
- Categorii: Amenajari
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Foarte multe persoane considera balconul drept un spatiu adiacent, care nu necesita prea multa atentie. De multe ori chiar, acesta ajunge sa fie pe deplin neglijat de catre utilizatori, datorita functiilor sale, considerate mai putin primordiale fata de cele ale altor incaperi. Insa, ceea ce putini utilizatori stiu, e faptul ca balconul poate avea o serie vasta de intrebuintari, dovedindu-se a fi un loc extrem de practic si necesar.
Tinand cont de toate aceste functii si intrebuintari, ce pot fi asociate cu balconul, v-am pregatit un ghid, care sa va ajute sa realizati o amenajare balcon in mod corespunzator, accentul cazand pe:
- Cunoasterea tehnicilor de amenajare in raport cu dimensiunea spatiului pe care il ocupa si tipul acestuia;
- Sfaturi utile si ideale pentru alegerea finisajelor, culorilor, elementelor de decorat si pieselor de mobilier;
- Idei de amenajare balcon in functie de stilul dorit;
- Sfaturi de transformare a balconului in spatii cu diferite functionalitati, precum spatii de depozitate, extensii de bucatarie, etc.
Amenajarea balconului in functie de tipul si de dimensiunea acestuia
Balconul este, deseori, asociat cu un spatiu relativ mic si ingust, pe care fie il punem pe ultimul loc la capitolul amenajare, fie il ignoram, neacordandu-i vreun fel de atentie. Multi nu acorda importanta si uita ca se poate concepe un vast proiect de amenajare chiar si pentru un balcon, in functie de tipul si dimensiunea acestuia. Un balcon amenajat aduce atat de multe beneficii, incat ar fi pacat sa nu ii acordam atentia cuvenita.
Cu totii stim ca balcoanele pot avea dimensiuni reduse, generoase, sau ca pot fi inchise sau deschise, insa, uitam ca fiecarei caracteristici ii corespund anumite criterii de amenajare. Astfel, pentru o imagine de ansamblu asupra modului de amenajare in functie de cei doi factori, respectiv spatiu si tip, trebuie sa tinem cont de urmatoarele aspecte:

In functie de tipul balconului
- Amenajare balcon deschis: Balconul deschis se regaseste, cu precadere, la case, insa nu este imposibil ca acest tip de balcon sa se regaseasca, inclusiv, la apartament. Pentru amenajarea acestui tip de balcon, trebuie sa tineti cont, indeosebi, de decoratiunile si materialele folosite. De exemplu, ar trebui sa evitati utilizarea mobilei si a decoratiunilor din lemn, care pot absorbi umeazala si apa in zilele cele mai ploioase. Puteti opta pentru piese functionale si/sau de decor din metale rezistente la temperatura si umiditate sau pentru astfel de articole din plastic. De asemenea, puteti avea in vedere achizitia unui paravan sau a unor obiecte de mobilier portabile si pliabile. Acest tip de balcon este ideal pentru persoanele care iubesc plantele si care pot transforma balconul intr-un colt inspirat de natura. Este de preferat sa optati, in acest sens, pentru plante cat mai rezistente, iubitoare de umiditate si de temperaturi diverse, care sa nu va ocupe mult timp pentru ingrijirea acestora.
- Amenajare balcon inchis: Una din cele mai intalnite tipuri de balcon sunt cele inchise, care sunt regasite frecvent in cadrul apartamentelor. Balconului inchis ii puteti atribui numeroase functii, de la cea renumita, in care balconul ia forma unui spatiu de depozitare, pana la transformarea acestuia intr-un loc de munca (birou) sau unul de relaxare pentru adulti si/sau copii. Tinand cont de dimensiunea acestuia, in cadrul balconului inchis puteti opta pentru o gama variata de materiale, accesorii si piese functionale, respectiv decoratiuni. Aveti libertate deplina in a va juca cu texturile si cu stilul pe care doriti sa-l adoptati, acest lucru fiind un aspect foarte important in amenajarea bolconului inchis, cu precadere daca acesta are o alta destinatie fata de cea de depozitare.

