece ani, sau cand conductele sunt confectionate din plumb, acestea fiind interzise acum datorita toxicitatii;
  • Parti din instalatia sanitara prezinta rupturi sau deteriorari care duc la aparitia scurgerilor de apa;
  • Instalatia electrica nu este impamantata;
  • Apar urme de umiditate;
  • Simtim un miros similar celui de peste la aprinderea luminilor (semn ca circuitul de cabluri electrice este vechi si trebuie schimbat);
  • Faianta sau gresia prezinta fisuri sau chiar incep sa se desprinda;
  • Mobilierul incepe sa se decojeasca, ceea ce inseamna ca este putred si trebuie inlocuit;
  • Consumul de energie electrica este foarte mare, dovada ca trebuie sa schimbati aparatele cu altele din categoria A.

Dar acestea sunt doar cateva dintre situatiile urgente in care este necesara interventia. In realitate, expertii recomanda renovarea bucatariei odata la 5 – 10 ani, pentru a preveni deteriorarea materialelor care pot crea accidente sau pot dauna sanatatii.

renovari in bucatarie

Ce implica renovarea bucatariei?

Desi adesea confundat doar cu zugravirea, procesul de renovare bucatarie implica interventia asupra tuturor elementelor din incapere. Discutam, asadar, despre zidarie, instalatii, mobilier si chiar electrocasnice. De asemenea, modul si etapele de renovare difera in functie de mai multi factori, pe care ii veti descoperi in cele ce urmeaza.

In functie de categorie

In functie de categoria elementelor asupra carora intervenim, renovarea se poate diferentia astfel: 

