- Categorii: Amenajari
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Biroul este centrul creativitatii zilnice, locul in care reusim cel mai bine sa ne planificam activitatile zilnice, cat si sa ne organizam in vederea punerii la punct a unor proiecte, asa cum se cuvine. Astfel, lucrarea de amenajare birou joaca un rol cheie pentru productivitate, cat si pentru starea de relaxare si de liniste, pe care este necesar sa ne-o confere spatiul in timpul orelor de lucru.
Pentru a beneficia de mai multa inspiratie si usurinta in amenajarea corespunzatoare a biroului, v-am pregatit un ghid esential din care puteti afla o serie de practici si sfaturi privind:
- Amenajarea biroului in functie de spatiul pe care-l aveti la dispozitie;
- Cum sa alegeti cele mai bune si importante elemente functionale si de decor;
- Cate tipuri de stiluri pentru amenajare birou exista si cum sa va amenajati biroul in functie de acestea.
Amenajarea biroului in functie de spatiul disponibil si de pozitionarea acestuia
Pentru ca biroul trebuie sa fie un spatiu care sa emane liniste si creativitate, amenajarea acestuia trebuie sa fie facuta atat in corelatie cu disponibilitatea spatiului, cat si cu pozitia in care doriti sa il amplasati.
Un spatiu amplu va oferi, in mod evident, mai multa libertate de organizare si amenajare, in timp ce intr-un spatiu mic, amenajarea biroului ar trebui sa se rasfranga la strictul necesar. De asemenea, pozitia acestuia in amplasament va indica modul de amplasare al mobilierului, decoratiunilor, etc.
Iata, asadar, cum puteti amenaja biroul, astfel incat sa tineti cont de toate aceste aspecte:
Amenajarea biroului in functie de dimensiunea spatiului disponibil
In functie de dimensiunea spatiului, puteti opta pentru un stil de amenajare complex si variat, oferit de un spatiu mare, cat si pentru un stil de amenajare relativ compact si functional, axat pe elementele necesare, cum este cazul unui spatiul mic.
Birou mic
Pentru amenajarea unui birou intr-un spatiu de mici dimensiuni, este recomandat sa va orientati catre culori vii si foarte deschise, de preferat o paleta cromatica uni, neutra. De asemenea, e recomandat sa optati si pentru mobilier inalt, care sa ofere spatiului o dimensiune vizuala mult mai generoasa.
Nu va faceti griji nici la capitolul decoratiuni! Chiar daca acest tip de birou trebuie, in primul rand, sa cuprinda toate cele necesare, va puteti decora biroul cu decoratiuni mici sau sa va jucati cu dimensiuni diferite (de exemplu, tablouri mici si mari, plante, etc.), care vor echilibra spatiul.
Birou mare
Un spatiu mare va oferi infinite sanse de amenajare. Puteti opta pentru piese de mobilier generoase (birou, o biblioteca, rafturi supraetajate, etc.), cat si pentru o sumedenie de decoratiuni. De asemenea, puteti alege, inclusiv, sa va amenajati biroul atat in culori neutre, cat si in culori mai inchise si/sau culori vii.
Va puteti juca cu texturile, materialele, puteti pozitiona lucrurile in mod divers. Daca biroul este intr-o camera special creata acestei intrebuintari, puteti opta pentru mobila custom, care sa se potriveasca cat mai bine nevoilor si spatiului in cauza.
Amenajarea biroului in functie de pozitionarea acestuia
Dimensiunea pieselor de mobilier, cat si amenajarea acestora in cadrul spatiului disponibil, trebuie sa detina un contrast echilibrat si sa emane buna dispozitie.
Asadar, in functie de locul in care urmeaza sa amenajati biroul, exista o serie de recomandari specifice, dupa cum urmeaza:
Birou la geam
Iluminarea naturala poate ajuta enorm de mult in termeni de liniste, odihna si performanta. Puteti amplasa biroul in directia geamului sau pe o latura adiacenta, beneficiind in acest mod de lumina naturala din plin.
Totodata, puteti impresiona si accentua incaperea prin intermediul unor fotolii de colt, daca spatiul va permite, fie prin plante sau prin vopsirea unui perete intr-o culoare indrazneata.
Birou incorporat in mobilier
Daca spatiul va limiteaza foarte mult optiunile, nu trebuie sa va dati batuti. Va puteti amenaja biroul cu usurinta, apeland la incorporarea biroului in piesele de mobilier. Asfel, veti putea economisi spatiu, pe care sa il folositi, ulterior, in alte scopuri. Este o modalitate excelenta, care ofera continuitate.
