- Categorii: Amenajari
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Amenajarea livingului devine un subiect foarte important, atunci cand ne dorim o casa primitoare si linistita, amenajata cu stil, dar si stabila din punct de vedere ergonomic. Inainte de a discuta, insa, despre ceea ce presupune o amenajare living, haideti sa trecem in revista diferenta dintre living si sufragerie, acestia fiind termeni cand induc deseori in eroare.
Asadar, livingul, sau camera de zi, este acea zona, unde ne relaxam dupa o zi incarcata sau unde avem parte de un moment linistit alaturi de familie si prieteni. Sufrageria, sau diningul, pe de alta parte, este locul unde, de regula, se ia masa in familie. Amenajarea acestor doua zone implica, in mod evident, elemente diferite. In articolul prezent ne vom axa pe amenajarea livingului, de altfel, centrul fiecarei locuinte.
Cunoscand aceste aspecte, la finalul acestui articol veti afla, printre altele, cum sa:
- Amenajati livingul in functie de dimensiunea si forma incaperii;
- Care sunt cele mai potrivite finisaje, culori, piese de mobilier, dar si elemente textile si decorative;
- Idei de amenajare living in functie de stilul dorit.
Amenajare living in functie de dimensiunea si forma incaperii
Conceptul de amenajare living are la baza cateva criterii esentiale. Atunci cand doriti sa amenajati livingul in mod corect, trebuie sa tineti cont nu doar de spatiul disponibil, care este, de altfel, esential, dar si de tipul locuintei si limitarile impuse de catre aceasta (casa vs. apartament), cat si de modul de compartimentare.
Amenajare living mic
Amenajarea livingului intr-un spatiu de mici dimensiuni, va fi, in mod cert, total diferita de amenajarea livingului intr-o casa cu un spatiu generos. In cazul unui spatiu mic, trebuie sa ne folosim de trucuri care sa permita amenajarea optima a incaperii, astfel incat desfasurarea zilnica si timpul petrecut aici sa fie unul placut, deloc restrictiv.
Atunci cand amenajati un living mic, trebuie sa va concentrati pe adaugarea unor elemente de decor si finisaje care sa ofere impresia unui spatiu mai generos si bine organizat, evitand obiectele de decor sau elementele care pot supraincarca amplasamentul.
Recomandat este sa optati, atunci cand se poate, pentru articole multifunctionale si portabile. De exemplu, puteti alege sa inlocuiti o biblioteca sau un dulap obisnuit cu o serie de rafturi suspendate, sau sa optati pentru o canapea cu spatiu de depozitare inclus. Astfel, veti obtine mai mult spatiu, si, in acelasi timp, nu veti omite functionalitatea unui living.
Amenajare living de mari dimensiuni
Un living de dimensiuni generoase va fi intotdeauna mai usor de amenajat, pentru ca nu veti simti restrictia spatiului. Fiind o incapere cuprinzatoare, va puteti juca cu stilul si modul de amplasare al elementelor.
Aici nu sunt reguli sau trucuri, tot ce trebuie sa aveti in vedere este sa nu supraincarcati spatiul, chiar daca acesta permite includerea mai multor elemente. Chiar daca e un spatiu generos, trebuie sa il gandim in asa fel incat rezultatul sa fie, inainte de orice, armonios.
Va recomandam sa nu exagerati cu texturile si culorile, ci sa creeati un echilibru vizual intre numarul culorilor si tipul finisajelor.
Amenajare living lung si ingust
Intr-un spatiu de mici dimensiuni, livingul lung si ingust va fi forma cea mai des intalnita. In cazul acestui tip de living, principala grija trebuie sa fie imbinarea elementelor (texturi, nuante, tipul si multifunctionalitatea mobilierului), astfel incat livingul obtinut sa ofere impresia unei incaperi spatioase si organizate.
Pentru a obtine un astfel de living, va recomandam sa utilizati culori deschise, complementare, nuante neutre si/sau pastelate, alaturi de corpuri de mobilier de dimensiuni reduse si amenajate in forma supraetajata.
