Amenajare baie

amenajare baie

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Baia, precum toate celelalte incaperi din casa noastra, detine un loc important pentru noi, pe care dorim sa il facem special. Este locul in care ne relaxam si destindem, asadar materialele si stilul de amenajare baie trebuie sa fie alese cu multa grija. De la culori, la suprafete, in procesul decorarii si amenajarii, dorim sa folosim spatiul dat in mod cat mai eficient, sa realizam un design ingenios, practic, stilat, in acelasi timp, dorind sa folosim si spatiul intr-o maniera eficienta. 

Amenajare baie in functie de spatiul util

Pentru ca spatiul nu este de partea noastra intotdeauna, trebuie sa invatam sa adaptam proiectele de amenajare in functie de anumite considerente. Astfel, in functie de disponibilitatea spatiului, fie ca vorbim de o baie mica sau una generoasa, putem realiza un proiect adevcat si echilibrat, daca respectam o serie de reguli si sfaturi.

Iata cum puteti amenaja in functie de spatiul util:

Baie mica

Atunci cand vine vorba de spatii mici, ne dorim ca aspectul sa fie cat mai ordonat, cat mai aerat, nu ne dorim ca materialele si produsele ce vor face parte din decor sa aglomereze mai mult decat va fi necesar. Toate echipamentele incluse in baie, trebuie alese cu grija, pentru o maximizare a spatiului. Asadar, am pornit in cautarea diverselor modalitati de a oferi o imagine cat mai spatioasa a bailor mici, observandu-se preferinta pentru:

  • Acelasi format de placi pentru gresie si faianta, ceea ce ofera un plus de spatiu, cel putin vizual, incaperii;
  • Placi ceramice care reflecta lumina si placi glazurate, pentru un efect de marire a spatiului;
  • Culori deschise, neutre, culorile inchise creand senzatia de micsorare a spatiului.
amenajare baie mica

Baie mare

Spatiul generos oferit de baile mari reprezinta, cu siguranta, un avantaj, acesta oferind o deschidere mai mare catre diverse modalitati de amenajare, dar si posibilitatea de a ne crea un ambient atragator.

Un lucru foarte important de care trebuie sa tinem seama este acela de a nu supraincarca, de a nu aglomera sau micsora spatiul de care dispunem. Decorul bailor de dimensiuni mari trebuie administrat cu multa grija, deoarece avem posibilitatea de diversiune, de a jongla cu tipurile diferite de design, stiluri, culori si suprafete.

 Iata cateva dintre modalitatile eficiente de amenajare a bailor spatioase:

  • Oglinzi mari: datorita marimii spatiului, putem opta pentru oglinzile mari, grandioase, ce vor oferi un aspect reconfortant;
  • Cada de dimensiuni mari, cu hidromasaj sau diverse alte functii;
  • Cada rotunda sau ovala, recomandata bailor mari, deoarece poate fi plasata in centrul incaperii.
amenajare baie mare

Baie de serviciu

Aceasta baie are o functie speciala, deoarece poate fi considerata o baie de rezerva, insa, uneori, nu este apreciata la adevarata sa valoare. Cand ne confruntam cu decizia decorarii baii de serviciu, dispunem de un spatiu destul de mic, de aceea trebuie sa il folosim cat mai util cu putinta.

Pentru a utiliza cat mai eficient acest spatiu, trebuie sa luam in calcul:

  • Montarea unei cabine de dus pe colt;
  • Optarea pentru echipamente spacifice mai mici;
  • Toaleta montata in perete, ce va crea iluzia unui spatiu putin mai mare.
amenajare baie de serviciu

Idei si stiuluri pentru amenajarea baii 

Atunci cand vine vorba de stiluri pentru amenajarea baii, avem la dispozitie o variatate larga de optiuni, putem jongla cu nuantele si suprafetele pentru a crea o ambianta perfecta sau ne putem crea propriul stil, care sa se poriveasca perfect cu personalitatea si gusturile noastre. Este important sa cautam inspiratie din toate sursele posibile, pentru a obtine rezultatul final mult dorit.

