Renovare baie

renovare baie

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Renovarea baii este, fara doar si poate, o activitate careia trebuie sa ii acordam atentie si timp. In ziua de azi baia a ajuns un spatiu important, nefiind doar locul de relaxare zilnica, ci si zona de confort necesara noua, depasindu-si astfel vechea functie de simpla toaleta.

Exista foarte multe optiuni decorative pentru renovare baie, dat fiind faptul ca acest loc ne ofera posibilitatea de a experimenta cu diverse culori, materiale si nuante pe care, in mod obisnuit, nu le-am alege pentru amenajarea altor spatii din casa.

Prezentare generala renovare baie

Toate elementele baii sunt expuse aburilor, iar acest lucru conduce la degradarea in timp a acestora. Chiar si cu cele mai performante sisteme de hidroizolare, in timp aburii vor trece de finisaj si vor patrunde in tencuiala sau in zidarie.

Mai mult decat atat, in ceea ce priveste piesele de mobilier sau eventualele electrocasnice, dat fiind ca acestea sunt direct expuse, risca sa se deterioreze mult mai rapid. Iar daca aceste efecte ale aburului nu erau suficiente, trebuie sa stiti ca umezeala si condensul conduc, in mod indubitabil, la formarea mucegaiului pe pereti.

Pentru a va proteja sanatatea impotriva acestor ,,inamici’’, este recomandat sa investiti intr-un proiect de renovare baie inainte de a va muta intr-un imobil, iar mai apoi, cel putin o data la 10 ani sau atunci cand situatia o cere.

Dupa cum veti vedea in materialul urmator, renovarea baii presupune interventia asupra tuturor elementelor din baie, si nu doar asupra peretilor, asa cum adesea se confunda.

renovare baie apartament

Factori de avut in vedere inainte de inceperea renovarii

Inainte de a incepe renovarea baii trebuie sa analizati foarte bine preturile si, cel mai important, sa mizati pe calitate, ca nu cumva sa fiti in situatia de a alege materiale ieftine la inceput care, la final, sa rezulte intru-totul intr-o investitie mult mai scumpa. 

De asemenea, alegerea accesoriilor si a obiectelor necesare spatiului este o sarcina importanta, careia, iarasi, trebuie sa ii acordati atentie, mai ales daca nu va doriti sa renovati spatiul de la an la an. Fie ca vorbim de pardoseala, pereti, instalatii sanitare sau mobilier, acestea trebuie sa fie calitative si rezistente in timp. Desi mai costisitor, prin alegerea unor produse de calitate veti avea siguranta lucrului bine facut.

Cand este necesara renovarea baii?

  • Cand instalatiile sanitare au mai mult de zece ani sau sunt confectionate din plumb (sau fier, in cazul caselor foarte vechi), este necesara efectuarea unei renovari pentru a le schimba. Pentru aceasta, trebuie sa spargeti peretii si schimba toate instalatiile vechi;
  • Cand instalatia electrica incepe sa emane un miros caracteristic atunci cand lumina este aprinsa (miros similar cu cel de peste);
  • Cand faianta sau gresia prezinta fisuri;
  • Cand se observa prezenta umezelii si a mucegaiului;
  • Cand tevile se infunda sau emana un miros neplacut;
  • Cand baia ajunge sa isi piarda din confort, poate ca e necesara schimbarea obiectelor sanitare;
  • Cand nu exista ventilatie suficienta, este necesara instalarea unui sistem de extractie a umiditatii si mirosului, de preferat un ventilator elicoidal axial.
renovare baie casa

Ce implica renovarea baii?

Baia, asemenea bucatariei, este unul dintre spatiile cele mai complicate si costisitoare de renovat, din motive asemanatoare, si anume prezenta instalatiilor sanitare si necesitatea unor acoperiri rezistente. Inainte de a incepe renovarea baii, insa, trebuie sa luati in considerare propriile necesitati si optiunile pe care le aveti. 

Este esential ca materialele folosite sa fie rezistente la umiditate, fiind de preferat folosirea produselor ceramice atat pentru pardoseli, cat si pentru imbracarea peretilor, a vopselei interioare rezistente la umezeala, cat si a mobilierului din material laminat sau melaminat. Obiectele sanitare sa fie confectionate din portelan, otel, sticla, etc.

Avand ca punct de plecare scurta introducere de mai sus, putem incepe sa clasificam procesul de renovare al baii in functie de fiecare parte componenta.

