Amenajare bucatarie

amenajare bucatarie

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Bucataria este, fara doar si poate, unul dintre cele mai frecventate si importante locuri dintr-o locuinta. Cum ajungem sa petrecem mai mult de cateva ore pe zi in acest spatiu, fie ca gatim, relaxam sau luam masa, trebuie sa acordam spatiului ingrijirea corespunzatoare, mai ales din punct de vedere al procesului de amenajare bucatarie, care joaca un rol atat de important in viitoare utilizare.

Cu totii ne dorim o bucatarie amenajata cu stil, insa, pe langa acest aspect, trebuie sa tinem cont si de practicabilitatea spatiului. Sa nu uitam ca modul in care este organizat spatiul este definitoriu pentru o utilizare echilibrata. Cum informatiile despre amenajari sunt atat de variate, de multe ori, pana si informarea pare sa fie o sarcina dificila.

Pentru a va usura munca de cautare, in articolul ce urmeaza am pus laolalta aspectele necesare pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru o amenajare optima a bucatariei. Despre ce vom discuta, printre altele:

  • Tipuri de bucatarii in functie de caracteristicile locuintei si spatiul disponibil;
  • Avantaje si dezavantaje ale bucatariei in forma de U si L;
  • Sfaturi pentru alegerea finisajelor, pieselor de mobilier, elementelor decorative, dar si greseli pe care sa le evitam intr-o amenajare;
  • Idei si stiluri de amenajare. 

Tipuri de bucatarii in functie de spatiul disponibil

Inainte de a va decide asupra accesoriilor si pieselor de mobilier de care aveti nevoie pentru amenajarea bucatariei, trebuie sa tineti cont de spatiul disponibil.

Cum acesta este definitoriu in orice proiect, dictand, practic, viitoarea amenajare, este foarte important sa il avem in vedere inainte de orice decizie. De ce? Pentru ca in functie de forma si disponibilitate, putem sa ne orientam asupra unui proiect armonios si echilibrat de amenajare bucatarie.

Cu totii stim ca spatiul nu este un element fix, putand, de altfel, fii regasit in diverse marimi si forme. Astfel, in cele ce urmeaza va prezentam cele mai comune tipuri de bucatarii si moduri de amenajare a acestora. Putem, asadar, opta pentru:

Amenajare bucatarie mica de apartament

Un apartament poate limita, in general, posibilitatile de amenajare, mai ales daca ne raportam la un spatiu mic, cum, de cele mai multe ori, este si cazul.

Cand spatiul din bucatarie nu e suficient de permisibil, trebuie sa ne folosim de tehnici de amenajare ale bucatariei astfel incat sa economisim suficient spatiu, pentru a ne putea misca in voie si avea o organizare cat mai buna si la indemana.

Sfatul nostru este sa optati intotdeauna pentru elemente decorative si piese de mobilier supraetajate, pliabile, cat mai compacte si, de ce nu, pentru electrocasnice cu diferite intrebuintari. In esenta, orice stil poate fi folosit in amenajarea unei bucatarii, insa atunci cand vrem ca spatiul sa para cat mai liber si organizat, este bine sa optam pentru un stil modern-minimalist.

amenajare bucatarie mica de apartament

Amenajare bucatarie ingusta si lunga (dreptunghiulara)

Pentru proiectul de amenajare bucatarie, ce are in vedere un spatiu ingust si lung, cea mai recomandata metoda de stabilire a mobilierului este bucataria in forma de L, respectiv mobilierul pe colt, pe doi pereti apropriati. Este una dintre cele mai versatile metode de optimizare a unei bucatarii dreptunchiulare, astfel incat sa ne putem bucura de spatiu, fara a fi constransi.