In functie de dimensiunea balconului
Amenajare balcon mare
Un balcon imens sau unul cu o dimensiune decenta si generoasa, va oferi mai multa libertate, nu doar de miscare, ci si de amenajare. Fiind un spatiu cu volum, doar imaginatia este limita in procesul de amenajare.
Pentru a personaliza balconul in functie de propriile planuri, puteti opta pentru corpuri mari de mobilier sau pentru mai multe corpuri mici, bine compartimentate. Bineinteles, asta in functie de functionalitatea pe care doriti sa o oferiti balconului. Daca vreti un spatiu mai aerisit, puteti opta pentru polite. De asemenea, puteti include o canapea sau un fotoliu pentru relaxare, elemente decorative, precum tablouri, flori, etc.
In functie de tipul balconului (inchis sau deschis) si stilul dorit, puteti opta pentru cele mai potrivite piese, avand in vedere aspectele mentionate anterior. Nu uitati ca balconul este o extensie a casei, pentru a fi functional pe tot parcursul anului, trebuie sa ii asiguram o buna izolatie si incalzire.
Amenajare balcon mic
Balcoanele de mici dimensiuni reprezinta o provocare pentru utilizatori, de aceea, de cele mai multe ori, acestea ajung sa fie trecute cu vedere. Insa, trebuie sa stiti ca nu e imposibil sa amenajati corespunzator si cu stil un astfel de balcon.
In cadrul acestui spatiu, trebuie sa va orientati, in principal, pentru articole complet functionale, fiecare cu cate un rol bine definit.
Daca balconul este de tip inchis, puteti opta pentru mobilier la comanda sau pentru mobilier de mici dimensiuni (o mica canapea, o bancuta, un caiac, cort, etc.) si cateva decoratiuni simple, suspendate sau amplasate pe pereti.
De asemenea, daca balconul este mic si deschis, transformarea balconului intr-o gradina de flori sau intr-un colt de relaxare pentru sezonul cald este solutia ideala.

Amenajare balcon ingust
In cadrul balcoanelor inguste, amenajarea ar trebui sa puna accentul pe finisaje si decoratiuni cat mai deschise la culoare, care sa dimensioneze spatiul si sa-l transforme intr-unul mai aerisit, linistit si generos.
In ceea ce priveste alegerea pieselor de mobilier, ar trebui sa va orientati catre mobilier lung si ingust, fie pentru rafturi sau dulapuri cu rafturi supraetajate si fara usi.
Puteti include un sistem de iluminare punctual sau opta pentru spoturi, aplici, sau chiar sisteme de iluminat centrale, supradimensionate.
Amenajare balcon lung
In ceea ce priveste amenajarea balconului lung, este important sa puneti accentul atat pe nuantele deschise ale elementelor de decor, cat si pe mobilier compact, de preferat ingust si lung. Apelarea la mobilierul pe comanda poate fi solutia cea mai simpla si optima, alegerea materialelor si a culorilor facandu-se tinand cont de stil, tipul balconului si destinatia acestuia.
Amenajare balcon lung si ingust
Pentru amenajarea balcoanelor lungi si inguste, puteti folosi, de asemenea, un mobilier de dimensiuni reduse si in nuante echilibrate, care nu au scopul de a intuneca sau de a restrictiona spatiul si mai mult.
Un dulap lat, o bancuta sau cateva rafturi pot transforma cu succes balconul intr-o incapere multifunctionala si bine organizata, ce poate fi folosita drept incapere auxiliara a bucatariei sau drept loc de relaxare.

Sfaturi generale pentru amenajarea balconului
Pe langa tipul si dimensiunea balconului, respectiv destinatia pe care doriti s-o atribuiti acestuia, puteti, de asemenea, sa amenajati balconul cu succes, tinand cont de specificul finisajelor, culori sau alte caracteristici de baza, ideale pentru alegerea mobilierului sau a sistemului de iluminat.
Asadar, tinand cont de toate aceste aspecte, iata ce caracteristici de amenajare balcon trebuie sa aveti in vedere:
Alegerea finisajelor
Pardoseala
- In cazul balcoanelor inchise, puteti opta pentru pardoseala din lemn masiv sau pentru parchet;
- In cazul balcoanelor deschise, e recomandat sa va orientati atentia catre podea turnata din ciment sau din materiale cat mai rezistente la umiditate;
- Alegerea pardoselii, a culorii si a materialelor se va face tinand cont de stilul incaperii si de echilibrul pe care il poate avea intregul proces de amenajare. De pilda, puteti alege poadeaua in tandem cu culoarea si materialele mobilierului.