  • Instalatia sanitara: Aceasta parte cuprinde conductele si tevile pentru alimentare, tevile pentru evacuarea apei, modalitatile de incalzire. Materialul acestora poate fi atat din cupru, cat si din materiale plastice. Robinetele de apa calda si rece sunt necesare atat pentru chiuveta, cabina de dus/cada, scurgerea apei reci pentru WC. Daca aveti si bideu, trebuie sa aveti in vedere robinetele si scurgerea pentru acesta.
  • Instalatia electrica: Instalatia electrica a baii este supusa unor reguli stricte care trebuie respectate. Instalatia trebuie sa fie omologata si realizata intr-un mod riguros, avandu-se in vedere echilibrarea tuturor circuitelor si calitatea componentelor. In baie trebuie sa se regaseasca produse de iluminat pe tavan, fie ca vorbim de un singur punct central sau mai multe, orientabile. La iluminarea din tavan se adauga si punctele de iluminat din oglinda. Daca spatiul este unul mare, insa, trebuie sa aveti grija sa includeti puncte de iluminat pe zone. Este, de asemenea, convenabil sa dispuneti de un intrerupator langa oglinda.
  • Peretii: Cel mai obisnuit mod de renovare al peretilor baii este imbracarea acestora cu faianta, dat fiind faptul ca suprafetele ceramice vor fi intotdeauna mai usor de curatat. In prezent, insa, folosirea vopselei si a microcimentului au inceput sa fie din ce in ce mai frecvente. Partea inferioara a peretilor necesita, de cele mai multe ori, placarea cu faianta, aceasta fiind mult mai predispusa contactului cu apa decat cea superioara, care poate fi zugravita cu vopsea speciala. Pe de alta parte, microcimentarea este foarte rezistenta si durabila, oferind un aspect diferit incaperilor.
  • Pardoseala: Pardoselile ceramice sunt optiunea clasica si obisnuita, desi in ziua de azi exista si podele laminate potrivite pentru bai. Microcimentul este o alta optiune, desi mai putin rezistenta. De asemenea, se poate opta pentru o piatra naturala sau chiar pentru pardoseli din rasina.
  • Mobilier: Mobilierul si accesoriile pentru baie se rezuma, de obicei, la masca de sub chiuveta, suportul pentru prosoape, pentru rolele de hartie igienica, dulapul cu oglinzi si unul cu rafturi. In baile mai mari se pot amplasa si alte componente, cum spatiul permite acest lucru.
  • Obiecte sanitare: Majoritatea obiectelor sanitare sunt realizate din portelan. Elementele principale dintr-o baie sunt cabina de dus sau cada, toaleta si chiuveta. De asemenenea, exista si optiunea de a instala un bideu.
  • Cabine si perdele de dus: Perdeaua de dus este o optiune economica si simplu de pus. Tot ce este necesar este montarea unei bare pentru a o putea prinde. Pe de alta parte, peretii din sticla sunt o varianta mult mai rezistenta, durabila si estetica. Desigur, o varianta mult mai scumpa decat cea a prinderii unor perdele de dus. Este necesara inchiderea dusului sau a cazii, fie ca alegeti montarea unui perete de sticla sau a unei perdele de dus.
  • Sistemul de ventilatie: In baile care nu dispun de un sistem de ventilatie potrivit, este necesara instalarea unui sistem de extractie pentru a putea indeparta, astfel, umiditatea produsa de vaporii de apa si mirosuri. Un extractor de baza cu motor electric elicoidal cu viteza de aproximativ 2.450 rpm (rotatii pe minut).
  • Sistemul de incalzire: Sistemele de incalzire performante pot reduce consumul de energie cu pana la 50%. Astfel, desi ati putea considera ca acestea sunt mai scumpe, in realitate, va veti amortiza investitia initiala in primii ani de utilizare. In plus, piata sistemelor de incalzire pentru baie este extrem de diversificata. Veti putea opta pentru incalzire prin pardoseala, panouri radiante cu infrarosu sau clasicele radiatoare. 
renovare instalatii sanitare in baie

Avantaje renovare baie

Una dintre cele mai eficiente metode de a improspata aspectul unei case este prin realizarea unei investitii de renovare baie. De ce? Pentru ca acest tip de investitie are nenumarate avantaje si aproape niciun dezavantaj, in afara de bugetul pe care trebuie sa il alocam, de cele mai multe ori. Iata motivele principale pentru care este recomandat sa interveniti in renovarea unei bai:

  • Reparatii – In timp, elementele din baie se vor deteriora si vor aparea probleme precum scurgerile de apa, a caror efect se poate extrapola catre deteriorarea podelelor, inundarea nivelelor inferioare sau distrugerea planseului. Renovand, veti putea repara toate problemele si veti evita situatiile mentionate anterior;
  • Sanatate –Pe piata exista o gama diversa de solutii moderne care pot preveni formarea mucegaiului in baie. Prin alegerea unor astfel de materiale, veti proteja sanatatea tuturor celor care vor folosi acest spatiu. Este recomandat, astfel, hidroizolarea acestei incaperi pentru a nu permite infiltratiile de apa; 
  • Eficienta – Materialele moderne de constructie sunt mult mai performante si eficiente, comparativ cu cele vechi. Acest lucru aduce multe imbunatatiri, printre care, cu siguranta, veti putea eficientiza consumul de energie si reduce cheltuielile recurente de incalzire sau aerisire;
  • Spatiu – O renovare eficienta poate transforma o baie mica sau inghesuita intr-una functionala, practica si spatioasa. Astfel, intreaga dinamica a incaperii se poate schimba si adapta nevoilor curente;
  • Hidroizolare – Una dintre principalele probleme ale bailor vechi o reprezinta lipsa hidroizolatiei. Un astfel de sistem nu doar ca va proteja intreaga structura de rezistenta a casei, dar poate reduce considerabil si riscul inundatiilor, precum si deteriorarea spatiului;
  • Modernizare – In final, renovarea baii poate insemna instalarea unor echipamente aditionale, mult mai performante fata de cele invechite. Unul dintre cele mai clasice exemple in acest sens il reprezinta cabinele de dus performante, cu hidromasaj si alte caracteristici integrate. 