  • Instalatia sanitara: Instalatia sanitara reprezinta totalitatea conductelor si a tevilor dintr-o bucatarie, aceasta permitand circulatia lichidelor (circuitele de apa, sistemele termice, canalizarea). In functie de materialul din care sunt fabricate, elementele instalatiei sanitare pot rezista intre 10 si 15 ani. Totusi, conform inginerilor, depunerile pot aparea inca din primii ani de utilizare, astfel ca este recomandat sa verificati periodic instalatia sanitara, iar daca depistati probleme, sa interveniti in renovarea acesteia cat mai repede.
  • Instalatia electrica: Conform datelor, refacerea circuitelor electrice intr-un apartament vechi poate reduce in mod considerabil riscul declansarii incendiilor. In ceea ce priveste bucataria, cablurile de electricitate sunt constant expuse aburilor, ceea ce face ca acestea sa se deterioreaze mult mai rapid, comparativ cu instalatia electrica din alte incaperi. Este recomandat sa interveniti asupra instalatiei electrice ori de cate ori achizitionati un consumator puternic nou (frigider, aragaz electric, masina de spalat, etc.), iar instalatia veche nu corespunde cerintelor respective.
  • Peretii: Peretii sunt, poate, cei mai expusi deteriorarii. Adesea, solutiile de finisare a peretilor dintr-o bucatarie sunt eficiente in ceea ce priveste protectia impotriva aburilor sau igrasiei. Astfel, finisajul peretelui, fie ca este faianta, microciment sau vopsea lavabila, va oferi protectie tencuielii, dar va avea si un rol decorativ. Cu toate acestea, in timp, finisajul dat peretilor sunt supusi uzurii si se deterioareaza poate cel mai adeasea. In acest caz, daca nu se intervine rapid in renovarea peretilor bucatariei, umezeala poate produce daune irecuperabile la nivel de zidarie. Pentru o nota de modernitate, dai si pentru protectie sporita, cel mai obisnuit este imbracarea peretilor cu faianta, deoarece suprafetele ceramice sunt mai usor de curat si sunt cele mai folosite in astfel de incaperi. 
  • Pardoseala: Avand in vedere faptul ca traficul din bucatarie poate fi mai intens, in comparatie cu restul camerelor, pardoseala se poate deteriora mult mai rapid. In general, in cazul podelelor deteriorate, imbunatatirea aspectului vizual este cel mai des motiv pe care il luam in calcul. Totusi, acesta nu este singurul aspect pe care ar trebui sa il aveti in vedere, materialele de invelire pentru pardoseala, de exemplu, ajutand la izolarea termica, dar si fonica a bucatariei. Asadar, renovarea pardoselii ar putea reduce consumul de energie si v-ar putea ajuta sa economisiti bani pe termen lung.  Pentru aceasta, pardoselile din ceramica sunt o optiune clasica si obisnuita, desi au inceput sa se foloseasca si podele laminate potrivite pentru bucatarii.
  • Mobilier: Dintre toate elementele unei bucatarii, nimic nu influenteaza mai mult aspectul vizual decat mobilierul. Amenajarea mobilei de bucatarie in diferite forme poate crea senzatia de spatiu, forma bucatariei fiind un element ce influenteaza aspectul intregii incaperi. Mobilierul deteriorat, insa, poate degrada vizual bucataria. In plus, crapaturile sau alte daune, pot crea mediul propice pentru germeni. Avand in vedere faptul ca folosim mobilierul pentru depozitarea alimentelor sau a veselei, mobila veche, deteriorata, ne poate afecta sanatatea. Pentru a va feri de astfel de situatii, este, in primul rand, recomandat sa intretineti corespunzator elementele de mobilier si, mai important, atunci cand renovati bucataria, sa optati pentru materiale de calitate, care sa reziste mai bine in timp.
  • Blat: Blatul bucatariei intra, de cele mai multe ori, in contact direct cu alimentele sau vesela. Asemenea mobilierului, daca acesta prezinta urme de deteriorare, fiti siguri ca acolo vor exista daunatori. Materialele pe care le puteti utiliza pentru renovarea blatului sunt foarte variate, de la marmura, granit clasic, compusii de rasina si cuart, pana la cele mai comune din pal, materiale plastice sau laminate. De asemenea, recomandarea specialistilor este sa optati pentru un blat de lucru de cel putin 300 x 60 cm.
  • Electrocasnice: O renovare bucatarie completa implica inlocuirea electrocasnicelor vechi, deteriorate si care nu mai functioneaza la capacitate optima. Pentru aceasta, este bine sa mizati pe calitate inca de la inceput, pentru a nu schimba produsele anual. De asemenea, aveti in vedere faptul ca amenajarea bucatariei se va face in functie de locul in care veti amplasa electrocasnicele. Astfel, inainte de a planui renovarea bucatariei, informati-va cu privire la dimensiunile viitoarelor electrocasnice pe care le veti achizitiona.
renovare mobilier bucatarie

In functie de forma bucatariei

Spatiul si forma camerei sunt principalii factorii care determina pozitionarea tuturor elementelor. In continuare, va prezentam diferite tipuri de bucatarii si o scurta descriere pentru fiecare in parte:

  • Bucatarie liniara: Asezata de-a lungul unui perete. Stil tipic pentru bucatariile mici, cu un rand de mobila inferior;
  • Bucatarie coridor: Se remarca prin doua randuri de mobila si aparate electrocasnice. Ofera mai mult spatiu de depozitare in bucatarie. Mult mai usor de folosit. Nu prezinta spatiu pentru asezarea unei mese. Este, mai degraba, o bucatarie pentru lucru;
  • Bucatarie in forma de L sau pe colt: Destinata bucatariilor spatioase. Foarte comoda. Spatiu suficient pentru a include si o masa cu scaune. Spatiu de uz comun;
  • Bucatarie in forma de C: Mobilierul ocupa trei dintre peretii camerei. Este printre cele mai usor de folosit. Poate fi realizata doar in spatii destul de mari.

In functie de distribuirea elementelor

Modul in care alegem sa localizam mobilierul si aparatele electrocasnice este conditionat, in principal, de marimea si forma spatiului disponibil.