Astfel, dinstingem intre cinci stiluri decorative frecvent folosite in amenajarea baii:

Amenajare baie in stil modern

Amenajarea baii in stil modern a devenit foarte populara printre cei cu spirit inovativ, doritori de a aduce un aer diferit casei lor, imbinat cu clasicul si materialele suspendate sau chiar si optarea pentru cele minimaliste.

Mobilierul in culorile neutre, calde, putin stridente, culorile vii pentru gresie si fainta, suporturi de baie si robinete metalice, stralucitoare, corpuri sanitare alcatuite din sticla sau marmura, toate aceste elemente la un loc ofera un aspect intrigant, inedit baii. 

Alegerea unui stil modern pentru amenajarea baii va oferi un plus de contemporanitate, de inovatie incaperii sanitare, impreuna cu utilizarea spatiului intr-o maniera utila.

amenajare baie in stil modern

Amenajare baie in stil minimalist

Baile minimaliste au, in principiu, un obiectiv major, acela de a indeplini functii de baza, create, in mare parte, de catre persoanele ce isi doresc sa aiba o baie simpla, fara materiale sau elemente de decor iesite din comun. Pentru baia amenajata intr-un stil minimalist, culorile aplicate sunt, de regula, neutre.

Pentru a crea un aspect luminos, obiectele de decor sunt cat mai simple, cat mai putine, corpurile sanitare cu linii cat mai obisnuite, iar lumina din abundenta. 

Daca alegeti sa optati pentru stilul minimalist, veti avea parte de un aspect ordonat, simplu, lipsit de elemente excentrice.

Amenajare baie in stil shabby chic

Fiecare stil de amenajare baie este diferit, insa acest stil este cu totul special, prin particularitatea decorului sau. Rafinat, dar, in acelasi timp, nepretentios, elegant, dar rebel, cu acest stil puteti da frau liber imaginatiei, adaugand o explozie de culori si nuante, un mobilier sofisticat si elemente decorative iesite din comun. 

Corpuri masive, dulapuri din lemn cu picioare rasucite, in culori pamantii, roz pal sau deschise la culoare, oglinzi cu rame ovale sau rotunde, candelabre mici, cosuri de rachita pentru suportul prosoapelor pufoase, pardoseli cu diverse modele sau forme, toate acestea, impreuna, pot oferi o atmosfera speciala baii. Stilul shabby chic, cu siguranta, ofera baii un aer plin de viata, tineresc si energic.

Amenajare baie in stil vintage 

Stilul vintage este, de regula, folosit pentru a pasi catre perioade trecute, pentru a aduce in actualitate elemente de decor ce apartin altor timpuri, sau elemente ce trimit catre acele perioade. 

Amenajarea bailor in stil vintage este, cu siguranta, o alegere eleganta, prin obiectele sale de rafinament distinctive. Putem sa identificam cateva dintre elementele acestui stil cu usurinta, reprezentative fiind corpurile de mobilier din lemn, cu aspect vechi, accente metalice, aurii sau argintii, care sa sugereze trecerea prin timp, dar si culori calde, neutre, cada ovala sau rotunda, prezenta corpurilor sanitare din marmura.

Puteti adauga lumanari mari, parfumate, pe un suport de lemn pentru un plus de personalizare.

amenajare baie in stil vintage

Amenajare baie in stil industrial

Baile amenajate in stil industrial au devenit destul de populare in ultimii ani, poate din dorinta de a nu respecta regulile bailor clasice, sau de ce nu, pentru a oferi un aspect relaxat si libertin baii.

Pardoseli din beton, cadre metalice, pereti cu aspect nefinisat, din caramida, nuante de maro, bej sau gri, ferestre mari cu geamuri mate, dusuri suspendate in tavan, toate aceste elemente imbina modernul cu indrazneala si versatilitatea, obtinandu-se un rezultat inedit de amenajare baie. Daca optati pentru acest stil, cu siguranta veti avea parte de un plus de originalitate in casa.