Pereti
Constructia si amenajarea peretilor balconului poate fi diversa, in functie de o serie vasta de preferinte:
- Pentru spatiile inchise, puteti opta pentru vopsirea peretilor in culori deschise, cu precadere atunci cand aveti un balcon cu o dimensiune limitata;
- In cadrul balcoanelor generoase, puteti opta pentru pereti din caramida, piatra sau lemn, recreeand, astfel, un stil industrial sau retro;
- O alegere simpla si o modalitate rapida de a finisa peretii este prin aplicarea tapetului, solutie recomandata, in special, balcoanelor inchise.
Izolare
- Indiferent de destinatia acestuia, este foarte important sa apelati la o izolatie corespunzatoare. Izolarea balconului comunica cu izolarea celorlalte incaperi, ceea ce mentine un regim termic optim;
- Pentru o izolare termica superioara, puteti opta pentru izolarea balconului atat la interior (in cazul in care spatiul va permite), cat si pentru izolarea acestuia la exterior;
- Cele mai indicate materiale pentru a izola balconul sunt polistirenul (in toate formele existente), placile de OSB (izolare exterioara), cat si vata minerala (izolarea interioara si exterioara).
Alegerea culorilor
- Alegerea culorilor se stabileste in functie de dimensiunea spatiului si de stilul dorit pentru balcon;
- Balcoanele de mici dimensiuni, inguste sau lungi, vor necesita culori deschise, care sa amplifice senzatia vizuala de spatiu mai generos;
- In cadrul balcoanelor de dimensiuni generoase, puteti opta pentru imbinarea culorilor deschise, neutre, cu nuante puternice, reci si/sau calde.

Alegerea mobilierului
Daca vorbim de amenajare complexa a balconului, puteti apela la diferite tipuri si piese de mobilier, cu diferite intrebuintari.
- Mobilierul pentru balconul exterior trebuie sa fie din materiale cat mai durabile, fie sa aiba o constructie care sa permita asamblarea si dezasamblarea acestuia, respectiv utilizarea sa la nevoie;
- In ceea ce priveste alegerea mobilierului pentru balconul de inchis, puteti opta pentru mobilier din lemn sau din metal (otel, de exemplu), in nuante asortate cu perdelele sau cu restul decoratiunilor;
- Piesele de mobilier se aleg in functie de stilul pe care dorim sa il recream, pentru un spatiul general de relaxare putand opta pentru doua fotolii confortabile si o masuta de cafea.
Alegerea sistemului de iluminare si a decoratiunilor
Alegerea precisa si corespunzatoare a surselor de iluminat si decorative este la fel de importanta si in ceea ce priveste amenajarea balconului.
- Indiferent de marimea spatiului, puteti opta pentru sisteme de iluminare generala (aplici, de exemplu), de dimensiuni generoase sau cu picior alungit;
- Puteti opta si pentru veioze cu picior sau spoturi, care sa ilumineze incaperea uniform si/sau pe alocuri, astfel incat lumina sa poata fi distribuita pe intreaga suprafata a balconului;
- Daca vorbim de balcoanele deschise, aici ar trebui sa apelati pentru sisteme de iluminare rezistente, ideale fiind aplicile sau sistemele de iluminat ce se pot prinde pe perete sau intr-un colt al tavanului, si puteti utiliza, inclusiv, si instalatii de lumini, pentru o atmosfera calda si romantica;
In ceea ce priveste alegerea decoratiunilor potrivite, cel mai important criteriu de alegere sunt gusturile personale.
- Astfel, in cadrul unei incaperi mici, va recomandam sa va orientati catre un numar redus de decoratiuni. Puteti, insa, sa amplasati o oglinda care sa mareasca spatiul din punct de vedere vizual si cateva plante;
- Spatiile mari pot beneficia de mult mai multe decoratiuni, precum tablouri, rafturi cu carti, accesorii, etc. De asemenea, puteti decora balconul prin amenajarea unui perete viu din plante curgatoare;
- Balcoanele deschise vor fi mai limitate in ceea ce priveste alegerea decoratiunilor, fiind necesar sa apelati la decoratiuni rezistente sau sa le evitati complet.
