Renovare sufragerie

renovare sufragerie

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Sufrageria este, fara indoiala, centrul casei, camera in care se intalneste toata familia, in care ne petrecem majoritatea momentelor de relaxare. Este un spatiu versatil, putand fi folosit pentru diverse activitati, de la un spatiu pentru studiu sau lucru, la unul pentru a viziona filme, a citi sau a lua masa.

Exista locuinte in care sufrageria este de tip open space, incluzand si bucataria. Pentru ca este un spatiu important, in cele ce urmeaza va prezentam principalele aspecte incluse in procesul de renovare sufragerie.

Prezentare generala renovare sufragerie

Fiind spatiul in care ne petrecem majoritatea timpului, nevoia de renovare sufragerie apare din cateva motive principale, si anume:

 • In primul rand, interactiunea constanta cu acelasi spatiu poate crea o rutina, care conduce catre monotonie, factor care, uneori, poate afecta psihic;
 • In al doilea rand, utilizarea zilnica a elementelor din living conduce, fara voia nimanui, la deteriorarea acestora in timp;
 • In al treilea rand, ca orice alt tip de spatiu, exista un timp in care va fi neaparat nevoie de o reconditionare a spatiului (aplicare glet, vopsire, schimbare tavan sau chiar izolatie).

Asadar, intr-o oarecare masura, putem afirma ca renovam sufrageria pentru a ne tine departe de un stil de viata rutinal, dar si pentru a asigura functionalitatea elementelor (obiecte de mobilier, electronice, etc.) din incapere, precum si pentru a avea un spatiu modern si confortabil.

Dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza, procesul de renovare sufragerie consta in interventia, inlocuirea sau restaurarea, tuturor elementelor din incapere. Asadar, un astfel de proiect nu presupune doar zugravirea sau, cel mult, tencuirea peretilor, ci si interventia asupra instalatiilor, usilor, ferestrelor, pardoselii, etc. 

renovare sufragerie casa

Cand este necesara renovarea sufrageriei?

Avantajul acestei incaperi este ca poate fi renovata complet fara prea multe interventii in lucrarea existenta. Prin schimbarea culorii peretilor, a mobilei, a perdelelor si draperiilor, precum si a achizitionarii de noi accesorii si electronice, incaperea se va schimba total. Desi aceste schimbari le facem cand produsele se deterioreaza sau cand, pur si simplu, dorim o schimbare de stil, exista momente in care trebuie sa intervenim in renovarea incaperii din motive de siguranta si confort:

 • Cand izolarea termica nu este realizata in mod corespunzator;
 • Cand zgomotul de afara sau de la vecini devine prea greu de suport, inseamna ca izolarea fonica necesita o schimbare urgenta;
 • Cand instalatia electrica nu este impamantata, iluminarea este slaba si obositoare, iar prizele dispuse doar pe alocuri;
 • Cand dorim o noua redistribuire a spatiului, de exemplu, dorim sa adaugam o zona de luat masa sau un spatiu de lucru;
 • Daca pardoseala este rece, incomoda, foarte deteriorata sau invechita;
 • Atunci cand mobilierul este invechit si si-a pierdut din aspectul de odinioara, in mod special aspectul canapelei;
 • Cand avem nevoie de spatiu suplimentar in restul casei.
renovare in sufragerie

Ce implica o renovare sufragerie?

Un proiect de renovare sufragerie este extrem de complex, acesta presupunand o reconditionare completa sau partiala a incaperii. Pentru o lucrare de calitate, echipa care renoveaza sufrageria va avea in vedere mai multe aspecte, precum spatiu, elementele componente, materialele folosite, dar si stilul de design interior ales.

In functie de categorie

In continuare, va prezentam o scurta descriere pentru fiecare componenta a sufrageriei dar si elementele cele mai importante la care trebuie sa fiti atenti.