O alta idee consta in integrarea electrocasnicelor in corpurile de mobilier, care ofera, astfel, o optimizare a spatiului. Pentru a salva spatiu, puteti opta, de exemplu, si pentru o masa extensibila pe perete. Si in acest caz de amenajare, trebuie sa mizam pe simplitate si pe culori cat mai deschise, atat pentru mobilier, cat si pentru pereti. 

amenajare bucatarie ingusta si lunga

Amenajare bucatarie open space

Atunci cand dorim sa amenajam bucataria astfel incat sa oferim senzatia unei incaperi spatioase, varianta potrivita este cea a unei bucatarii open space. Nu doar ca spatiul va fi unul prielnic, care sa ofere fiabilitate in indeplinirea sarcinilor de zi cu zi, dar, mai multe de atat, spre deosebire de bucatariile clasice, decomandate, bucataria open space are avantajul de a comunica cu alte incaperi si a face circulatia mult mai fluida si usor realizabila.

Oferind un aer relaxant, fiind, in sine, un spatiu in care libertatea de miscare este ,,la ea acasa”, bucataria de tip open space dispune de variante infinite de amenajare. Se poate opta, de exemplu, pentru o insula de bucatarie sau chiar o zona de dining potrivita intregii familii. Nu exista restrictii in ceea ce priveste alegerea paletei cromatice, fiind un spatiu generos, putem sa ne jucam cu nuantele si modul de amplasare al mobilierului.

Nu uitati, insa, ca, asemenea oricarui alt lucru, si acest tip de amenajare are propriile dezavantaje. Un dezavantaj notabil este raspandirea mirosurilor de mancare, pe care cu greu il putem evita. Din fericire, exista solutii care sa amelioreze gradul de raspandire in intraga casa, precum amplasarea elementelor pentru gatit in aproprierea geamurilor sau chiar integrarea unui ventilator sau hota cu o putere de extractie mare.

amenajare bucatarie tip open space

Amenajare bucatarie in balcon

De multe ori, balconul poate fi o optiune excelenta pentru un proiect de amenajare bucatarie. Dimensiunea spatiului si existenta unui geam, ce permite, de altfel, o buna aerisire a spatiului, sunt doua aspecte extrem de apreciate.

Avantajele amenajarii bucatariei in balcon sunt numeroase, insa, printre cele mai importante, amintim lipsa de aglomerare a spatiului util din locuinta si eliminarea mirosului de mancare raspandit in casa, mai ales in cazul in care imobilul nu este unul decomandat.

Desi, in sine, este o optiune excelenta de economisire a spatiului, trebuie sa avem grija la o serie de aspecte in ceea ce priveste amenajarea. Cum este vorba de un spatiu limitat, este recomandat sa ne orientam catre mobila si electrocasnice compacte, catre piese de mobilier pliabile si catre un design simplu, minimalist.

Sa nu uitam, insa, ca balconul este un spatiu exterior, pe care trebuie sa il izolam si incalzim in mod potrivit. Asigurati-va ca dispuneti de aprobarile necesare inainte de a va apuca de lucrari si ca planul de trasare al tevilor si instalatiei electrice este realizat de catre profesionisti.

Amenajare bucatarie de vara

Acest concept este tot mai frecvent intalnit in randul celor care se bucura de un spatiu generos si care isi permit sa opteze pentru amenajarea unei bucatarii de vara, fie pentru ca vor sa elimine mirosurile de mancare din casa, fie pentru ca vor, pur si simplu, sa se bucure de pregatirea meselor in aer liber. Indiferent de motiv, amenajarea unei bucatarii de vara este un avantaj incontestabil.

Putem opta, asadar, fie pentru acoperirea bucatariei sau realizarea acesteia in stil american, open space, sub un foisor sau pergola. Sfatul nostru este sa va ganditi intotdeauna si la practicabilitate, un spatiu inchis fiind, in sine, un element pe care sa il folositi chiar si atunci cand vremea este nefavorabila.

In ceea ce priveste designul, puteti adapta stilul cu cel al casei, pentru ca acestea sa fie in armonie, mai ales daca bucataria este deschisa. In functie de disponibilitate, puteti organiza incaperea astfel incat strictul necesar pentru pregatirea si luarea mesei sa fie unul placut si deloc incomod.

Dat fiind ca este vorba de un spatiu exterior, tineti minte ca piesele de mobilier si materialele alese pentru finisaje trebuie sa fie in conformitate, astfel, mereu se recomanda preferinta pentru materiale rezistente la vremea schimbatoare, praf si umezeala. Lemnul masiv continua sa fie varianta potrivita in astfel de amenajari exterioare, fiind un material rezistent, ce se poate intretine cu lacuri pentru extinderea duratei de viata.