Cum amenajam baia in functie de tipurile de materiale de finisaje?

Alegerea materialelor pentru finisaj poate fi o provocare, deoarece acestea reprezinta o parte importanta din aspectul final al baii. Din fericire, avem parte de o gama mare de selectie la acest capitol, dispunand de o varietate de suprafete, modele si culori.

Am ales cateva dintre tipurile de materiale frecvente utilizate pentru finisaje:

  • Placi ceramice: Reprezinta cea mai intalnita modalitate de amenajare a peretilor bailor, datorita eficientei de care dau dovada, in special intr-un mediu cu multa umezeala. Pe piata exista o varietate de culori, marimi si nuante; 
  • Microciment: Poate fi definit printr-un strat rezistent din ciment de grosime minima, la care se adauga aditivi, pigmenti si rasini, mai comun cunoscut drept mortar. Acest tip de design pentru peretii bailor a devenit foarte la moda in ultimul timp, folosit mai ales in baile de tip modern si contemporan;
  • Tapet din fibra de sticla: Material decorativ pentru pereti, foarte rezistent, realizat prin topirea firelor de sticla. Ofera un aspect inovativ, diferit fata de baile clasice;
  • Mozaic- Considerat mult timp un element de decor prea putin placut, mozaicul este, cu siguranta, un element de efect, datorita aspectului sau special. Este foarte important sa combinam mozaicul cu obiectele sanitare si culorile predominante din incapere, pentru a nu incarca vizual baia;
  • Piatra naturala: Pot fi realizate placari verticale pe pereti, alcatuite din granit, marmura, sau ardezie. Acestea sunt specifice bailor de tip modern, ce capata un aspect creativ;
  • Parchet: putem folosi parchetul din lemn masiv sau parchetul stratificat, tratat cu solutii de impermeabilizare, special conceput pentru bai si pentru umezeala specifica;
  • Travertin: Un element ce transmite eleganta si finete, peretii bailor decorate cu travertin ofera o imagine ordonata baii;
  • Vopsea lavabila- Detine o rezistenta ridicata la apa, este durabil in timp, fiind o alegere neobisnuita pentru baie, insa destul de practica si folosita in ultimul timp.
baie stil luxuriant

De ce sa tinem cont in alegerea obiectelor sanitare

In amenajarea eficienta a unei bai, obiectele sanitare reprezinta unul dintre elementele cele mai importante. Culorile stridente sunt de evitat, pentru a nu crea iluzia unui spatiu mai mic de cat este de fapt, in special in baile mici. 

Chiuveta

Trebuie aleasa in functie de dimensiuni si stilul in care ati ales sa amenajati baia. Puteti opta pentru chiuvetele de marmura, granit, sticla, piatra, avand parte de dimensiuni si forme variate pentru fiecare alegere in parte. Tipuri de chiuvete pe care le putem alege:

  • Chiuveta cu picior: Specifice bailor de dimensiuni mici, creeaza impresia unui spatiu marit;
  • Chiuveta cu masca: Des intalnita in baile mai mari, datorita spatiului generos de care dispunem.

Cada

Este, de cele mai multe ori, aleasa pentru a oferi confortul specific, relaxarea de care avem parte atunci cand ne bucuram de o baie fierbinte la sfarsitul unei zile obositoare. Din fericire, dispunem de diverse materiale si optiuni pentru alegerea perfecta.

Principalele materiale din care sunt realizate cazile de baie sunt otelul, fonta, acrilul si fibra de sticla, dar exista si cazi produse din piatra naturala, precum calcar, bazalt sau travertin. Iata cateva dintre tipurile de cada care ne stau la dispozitie pentru lucrarea de amenajare baie:

  • Cada pe colt: Un element elegant si modern, ce ofera un aer inovativ. Trebuie sa dispunem, insa, de spatiul necesar pentru a o instala;
  • Cada rectungulara: Este una dintre cele mai des utilizate forme de cada, datorita usurintei cu care poate fi instalata;
  • Cada rotunda/ovala: Un element central, intrigant de amenenajare a baii, cu siguranta interesant. Avem nevoie, insa, de un spatiu generos, deoarece este destul de dificil de integrat.