 • Instalatia electrica: Instalatia electrica a sufrageriei este destul de larga, datorita necesitatii de a stabili diferite puncte de iluminare si prize pentru acestea. Instalatiile electrice incastrate sunt cele mai sigure si des intalnite, acestea fiind instalate in perete, avand cablurile plasate in interiorul unui tub sau furtun ondulat. O alternativa economica sunt cele care se lipesc de perete, dar care, din pacate, nu prezinta aceeasi siguranta.
 • Incalzire si climatizare: Desi incalzirea sufrageriei este parte integrata din sistemul de incalzire al restului casei, aceasta poate avea anumite particularitati. In primul rand, avand in vedere timpul petrecut al unei familii in sufragerie, instalarea unor sisteme performante de incalzire si ventilatie poate eficientiza consumul de energie al locuintei cu pana la 50% si poate aduce confort locuintei. In al doilea rand, echipamentele moderne de aerisire sunt proiectate astfel incat sa consume mai putina energie electrica si sa fie cat mai silentioase, fiind chiar capabile sa mentina un climat constant in sufragerie. De asemenea, este demn de mentionat faptul ca, in cazul living-urilor cu bucatarie deschisa, este de preferat ca, in timpul renovarii, sa instalati un sistem de aerisire performant, capabil sa extraga aburii sau fumul.
 • Pereti: Peretii sufrageriei sunt, de obicei, vopsiti in diverse culori, dupa preferinte. Culorile deschise si albul ofera senzatia unei incaperi mai mari, fiind culori obligatorii si pentru tavane. Alte optiuni sunt vopselele decorative, tapetul, in prezent doar un perete este, de obicei, tapetat, restul peretilor fiind vopsiti in culori potrivite cu cele ale tapetului, pe langa acestea fiind folosite si diverse tipuri de microcimentari care confera un aspect modern si diferit.
 • Pardoseala: In ceea ce priveste renovarea pardoselilor, optiunile sunt variate. Cele mai obisnuite sunt pardoselile din lemn, insa podelele laminate sunt din ce in ce mai folosite, fiind si mai ieftine. Alte posibilitati sunt pardoselile ceramice, dar si cele bazate pe microciment sau piatra, care sunt optiuni mai scumpe. Putem, de asemenea, opta pentru marmura sau poate pentru o pardoseala din rasina epoxidica, posibilitatile sunt aproape nelimitate.
 • Usi si Toc: In renovarea unei incaperi intra si schimbarea usilor si a tocurilor. Se poate alege dintr-o gama variata, de la usi glisante, batante, din lemn sau din termopan. Usile casei sunt extrem de importante deoarece ofera intimitate, mentine climatul stabil si izoleaza eficient incaperea.
 • Mobilier: Mobilierul este, fara doar si poate, elementul cheie din incapere. Este esential sa dispuneti cel putin doua canapele in spatiu, iar daca spatiul va permite, sa va folositi si de fotolii sau taburete. Pe langa acestea, trebuie sa includeti masuta de cafea, masute de colt, sau lampadare in locul acestora, vitrine, comode, etc. Daca in sufragerie este inclusa si zona de dining, trebuie sa acordati spatiu suficient pentru includerea unei mese cu scaune. 
 • Iluminare: Lampile sunt esentiale in camera de zi, fiind necesare nu doar cele de tavan, cat si cele auxiliare care sa ofere un ambient diferit si calduros. 
 • Ferestre: Schimbarea ferestrelor vechi este foarte importanta, mai ales daca acestea si-au pierdut din nivelul de izolare termica si fonica. Profilele pot fi realizate din aluminiu, PVC, lemn sau chiar o combinatie de doua materiale.
 • Perdele si materialele textile: Perdelele sau jaluzelele sunt esentiale pentru atenuarea luminii si a caldurii care intra prin deschiderile vitrate si, totodata, pentru a oferi o nuanta de intimitate locuintelor. Perdelele pot fi simple, din diferite tesaturi si materiale, si cu diferite sisteme de agatare.
renovari sufragerie

In functie de spatiul util

Distribuirea spatiului este conditioanta de dimensiunea totala a incaperii. Cele mai frecvente camere sunt cele dreptunghiulare si patrate, fara adancituri sau spatii inutile. Atunci cand renovam o incapere, trebuie sa luam in considerare eliminarea acestor spatii pentru o mai buna distribuire.

Este recomandata distribuirea spatiului in functie de zone: de odihna, de luat masa, de depozitat, de citit, de lucru sau vizionat filme, etc. Totul depinde de suprafata si, bineinteles, de nevoile noastre. Distribuirea mobilierului, a zonelor de iluminat si a pozitionarii prizelor intr-un mod profitabil incaperii este, adesea, suficient pentru un proiect reusit.

In functie de numarul de ocupanti

In functie de numarul de ocupanti ai locuintei, materialele de renovare pot si ele varia:

Locuinte cu copii si animale de companie

 • In aceste cazuri este necesara utilizarea materialelor rezistente;
 • Podelele laminate sunt cea mai buna optiune, de tip AC5 (cele mai rezistente);
 • Pardoselile ceramice sunt, de asemenea, potrivite, in special cele din gresie portelanata. Cu toate acestea, pot fi destul de racoroase, daca nu sunt insotite de incalzirea in pardoseala;
 • Pentru bugete reduse, puteti opta pentru o podea flexibila (vinil sau linoleum), rezistent, usor de curatat si pe care il puteti monta fara ajutorul uni profesionist;
 • Pe pereti, se prefera vopsele lavabile din plastic;
 • Mobilierul trebuie sa fie deosebit de rezistent. Merita sa cheltuiti bani pe o canapea de buna calitate, de preferinta acoperita cu tesatura lavabila si rezistenta la pete si in tonuri medii sau intunecate.

Locuinte cu unul sau doi proprietari si de folosinta redusa

 • Se pot folosi materiale mult mai delicate si mai atractive, cum ar fi podele din lemn masiv, lacuite sau din microciment. O alta optiune foarte frumoasa si economica o reprezinta covoarele din fibre vegetale;
 • Peretii pot fi un camp de experimentare. Pictura decorativa sau tapetele de avangarda vor da o nota diferita. Desigur, este intotdeauna mai bine sa fie lavabile;
 • Mobilierul din lemn, lac, sticla sunt o varianta, precum si canapele cu tesaturi delicate sau cele din piele in nuante deschise.