Observam, asadar, ca bucataria este un spatiu versatil, ce vine in atat de multe marimi si forme, incat cu greu poate exista o formula specifica pentru un anume tip de bucatarie.

Ce trebuie retinut, insa, este faptul ca bucataria continua sa fie un spatiu de nelipsit din orice locuinta, care se poate amenaja cu succes, astfel incat sa beneficiem de o incapere spatioasa, care sa emane liniste si sa fie un adevarat colt de inspiratie pentru cei pasionati de gatit. Chiar daca spatiul dicteaza amenajarea, trebuie sa fim la curent cu diversele trucuri si metode de amenajare, astfel incat spatiul sa nu mai fie o problema, ci un element favorabil noua.

bucatarie de vara

Avantajele si dezavantajele bucatariilor in forma de L si U

In amenajarea unei bucatarii, trebuie sa tinem cont de fiecare aspect, de la forma si dimensiunea spatiului, la alegerea finisajelor, pieselor de mobilier si a electrocasnicelor.

Acum ca am adus in discutie mobilierul, trebuie sa stiti ca nu doar calitatea materialelor este importanta, ci si modul in care alegem sa il amplasam, acesta putand fi dispus in diverse forme, cele mai frecvente fiind cele in forma de L, sau pe colt, cu piesele de mobilier aranjate pe doi pereti, si cele in forma de U, cu piesele dispuse pe trei pereti. In general, acestea sunt metode favorabile spatiilor mici.

Pentru o mai buna intelegere a diferentelor dintre cele doua metode, consideram necesara prezentarea acestor doua stiluri de amanajare. Astfel, distingem:

  • Atat bucataria in forma de U, cat si cea in forma L, ofera continuitate zonei de lucru;
  • Ambele permit includerea unui blat spatios;
  • Ambele bucatarii ofera mai multa usurinta in organizare, atunci cand sunt amenajate in mod corespunzator;
  • Bucataria de tip L permite, adesea, si instalarea unei insule de bucatarie, daca spatiul este destul de generos;
  • Bucataria in forma de U permite organizarea tuturor electrocasnicelor pe acelasi front, lucru care usureaza in mod considerabil modul de folosire, spre deosebire de bucataria de tip L, pentru care doar doua din cele trei electrocasnice importante sunt situate pe acelasi perete;
  • De multe ori, bucataria de tip U poate avea nevoie de iluminare extra pentru a acoperi toate zonele, spre deosebire de cea in forma de L.
bucatarie in forma de L

Sfaturi generale pentru amenajarea bucatariei

Pentru ca stim cat de importante sunt materialele folosite intr-o amenajare, consideram necesara prezentarea unor criterii generale de alegere a acestora. 

Alegerea gresiei si a faiantei din bucatarie

Prin includerea faiantei si gresiei in realizarea finisajelor pentru pereti si pardoseala, vom putea mentine un nivel optim de igiena in bucatarie pentru mai mult timp. Nu doar nuantele acestora trebuie sa fie complementare, ci si al pieselor de mobilier si elementelor de decor in raport cu acestea. Se prefera folosirea unor nuante cat mai deschise, placute si calde, care sa ofere luminozitate si impresia de spatiu mai mare.

Putem, astfel, opta pentru gresie si faianta lucioasa, care sa se curete mai usor. De asemenea, se poate alege gresie si faianta specializata pentru zonele de trafic intens, materiale care, de altfel, sa aiba o duritate mai ridicata si, implicit, un grad de uzura mai sporit. 

Trebuie tinut, insa, cont de faptul ca gresia lucioasa are o aderenta ridicata, ce poate creste riscul de incidente in bucatarie. In acest caz, trebuie luata in considerare amplasarea unui covor, de exemplu. Daca doriti ca gresia sa fie mai sigura pentru toti membrii familiei, puteti oricand opta pentru un tip de gresie cu aspect mat. 

bucatarie clasica - alegerea faiantei

Alegerea mobilierului si montarea corpurilor suspendate

Atunci cand spatiul este mic si ingust, este foarte importanta amplasarea pieselor de mobilier. Forma in care alegem sa pozitionam corpurile influenteaza viitoarea folosire a spatiului, atat din punct de vedere al usurintei de folosire, cat si de miscare.