Amenajare living open space
Livingul de tip open space este ideal pentru locuintele ce nu dispun de un spatiu generos, acesta fiind, de cele mai multe ori, o varianta de marire a spatiului. Cum este o incapere deschisa, in general, cu bucataria, se pune accentul pe o amenajare living in ton cu restul incaperilor catre care se face tranzitia, folosindu-se piese de mobilier si elemente de decor de calitate, in conformitate cu stilul adoptat in restul incaperilor.
Amenjare living dreptunghiular
Un living dreptunghiular este limitat, deseori, de spatiu, avand o forma similara livingului ingust si lung. De aseamenea, si in cadrul acestui tip de living trebuie sa va concentrati pe alegerea unor culori si finisaje cat mai deschise si simple, pe conturarea laturilor de dimensiuni reduse prin culori mai intense si/sau inchise si conturarea laturilor lungi si ample cu culori deschise, cat si prin mobilier cat mai ingust, compact si multifunctional.
Amenajare living patrat
Un living generos si patrat trebuie amenajat in mod simetric, adica puteti centraliza atentia catre amplasarea elementelor principale in centrul incaperii (masuta de cafea, canapeaua, etc.), orientate cu fata catre elementele adiacente (biblioteca, dulapurile, televizorul sau chiar si semineul), oferind, astfel, impresia unui spatiu mai bine definit. Mobilierul poate fi amplasat in continuare pe linia peretelui si puteti folosi, inclusiv, mobilier supraetajat pentru mai multe elemente de depozitare.
Iata asadar cat este de simplu sa va amenajati livingul tinand cont de forma spatiului pe care vi-l ofera locuinta!
Daca pana in prezent ati considerat ca amenajarea unui living este imposibila intr-un spatiu mult ingust sau de mici dimensiuni, iata ca alegerea potrivita a culorilor, a finisajelor si a obiectelor decorative, respectiv pozitionarea acestora, va ajuta sa realizati un living cat mai stabil, perfect echilibrat din punct de vedere functional, cat si vizual.
Sfaturi si idei generale privind amenajarea livingului
Amenjarea livingului se face si tinand cont de forma si marimea mobilierului, in raport cu tipul si dimensiunea spatiului disponibil si, desigur, in asociere cu elementele de decor potrivite, cat si cu nuantele ideale ce va pot oferi senzatia unui spatiu mai linistit si bine organizat.
Astfel, alegerea pardoselii, forma si dimensiunea mobilei sau tipul elementelor decorative, sunt doar cateva dintre elementele esentiale pentru a putea obtine un living bine definit si echilibrat.
Alegerea finisajelor
Tinand cont de alegerea finisajelor potrivite pentru amenajarea livingului, puteti obtine un aspect curat si contrastant cu restul elementelor decorative.
In ceea ce priveste alegerea pardoselii, exista trei tipuri diferite de astfel de pardoseli la care poti apela:
- Pardoseala din piatra naturala – Daca doriti sa va amenajati livingul intr-un stil modern sau de tipul celui industrial, nonconformist, puteti opta pentru pardoseala din piatra naturala (beton, marmura, granit, etc.), pardoseala care, de regula, nu impune o forma stabila sau nuante fixe. Acest tip de pardoseala are o durabilitatea foarte ridicata si asigura o buna conductivitate termica, facand livingul un loc mai calduros, cu un aspect modern, iesit din tiparele obisnuite;
- Pardoseala din lemn – Acest tip de pardoseala este o alegere des intalnita, chiar clasica, daca am putea spune. Este un tip de pardoseala, care se va imbina perfect cu stilul rustic, modern sau chiar si cu cel minimalist, fiind usor de mentinut si avand o durabilitate destul de ridicata;
- Pardoseala din PVC – Pardoseala din PVC ofera o durabilitate ridicata, fiind o pardoseala accesibila, cu o buna izolare termica. Este o alegere accesibila si tot mai populara, ideala pentru livingurile moderne, de diferite dimensiuni, in special pentru livingurile patrate.