Birou in camera separata
O idee excelenta, dedicata exclusiv activitatilor de lucru, este amenajarea biroului intr-o camera separata de dormitor, living sau orice alta incapere. Astfel, veti reusi, cu usurinta, sa delimitati spatiul personal de cel de lucru, ceea ce creste gradul de concentrare, vizibil in rezultate mai eficiente, atunci cand aveti de dus la implinire o serie de proiecte.
In functie de stilul de amenajare ales, puteti amenaja biroul dupa bunul plac si dupa cum va dicteaza creativitatea. Va puteti juca cu culorile, texturile, cat si cu tipul materialelor, in functie de cat va permite stilul si spatiul.
Puteti amenaja biroul la mansarda, intr-o incapere in vecinatatea locului de relaxare sau chiar si pe balcon.
Birou pe balcon
Daca va doriti un birou amenajat in mod corespunzator, insa spatiile existente in locuinta nu va permit acest ,,lux”, va puteti orienta catre o incapere adiacenta, precum balconul. In acest mod, evitati sa aglomerati incaperile deja reduse ca dimensiune sau ca spatiu disponibil.
Atunci cand decideti sa va amenajati biroul in balcon, e posibil, de asemenea, ca balconul sa fie lung si ingust sau de dimensiuni reduse. In acest caz, e recomandat sa optati strict pentru un birou cat mai simplu si de dimensiuni reduse, la un scaun si cel mult la cateva veioze cu picior, plante atarnate in suport pe pereti, o lustra supradimensionata, care sa mareasca spatiul din punct de vedere vizual, si eventual o serie de tablouri. De asemenea, trebuie sa fiti extrem de atenti si echilibrati, astfel inca sa nu transformati incaperea in care se afla biroul intr-o ,,debara”.
Sfaturi generale pentru alegerea si amenajarea biroului
Pe langa spatiu, la fel de importante sunt si elementele functionale si decorative. Astfel, materialul, culorile, iluminatul sau piesele decorative de mici sau mari dimensiuni, pot defini spatiul, oferind nuante armonioase si echilibrate si, totodata, un finish impecabil.
Materialul si culoarea mesei de birou
- Pentru amenajarea biroului, se folosesc, in general, materiale precum PAL-ul, otel, stejar, etc. Bineinteles, acestea sunt doar cateva dintre cele mai populare alegeri, gama de materiale fiind destul de diversa. Nu doar ca aceste materiale sunt foarte rezistente, ci si usor de intretinut;
- Puteti opta, de exemplu, pentru o masa de birou din lemn natural, nefinisata, pe care s-o personalizati dupa bunul plac;
- Se recomanda ca alegerea materialului mesei sa fie in ton cu cel al mobilei (daca aceasta exista).
Alegerea culorilor
- Culorile se aleg in functie de stilul predominant si/sau dorit, astfel incat acestea sa asigure un echilibru perfect;
- In cazul spatiilor intunecate sau pentru amenajarea unui birou ce nu dispune de lumina naturala, se va opta pentru culori deschise la culoare, culori neutre sau culori pastelate;
- Pentru amplificarea creativitatii design-ului, puteti folosi un mobilier intr-o nuanta aparte;
- Cele mai clasice alegeri sunt mobilierul in nuante naturale, neutre, inchise. Pentru spatiile mici se poate opta pentru mobilier vopsit, in nuante de alb sau in culori mai inchise.
Iluminarea biroului
Fie ca dispuneti de lumina naturala sau nu, trebuie sa luati in calcul iluminarea biroului, care joaca un rol extrem de important.
- Pentru iluminatul ambiental de seara sau in zilele ploioase, sunt recomandate aplicile sau candelabrele alese in functie de marimea si disponibilitatea spatiului;
- Pentru un spatiu mic si/sau ingust, este recomandat sa apelati la corpuri de iluminat supradimensionate, in timp ce pentru spatiile generoase puteti opta atat pentru sisteme de iluminat de mari dimensiuni, cat si pentru sisteme de iluminat multiple;
- Iluminatul de lucru, la nivelul biroului, joaca un rol esential, indiferent de momentul zilei. De aceea este indicat sa nu va lipseasca veiozele sau lampile de birou, ce pot oferi intensitatea necesara/dorita a luminii, clasice sau cu senzori tactili.
Includerea elementelor decorative
Elementele decorative pot schimba stilul si infatisarea biroului, cat si sa creeze o atmosfera unica si relaxanta. Asadar, este foarte important ca alegerea acestora sa fie cat mai echilibrata.
- Peretii pot fi decorati cu tablouri de diferite dimensiuni, asezandu-le divers deasupra biroului sau pe un perete adiacent. Folosind tablouri de dimensiuni diverse, puteti mari spatiul vizual;
- Puteti, de asemenea, sa optati pentru plante naturale si artificiale. In cadrul incaperilor inalte puteti opta pentru veioze cu picior si plante inalte, pozitionate in laterala opusa biroului, fie pentru plante mici si multiple sau veioze, amplasate pe birou, pe rafturi, integrate in rafturile de mobilier, etc.;
- Va puteti folosi de un covor de dimensiuni mici, pe care sa-l amplasati in centrul incaperii, pentru a conferi volum spatiului.