Cabina de dus

Specifica bailor cu aer modern, sau pentru baile unde nu dispunem de prea mult spatiu pentru incorporarea unei cazi de dimensiuni mari. De asemenea, poate fi o alegere buna pentru baile de serviciu.

Cabinele de dus sunt realizate, de obicei, din sticla, montata in aluminiu sau cromat, cu dimensiuni intre 4mm si 8mm, insa avem nevoie si de alte materiale adiacente cum ar fi: mortar hidroizolant pentru a lega elementele, solutie hidroizolanta pentru pereti si podea, adevizi pentru placile alese, pentru a rezista mediului umed.

Distingem intre urmatoarele cabine de dus:

  • Cabina de dus semirotunda: Potrivita unui decor romantic, schimband estetica baii, fiind si potrivita pentru o amenajare eficienta;
  • Cabina de dus dreptunghiulara: Acestea pot avea 1, 2 sau 3 laturi, de regula pozitionate pe colt, potrivite bailor decorate in linii geometrice; 
  • Cabina de dus walk-in: Stil modern, minimalist, alcatuita din unul sau doi pereti de sticla, foarte usor de personalizat.

Vasul de WC

Reprezinta un element esential in orice amenajare baie. Acesta poate fi suspendat sau pe podea, cu forma alungita sau ovala, realizat din portelan sau ceramica sanitara. De asemenea, putem alege dintre vase WC simple sau multifunctionale. Ofertele de pe piata sunt variate, asa ca puteti opta pentru vasul de toaleta perfect pentru baia dumneavoastra.

Printre cele mai frecvente tipuri de WC folosite in amenajarea baii, amintim:

  • WC pe pardoseala: Cu picior, unul dintre cele mai des intalnite modele, printre primele vase aparute in comert. Este usor de reparat, foarte versatil si practic;
  • WC suspendat: Este foarte usor de intretinut, ocupa un spatiu mic, ajutand la amenajarea eficienta a baii, in cazul bailor mici.

Bideu

Aparut dintr-un motiv practic, bideul a devenit din ce in ce mai cautat in ultimii ani, datorita influentei statelor occidentale, acolo unde este considerat o necesitate, utilizat pentru igiena personala. Este amplasat, de regula, langa vasul de toaleta, conectat la o sursa de apa, cu forma ovala, rotunjita sau alungita.

Cele mai comune tipuri de bideu:

  • Bideu pe pardoseala: Montarea bideului se face in perete, pastrand un aspect ordonat prin ascunderea tevilor;
  • Bideu suspendat: Ofera un aspect modern, foarte eficient pentru baile mici, lasand pardoseala libera;
  • Bideu incastrat – electric: Acest tip de bideu vine cu foarte multe avantaje, printre care controlul temperaturii, al presiunii apei, pulsarea jetului de apa, toate acestea putand fi controlate printr-o telecomanda.

Masina de spalat

Este, cu siguranta, unul dintre obiectele importante din casa noastra, asa ca trebuie incorporat in mod eficient si inteligent. Cele mai multe persoane aleg sa o monteze in bucatarie, spatiul baii fiind, de obicei, destul de limitat. In aceasta situatie, instalarea unor etajere poate eficientiza instalarea masinii de spalat in spatiul baii, astfel incat rezultatul sa fie unul armonios.

culori, cada, finisaje baie

Ce culori alegem pentru amenajarea baii?

In mod cert, culorile din casa noastra ne pot afecta starea de spirit. Indifrent de ce culoarea alegeti pentru amenajarea baii, rezultatul va fi, cu siguranta, influentat de propria personalitate.