Locuinte cu multi locuitori si oaspeti

 • Spatiile deschise si confortabile sunt mai mult decat necesare, pentru a permite astfel miscarea;
 • Mobilierul extensibil (canapea extensibila, mese extensibile, scaune rabatabile, etc.) sunt de preferat. Ideea este de a avea posibilitatea de a avea o incapere versatila, care sa permita gazduirea unui numar ridicat de oameni;
 • Materialele sa fie rezistente. Mizati mereu pe calitate, este un plus.
renovare living room modern

De ce sa optam pentru renovarea sufrageriei?

Dupa cum am mentionat inca de la inceput, proiectele de renovare sufragerie sunt necesare pentru a crea un mediu sigur si confortabil, dar si pentru a asigura o mai buna functionalitate a camerei.

De asemenea, apelam la renovare atunci cand situatia o impune, atunci cand camera se afla intr-o stare deplorabila sau cand dorim sa ne punem amprenta asupra incaperii.Totusi, numarul avantajelor pe care acest tip de interventie le atrage este mult mai mare. Iata, deci, cateva dintre beneficiile unei investitii de renovare sufragerie:

 • Confort: Renovand sufrageria, veti putea opta pentru articole de mobilier si elemente mult mai confortabile. De asemenea, sistemele de iluminare moderne sunt capabile sa recreeze un mediu ambiental natural, inducand locatarilor o stare de liniste. Desigur, renovand, putem alege o tamplarie de calitate sau sisteme de incalzire performante pentru a imbunatati nivelul de confort;
 • Personalizare: Daca ati achizitionat un imobil nou, cu siguranta veti vrea sa ii oferiti acestuia o nota de unicitate. Cum gusturile noastre se pot schimba in timp, prin procesul de renovare puteti actualiza vizual sufrageria, in functie de preferintele actuale;
 • Eficientizare: Din punct de vedere energetic, materialele moderne sunt mult mai eficiente. Astfel, proiectul de renovare nu doar ca va infrumuseta aspectul sufrageriei, dar va izola, de asemenea, incaperea, atat termic, cat si fonic, reducand din cheltuielile lunare;
 • Rezistenta: Toate materialele folosite in proiectul de renovare trebuie sa fie de clasa superioara si sa reziste o perioada foarte mare de timp. Astfel ca, renovand, veti evita aparitia unor eventuale probleme, care pot aparea din lipsa de rezistenta a materialelor vechi (ex. deteriorarea instalatiei electrice).
 • Valoare: Orice renovare are o rata de recuperare avantajoasa pentru beneficiar, care se va valorifica in timp, in cazul unei eventuale vanzari sau inchirieri a imobilului..

Totusi, pentru a garanta succesul investitiei, trebuie sa stiti ca unul dintre cei mai importanti factori ii reprezinta manopera. Asadar, pentru a va asigura de calitatea lucrarilor, optati intotdeauna doar pentru profesionisti specializati in proiecte de renovare. 

renovare sufragerie familie numeroasa

Pret renovare sufragerie

In procesul de renovare sufragerie intervin o serie de profesionisti, de la meseriasi zidari, care fie trebuie sa se ocupe de daramarea si/sau ridicarea unor pereti desparitori, a izolarii fonice si termice a incaperii, a renovarii tavanelor, a spargerii peretilor, a scoaterii sau punerii de pardoseli ceramice, printre altele, la tamplari care sa ofere incaperii aspectul dorit in functie de propriile preferinte pe care acestia le pot personaliza cu usurinta. Nu trebuie omisa importanta electricienilor, a zugravilor si a montatorilor de mobila. 

Din acest motiv, trebuie sa intelegem faptul ca tarifele variaza in functie de mai multi factori. Tipul de interventie, dificultatea proiectului, materialele folosite, toate vor influenta pretul final al proiectului. Asadar, pentru a obtine o oferta personalizata, va recomandam sa apelati la o echipa de profesionisti. Veti putea discuta cu acestia despre nevoile propriului proiect, acestia venind cu o oferta personalizata, in functie de amanuntele oferite.

In plus, nu ezitati sa le cereti sfaturi referitoare la materialele si solutiile optime pentru realizarea lucrarii. Procedand astfel, nu doar ca veti afla bugetul pentru manopera, dar veti putea calcula si costurile de achizitie ale materialelor de care veti avea, ulterior, nevoie. 

Trebuie sa retinem faptul ca renovarea sufrageriei este o investitie pe termen lung. Nu doar materialele pe care le veti alege, cat si echipa care va efectua lucrarile, pot influenta foarte mult calitatea si, implicit, durata de viata a proiectului. Speram ca in articolul prezent sa fi raspuns tuturor intrebarilor legate de proiectele de renovare sufragerie. In cazul in care inca aveti nelamuriri, va amintim ca o echipa de specialisti este mereu pregatita sa va vina in ajutor.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.