In concluzie, iata ca amenajarea balconului poate fi un proiect destul de complex si creativ, care poate transforma balconul intr-o incapere cum nu ati visat vreodata, cu diferite functii.

Stiluri de amenajare balcon
In functie de propria personalitate si stilul preferat, un balcon poate fi amenajat tinand cont de caracteristicile vaste pe care il au stilurile existente in materie de amenajari interioare si exterioare.
Astfel, fiecare stil in parte va accentua necesitatea utilizarii unei palete specifice de culori, materiale, texturi si finisaje diferite. Cunoscand toate stilurile disponibile si potrivite pentru amenajarea balconului, puteti concepe un proiect de amenajare ideal si cu personalitate.
In continuare va prezentam o serie de stiluri frecvent folosire in amenajarea balconului. Amintim, astfel:
- Stil minimalist: Stilul minimalist este caracterizat prin linii drepte si fine, date de simplitatea finisajelor si a decoratiunilor, cat si de functionalitatea acestora. Fiecare piesa are un rol bine definit, iar accentul se pune pe culori cat mai simple si deschise, fie pe paleta de non-culori, in care se poate integra inclusiv o pata de culoare. Textura si materialul din care sunt confectionate piesele sunt de o buna calitate, ideale pentru tipul si forma balconului.
- Stil modern: Stilul modern scoate in evidenta multifunctionalitatea balconului, deseori prin linii simple, alteori prin elemente indraznete, pline de personalitate. In cadrul stilului modern se pot imbina o serie de texturi si materiale diferite (de pilda, cele naturale cu cele artificiale, precum lemnul masiv cu accesorii din blana sau poliester, etc.), paleta de culoare fiind bine echilibrata. Puteti imbina cu succes pardoseala din lemn cu peretii insotiti de un tapet cu motive geometrice sau cu peretii din piatra si viceversa. Stilul modern este adept al elementelor metalice, orice element decorativ din metal fiind un accent indraznet. Va puteti juca, de asemenea, cu amplasarea unor oglinzi de diferite dimensiuni.
- Stil clasic: Pentru amenajarea balconului in stil clasic, trebuie sa puneti accentul pe elemente cat mai simple si, deseori, inspirate chiar din natura, cum ar fi piesele si ideile de decor ce impun in linii mari utilizarea lemnului. Decoratiunile se pot descrie prin simplitate, dar, in acelasi timp, printr-un aer modern si elegant. Astfel, puteti opta pentru o pata de culoare simpla si unica, exprimata prin intermediul florilor naturale sau artificiale, prin intermediul tablourilor de diferite dimensiuni, prin seturi sau piese individuale de mobilier din lemn maro, alb sau crem.
- Stil vintage: Amenajarea balconului in stil vintage este o optiune ideala pentru cei care vor sa-si transforme balconul intr-un loc de relaxare si meditatie. Stilul vintage pune accentul pe culori ca alb, crem si nuante pastelate sau subtonuri usoare (gri, roz, albastru, bej, galben, etc.), oferind balconului o infatisare eleganta, boema si rafinata. Covorul este un accesoriu de nelipsit si poate fi amplasat in centrul balconului, conturand si definind spatiul. Sa nu uitam de elementele decorative si textile, precum lumanari parfumate, perne de diverse dimensiuni si culori, vaze cu flori, s.a.m.d.
- Stil turcesc: Stilul turcesc este o alegere inedita si indrazneata pentru toti cei atrasi de inovatie, de culoare si de texturi iesite din tipar. Acest stil poate fi amenajat atat la interior, cat si la exterior, conditia esentiala fiind existenta unui spatiu generos. In cadrul stilui turcesc, va fi necesar sa optati pentru mobilier de mici dimensiuni (de exemplu mese sau mici bancute cu si fara spatar), decorat cu perne de diferite marimi, cu diferite texturi si in nuante cat mai diverse si colorate. In materie de paleta cromatica, cele mai des utilizate culori pentru amenajarea balconului in stil turcesc sunt nuantele calde, ca aramiul, rosu, burgundy, nuante de galben, albastru, etc.