Pentru foarte multe persoane, baia este, de asemenea, un spatiu de relaxare si meditatie. Investind intr-un proiect de renovare, veti putea amenaja incaperea dupa propriile preferinte, astfel incat sa devina un spatiu confortabil, in care sa va puteti relaxa intotdeauna cu o baie fierbinte la finalul unei zile obositoare.

renovare pardoseala baie

Renovare in functie de tipul baii

Atunci cand aveti in vedere un proiect de renovare baie, retineti ca planul trebuie facut in functie de tipul acesteia. Iata cele mai des intalnite tipuri de bai si ce trebuie sa aveti in vedere in renovarea acestora:

  • Baie mica: In ceea ce priveste baile cu dimensiuni reduse, unul dintre aspectele pe care ar trebui sa il urmariti este eficientizarea spatiului. Optati, asadar, pentru obiecte de mobilier care sa nu ocupe prea mult spatiu inutil. De asemenea, in baile mici, este preferata montarea unei cabine de dus, si nu a unei cazi, aceasta din urma ocupand mult mai mult spatiu, pe care, poate, am putea sa il folosim in alte scopuri;
  • Baie mare: Renovarea unei bai mari presupune fara indoiala o investitie mai mare in renovare si amenajare. Dar, sigur, atunci cand spatiul nu este o problema si cand dorim sa avem o baie imensa dotata si cu alte echipamente (Jacuzzi sau cada + dus italian) in afara de cele necesare vom face astfel incat sa optimizam la maxim spatiul. Recomandarea specialistilor in cazul bailor mari este sa utilizati cat mai mult din spatiul respectiv, dar si sa optati pentru un sistem de ventilatie performant;
  • Baie apartament: Baile apartamentelor pot fi mari, mici, drepte sau pot avea diferite forme. Totusi, principala problema a acestora o reprezinta inundatiile. Pentru a evita astfel de situatii, atunci cand renovati este indicat sa montati un sistem de hidroizolare, atat pe pardoseala, cat si pe tavan sau pereti.

Totusi, pentru a obtine maximul de eficienta, va sfatuim sa contactati o echipa de profesionisti in prealabil, care sa va ajute de-a lungul intregului proces de renovare. 

renovare baie montaj cada

Pret renovare baie

Inainte de a stabili detaliile legate de pret, consideram ca este necesar sa discutam despre calitatea materialelor, dar si a executiei lucrarilor. Un pret mic indica, adesea, o calitate indoielnica. Desi investitia initiala va fi mai mica, pe termen lung, rezolvarea problemelor si reparatiilor vor ajunge sa coste mult mai mult decat daca ati fi optat, inca de la inceput, pentru materiale calitative.

Cand vine vorba despre stabilirea bugetului, trebuie sa stiti ca tarifele pot varia in functie de diversi factori. Materialele folosite, tehnologiile pentru care veti opta, dificultatea proiectului, operatiunile incluse, sunt doar cateva aspecte luate in calcul pentru a determina un pret final.

Daca planuiti o renovare baie si doriti o oferta personalizata, este de preferat sa contactati, inca de la bun inceput, o echipa de profesionisti. Acestia nu doar ca vor calcula cu exactitate pretul de manopera pentru proiectul dumneavoastra, dar va pot ghida, de asemenea, catre alegerile potrivite in ceea ce priveste alegerea materialelor.

Exista nenumarate beneficii pe care un proiect de renovare baie vi le poate aduce, insa toate acestea depind, in principiu, de scopul renovarii si de ceea ce doriti sa obtineti. Daca sunteti preocupat de costuri, trebuie sa stiti ca renovarea baii se poate face si cu un buget mai mic, dar si cu un buget nedeterminat. Totul depinde, asa cum spuneam, de cat sunteti dispusi sa investiti si cum vreti sa arate rezultatul final.

Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre procesul de renovare al bailor, sau aveti nevoie de consultanta, va recomandam sa contactati direct o echipa de profesionisti, iar acestia va vor raspunde la toate intrebarile.

Nu in ultimul rand, retineti faptul ca renovarea unei bai nu este o cheltuiala, ci o investitie de care veti beneficia pe termen lung si care, cu siguranta, se va amortiza in primii ani de utilizare.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.