In concluzie, alegerea obiectelor functionale si decorative joaca un rol extrem de important in optimizarea si stabilirea armoniei. Pentru a echiliba elementele din birou, tineti cont de caracteristicile spatiului, dar si de nevoile personale.
Cinci stiluri de amenajare birou
In functie de propria personalitate, puteti opta pentru o varietate larga de stiluri de amenajare birou, care sa corespunda cu dorintele si nevoile personale. Retineti ca fiecarui stil ii corespund o serie de elemente caracteristice din punct de vedere cromatic si calitativ.
Birou modern
Stilul modern pune accentul pe simplitate, pe calitatea metodelor alese si pe formele geometrice perfecte, pe linii drepte si atent conturate. In amenajarea unui birou modern, accentul cade asupra combinatiilor de materiale naturale cu materiale sintetice (lemn, sticla, blana, etc. ), cu o pata de culoare integrala si, uneori, contrastanta.
De asemenea, stilul modern va permite sa fiti creativ si sa va jucati cu toate aceste combinatii de texturi si culori, alegand finisaje, imprimeuri si elemente de decor inedite, precum inlocuirea unui birou clasic cu o masuta de sticla, inlocuirea scaunului de birou clasic cu unul tip fotoliu sau accesorizat divers, etc.
Birou scandinav
Nici in cadrul stilului scandinav nu uitam de materialele de calitate si de finisajele atent alese si echilibrate, accentul principal cazand pe luminozitate, pe un spatiu linistit si echilibrat.
Puteti amenaja biroul intr-un stil scandinav alegand tonuri cat mai naturale, culoarea dominanta fiind albul si asociatii acestuia. De exemplu, puteti opta pentru pereti varuiti sau tapetati in nuante de alb, alaturi de mobilier si podea din aceeasi pata cromatica, dar puteti opta si pentru plante si pentru articole de decor cu doua-trei tonuri mai inchise (nuante de gri cenusiu, albastru bleumarin, portiuni mici de negru, etc.).
Birou in stil feng shui
Stilul feng shui ofera o amenajare direct corelata cu starea de spirit, cu linistea interioara si cea exterioara, cu productivitatea si stabilitatea pe toate planurile.
Astfel, daca doriti sa amenajati biroul principiilor feng shui, trebuie sa stiti ca aveti o libertate vasta, jongland cu texturile si culorile. Retineti, insa, ca trebuie sa pozitionati fiecare element conform unor algoritmi specifici si in functie de harta spirituala personalizata.
Birou in stil clasic
Stilul clasic pune in evidenta accentele de lemn masiv si nuantele brune, amenajate intr-un cadru bine organizat si intr-un ansamblu de culori calde. Finisajele sunt ideale, unicate, iar fiecare obiect are o intrebuintare aparte, neexistand niciun element in plus fara o posibila utilitate. Acest stil se defineste, in ansamblu, prin calitate, rafinament si opulenta, intr-o maniera cat se poate de practica si serioasa, in acelasi timp.
Birou in stil vintage
Cei care iubesc, in general, moda si traditiile din sfera anilor trecuti, pot opta pentru amenajarea biroului in stil vintage, marcat de nuante de lux, opulenta, romantism si, nu in ultimul rand, traditie. O masuta sau un dulap de inspiratie veche poate lua, cu usurinta, locul unui birou clasic, cu accente moderne. De asemenea, culorile sunt neutre sau pastelate, fie combinatii intre acestea.
In cadrul acestui stil de amenajare a biroului, vopseaua clasica a peretilor poate fi inlocuita cu un tapet floral, iar decoratiunile sunt deseori din materiale pretioase, de epoca, precum ceramica si portelanul, lemnul masiv, catifea. Iar la capitolul obiecte decorative, nu vor lipsi vitraliile, bibliotecile in stil caracteristic, bancute si fotolii de catifea, toate minutios lucrate si cu detalii complexe.
In concluzie, in amenajarea biroului este necesara aceeasi dedicatie cu care se amenajeaza orice alta incepere, poate chiar cu o nota mai sporita de atentie si creativitate, pentru ca acesta este locul central in care ne desfasuram zilnic activitatea.
De modul in care este amenajat biroul, ponderea elementelor si a culorilor, depinde productivitatea, armonia, linistea interioara si exterioara, astfel ca este necesar timp si dedicatie pentru alegerea celui mai mic detaliu de amenajare.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.