- Stil hygee: Stilul hygee este despre caldura, liniste si despre confortul in care iti poti imbraca diminetile la cafea, pauza de relaxare sau momentele in care doresti, pur si simplu, sa meditezi profund. Nu va lipsi nici de aici mobilierul de calitate, preferat fiind cel din lemn, alaturi de multe obiecte de decor, care sa contribuie vizual la armonizarea spatiului si la crearea unui mediu cald precum: lumanarile, tablourile, decoratiunile din blana, decoratiuni cu forme geometrice, imbinari perfecte intre culori deschise cu nuante mai inchise (de pilda, alb cu negru, gri, bleumarin).

Cum sa transformati balconul intr-un spatiu suplimentar si practic?
Cu usurinta, fara a pierde din notele personale si cele ale stilului ales, puteti atribui balconului una din cele patru tipuri de intrebuintari:
- Spatiu de depozitare: Daca balconul comunica cu bucataria sau daca aveti nevoie de un spatiu dedicat pentru a depozita o serie de accesorii, astfel incat sa castigati mai mult spatiu in cadrul celorlalte incaperi, puteti folosi balconul pe post de spatiu de depozitare. Pentru a face acest lucru, trebuie sa puneti accentul pe piese de mobilier cat mai bine organizate, de pilda multe dulapuri, cu diferite rafturi, sau dulapuri imbinate cu rafturi supraetajate. De asemenea, puteti folosi cosuri de depozitare si cutii, pentru a proteja si a depozita diferite obiecte. Cu totii stim ce inseamna un apartament mic, in care spatiul este limitat. Crearea unui spatiu de depozitate bine optimizat pe balcon poate fi, de cele mai multe ori, un adevarat ajutor. Sfatul nostru este sa optati pentru mobila custom pentru crearea unor dulapuri pe masura spatiului si nevoilor.
- Extensie bucatarie: Pentru a transforma balconul intr-o extensie de bucatarie, veti avea nevoie, de asemenea, de mobilier care sa asigure o buna posibilitate de compartimentare si depozitare a celor necesare si a lucrurilor utilizate in bucatarie. Puteti adauga aici si masa de servit, corpuri de depozitare alimente, etc. Retineti ca, in acest caz, trebuie sa va asigurati ca balconul este bine izolat termic. Optati pentru elemente simple si necesare, incercati sa oferiti spatiului stilul si touch-ul dorit, fara a il aglomera, astfel incat rezultatul sa fie unul placut.
- Loc de joaca pentru copii: Puteti, de asemenea, sa transformati balconul intr-un loc dedicat pentru copii, in care acestia sa aiba un intreg spatiu la dispozitie pentru a isi petrece timpul, fara restrictii de spatiu. Astfel, puteti ameneja spatiul in mod tematic, incluzand obiecte de mobilier si spatii de depozitare pentru jucarii. Puteti opta, de asemenea, pentru delimitarea spatiului in loc de studiu si loc de joaca, incluzand, in functie de functionalitate, o tabla educativa sau un cort de odihna.
- Loc de relaxare: Si nu in ultimul rand, balconul se poate transforma intr-un loc excelent de relaxare, in care sa ne petrecem timpul in mod placut, la cafea sau un pahar de vin, seara. In acest caz, totul depinde de amprenta personala. Puteti integra in balcon o canapea, fotolii, un hamac, etc., practic toate piesele necesare pentru a va simti confortabil, pentru a va elibera de energiile negative sau de greutatile psihologice.
Puteti crea spatii cu diferse functionalitati, de citit, baut cafeaua sau pentru un moment de odihna, la aer, in lumina soarelui. Il puteti transforma intr-un spatiu de intalniri cu prietenii si familia, in care sa includeti un bar si lumini calde, perfecte pentru zilele racoroase de vara si nu numai.
In concluzie, orice simplu proiect de amenajare a balconului se poate transforma intr-un proiect maret, cu rezultate neimaginabile. Puteti transforma aceasta incapere dupa propriile dorinte si necesitati, oferindu-i viata, de la un spatiu abia luat in seama, la o incapere inspirata din reviste.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.