O regula des folosita in organizarea bucatariei implica organizarea principalelor elemente de lucru, pentru o mai buna eficienta in bucatarie. Conform regulei ergonomice a triunghiului, distanta intre elemente trebuie sa fie de 120, respectiv 270 cm. De asemenea, chiuveta ar trebui sa fie pozitionata la o distanta de aproximativ 75 cm fata de aragaz si sa asigure intre 45-90 cm de-o parte si de alta a blatului, pentru a facilita viitoarele actiuni.

Planul mobilierului trebuie amplasat la aproximativ 85 cm de sol, iar intre blatul de lucru si corpul suspendat, este recomandat sa existe o inaltime de plus 55 cm cu aproximatie. Corpurile suspendate nu se amplaseaza nici prea jos, pentru a preveni impactul utilizatorului cu acestea, dar nici in apropierea tavanului, pentru a preveni cresterea umiditatii si implicit, aparitia mucegaiului.

In ceea ce priveste materialele, este preferat sa optati pentru materiale rezistente, precum lemnul masiv, care are o duritate ridicata. De asemenea, mobilierul lucios este ideal pentru spatiile care includ si mobila supraetajata, pentru ca acesta poate fi mai usor de curatat de praf sau murdarie, insa cel mat poate avea un aer mai elegant si mai linistitor.

amenajare bucatarie cu alegere mobilier si montare corpuri

Alegerea blatului

Pentru alegerea blatului, trebuie sa se tina cont de conditiile de mediu, durabilitatea materialelor, cat si de modul de imbinare al acestuia cu celelalte elemente, din punct de vedere estetic si functional. In amenajarea bucatariei, blatul este un element versatil, care poate fi ales dintr-o gama variata de materiale, precum:

  • Blatul din granit: Sunt blaturi versatile, potrivite oricarui stil. Au o durabilitate si eleganta deosebita, fiind disponibile intr-o gama variata de culori. Sunt rezistente la temperaturi ridicate si nu necesita conditii speciale de mentenanta.
  • Blatul din marmura: Aceste blaturi sunt extrem de elegante, ideale pentru bucatariile in care predomina nuante de lux. Costurile sunt, desigur, pe masura. Nu este recomandat sa investiti intr-un astfel de material daca gatitul este mereu la ordinea zilei. Bineinteles, daca bugetul permite, poate fi oricand o varianta mai mult decat potrivita. 
  • Blatul din beton: Blaturile din beton au un aspect mat, fiind superioare din punct de vedere al duritatii si al rezistentei, spre deosebire de alte tipuri de blaturi. Pretul de achizitie poate fi destul de ridicat. Acestea se imbina excelent cu piese de mobilier mate sau lucioase. Pot fi integrate in stil modern, minimalist, chiar si industrial, fiind elemente destul de versatile.
  • Blatul din lemn masiv: Sunt blaturi de lucru accesibile si ecologice, ideale pentru bucatariile amenajate in stilul rustic. Confectionat dintr-un material primitor, care emana o senzatie de caldura prin culorile pamantii, blatul din lemn masiv este rezistent in timp, mai ales daca este mentinut cu atentie. Pentru a le creste rezistenta, se recomanda lacuirea si tratarea periodica cu substante speciale, ignifuge si termice, pentru a rezista la contactul cu temperaturile ridicate sau umezeala.
  • Blatul laminat: Blatul laminat este o alegere accesibila, ce poate imita o multime de materiale. Este ideal pentru majoritatea bucatariilor, indiferent de stilul acestora. Este usor de intretinut si rezistent la apa, temperatura, umiditate, pete, etc. 

Alegerea corpurilor de iluminat

In ceea ce priveste corpurile de iluminat, distingem intre corpuri de iluminat generale, corpurile pentru iluminatul in conditii de lucru si corpuri pentru iluminarea mobilei.