Alegerea finisajelor pentru pereti trebuie sa fie contrastanta cu nuanta pardoselii, stilul livingului, cat si forma acestuia.
- Piatra decorativa – Piatra decorativa se va potrivi excelent livingurilor moderne sau in stil rustic. Acest tip de finisaj se completeaza cu elemente de decor cat mai naturale si in nuante complementare;
- Tapet – Tapetul este ideal pentru livingurile in stil vintage, cat si pentru livingurile moderne, fiind un material foarte rezistent in timp, ce nu necesita conditii speciale de mentenanta, asa cum o necesita livingurile cu peretii vopsiti;
- Vopsire – Daca nu aveti un buget foarte ridicat sau daca doriti finisaje cat mai simple si clasice, care se potrivesc intr-o multitudine de stiluri, puteti opta pentru finisaje prin vopsire. Puteti alege intre o vopsea clasica, care, atentie, va necesita mentenanta in permanenta, pentru ca peretii de acest gen tind sa se murdareasca foarte repede. In schimb, va puteti orienta catre o vopsea lavabila, care permite curatarea peretilor (in special, daca vorbim de o familie cu copii) si chiar si catre o vopsea cu ioni de argint sau diferite substante protectoare, ce previn degradarea peretilor si formarea mucegaiului.
Alegerea culorilor pentru pereti
In functie de stilul si de impactul vizual dorit, amenajarea livingului prin alegerea culorilor potrivite este esentiala. Alegand gama potrivita de culori, puteti crea un contrast placut si oferi dimensiune spatiului.
- Culorile calde – Cresc senzatia de bunastare si ofera un sentiment de caldura si implinire. Odata ce ai optat pentru o nuanta calda, trebuie sa tineti cont ca restul elementelor de decor sa se imbine perfect la capitolul textura si cromatica. Aceste culori sunt potrivite, in special, in amenajarea livingurilor moderne, a celor ample ca spatiu, cat si persoanelor cu un caracter puternic;
- Culorile reci – Nuantele de albastru, gri sau verde, merg imbinate fie cu elemente de decor in culori calde, fie in nuante cat mai simple si neutre (alb, gri, negru, etc.). Este bine sa se mearga pe aceeasi paleta de culori si sa nu puneti accentul pe mobilier si obiecte de decor in nuante foarte inchise, deoarece incaperea va avea o senzatie de spatiu inchis, sufocant, obositor. Culorile reci pot fi imbinate cu cele calde sau cu cele neutre, avand in vedere sa nu exageram nici cu variatii multiple si nici cu multiple texturi;
- Culorile neutre – Ideale pentru livingurile de tip open space, pentru cele in stil rustic sau chiar si pentru livingurile moderne. Acestea pot fi imbinate divers in proportiile ideale, astfel incat sa puteti echilibra cu usurinta orice living, indiferent de tipul, stilul sau dimensiunea acestuia. Se potrivesc perfect alaturi de numeroase piese de mobilier, cat si cu diferite tipuri de tesaturi, obiecte decorative sau articole in culori puternice.
Alegerea mobilierului si plasarea acestuia
Daca vorbim de un living ingust sau de dimensiuni reduse, este ideal sa va orientati catre mobilier de dimensiuni compacte sau multifunctionale. De exemplu, puteti inlocui o serie de dulapuri generoase cu rafturi sau corpuri inguste si supraetajate, fie sa optati pentru mobilier mai ingust sau mai lat, in functie de dimensiunea incaperii.
Totodata, pentru livingurile de dimensiuni mari, va puteti orienta catre mai multe corpuri de mobilier, care sunt recomandate a fi amplasate in mod simetric, bazandu-va pe un punct central. In acest caz, nu trebuie sa pozitionati toate piesele de mobilier de-a lungul peretilor, ci puteti opta pentru cateva pe care sa le pozitionati pe fiecare latura a peretelui (semineul, biblioteca, etc.), si altele in centrul camerelor (canapeaua, masa de cafea, etc.).