Daca sunteti genul de persoana careia ii plac provocarile si alegerile indraznete, veti opta, cu siguranta, pentru culorile reci, puternice, cum ar fi violetul, albastrul, sau verdele safir.

In cazul culorilor calde, vii, puteti alege culori precum galbenul, rosul, sau portocaliul. Pe cat de minunat ar arata culorile pline de viata in baia noastra, acestea sunt de evitat in baile mici, deoarece au tendinta de a limita vizual spatiul. Culorile neutre, de pilda alb, bej sau gri, au propriul farmec, fara doar si poate, devenind o parte luminoasa a baii. 

Reguli de alegere a culorilor

Pentru a obtine un efect cromatic spectaculos in amenajarea baii, trebuie sa avem in vedere diferite aspecte. In cazul culorilor puternice, este bine sa tinem seama de cateva reguli care ne pot oferi un rezultat final spectaculos:

  • Alternarea nuantelor mai inchise cu cele mai deschise, pentru a crea un echilibru cromatic. De exemplu, alegerea unei nuante mai inchise pentru pardoseala, si una mai deschisa pentru partea superioara a baii;
  • Optarea pentru alta culoare in ceea ce priveste mobila din baie, diferita de cea a placilor ceramice, pentru a defini mai bine nuantele existente;
  • Adaugarea unei nuante neutre, pentru a incalzi efectul cromatic, puternic al culorilor vii.

Cum alegem mobilierul pentru baie?

Mobilierul baii trebuie sa se imbine perfect cu placile ceramice, pardoseala, culorile acestora, stilul ales, iar, in special, trebuie ales in functie de spatiul de care dispunem, pentru o amenajarea eficienta a incaperii. Pentru a face alegerea corecta, trebuie sa tinem seama de cateva aspecte:

  • Dimensiuni: mobila trebuie aleasa in armonie cu marimea celorlalte obiecte sanitare;
  • Culori: in cazul mobilierului, culorile deschise sau neutre sunt cele mai potrivite, deoarece ofera luminozitate, mai ales in cazul bailor decorate in culori puternice;
  • Calitate: cu totii ne dorim obiecte de mobilier care sa reziste in timp, in ciuda umezelii, apei sau temperaturii la care vor fi supuse;
  • Eficientizarea spatiului: crearea unor spatii de depozitare, in special in cazul bailor mici, unde nu dispunem de multa flexibilitate.
mobilier si decor baie

Cum iluminam baia?

O baie luminata din belsug va arata ordonat, va da impresia unui spatiu mai mare decat este de fapt, asadar este foarte important sa iluminam baia ca atare. Nu toate baile dispun de lumina naturala, asa ca putem crea un sistem de iluminare potrivit in timpul procesului de amenajare baie. Acesta poate fi aplicat pentru doua zone importante din baia noastra, si anume: 

  • Zona functionala: numim zona functionala acea parte a baii care ne este de folos la nivel vizual, si anume zona oglinzii, unde efectuam activitatile zilnice (machiaj, ingrijirea fetei, a sanatatii orale, etc). Aceasta zona trebuie iluminata din belsug;
  • Zona ambientala: pentru amenajarea acestei parti a baii, putem folosi jocuri de lumini, cu diferite intensitati, ne putem folosi imaginatia si putem jongla cu diferite elemente de design pentru a crea o atmosfera placuta.

Indiferent de cum alegem sa ne amenajam baia, toate elementele decorative trebuie sa fie in armonie cu piesele de mobilier si obiectele sanitare.

Mai mult de atat, nuantele si culorile trebuie sa se asorteze perfect cu restul incaperii, pentru ca efectul vizual si functional sa fie intr-o perfecta coexistenta.

De asemenea, baia trebuie sa ne reprezinte personalitatea si stilul, preferintele in materie de design, precum si functiile elementare specifice. Sa nu uitam faptul ca detaliile fac diferenta, asa ca putem incheia amenajarea baii cu cateva prosoape fine, lumanari parfumate si covoare pufoase.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.