In amenajarea bucatariei, se recomanda utilizarea unor corpuri de iluminat care sa ofere o lumina calda, potrivita pentru a optimiza aspectul camerei si vederea, in raport cu lumina naturala. Intensitatea luminii ar trebui sa fie uniforma, lucru pentru care, deseori, este necesara amplasarea mai multor corpuri de iluminat. 

Iluminatul de lucru se refera la corpurile si elementele ce distribuie lumina asupra tuturor elementelor din bucatarie. In functie de dimensiunea spatiului si de produsele existente pe piata, acestea pot fi de dimensiuni mai mici sau mai mari, se pot pozitiona la nivelul tavanului pentru a ilumina intreaga bucatarie sau la nivelul mesei, pentru a accentua viziunea asupra acesteia. Cu cat incaperea este mai generoasa, cu atat ar trebui sa existe o orientare catre sistemele de iluminat de dimensiuni mai mari, care sa acopere cat mai multe unghiuri.

Iluminatul mobilei se poate face prin diferite spoturi amplasate la nivelul corpurilor sau fixate de tavan. Aceasta forma de iluminat permite organizarea mai usoara a lucrurilor si atributiilor in lipsa luminii naturale. De asemenea, puteti opta oricand si pentru sisteme de iluminat smart, dotate cu senzori de miscare.

bucatarie stil scandinav si montare corpuri de iluminat

Alegerea aparatelor electrocasnice

Electrocasnicele sunt de nelipsit din orice proiect de amenajare bucatarie si, bineinteles, pentru o utilizare cat mai armonioasa, trebuie alese cu atentie. Ce calitati trebuie sa aiba principalele electrocasnice dintr-o bucatarie? In primul rand, trebuie sa fie functionale spatiului si numarului de utilizatori. Pentru o intelegere mai in detaliu, distingem intre:

  • Plita/Aragaz: Aragazul este un element nelipsit, fiind o reprezentare clasica a modului de amenajare al bucatariilor. Spre deosebire de aragazul clasic, pe care toti il cunoastem, plita este o varianta moderna si compacta, a carei durata de gatire este mult mai redusa, datorita temperaturii uniforme pe care o asigura. Trebuie sa stiti ca plitele sunt ceva mai pretentioase la capitolul igiena, insa, in ciuda acestui lucru, sunt mult mai sigure.
  • Cuptor: In ceea ce priveste alegerea cuptorului, este recomandat sa va indreptati, in primul rand, spre alegerea unui cuptor adecvat spatiului. Exista atat de multe cuptoare electrice, cu functii de gatit multiple si reducere a timpiilor de gatit, incat este pacat sa nu analizam variantele disponibile inainte de orice decizie.
  • Hota: In alegerea hotei potrivite, trebuie sa tineti cont de puterea de extractie si, in acelasi timp, de dimensiunea aragazului sau a plitei. Aceasta nu trebuie sa lipseasca din nicio bucatarie, indiferent de stilul acesteia, fiind elementul care asigura un plus de aerisire bucatariei. 
  • Frigider: Pentru bucatariile de vara sau pentru spatiile in care gatitul este la ordinea zilei, recomandam achizitionarea unui frigider din materiale rezistente, precum frigiderele din inox. Cu cat frigiderul are o eficienta energetica mai mare, cu atat consumul de energie va fi mai redus. Familiile numeroase pot opta pentru un frigider cu doua usi, care sa permita o organizare eficienta a alimentelor.
  • Masina de spalat vase: Masina de spalat vase este un articol optional in procesul de amenajare bucatarie, insa foarte util in cazul familiilor numeroase sau in gospodariile in care se gateste foarte mult. Pentru a va asigura ca este o alegere potrivita spatiului si nevoilor, este foarte important sa tineti cont de dimensiunile acesteia, eficienta energetica, stilul masinii si ciclurile de spalare (automata sau semiautomata), printre altele. Daca spatiul nu permite, nu are sens sa aglomeram si mai mult spatiul.