De asemenea, locul unei canapele obisnuite poate fi luat de catre un coltar si/sau cateva scaune de tip taburet, masa clasica sa fie inlocuita cu o masuta mica, de cafea, asezata centrat, iar delimitarea pieselor centrale, fata de cele de perete, o puteti face printr-un covor in nuante contrastante cu podeaua si/sau mobilierul de perete.
Alegerea surselor de iluminat
Tipul si numarul surselor de iluminat se vor alege tinand cont de caracteristicile incaperii, precum si de stilul livingului ales.
Recomandat este sa aveti atat surse calde de iluminat, cat si surse reci. Puteti crea un astfel de contrast relaxant intre unul sau mai multe candelabre, prin completarea cu veioze sau lampadare sau prin lumina oferita de un semineu.
Candelabrele se aleg in contrast cu stilul incaperii, iar daca amenajarea acesteia se realizeaza in culori reci, recomandat este sa alegeti o sursa centrala de iluminat cald si viceversa.
Puteti opta, de asemenea, in cadrul livingurilor de dimensiuni mari, pentru veioze sau spot-uri amplasate pe mobilier sau pe masa de cafea, cat si pentru mici instalatii decorative, pentru a nuanta respectivele zone.
Alegerea peredelelor si draperiilor
Perdelele si draperiile pot accentua dimensiunea spatiului, cat si gradul de luminozitate si confort. Este recomandat sa optati pentru perdele cat mai deschise la culoare, din texturi cat mai fine, care sa lase usor lumina naturala sa patrunda in incapere, atunci cand aveti posibilitatea.
Puteti creea un contrast mai placut alegand perdele in nuante neutre si deschise, albe de exemplu, si pentru draperii in nuante mai inchise, in contrast cu mobilierul, podeaua sau peretii.
De asemenea, in cadrul livingurilor de mici dimensiuni sau inguste, recomandam utilizarea unor perdele de mici dimensiuni, in apropierea imediata a tavanului, care sa ofere impresia de redimensionare si marire a spatiului.
Alegerea elementelor de decor
Elementele de decor sunt touch-ul final. Trebuie sa le acordam atentie, pentru ca acestea chiar fac diferenta.
Covorul, unul dintre cele mai importante piese de decor dintr-o locuinta, poate fi ales in contrast cu mobilierul, peretii si stilul livingului. Astfel, pentru a dimensiona o incapere ingusta, puteti apela la un covor simplu si de dimensiuni reduse. Acest tip de covor poate fi ideal si pentru a delimita zona centrala a unui living generos. Se pune accentul si pe alegerea texturii si a culorilor potrivite, in concordanta cu stilul si celelalte elemente functionale si/sau decorative.
Semineul poate crea un cadru romantic si elegant, fiind ideal, in special, pentru livingurile spatioase. Se recomanda amplasarea centrata sau pe peretele cu latura cea mai ingusta, in cadrul livingurilor cu forma dreptunghiulara sau ingusta.
Restul obiectelor decorative precum vazele cu flori, ramele foto, lumanarile, oglinzile,trebuie alese, de asemenea, armonios, fara a exagera, mai ales atunci cand spatiul este limitat. In cadrul livingurilor generoase, puteti opta pentru ornamente de diferite marimi si dimensiuni.
De asemenea, puteti menaja o serie de imperfectiuni (precum cablurile), prin inlocuirea, atat cat este posibila, a aparatelor electronice clasice cu cele fara fir sau pentru montarea televizorului pe o placa, in spatele careia sa ascundeti firele inestetice.
Stiluri de interior pentru amenajarea livingului
Fiecare persoana are o personalitate unica, iar fiecare tip de amenajare este o extensie a personalitatii fiecaruia. Intr-o amenajare, dincolo de spatiul disponibil si forma incaperii, care sunt de o importanta cruciala, trebuie sa tinem cont de dispunerea pieselor de mobilier si alegerea finisajelor si elementelor de design.