  • Pentru distribuirea zonelor, se ia in seama asa numitul „triunghi de lucru”, format din chiuveta, zona de gatit si camara. In cazul bucatariilor drepte, de dimensiuni mai mici, zona de gatit va fi mereu in centru;
  • In plus, trebuie sa aveti in vedere faptul ca pentru a deschide usile si sertarele mobilierului este nevoie de un spatiu minim de 1 m in fata lor, precum si de aproximativ 40 cm in jurul aragazului sau a plitelor electrice si aproximativ 60 cm in jurul chiuvetei;
  • Forma bucatariei se supune unor serii de modele standard, bazate pe triunghiul de lucru deja mentionat. Bucataria poate fi in forma de L (pe colt), de coridor (cu doua randuri de mobila pe ambele parti) sau in forma de C (trei pereti uniti intre ei). In plus, exista optiunea de a localiza o insula in bucatariile mari, care sa dispuna de chiuveta si zona de gatit;
  • Este recomandat sa puneti cuptorul electric si pe cel cu microunde intr-o coloana special creata, pentru o mai mare comoditate. Inaltimea ideala a cuptorului este la 90 cm fata de podea, cu cuptorul cu microunde deasupra celui electric;
  • Este necesar sa aveti cel putin 150 cm de blat liber pentru a putea lucra confortabil;
  • Daca doriti sa includeti si o zona de luat masa in bucatarie, aveti nevoie de aproximativ 4 m2 pentru a plasa o masa patrata cu patru scaune. In cazul in care nu aveti suficient spatiu, puteti opta pentru un blat, care sa se extinda cu aproximativ 25 cm si care sa fie plabil si folosit la nevoie. 
renovare bucatarie in forma de L

In functie de materiale

Bucataria trebuie sa fie prevazuta cu mobilier suficient de puternic care sa reziste la prezenta constanta a umiditatii, grasimii si caldurii.

  • Pentru pereti este mai bine sa optati pentru faianta, fiind cea mai rezistenta solutie;
  • Pardoselile ceramice sunt cea mai buna optiune. Cu toate acestea, pentru bugetele restranse (si, mai ales, daca nu dorim sa intervenim in lucrarea existenta), parchetul laminat este o varianta, fiind economic si usor de instalat, fara a fi nevoie de indepartarea placilor originale;
  • Mobilierul si blaturile cel mai des utilizate sunt cele din PAL si MDF, desi in ziua de azi se regasesc si variante laminate si din materiale plastice. Mobilierul din lemn necesita ingrijire speciala, fiind mult mai delicat, in timp ce materialul lacuit, puternic lucios si otelul trebuie tratate cu grija, tinandu-se cont de faptul ca nu trebuie curatate niciodata cu materiale si produse abrazive pentru a nu deteriora suprafata.

Alternative de renovare bucatarie

Daca dorim sa renovam bucataria, dar nu vrem sa schimbam cu mult lucrearea existenta sau nu dispunem de un buget suficient, putem folosi urmatoarele optiuni:

  • Pe langa podele laminate, podele din vinil sunt o varianta eficienta, ieftina si foarte rezistenta;
  • Exista vopsele speciale pentru vopsirea placilor ceramice si mobilierului de bucatarie;
  • Lipirea vinilului autoadeziv pe usi si schimbarea manerelor sunt, de asemenea, solutii simple si ieftine. 
bucatarie moderna renovata

De ce sa optam pentru renovarea bucatariei?

Cu toate ca ar putea parea o cheltuiala considerabila, proiectul de renovare bucatarie este, in realitate, o investitie extrem de eficienta. Iata cateva dintre motivele pentru care ar fi bine sa renovati bucataria:

  • Modernizare – Nevoile oamenilor se schimba, iar din acest motiv, tehnologiile evolueaza constant. Renovand bucataria, veti putea opta pentru solutii moderne, mult mai performante;
  • Eficienta – Materialele vechi de constructii nu urmareau eficientizarea consumului energetic. In schimb, printr-o renovare, veti putea opta pentru materiale eficiente din punct de vedere energetic, care pot reduce cheltuielile lunare;
  • Spatiu – Atunci cand familia se mareste, spatiul poate deveni o reala problema. Renovarea bucatariei va poate permite sa reorganizati incaperea (numarul dulapurilor, dimensiunea acestora, etc.);
  • Confort – Conformul nu se refera doar la scaunele pe care ne asezam atunci cand luam cina. Renovand, veti putea, de exemplu, opta pentru sisteme performante de ventilatie, care vor permite degajarea aburilor si aerisirea bucatariei;
  • Aspect – Nu in ultimul rand, foarte multe bucatarii sunt invechite din punct de vedere vizual. Prin renovare, veti oferi bucatariei un aspect nou, actual, de care, cu siguranta, va veti bucura alaturi de cei dragi. 

Asadar, randamentul investitiei sigur nu va trece neobservat. Dupa cum am mai spus, bucataria este una dintre cele mai importante incaperi ale casei, iar renovarea acesteia are numai avantaje.

renovare pardoseala bucatarie

Idei de renovare bucatarie in functie de tipul acesteia

Renovarea bucatariilor este recomandata, indiferent de tipul bucatariei despre care discutam. Iata cum puteti renova o bucatarie in functie de tipul acesteia:

  • Bucatarie mica: In cazul bucatariilor mici, cea mai mare provocare o reprezinta distribuirea eficienta a spatiului. Prin renovare, veti putea distribui elementele de mobilier astfel incat spatiul sa nu mai fie o problema;
  • Bucatarie mare: Una dintre cele mai des intalnite probleme ale bucatariilor mari o reprezinta sistemele de incalzire sau aerisire. Renovand, veti putea opta pentru materiale cu proprietati termice performante, dar si pentru un sistem de ventilatie modern;
  • Bucatarie apartament: Cand discutam despre renovare bucatarie apartament, acest procedeu este absolut necesar, mai ales cand achizitionam un imobil vechi. Nu doar ca igiena este principala problema, insa materialele vechi de constructie nu respecta, de cele mai multe ori, normele de siguranta contemporane, astfel ca pot pune in pericol sanatatea utilizatorilor.

Pentru mai multe detalii privind modalitatea de renovare a bucatariei, va recomandam sa luati legatura cu un profesionist. Acesta va va putea oferii informatii personalizate privind lucrarea pe care o planuiti.

renovare bucatarie deschisa apartament

Este nevoie de autorizatie pentru renovarea unei bucatarii de apartament?

Desi nu este o regula, proiectele de renovare bucatarie pot necesita obtinerea unei autorizatii in prealabil. In principiu, acest lucru se datoreaza zgomotului generat.

Totusi, in anumite situatii, precum renovare bucatarie apartament, in care se prevede interventia (construire sau demolare) asupra zidariei, pentru a nu afecta stalpii de rezistenta, veti avea nevoie de o autorizatie de renovare de la primarie.

Pret renovare bucatarie

Diferiti profesionisti sunt implicati in renovarea unei bucatarii: de la instalatori si electricieni, pana la zidari si tamplari. Prin urmare, este mult mai rentabil si rapid sa apelati la o firma care sa execute proiectul de renovare in intregime.

Exisa multi factori care pot afecta costul total al renovarii, printre care se numara materialele utilizate, starea instalatiilor sanitare si tipul de bucatarie pe care doriti sa il construiti. Pentru o estimare concreta, sfatul nostru este sa apelati intotdeauna la o echipa de specialisti.

Acestea fiind spuse, retinem faptul ca renovarea bucatariei este recomandata indiferent de tipul acesteia, fiind un proiect ce ar trebui repetat la cel putin 10 ani, pentru a evita degradarea completa a unor elemente, precum instalatiile sanitare, de exemplu. De asemenea, daca aveti in plan un proiect de renovare bucatarie, optati intotdeauna pentru materiale de foarte buna calitate, dar si pentru o echipa de profesionisti, care sa execute lucrarea.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.