Alegerea nuantelor si culorilor

In amenajarea bucatariei, este recomandat sa optati pentru nuante calde si deschise, care sa ofere dimensiune spatiului si sa puna in evidenta design-ul sau elementele de decor prezente. Nuantele deschise si pastelate se prefera in cazul bucatariilor mici, in cele mari, putandu-se opta si pentru culori mai inchise, care sa ofere constrast. Retineti ca este recomandata folosirea a maxim doua culori, care sa fie in echilibru cu aspectul general al incaperii.

zugraveli in bucatarie

Greseli de evitat in amenajarea bucatariei

  • Evitati supraincarcarea spatiului cu accesorii si electrocasnice care nu sunt necesare;
  • Nu omiteti forma si dimensiunea incaperii in raport cu cea a mobilierului si electrocasnicelor;
  • Orientati-va catre idei de amenajare a bucateriei care sa va reprezinte, nu catre modelele populare ale momentului;
  • Nu exagerati cu imprimeurile, texturile sau culorile, indiferent ca e vorba de pereti, electrocasnice, accesorii, etc. 

Cinci stiluri si idei de amenajare bucatarie

Ca oricare alt spatiu, bucataria este si aceasta o extensie a personalitatii noastre. In functie de stilul preferat in materie de decoratiuni si amenajari interioare, putem amenaja bucataria in diverse stiluri. Pentru ca acestea sunt atat de variate, in continuare va prezentam cinci stiluri frecvent folosite in amenajarea bucatariilor. Astfel, distingem:

Bucatarie in stil vintage

Putem recrea un stil vintage prin folosirea unor accesorii si piese de decor in nuante neutre sau pastelate, accentul punandu-se intotdeauna pe elementele din lemn, cu aspect de epoca, elemente atent lucrate, cu detalii fine. Bineinteles, electrocasnicele nu trebuie sa faca nota discordanta. Se prefera scaunele tapitate, pardoseli din parchet sau gresie care sa imite parchetul, dulapuri cu elemente decorative, perdele si accesorii florale.

amenajare bucatarie in stil scandinav

Bucatarie in stil scandinav 

Stilul scandinav se bazeaza atat pe simplitate, cat si pe eleganta, calitatea materialelor utilizate fiind unul dintre cele mai importante aspecte. Se prefera folosirea unei combinatii de culori, de regula o culoare primara si una secundara, cu accente constrastante. Nuantele pamantii in combinatii neutre sunt favorizate. Mobilierul, axat pe minimalism si linii drepte, trebuie ales tot in culori inchise, stilul scandinav, in sine, avand o predilectie catre nuante inchise si neutre, mai rar fiind folosite nuante vii. 

Bucatarie in stil modern

Bucataria in still modern este o extensie a actualitatii, caracterizat de linii drepte si elegante, cu nuante neutre si simple. Se observa preferinta pentru formele geometrice, suprafete luminoase si lucioase. Se evita folosirea accesoriilor in mod excesiv, fiind un stil in care trebuie sa predomine minimul necesar. Se prefera combinatia de materiale, sticla, metal, inox, s.a.m.d.

amenajare bucatarie in stil modern

Bucatarie in stil rustic

Stilul rustic inseamna naturalete si simplitate. Pentru amenajarea bucatariei in stil rustic, se prefera folosirea lemnului masiv. Nuantele pamantii si calde sunt preferate, dar si folosirea unor elemente decorative cu motive specifice. Puteti folosi elemente textile, precum covoare taranesti, dar si elemente decorative, precum cosuri sau corpuri de iluminat cu abajururi. Se observa preferinta pentru piesele de mobilier vintage, a combinatiilor de lemn cu piatra naturala, a grinzilor de lemn sau dulapurilor din lemn suspendate.

Amenajarea bucatariei este un aspect destul de important si elaborat pentru obtinerea rezultatului mult dorit, pentru care trebuie sa investim timp si dedicare in gasirea celor mai potrivite variante.

Nu uitati ca, inainte de orice, ceea ce conteaza in viitoarea amenajare, este spatiul si forma bucatariei. In functie de acestea, trebuie sa realizam intreg planul de amenajare. Orice proiect de amenajare trebuie sa fie o extensie a personalitatii noastre, inspirati-va si adaptati stilurile de amenajare in functie de propriile dorinte.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.