Pentru o alegere cat mai echilibrata, ideal este sa optati, in functie de propriile preferinte, pentru un stil interior de design, care sa va ofere posibilitatea unei amenajari armonioase si, in acelasi timp, unice. Astfel, pentru ca stilurile sunt atat de diverse, in continuare va prezentam sase stiluri si idei de cum puteti amenaja livingul.
Living in stil modern
Amenajarea livingului in stil modern nu impune o serie de reguli stricte. Acesta se poate realiza imbinand o serie vasta de texturi si culori, cu imbinatii de elemente, apartinand tuturor stilurilor de amenajare existente.
Acest stil este destinat persoanelor simple, care regasesc rafinamentul in detalii simple, forme geometrice, culori deschise si linistitoare sau combinatii indraznete de texturi si culori, la baza acestui stil fiind functionalitatea si necesitatea unor piese, in raport cu preferintele si viziunea personala.
Living in stil clasic
Amenajarea livingului in stil clasic presupune o concentrare mai sporita a utilizatorilor pe functionalitate si pe spatiu, motiv pentru care recomandam acest stil in cazul livingurilor spatioase. Se pune accentul pe simplitate, dar totodata pe piese de decor exceptionale, materiale pretioase (lemn masiv, candelabre si veioze impunatoare, textile de lux, etc.).
Acest stil este adecvat persoanelor care nu lasa loc de compromisuri in viata lor si axate pe cat mai multa libertate si destingere printr-o buna organizare.
Living in stil shabby chic
Stilul shabby chic este, practic, o combinatie de stiluri diferite, in care accentul se pune pe piese cu un oarece aspect uzat, fiind caracterizat de elemente de inspiratie vintage si romantice, in acelasi timp.
Acest stil se descrie prin nuante calde, imprimeuri subtile, usor colorate, texturi rafinate si de calitate, fiind ideal pentru persoanele increzatoare si romantice.
Living in stil industrial
Amenajarea livingului in stilul industrial este o alegere inovatoare si indrazneata, adecvata nonconformistilor. Accentul cade pe nuante cat mai neutre si inchise (predominant culori reci), pe diferite forme geometrice si, deseori, abstracte.
Materialele preponderent utilizate se raporteaza la podeaua din piatra sau lemn masiv, elemente de decor neslefuite sau in forme inedite, sisteme de iluminat cu lumina calda, ce completeaza tonalitatile reci date de finisajul peretilor, de mobilier si de piesele de decor.
Living in stil rustic
Stilul rustic se concentreaza pe texturi si pe calitatea materialelor utilizate, in centrul atentiei fiind piesele de mobilier din lemn, pereti din piatra decorativa, articolele inspirate din natura si din traditii, elemente din piele, blana, plante, etc. De regula, acest stil imbina modernul cu stilul vintage, punandu-se accente putenice pe fiabilitate, organizare si spatiu.
Acest tip de amenajare living este ideala pentru persoanele care opteaza pentru confort deplin si liniste, cat si pentru cei care se regasesc in caracteristicile acestui stil.
Living in stil romantic
Amenajarea livingului in stil romantic se defineste, in special, prin elemente de decor pastelate, culori deschise si completate perfect unele cu celelalte, cu inspiratie deseori din stilul vintage, accentul punandu-se pe rafinetea aspectului si pe materialele elegante ce imbraca accesoriile.
Un astfel de living este un spatiu romantic si elegant, imbracat in materiale delicate precum catifeaua, satinul, matasea.
In concluzie, in functie de propria personalitate, de stilul abordat sau de caracteristicile locuintei, va puteti amenaja livingul in diferite modalitati, tinand cont de avantajele pe care vi le pune la dispozitie spatiului aflat in lucru.
Schitarea initiala a elementelor si efectuarea unor masuratori va pot ajuta sa obtineti o vedere de ansamblu cat mai reala, pentru a stabili caracteristicile esentiale ale fiecarui element in parte si pentru a avea o viziune mai buna asupra incadrarii acestora si a rezultatului final.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.